20 Септември, 2019 16:53 16 583 26

Манол Глишев: Прокурорски райх ли сме? (ВИДЕО)

  • манол глишев-
  • лустрация-
  • протести-
  • иван гешев-
  • перото

Дали Манолова ще стане или няма да стане кмет, някъде в някой кабинет вече е уговорено, смята поетът

Манол Глишев: Прокурорски райх ли сме? (ВИДЕО) - 1
Манол Глишев

Проблемът с Иван Гешев е неколкопластов. Първо той е единствен кандидат и твърде шумно и институционално одобряван. Организации и подорганизации на властта изразяват спонтанното одобрение на колектива към другаря кандидат. Това е спомен от недалечното минало и е доста подозрително. След това имаше едно изказване, което е в тон и на негови колеги. „Аз не вярвам много в разделението на властите“, каза той. Разделението на властите е една стара максима от около 300 години. Ако властите не се наблюдават една друга, а се влеят в една обща, в крайна сметка ще страдаме, защото няма как да се защитим. Това коментира в студиото на ФАКТИ поетът и участник в протестите срещу номинацията на Иван Гешев за прокурор Манол Глишев.

„Имаше едно съзвучно изказване на министър-председателя Борисов, че „прокуратурата е независима власт“. Това е абсурд, защото в класическото разделение на властите има съдебна, но прокурорска власт няма. Какво се получава - имаме един изцяло нов тип държава, вече не бих я нарекъл република, в който има прокурорска власт и няма разделение на властите. Ние какво сме прокурорски райх? На мен това не ми харесва и затова протестирам.

Освен това Гешев имаше и един гръмък неуспех, по-скоро потулен неуспех при разследването с КТБ. В този смисъл този човек да е кандидат за главен прокурор... ами то става много изгодно човек да е престъпник“, каза Глишев.

„Гешев е само последната капка в морето. То не беше некадърния ремонт на София, некадърно управление на страната, от безконтролното изсичане на лесовете, замърсяването на реките и плажовете, винаги всичко е законно, няма нищо нередно, обикновеният гражданин, който отбелязва нередност – той е виновен, бедността в България расте“, аргументира участието си в протеста с искане за оставка на правителството поетът.

Според него липсата на масовост при протестите може да се обясни с това, че днешните българи са резултат от „над 70 години негативна селекция“.

„От 9 септември 1944 г. до днес ние сме учени, че преклонената главица сабя не я сече. Учени сме на недоверие, разочарование, липса на солидарност, подозрителност и в този смисъл хората не вярват, че има сила, която да свали, което и да е сегашно правителство“, смята поетът и преводач.

„Математически е възможно да има нов кмет в София, но не е вероятно. Провалът или успехът на Фандъкова вече е предречен. Или Борисов иска да спечели тези избори и ще впрегне цялата си машина, за да ги спечели или точно както в случая с Радев ще впрегне цялата машина, за да не ги спечели и да слезе плавно от власт и безнаказано. Уговорката вероятно вече се е състояла. Дали Фандъкова ще остане кмет или не, дали Манолова ще стане или няма да стане кмет, някъде в някой кабинет вече е уговорено, а те двете не се различават помежду си. Ще управляват София еднакво и ужасно. Изборите се случват в условия, създадени от ГЕРБ“, коментира Глишев.

Той смята, че за лустрация не е късно и тя би имала позитивен ефект върху обществото.

За скандала в БНР, за това как приема номинацията си в категория „Поезия“ на Литературен клуб „Перото“, докъде би стигнал в прозаичния жанр, на мястото си ли е българската интелигенция, гледайте целия разговор с поета Манол Глишев във видеото:



Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тринити

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "глишееев,ГЛИСТ ПЛАТЕН,":

    Точно ти ги смучеш най сладко и на БорисоФ

    Коментиран от #6

  • 4 диагностик

    15 32 Отговор
    Типичен Мунчо!
  • 5 Васил Левски

    76 13 Отговор
    Народ от роби се управлява най лесно! Робска психика. Човека е прав за всичко!!!
  • 6 А ТИ НА

    9 26 Отговор

    До коментар #3 от "Тринити":

    КРУШОВСКАТА БИВОЛИЦА ПИСКЮЛА,И НА УШАТИЯТ ПИНГВИН ЗАДНИКА

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Урко

    13 9 Отговор

    До коментар #6 от "А ТИ НА":

    Да и ядеш митрата на Корнела!
  • 8 Психиятъра

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "А ТИ НА":

    Ти си легенда, викат ти коРосмука виртуоз!
  • 9 Йоргус

    19 3 Отговор
    Крде място за коментарите под статията с Ангелкова? Нещо май цензора от гербераците! Ангелкова трябва да си подаде оставката като министър.
  • 10 Толкова ли

    24 5 Отговор
    Не се сеща Гешев, че ако не се откаже сам, ще създава много главоболия на народа на България!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лекар БГ

    32 8 Отговор
    Хубава статия.
    Нищо повече не може да се добави.
  • 13 Тръмп

    8 29 Отговор
    Човек може да е поет и без да е Интелектуалец,както и Глишев-Клишев!!!:):):)Много е притеснен Поета,да не би Гешев да му повдигне обвинение за кражба на стихове ли???:):):)Само Престъпниците се притесняват от Прокуратурата,а на другите им е все тая!!!:):):)Гузен,негонен бяга!!!:):):)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 до Тръмп

    3 4 Отговор
    "Умен" си !
  • 16 ЛЕГЕНДАТА

    19 2 Отговор
    Съсипаха и туризма в България за 10години!
  • 17 Пешев

    20 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:¨....някъде в някой кабинет вече е уговорено...¨ - В нашата "демокрация" всичко се определя в нечий кабинет - външните ни министри, главните прокурори, депутатите и т.н. Даже кого да "удари" митницата. Държава на мафията!
  • 18 Гого

    13 4 Отговор
    Една малка корекция по отношение на изказването на Манол Глишев. Решенията не се вземат в нечий кабинет, а в нечие посолство. В случая Американското. Това ясно го заяви Решетников, който макар и "бивш" разузнавач, сигурно има доста по-ясна представа за това какво се случва от повечето от нас. Та той недвусмислено заяви, че държавата ни се управлява дистанционно от американското посолство. Какво да говори повече. Срам ме е. От там нататък може да си говорим само празни приказки за демокрация, честни избори и т.н. Няма да се учудя ако нещата се случат, перефразирано както в стария виц: "На 165-я конгрес на ГЕРБ, другаря Бойко Борисов единодушно беше избран за премиер на България". Хайде да ни е честит.

    Коментиран от #19

  • 19 Северозапад

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гого":

    Искаш да кажеш - 165-я конгрес на БКП?

    Коментиран от #20

  • 20 Гого

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Северозапад":

    Това беше оригиналната версия по отношение на другаря Тодор Живков. Що се отнася до ГЕРБ, ами при тях има по-вече "бивши" комунисти и партийни секретари отколкото в БСП. Да не говорим за ДС.
  • 21 Мордекай

    4 12 Отговор
    Какво ме интересуват дерзанията тоя платен трюфел. Колкото повече гледам тия платени клоуни и мусурите които ревът против Гешев , толкова повече се уверявам че той е правения избор . Страх тресе престъпния контингент , луди пари харчат само и само да спрат назначението , но дано издухат супата
  • 22 Умно село

    5 1 Отговор
    РАДАЙ РАЛИН ГО Е КАЗАЛ КРАТКО И ЯСНО:

    "Когато един народ мълчи, навярно е вцепенен от успехите си!"
  • 23 Почтените хора

    8 4 Отговор
    Поет е , но и момче смело да каже истината!!!
    Истината , че Гешев ще закриля политическата върхушка от ГЕРБ , БСП И ДПС/всички от БКП/ управлявала България през последните 30+45=85 години.
    Гешев е голямата крачка на Борисов към бъдеща тоталитарна България , управлявана от него еднолично по азиатски способ!
    Борисов , Пеевски , Гешев = МАФИЯ !!!
    СПИ ПЛЕМЕ БЪЛГАРСКО ВЕЧНИЯТ СИ СЪН , СПИ , СПИ ... АМИН !!!
  • 24 Гррр

    3 1 Отговор
    Тоя смърдел изтрезнел ли е от снощи?
  • 25 коментатор

    4 1 Отговор
    Както е казал Хегел-Всеки народ си заслужава управниците. А нашите български овчици си заслужават овчарчето от Банкя. Е хайде да се събудим най-после, стига този овчарлък.
  • 26 Коков

    2 2 Отговор
    Кой си ти бе никому не известен "поете"и какво си дал на тази страна освен да си търкаш обувките по платените протести и да ядеш парите на крадливите приватизатори изпили кръвта на собствения си народ .Скрии се дълбоко в пазвата на Костов,Прокопиев и другите там еничари и папкай окрадените пари от КТБ.и се пообръсни малко че приличаш на пишман джихадист с тези вагинални израстъци по физиономията си