Last news in Fakti

3 Септември, 2019 13:21 18 067 57

Калин Манолов: Много практики от тоталитарна България не са забравени (ВИДЕО)

  • калин манолов-
  • памет за утре-
  • тоталитарен режим

Всъщност тази истина беше подменена, скривана, премълчавана, казва журналистът

Калин Манолов: Много практики от тоталитарна България не са забравени (ВИДЕО) - 1
Калин Манолов

Идеята за инициативата "Памет за утре" се роди спонтанно. Събрахме се седем души, част от които известни историци като проф. Ивелина Келбечева, проф. Лъчезар Стоянов, председателя на Гл. управление "Архиви" доц. Груев, изследователя на комунистическото минало Христо Христов. Решихме да направим този поход, защото имаме чувство за дълг. Това заяви в студиото на ФАКТИ журналистът и председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм „Атлас” Калин Манолов.

Това ще бъде мирно шествие - обиколка по девет места, свързани с комунистическото минало на България, наречена "Поход на паметта". Ще се проведе на 9 септември.

"Поне за себе си мога да кажа чувство за дълг и за вина, хората, които живяхме в това време и не успяхме достатъчно категорично да му се противопоставим, както тогава, когато беше господстваща доктрина в Народна Република България (НРБ), така и 30 г. по-късно. След формалното падане на комунизма неговите метастази все още са живи.

Много хора не си дават сметка за истината за онова време. Всъщност тази истина беше подменена, скривана, премълчавана до степен, в която младите да не знаят, че е имало такова време или образът му да е идеализиран. Мисля, че моето поколение има дълга да разкаже най-после тази история по начин, който младите могат да разберат. Който не се справи с миналото, рискува то да се превърне в негово бъдеще, а комунизмът не е бъдеще, което аз пожелавам на сина си и на всички млади хора в България", разказа Манолов.

"Стигнахме до абсурда да се твърди, че комунизъм в България не е имало. Ако не е имало, би следвало, че противниците му не е имало срещу какво да се борят. Ако не е имало срещу какво да се борят, това оневинява моето поколение, че не са положили усилия да се противопоставят на нещо, което е практически робство. Комунизмът е съвременно робство, т. к. лишава човек от всякакво право на избор. По тази логическа верига се подмени цялата истина за миналото", обясни той.

"Декларацията на БСП за нашата инициатива е абсурдна, да не кажа истерична реакция, очевидно с предизборен характер. В тази декларация, на толкова малко място, са натъпкани всички клишета на привържениците на лявата идея. Всеки, който не е комунист, за тях е фашист. Обратното на комунизма е демокрацията, всъщност комунизъм и фашизъм са двете страни на една монета. В идеологически план са крайно леви и двете.

Едно свободно общество е съвкупност от партии, които могат да упражняват дейността си, свободен бизнес, който може да работи необезпокоявано и хора, млади хора със свободен дух. Ранните 90-е официозът на БСП в. "Дума" наричаше привържениците на СДС "хлебарки", а членовете на БСП бяха "мили хора" и това противопоставяне с различни епитети продължава да се използва от бившата комунистическа партия и не знам дали ще свърши някога", каза Манолов.

"Много практики от тоталитарна България не са забравени и се репродуцират в управлението на България през последните 30 г. - разбира се, в смекчен вариант, облечени в приемливи форми. Това е най-страшното. Ние не успяхме да завоюваме свободата си сами и да я утвърдим, затова рецидивите на комунизма продължават да се проявяват в много отношения.

Да не забравяме, че България е посткомунистическа страна. Иначе щяха ли комунистите, които избиха в първите месеци след Болшевишкия преврат около 30 000 българи, които вкараха в концлагери 200 000 души, които преследваха инакомислещи, да останат ненаказани за престъпленията си и ако комунистите не бяха още на власт. Много неща трябва да преодоляваме от миналото и това става с инициативи като нашата", заяви той.

Целия разговор с Калин Манолов гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратис

    98 27 Отговор
    Хахахахахаха,е това е абсурд,комуниста вика дръжте комуниста,тоя бастун нещо бързо си забрави миналото
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кой68

    86 13 Отговор
    Дали е искрен?Сега както и тогава е бил мишок.Сега бил осъзнал че тогава го не бил разбрал че не го е осъзнал?Като говори за подменена история нека си каже че такива като него са я подменяли кога по-нареждане или да се подмаже на комунягите.Ето това е лицемерието...СДС бе създадено от ДС/тогава бе пълно с агенти умело прикрити/....
  • 5 123

    31 64 Отговор
    Много истина в статията на Калин Манолов! Стратис - като няма какво да кожеш, замълчи!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Минаващ

    49 9 Отговор
    А още повече тоталитарни практитки са внесени отвъд океана и се прилагат сега. Българина обича да те смачка, ако не мислиш като него. Вижте лозунгите по стадионите (и стените) - "само еди-кой си!" "Комунисти" ги тресат още...
  • 8 Driving pleasure

    69 11 Отговор
    Като му гледам егн-то на чичето мога да хвана бас, че е бил в първите редици на партията и той ;) Не че не е прав - комунистите са си на власт... ама тва не са комунисти. Те и тогава не са били комунисти сега пък са си съвсем обикновени мутри на влас...
  • 9 Гнида

    57 10 Отговор
    Комунисти няма от 89 та ... Сега са капиталисти ! Тая дърта мантра ще мине само пред лумпени и други отпадъчни елементи !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    36 7 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    "Историк" бил... Гърците допреди началото на 80-те бяха последните цървули на Европа (а турците и след тях). Изсипваха се с рейсове пред ЦУМ и изкупуваха руската електротехника (ютии, прахосмукачки...), а чейнчаджиите се опитваха да ги преметнат с някоя "кукла". Взеха да се оправят след влизането в ЕС. Наляха им много пари. То и на нашите това им беше заложено в схемата, ама дойде финансовата криза и ойропата не дава вече толкова, като на гърци, португизи и ирландци.
  • 13 Angel Panchilov

    48 13 Отговор
    Kaто всяка мижитурка,и тоя се втурна да ругае и да сипва помия,но поне те/комунистите/направиха доста за страната,докато дрисливите демократи ,само разрушиха,онова,което беше направено,така,че този идиот да си затвори плювалника,и когато тия идиоти,направят нещо истинско добро за страната ни,да говорят.....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 7372722718

    39 4 Отговор
    След дъжд качулка! Не на време човек, минаха 30 години, никой нищо не помни и хората, които са живеели по туй време вечв не са сред нас, малко са и едва ли им е на мисълта да казват кво е било щото капитализма мачка здрвето на всички и никой не му е до истории!
  • 16 Гост

    27 4 Отговор

    До коментар #10 от "Жиленци":

    Веднага личи, че не си бил по "целия свят", освен тук и там наоколо. Но от опит мога да ти кажа, че тези теми въобще не вълнуват хората по света.
  • 17 неутрален

    41 6 Отговор
    Стана модерно,най-големите комунисти,сега капиталисти,да плюят по комунизма .Да беше плюл комунизма,когато още беше бай Тошо ! Сега вече си губи смисъла !
  • 18 Лален

    46 8 Отговор
    Никога не съм оправдавал действията на бишвите " социалисти " но " демокрацията " след 90- та ни донесе само разруха, скотски и срамни години. Унищожиха ни и земеделието и животновъдство, за да могат шепа " демократи" в София да живеят добре. Пфууу плюя на демокрацията ви.
  • 19 Prixfixe

    23 14 Отговор
    За сведение: по данни, изнесени на Петия конгрес на БКП, проведен през 1948г., 7% от партийните членове са неграмотни, с начално образование – 45%, със седемгодишно образование – 30 %, с непълно средно образование – 6%, със средно образование 7%. Около 5% с незавършено висше образование, а само 2% имат завършено висше. (Проф Диню Шарланов, „История на комунизма в България”, том 1.)

    Коментиран от #24

  • 20 Марин

    26 6 Отговор
    разни незабележими псевдо учени искат да ги забележат.
  • 21 агент08

    16 7 Отговор
    Посочи имена , бе тъпагьоз!

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    20 3 Отговор

    До коментар #19 от "Prixfixe":

    Да, и затова пускат хора като Михаил Топалов-Памукчиев на беседи-интервюта с хора като А.Буров, за да се научат как се управлява държава. Собствена. А не като сегашните слагачи - учат навън как се управлява друга държава и идват да мъчат нещата тук. Подписали преди това, че ще са марионетки на обучаващите ги.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Август Траянов

    7 0 Отговор
    Защо прекъсна видеото?!
  • 27 Borislav Popov

    17 4 Отговор
    Е как да си иде комунизъма както казваше тато като комунистите са си ояе на власт удобно пребоядисани на гербаджий. Кого лъжете бе филанкиши?
  • 28 Белчо

    26 2 Отговор
    Забележете - "Председател на управителният съвет, на ИНСТИТУТА за СВОБОДЕН КАПИТАЛИЗЪМ"
    някой да беше чувал до сега , за този "ИНСТИТУТ"
    Боже , защо ни наказваш така?
  • 29 Нямаме късмет с времето в което живеем

    16 12 Отговор
    Комунизъм имаше и той беше някаква форма на робство. Или по-скоро беше феодализъм при който имаше "заслужили"с техните семйства и поколение и обикновени хора които ако ги слушаха имаха някакъв шанс да достигнат някакво средно положение. Инакомислещите ако ги хванеха бяха унищожавани заедно с поколението понякога и физически. Естествено като всяко нещо и този строй си имаше положителни неща но за сметка на личната свобода. Управляваха ни малограмотни хора които бяха васали на СССР. Произвеждахме боклуци които разменяхме с други боклуци от СИВ. С една дума нямаше икономическа логика /не че сега я има/ и това доведе до естествения крах на този строй което никой не очакваше да се случи до края на живота ни. И най-интересното е, че този край дойде от СССР и по-специално от Горбачов. Още по-интересното е, че капитализмът доби човешки и социален облик благодарение на страха от социализма и сега когато няма социализъм настъпи отново див капитализъм.
  • 30 ддд

    9 16 Отговор
    Комунист=лъжец, кръдец, убиец...
  • 31 Бай Тошо

    21 2 Отговор
    Нищо общо няма преди и сега, а и тия не са комунисти а фурнаджийски лопати, ама проблема не е в тях ами в народа, че все гледа да подражава на някой държавица, след много години си дава сметка че не е бил прав. Сега ако забелязвате стана модерно да се играят хора ,народни танци на път и под път да се играят, а до скоро и през годините на прехода най вече , царуваше чалгата, гледахме да купуваме и предимно вносни храни, модерна работа :) а сега след 30 години се сетихме че сме българи а не подлогите на света ,ама файда .Има една приказка.... ще оцениш водата като пресъхне кладенеца.... та и нашата работа е същата с държавата,като я унищожим тогава ще я оценим
  • 32 Живял през комунизма и съществуващ през

    28 2 Отговор
    Когато възрастни хора лъжат е отвратително. И аз съм живял през комунизма и аз съм ако не репресиран то поне съм бил под наблюдение. Простотии имаше но те бяха несравнимо по-малко от сегашните. Да, сега пак управляват бивши комунисти от типа партийци. Просто преминаха от другата страна. Еничарите също са били някога българи. Баш еничара Борисов е бивш комунист продал вяра, род и Родина. Между Ахмед ага Барутанлията изклал Батак и Борисов Българоубиеца разлика няма. Иначе и двамата са бивши българи.
  • 33 Пунчо

    20 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: председател на Управителния съвет на Института за свободен капитализъм... Т.е. див капитализъм- които оцелее -оцелее!
  • 34 Факт

    6 0 Отговор
    Родовата памет не може да се изтрие!
  • 35 Пешо

    21 1 Отговор
    Мишоци, всички нереализирали се по времето ма Живков комсомолци сега изплуват един по един!!!!
  • 36 agabaga

    11 2 Отговор
    Старите нови фашисти, просто не ми се спори с дърти идиоти. Язък, че са живели в ония времена!
  • 37 agabaga

    8 1 Отговор
    Старите нови фашисти, просто не ми се спори с дърти идиоти. Язък, че са живели в ония времена!
  • 38 чурка

    9 1 Отговор
    ако бяха на власт тоя нямаше да диша
  • 39 киро

    15 0 Отговор
    Когато затриеш историята на един народ ще управляваш държавността му.Историята е инструмент който легитимира властта. Заличавайки историята на България се разстрелват хилядите знайни и незнайни герой дали живота си за Майка България.Заличаване на държавността.
  • 40 Разделяй и владей

    17 1 Отговор
    Искам да поясня още един път фундамента върху който стоят основните разлики между комунизъм и капитализъм , а именно частната собственост , земята, и средствата за производство - в чии ръце са - държавни , или частни . и след като всичко е преминало в частни ръце , то за какъв комунизъм може да става на въпрос. От там нататък капитализма се дели на различни видове , а нашият е латиноамерикански- колониален капитализъм, такъв какъвто искат да го виждат в България, началниците , които плащат заплатите на Калин, Ивелина, Лъчезар,Иво,Христо , Огнян , Росен , и др. Защото гладен , необразован , и безпътен човек , се управлява най-лесно.
  • 41 jтози е

    10 1 Отговор
    мазник и бокова подлога......
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ИВАН

    9 1 Отговор
    Да не смесваме предишните /при бай Тошо / натегачи, и сегашните мутри с понятието - комунист .... най - светлите българи, оставиха костите си за по-добър живот на народа, но бай Ганьо мутрата опорочи всичко
  • 44 искам да

    10 3 Отговор
    знам от каде му е информациата че са убити 300 000хил души или пропангандата и дезинформацията е по важна за този ''гусин''другарю а колко са избити преди 9 септември не можеш на всички да промиеш мозака
  • 45 Историческо словоблудство

    8 2 Отговор
    Посочените в материала световно неизвестни псевдоисторици и псевдоучени разделят българските граждани. Всичките им калпави инициативи и изяви не само, че направиха историческата наука за смях, но вече са опасни за сигурността, още повече, че са на държавна работа?!
  • 46 НАБЛЮДАТЕЛ

    8 0 Отговор
    ОТ ВСИЧКИ КОМУНИСТИ,УПРАВЛЯВАЛИ НЯКОГА БЪЛГАРИЯ,ПО-АЛЧНИ,КРАДЛИВИ И ПРОДАЖНИ,ОТ ГЕРБ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО. ТЕ ДОРИ МУШНАХА В МАЛКИЯТ СИ ДЖОБ ИВАН КОСТОВ И КЛИКАТА МУ,КОЯТО ОГРАБИ СТРАНАТА И РАЗСИПА ИКОНОМИКАТА И.
  • 47 Верно е

    7 0 Отговор
    Бойко е последния червен комунист възпитан от Тодор Живков!
  • 48 333

    9 0 Отговор
    Комунизъм не е имало. Това, което е имало е диктатура. И историците трябва да са наясно. също така, трябва да са наясно, че преди 44-та пак е имало диктатури, просто не са били комунистически. Пак са убивали хора заради политически различия, включително деца. Не може да се забравя миналото. Диктатурите са диктатури. Не може да се говори само за едната, или само за другата.
  • 49 333

    6 1 Отговор
    Още много преди комунистите Алеко е писал за оня, дето искал солунската митница и как Ганьо прави изброи.
    Политическата класа в България е корумпирана от край време, не е от 44-та, нито от 89-та. Хората, които тръгват да се занимават с политика го правят заради личен интерес, и без желание да свършат нещо смислено. Има маса държави по света, които не са били комунистически и никога няма да бъдат, и пак са по-зле от нас.
  • 50 тинтири минтири

    8 2 Отговор
    ДО КОГА ЩЕ СЕ ДАВА ТРИБУНА НА ПОДОБНИ ИДИОТИ.ЕЙ ТАКИВА ПРОДАЖНИЦИ РАЗТУРИХА БЪЛГАРИЯ.ТИ БЕ МЪРШО КАКВО РАБОТЕШЕ И КЪДЕ БЕШЕ ПО ВРЕМЕ НА "МРАКОБЕСНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ"ПЕРИОД.ТА НАЛИ И ТИ ЖИВЯ И СЕ ИЗУЧИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НРБто.МЪСТИИ СТЕ ВИЕ КОИТО ЗА 30 СРЕБЪРНИКА ПРЕДАВАТЕ РОДИНАТА СИ.АЗ КАКТО И МНОГО ПО - ГОЛЯМАТА ЧАСТ НА СТРАНАТА КОИТО СМЕ ЖИВЕЛИ И ТОГАВА И СЕГА МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕМ КАКВО СМЕ ИМАЛИ И КАКВО ЗАГУБИХМЕ ЗА ТОВА ЧЕ ОСТАВИХМЕ ТАКИВА ЧОВЕЧЕТА КАТО ТЕБЕ ПОДОБНИТЕ КОИТО ПРЕЗ ЖИВОТАСИ СИГОРНО НЕСТЕ ПОСАДИЛИ И ЕДНО ДЪРВО ,ДА РАЗСИПЕТЕ ВСИЧКО.НЕ ПРЕТЕНДИРАМ ЧЕ ВСИЧКО Е БИЛО ОКЕЙ НО ПОГЛЕДНАТО МАЩАБНО И ОТ ПОЗИЦИЯ НА ВРЕМЕТО ПРОСТО МНОГО ЯКО СМЕ СЕ ПРЕЦАКАЛИ ЗАРАДИ ЕДНИ БАНАНИ.
  • 51 хай

    7 1 Отговор
    Бате къде беше до сега бе, от коя дупка изпълз та да станеш репресиран от комунистите. Тали тогава при комунистите ти беше добе, тогава завърши бизплатно ВУЗ и сигурно си бел некъде по йерархията я на Комсомола , я партийно членче с амбиции.
  • 52 Антикомунист

    1 3 Отговор
    От 9.IX.1944 г. и днес не са преставали да ни съсипват.
  • 53 потребител

    6 0 Отговор
    Чак след като прочетох написаното видях,че не е с автор глистът Антон Тодоров,а този червей Калин Манолов.Е,как да се отлепи България от дъното при наличието на такива гнусни същества като Манолов?
  • 54 безпартиен

    2 0 Отговор
    Га яде кифтета ни рива!Сега що ривеш?Намерете поне един днешен политик роднините на когото да са осъдени от т.нар."народен съд",интернирани,със забрана за образование,конфискувано имущество и най-накрая да не са свързани с ДС!!!!За три поколения имаше лустрация без да има изричен закон за това!Сега не било законно!Децата и внуците не могат да носят вината на родителите си!А привилегиите може да носят като например вание с предимство,жтелство,жилище,и работа в държавна или общинска администрация,МВР,БА!!!!!Сега вече станаха и капиталисти и си напазаруваха територията България.Всички с т.нар.АБПФК са си чисто и просто терористи според сегашното законодателство в която и да е страна по света!Да вземеш оръжие и да свалиш законно избрано правителство какво е ако не тероризъм?А власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!Нито оръжие ще дадат,нито писалката!Стиснали са ги яко и не пускат.Проблемът е в колективната вина и липсата на виновни!
  • 55 Не на комунизма

    1 1 Отговор
    Комунистите са патологични лъжци и най-лошото неверници-атеисти. Точно от такива моше да очакваш зло без граници и размери.
  • 56 11ап

    0 0 Отговор
    Щом христО ОхристоВ е там , смръднята на гнилоч е гарантирана!
  • 57 така е

    0 0 Отговор
    чист мазник...