10 Септември, 2019 17:05 16 023 34

Петър Маринков: Демокрацията ни е камуфлаж (ВИДЕО)

  • петър маринков-
  • преизподник-
  • демокрация

Страната ни се превръща в царство на безличните, казва писателят

Петър Маринков: Демокрацията ни е камуфлаж (ВИДЕО) - 1
Петър Маринков

Репресиите не могат да се върнат в познатия вид от краткото ново съществуване на България, но така или иначе има тормоз. Не мога да бъда категоричен, но самият факт, че това се случва на 9 септември, че се прави обиск рано сутринта в жилището на този човек, е много грозен. Това каза в студиото на ФАКТИ писателят и драматург Петър Маринков по повод вчерашните арести на представители на сдружение „Русофили“.

„Не е въпросът дали ще се умори да спори за 9 септември. Този спор е подклаждан. Вземете учебниците по история (в частта си за периода 1944-1989 г. - бел. ред.) - в този спор няма нищо исторично, той е политически.

Не може така да изолираме времето, ние поставяме социализма в някакъв вакуум. Все едно нищо друго не е имало преди и след. Това не е история, а пропаганда и агитация. Безспорно първите години на социализма са жестоки, но последните години на капитализма какви са?

Какъв е смисълът от демокрация, ако населението ти се топи. Така, както ние я използваме демокрацията, това е един камуфлаж, зад който се крият жестоки, изсмукващи душата, физиката, кръвта на нацията елементи. Демокрацията може да бъде нещо много добро, но може да превърне един народ в стадо“, каза Маринков.

Писателят, който на първите демократични избори е бил кандидат за депутат, разказа за тогавашната кампания:

„Спомням си, че изнесох 120 речи, към 70 села обиколих и наговорих куп глупости. Чак се изчервявам като се сетя. Аз излизам от оранжерията на социалистическото общество и обяснявахме, че капитализма ще ни даде нови духовни и всякакви сили. В едно село обяснявах, че кравите ще дават мляко като холандските, те ме гледат „така“, ръкопляскат ми..., сега в това село има една крава.“

„Покрай романа („Преизподник“ - бел. ред.), като се зарових в документите, в мен се създаде впечатлението, че онези години по време на войната (Втората световна война – бел. Ред.) в много отношения приличат на настоящите, в които живеем. България влиза в Тристранния пакт, обявен за непобедим, ние ще си върнем това, което ни се полага. Всеки би направил аналогията, ние сме сега в съюз с най-прогресивните. След войната Германия ни е длъжник, а сега да не би да са равнопоставени отношенията с ЕС – силните не налагат ли своето. Миналата година избиха козите, тази година прасетата – винаги сме имали слугинско поведение.

Формалният повод за романа „Преизподник“ е разузнавателния отдел на командването на армията. Главният герой работи в този отдел. Романът е и леко сатиричен, защото и в най-голямата драма може да се види нещо комично. Той е за тези години и за това как ние сами копаем и вървим към, ако приемем, че адът е социалистическото общество, към това.

„Страната ни се превръща в царство на безличните, на смачканите, на обезверените, на хората без надежда, което е по-лошо, то е по-страшно и от царството на мъртвите“, каза писателят.

Целия разговор с писателя и драматург Петър Маринков гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    104 4 Отговор
    ОТКРИХМЕ ТОПЛАТА ВОДА
    МНОГО ЯСНО ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЬМА ДЕМОКРАЦИЯ ИМА МАФИЯ
  • 2 Тръмп

    12 80 Отговор
    Това не са репресии а прилагане на Закона и Ред според Конституцията!!!:):):)Има доказателства и паричен поток,та дано не си адвокат на Дявола от СССР!!!:):):)

    Коментиран от #10, #21

  • 3 Снайперист

    18 18 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #20

  • 4 Грубер

    13 58 Отговор
    Е един философ. Бегай в КНДР бре, там е рая. България бъка от предатели.
  • 5 Нищо ново в България

    56 1 Отговор
    Цялата ни 140 годишна нова история е изпълнена с насилия,обиски,разстрели,тормоз,политически гонения
    НИЩО НОВО В БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #7, #24

  • 6 ако

    52 3 Отговор
    при нас е демокрациа аз сам милионер ама не други продават народ и родина за пари и власт и се крият зад фасадата ''демокрация''народа бяга не защо има избор а защото тук няма живот
  • 7 Баба Вуна

    1 27 Отговор

    До коментар #5 от "Нищо ново в България":

    Чак толкова да си стар и очевидец на събитията!
  • 8 Чебурашка

    13 51 Отговор
    Руската сволоч трябва да се изгони от България, така също и всички предатели подложили се на безмилостно облъчване на сибирската пропаганда.
  • 9 Borislav Popov

    51 3 Отговор
    Така ще бъде още много години в мутромилиционерската държава на пожарникаря. Нема спасение. Само лакейте и клакьорите са добре.

    Коментиран от #15

  • 10 баба

    38 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмп":

    Като ще я караме "по Конституцията" и сме за РЕД, кога ще има обвинения за партии на етническа основа, като ДПС, например?
    По конституцията я караме само когато ИМ изнася!
  • 11 ГОСТ

    47 4 Отговор
    КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ В АМЕРИКАНСКАТА КОЛОНИЯ С МАФИОТСКО ПРАВИТЕЛСТВО В БЪЛГАРИЯ.
  • 12 Тръмп

    23 7 Отговор
    Камуфлажа падна и се оказа,че "демократичния" Костов е комунист и агент от КГБ и ДС!!!:):):)
  • 13 ГОСТ

    36 1 Отговор
    ТРЪМПИ, И. КОСТОВ АГЕНТ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ВАЛУТЕН ФОНД , НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ СЪУЧАСТНИК НА СТАЛИНКА ГЕОРГИВЕВА В РАЗПРОДАЖБАТА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НА 30 МИЛИАДРА АКТИВИ В БЪЛГАРИЯ.
  • 14 Българан Европейски

    4 28 Отговор
    Много хора колкото остаряват, толкова по-глупави стават. Те и като млади са били глупави, ама по-не им е личало. Хахахах. Неудачник.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 8 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    "Пак ще извадя сопата, ако Партията ми нареди!"
    Юлияна Павлова Андреева /Юлия Ръжгева, надзирател в лагер Белене/

    Коментиран от #23

  • 16 Христо

    16 2 Отговор
    Вий сте Идиоти. За Демократите става въпрос
  • 17 Behemoth

    24 2 Отговор
    Матряла е калпав както каза най калпавия от калпавите!
  • 18 ГруЮ

    28 3 Отговор
    Браво за позицията! Това интервю показва, че все още има хора със собствено мислене, неполирано от ежедневните мозъчни атаки.
  • 19 Горо

    26 2 Отговор
    Аз мислех, че през последните 10 години еднолична власт на Борисов и то в условията на "парламентарна демокрация" по-лошо не би могло да стане, но явно горчиво съм се лъгал. Този човек иска не само кожите, а и душите ни. Докато бе главен секретар на МВР през периода 2001-2005 година всеки ден измисляше акции за ловене на престъпници. А днес - за да се справи с опозицията по комунистически и най-вече за да спечели местните избори, той измисля шпионски скандали. Петър Маринков е прав: народът вече е превърнат в стадо и веднага се повежда по акъла на своя пастир.
  • 20 Паметник за Фатихмехмет

    1 10 Отговор

    До коментар #3 от "Снайперист":

    Паметник за Султан Баязид паметник за Ердоган
  • 21 Опа тролчо

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмп":

    Ако беше прилагане на закона, трябваше и теб да те разледват от къде получаваш пари, продал ли си се на чужди интереси и т.н. Трябваше и боко тиквата да го разследват за признанието му че е спрял два проекта дали не е навредил на България.
  • 22 Кой68

    13 0 Отговор
    Кратко и ясно....Упадъка се вижда и тук в чата?Но трагедията е че това "низко" общуване-писане се приема за естествено и нормално.....
  • 23 Опа тролчо

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Сложих ти едно плюсче. Много правилно е казала жената. Само че следвщия народен съд няма да отменя смъртни присъди.

    Коментиран от #27

  • 24 Точно така

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нищо ново в България":

    Мисля си че турците като са избили болярите, са избили цвета на нацията и затова в новата нии история е пълно с боклуци. Хубавото на тая тая вакхналия от последните години, е че на повърхността изплуват най-големите боклуци и ако сме малко по-умни, ще ги оберем че да се изчистим от кофти генетичния материал.

    Коментиран от #28

  • 25 7777

    4 11 Отговор
    Маринков иска да затворим границите и да го пазят с автомат. Ако реши да напусне страната да го разтрелят като куче. И ако изрази подобно мнение да го затворят в Белене. А демокрацията е камофлаж защото във властта са същите хора или техните наследници.
  • 26 Смехурко

    6 2 Отговор
    КОмунизма ни беше камуфлаж, защо да се учудваме, че и демокрацията ни е камуфлаж .

    Коментиран от #29

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 8 Отговор

    До коментар #23 от "Опа тролчо":

    Този цитат е да отрезви младите хора, които не знаят "Що е то социализъм...", а мнението на червени боклуци като тебе, въобще не ме интересува.
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Точно така":

    Много от болярите са си запазили живота като са станали васали на султана...

    "Кръвния данък" се е наричал Девширме, което на турски значи "събиране на цветен прашец" При девширмето е имало ПОДБОР през 5г., а по-късно и ЕЖЕГОДЕН ПОДБОР на най-будните и красиви български момченца И ТАКА ВЕКОВЕ НАРЕД. Фактите за този ежегоден "кастинг" много често се премълчават по родолюбиви причини. Еничарите първоначално нямат семейства за да оставят поколение, а и по-късно еничарите търпят огромни човешки загуби. Част от момченцата пък директно са продавани като роби. Според мен това е ОБЕКТИВНАТА причина за незавидното състояние на държавата ни и за липсата на критична маса от будни и родолюбиви Българи които да поведат сънародниците ни. Отделно, че едва създаденият елит е бил ликвидиран от комунягите 1944-1946 г.
    Май доста време ще мине докато Българинът се пробуди.

    Коментиран от #30

  • 29 Комунизма беше

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Смехурко":

    Нагаждане на група хитреци с оглед на създалото се международно положение около и след войната...в бегето освен хитреци и далаверджии други не виреят и не управляват
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Стою":

    А ето един разказ, който е твърде показателен:
    Ти фашист ли си, бай Димитре?
    Изправяйки се и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:
    – Да. Щом всички тук, които съдите са фашисти, значи и аз съм такъв. Гордея се, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички те са добри и честни хора!
    В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди. Неговият съселянин Иван Гулев, в качеството си на съдия го запита:
    – Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?
    – До момента на моето арестуване аз не я знаех тая дума и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт, никой на никого не викаше фашист.
    Но когато дойде на власт вашата партия, разбрах, че аз и много други хора сме фашисти. Така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а след както не съм комунист – значи съм фашист.
    Според вашите разбирания, фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно.
    А комунисти са тия, дето не им се работи, които крадат и пребиват имотните, за да им вземат имота. Те нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат „Смърт на фашистите!“
    С тези думи бай Димитър си подписа присъдата. Неговото прочувствено слово предизвика такава ярост в състава на съда, че всички започнаха да жестикулират с

    Коментиран от #32

  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    че всички започнаха да жестикулират срещу него, а пияният прокурор Стайков изрева:
    – Смърт за това Михайловистко куче!
    При такава „делова“ обстановка се провеждаха заседанията на „народния“ съд в Неврокоп…
    Откъс от автобиографичната книга на Никола Шайков „Пътят“.
    Никола Шайков от село Делчево е бил близък съратник на водача на ВМРО Иван Михайлов. Шайков успява да се спаси от комунистическите куршуми, кирки, лопати и напалени варници, като емигрирал в Канада. В своята автобиографична книга той описва целия си живот, включително и процеса срещу него след окупацията на България на 9 септември 1944 г.
  • 33 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Весело е тук ! № 30 " Стою" задава няколко прости въпроса на № 28 "Империалист" и той отговаря информирайки - за други времена / двадесеттина години по-късно/, със други политически събития , за други убийци ! Българинът е достатъчно мъдър и има за случая точна поговорка : " Ти му казваш : куме Иване, той ти дума: Х.. ми да стане"
  • 34 Умно село

    1 0 Отговор
    България и ДЕМОКРАЦИЯ?!
    Де го това чудо?
    По скоРо си ИМАМЕ добре "хранена" ПЛУТОКРАЦИЯ.
    Държава БУХАЛКА!