Last news in Fakti

29 Август, 2019 15:34 17 386 39

Икономист за ограниченията в кеш плащанията: Жертва сме на лобизъм (ВИДЕО)

  • сива икономика-
  • кешови плащания-
  • плащания в брой

Във всеки тоталитарен или авторитарен режим го има това - едно от най-добрите средства за контрол е да може да се следи какво се случва с финансите на населението, казва Георги Вулджев

Икономист за ограниченията в кеш плащанията: Жертва сме на лобизъм (ВИДЕО) - 1

Нямаме никакви сведения или реални данни, никаква статистика, която да показва, че ограничаването на кешовите плащания влияе на сивата икономика. До това заключение достига и Европейската комисия (ЕК) в последния си доклад по темата. В миналото тя препоръчваше ограничаване на плащанията в брой, сега счита, че конкретно в рамките на Европейския съюз (ЕС) такива регулации не дават търсения ефект. Това заяви в студиото на ФАКТИ икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Георги Вулджев.

"Мотивът за свиването на сивата икономика има някаква логика само на теория. Важи само за дребни потребителски покупки за много ниски суми. Според едно изследване, ефект от таван на кешовите плащания за България може да има, само ако той падне до 20 лева. Това е неприложимо и в същото време би повлияло на сивата икономика да падне само с около 4%.

Ситуация, в която са по-опасни такива ограничения, особено, ако са по-рестриктивни, е при криза в банковата система. Когато банковата система няма ликвидност, това става проблем, защото и хората се възпрепятстват да запазят своите спестявания", обясни икономистът.

Икономист за ограниченията в кеш плащанията: Жертва сме на лобизъм (ВИДЕО)

"Предлагаме вдигане на тавана на кешовите плащания двойно - от 10 на 20 000 лева като тестова мярка. Ние дори препоръчваме пълно премахване на ограниченията. Може да се въведе този таван за 5 години например и от Министерство на финансите и НАП да кажат дали е имало повишаване нивата на сива икономика. Ако няма, както ние очакваме, това би било категорично доказателство, че този тип регулации са безсмислени", каза Вулджев.

"Във всеки тоталитарен или авторитарен режим го има това - едно от най-добрите средства за контрол е да може да се следи какво се случва с финансите на населението. Най-авторитарните режими в света като Китай неслучайно имат най-строгите рестрикции за изнасяне на капитали. Това не е случайно, това е, за да може да се контролира населението.

У нас по-скоро сме жертва на много сериозен лобизъм в това отношение. Особено в западния свят са много заинтересовани от прокарването на такива регулации и ограничаване употребата на пари в брой са очевидно банки и дебитни карти. Тези бизнеси имат директен комерсиален интерес от това хората да ползват по-малко пари в брой и да ползват услугите, които те предлагат. А и ако хората са принудени постоянно да държат повече пари в банките, самите банки имат повече ликвидност, по-голям финансов ресурс, да дават заеми и съответно да правят повече пари.

Чак съм изненадан колко е разпространен този лобизъм, щом организации като синдикалните, които трябва да защитават интересите на работниците, които най-много употребяват пари в брой, дори те защитават прилагането на по-стриктни регулации, обясни икономистът.

Според него на плащането в брой може да се гледа като на фундаментално гражданско право и свобода.

Цялото интервю с Георги Вулджев гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    75 2 Отговор
    Сивата икономика изобщо не ни е проблема. Проблема е в това че икономиката ни е най-стабилна в Европа понеже се крепи на стабилно беден народ.
  • 2 тттт

    76 30 Отговор
    Комунизма си беше СТО ПЪТИ по хубав и свободен! Това е гнусен малтретиращ капитализъм!

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 3 Valio

    20 0 Отговор
    Тъй,тъй.....
  • 4 стоян

    66 3 Отговор
    Браво за този млад икономист -вярно е че банките са най заинтересовани от прехвърлянето на пари
  • 5 321

    10 62 Отговор
    Тоя го гледах в някакво друго студио със друг истински икономист, който го размаза с аргументи. А момченцето ъка-мъка и нищо не можа да каже. Човекът го пита изследването на какви данни е базирано по каква методика. Това мучи като крава... Банките им е все тая как ще правят разплащанията, даже напротив - ощетени са. Няма нормални хора, които си държат парите на място различно от банка. Като отидете да изтеглите парите от банката за да платите в брой - таксата е по-висока отколкото да платите по сметка. Даже ако се плаща с кредитна карта - няма никиква такса за платеца. Плащат малки такси търговците, ама колкото им е по-голям оборота, толкова по-малък е процента. Освен това тези търговци са в светлата част на икономиката - плащат данъци и осигуровки. Като платите в брой - например за кола, джамбазина нито плаща данък печалба, нито ДДС. 30 % загуба за държавата. А горублянеца кара Мерцедес за 200 000, обаче се води на МРЗ. Почти всички държави в ЕС са с по-малък таван. Тавана трябва да е максимум 5 000 лева. Ловя бас, че приходите в хазната ще се вдигнат рязко след подобна мярка.

    Коментиран от #17, #22

  • 6 тоя с катъра

    61 4 Отговор
    На плащането в брой може да се гледа като на фундаментално гражданско право и свобода. Другото е циничен лобизъм и пъпчивогорановщина!!!!!!!!!
  • 7 321

    7 31 Отговор
    Сега се загледах в снимката. Ако се абстахирате от студиото и се загледате във физиономията - няма по-добър пример за учебник по биология, който да обрисува визията на дебил.
  • 8 Гост

    34 1 Отговор
    Сивата икономика трудно се бори, когато инициаторите са на държавна хранилка.
  • 9 Драгой

    39 2 Отговор
    Лобизъм на банките. Идеята да има различни начини на плащане е за да е удобно на плащащите, а не на банките. Защо някой да не може да плати 20 000 кеш ако има документ за това? Защо е задължен да ползва такса обслужване, такса теглене и прочие? Каква точно сигурност му дава това?

    Коментиран от #11

  • 10 Западните Балкани

    35 2 Отговор
    Самото (почти задължително) плащане на аплати, пенсии през банки е лобизъм. Трябва да може човек да си получава парите на ръка и да си ги харчи както иска. При тези ниски заплати, то си е чиста проба данък

    Коментиран от #21

  • 11 Мега икономист

    29 0 Отговор

    До коментар #9 от "Драгой":

    За да печелят банките на наш гръб затова.Ето например кола иска да си купи някой не вярва на банките и си държи парите в кеш ктв е проблема да си я купи от някоя автокъща също така ако парите са били спестявани 5 години откъде подяволите документ за това вобще всичко се прави за да се цицат пари.
  • 12 Бойко Борисов

    18 1 Отговор
    Ами като няма инвеститори, Вие ще сте инвеститорите и ще пълните хазната с всяко ваше разплащане! Честито
  • 13 ТтТ

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "тттт":

    Аааа, ти говориш за анархията след 89 която твоите любими комунисти създадоха. Та крътци и търиксти се възползваха и искарваха лесни пъри, за сметката на мнозинството! Келеш!
  • 14 ТтТ

    2 12 Отговор

    До коментар #2 от "тттт":

    Аааа, ти говориш за анархията след 89 която твоите любими комунисти създадоха. Та крътци и търиксти се възползваха и искарваха лесни пъри, за сметката на мнозинството! Келеш!
  • 15 Ким

    6 16 Отговор

    До коментар #2 от "тттт":

    Продавам еднопосочен билет за Северна Корея с бонус,червен анцунг.
  • 16 браво господине

    2 4 Отговор
    наследник на коритаров ли сте с тази умряла физиономия ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    3 15 Отговор
    дебилен популизъм...тоз "икономист" едва ли че чувал, че банките са свръхликвидни и хич не им трябват парите на населението - даже лихвоте от известно време за отрицателни, щото ако беше, едва ли щеше да плямпа врели-некипели
  • 19 Tate

    19 1 Отговор
    Неолиберален капитализъм ,никакви пари в ръцете ,карти за да се следят плащания,поне гледайте . приходи !! Гледайте "Да продадеш колата си "и "Бързи и шумни" там сделките са в брой задайте си въпроса ЗАЩО !! Целият строй в момента се крепи на парите ,нищо не изнасяме освен ресурси /златото / КОЛКО ни плащат за това !! Колко банки изгърмяха колко човека си върнаха парите от тях ,пирамиди ,финансови къщи !! ВСИЧКО Е ИЗМАМА
  • 20 Real AK

    13 1 Отговор
    Цитат:"Чaк cъм изнeнaдaн кoлкo e рaзпрocтрaнeн тoзи лoбизъм, щoм oргaнизaции кaтo cиндикaлнитe, кoитo трябвa дa зaщитaвaт интeрecитe нa рaбoтницитe, кoитo нaй-мнoгo упoтрeбявaт пaри в брoй, дoри тe зaщитaвaт прилaгaнeтo нa пo-cтриктни рeгулaции"...
    Младо е момчето и не се усеща, че т.нар. синдикати са все "придворни" организацийки. Иначе общо взето е прав.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 незнайко

    10 0 Отговор
    Много добра статия. Остава и да спрат да ни търсят сметка когато внасяме повече от 10000 лева ОТКЪДЕ СА !!!
  • 24 xdm

    4 3 Отговор
    Реалният проблем с парите в брой е в спестените такива, били те на частни или юридически лица, защото 100% от тях не са икономически активни. Когато са в банките по-голяма част от тях (в случая с ПИБ и КТБ може и над 100% от вложените пари) реално са в обръщение под формата на кредити и генерират ръст. Конкретно в нашето ъгълче от планетата, подари липсата на финансова и инвестиционна култура, "бурканбанк" е способен реално да предизвика дефлация и спад.
  • 25 Антитрол

    6 6 Отговор
    Явно всички тук са купени тролове на мафиоти/картели (каквото и да значи това), заедно с това п..леме Вулджев! Защото колкото повече намалява прагът на кешовицата, толкова по-малка е възможността въпросните субекти да си перат парите. Финансова аксиома!!!! Хайде нека някой я обори с аргументи, а не само да ми се пишат минуси!
  • 26 Един

    3 9 Отговор
    Напротив, кешовите плащания над 1000 лв. Трябва да се забранят!!!
  • 27 Dan4o

    7 0 Отговор
    Всяко плащане с карта да е обложено с такса в която се начисляват ДДС ,акциз и такса обслужване.Овците трябва да се стрижат.А и така винаги се знае кой откъде пазарува.
  • 28 Ей малкия

    15 0 Отговор
    не си мисли, че лобирането става само с кеш. Пример: фармацевтичните фирми редовно дават развлекателни уикенди ол-инклузив, екзотични екскурзии и други подаръци на джипита, лекари специалисти, особено кардиолози и психиатри с цел да им изписват лекарствата за щяло и нещяло. Това лобизъм и корупция ли е или не?
  • 29 Tate

    10 0 Отговор
    ??Неолиберален капитализъм ,никакви пари в ръцете ,карти за да се следят плащания,"" ЗАЩО защото ако имате пари в брой и сте по умни може да купите ЗЛАТО а то НЕ ПОЕВТИНЯВА ,и можете да го заровите където си искате ..!! Това ви прави НЕЗАВИСИМИ от БАНКИТЕ ,,,,,,златото се е търгувало и преди 3000 год и сега си е ценно !!

    Коментиран от #39

  • 30 репресия

    5 0 Отговор
    Това се нарича банкова репресия! Банките държат всички пари да минават през тях. От една страна имат излишен финансов ресурс, от друга страна печелят от безбройните такси. Печалбите им миналата година минаха 1 милиард, тази ще са още повече. Заплатите в банковата сфера са сред най-високите!
  • 31 Пламен

    4 0 Отговор
    Как го изпуснаха кой му даде трибуна браво
    Че то както е почнало утре ще трябва да искам писмено разрешение от нап или накой новосъздаден за целта орган ако реша да изхарча 100лв
  • 32 Of udjf

    5 0 Отговор
    Докато политик ,мафия и сива икономика са едно и също лице и работят с приближени подставени лица ,все ще е така. Банките и застрахователите също са обвързани с партии или поне с този който е на власт до подмяната му . После са с другите и така ...щото инак петък 13.
  • 33 Западните Балкани

    2 0 Отговор
    Едно друго нещо, което е безумие, макар и да не засяга толкова хора са обществените поръчки. Долната граница е безумно ниска. Излиза, че за химикалки трябва да се обяви обществена поръчка. Обикновено цената е по-висока, отколкото ако имахме право да избираме откъде да си ги купуваме. След това е очевидно, че големите поръчки (за милиони) се печелят по втория начин. Тогава защо правим това излишно усилие. При нас например има спечелена поръчка за отпечатване на постери. Цена на един 24 лева, а в Принт мания за два е 14 лева. Какъв в смисъла от обществените поръчки. Трябва да се вдигне долната граница на над 100000 лева и да е за всяка поръчка по отделно. Контролът може да се прави по различен начин.
  • 34 боцмана

    1 0 Отговор
    Здрастииии , ти откри топлата вода!
  • 35 Токин

    1 0 Отговор
    Кой изобщо е този Георги Вулджиев, който изглежда като непълнолетен пубертет? Какъв опит има този човек и защо неговото мнение ни се натрапва и като видео новина? Ако трябва да говорим за лобизъм и измами, да си спомним за нашенския Остап Бендер - Цветан Василев, който ограби КТБ!
  • 36 Гуня адвокатина

    0 0 Отговор
    Пореден дървен философ.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Адвоката

    1 0 Отговор
    Ваййй..... колко тъпо момче, що не ходи на село да пасе патките.
  • 39 Бате

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Tate":

    Някой да те е спрял да купуваш злато и да плащаш по банков път или с карта???