Last news in Fakti

24 Септември, 2019 15:41 40 622 62

Българският електромобил от трабант вече има "Торпила" (ВИДЕО)

  • адриян георгиев-
  • торпила

Перката е изработена от нулата на 3D принтер

Българският електромобил от трабант вече има "Торпила" (ВИДЕО) - 1

"Това, което бях направил, е да направя електромобил, на който да се монтира моята система. В последните две години успяхме да инсталираме тази система", каза в студиото на ФАКТИ Адриян Георгиев.

„Системата намалява разхода на електричество. Перката, която е отпред и сега изглежда абсурдно, ще бъде намалена, ще се създаде по-аеродинамична форма. Някой хора ме наричат „физичния Батман“. Най-общо казано тази перка, свързана с генератор, е свързана с контролера на колата и контролерът взима част от енергията от тази перка, друга част от батериите, така намалява разхода.

Перката е изработена от нулата на 3D принтер, всичко останало е пригодено. Перката е по чертеж на такава на реактивен двигател на „Боинг“. Тя е от пластмаса, доста издръжлива, понася огъвания, натоварване. Аз карам с 80 км/ч, за няколко теста и общо за изминати 50-60 км не се е повредила. Много първи неща са изглеждали нелепо, но това е прототип“, обясни изобретението си той.

Преди години, докато системата е била само идея в главата на десетокласник, Адриян се тревожел как ще бъде изработена перката. Този проблем е решен от навлизането на 3D принтерите.

Адриян използва литиево-железни батерии, защото са по-евтини и не загряват, колкото литиево-йонните. Към момента няма нужда от допълнително охлаждане. Разположени са малко зад задната седалка, възможно най-ниско на пода.

„Това, което никой не очакваше е, че тази перка има жироскопичен ефект и стабилизира колата. Когато се върти, колата е като спортен автомобил. Само напред върви, ако завиеш воланът е много стегнат, без нея е просто ужасно, аз се боря с колата във всеки един момент. Без перката мога да пропътувам 100-120 км, а с нея все още не сме правили такъв експеримент“, каза той.

Целия разговор с Адриян Георгиев гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пунчо

    87 16 Отговор
    Закон за съхранение на енергията - учи се по физика в 8-ми клас. Незнанието му води до излишни разходи. Заявки за перпетуум мобиле (Perpetuum mobile) не се разглеждат от преди 3 века!

    Коментиран от #17

  • 2 мъка

    80 17 Отговор
    А тая перка че увеличава въздушното съпротивление сметнал ли го е тоя пишман изобретател? С същия успех може да сложи на едните гуми двигател а на другите генетатор за ток.
  • 3 Иво

    78 9 Отговор
    Хубаво е, че момчето експериментира, много са се пробвали да направят перпетум мобиле - не става. Перката е в повече.
  • 4 ТрабанСъмКарал

    62 5 Отговор
    И аз съм карал трабант и съм му мислел хубави детски неща докато бях в техникум и учехме реални неща. Колегито отгоре са прави за много неща, но не убивайте ентусиазма на момчето - нека твори, сам ще открива грешките си - щом е изпуснал някои уроци в училище. "Жироскопичния" ефект аз го имам за недостатък - когато колато почне трудно да завива ... за какво ти е? Най-вероятно трябва да си регулира предницата и да направи колата в техническо изправно състояние - трабант може да си караш и до морето и шофирането е удоволствие, не е борба. Аз с един пръст можех да държа волана и той ме слушаше - не знам това момче с какво точно се бори в управлението )
  • 5 незнайко

    37 14 Отговор
    Хората се борят да намалят въздушното съпротивление а този мласеж прови точно обратното. "Не се тегли голямо напрежение от батериите". Този израз в интервюто ми направи впечатление от незнанието му, че се дърпа или черпи ТОК от батериите . В общи линии това е разработка от преди 35 години на домашен майстор !!! Сигурно няма и представа как работи контролера !!!

    Коментиран от #31

  • 6 БЕЗОПАСНОСТ

    29 14 Отговор
    Прекрасно е, че има такива хора в България. Успех на проекта пожелавам. Единственият въпрос е тази перка в предната част на автомобила. Автомобилните производители инвестират милиони в защита в случай на удар на пешеходец.
    Как изобщо е възможно такъв автомобил свободно да обикаля пътната мрежа за "тестове"- ами той е твърде опасен за движението.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 коментатор

    15 4 Отговор
    Какво е това "торпила" ?
  • 9 Торпилата

    12 4 Отговор
    Ех глупаци, аз си глътнах граматиката в това интервю, някакъв ми разправя че не било напрежение, ами ток.
  • 10 Име

    26 9 Отговор
    Браво на момчето. Желая му от все сърце бъдещи успехи
  • 11 Пак той

    8 17 Отговор
    Колко тъп трябва да си та като се каже, че намалява разхода ти да разбереш "вечен двигател"!? Никъде не казвам "С тази система карате колкото искате" или "С нея печелите повече енергия от колкото вкарвате" .

    Коментиран от #14

  • 12 Това е бг.

    38 10 Отговор
    На момчето му липсват елементарна механика , физика и електротехника .
  • 13 Шопо

    21 5 Отговор
    Предлагам да закачиш отгоре един балон, а отзад реактивна дюза. Хем ще върви, хем ще подхвръква, а па тебе всеки ден ще те показват по жълтите телевизии.

    Коментиран от #28

  • 14 Тренди

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пак той":

    Абе, а откъде идва разликата?
  • 15 Кико

    21 24 Отговор
    Завършил е в Москва! Не му се ядосваите много. Това са го учили, това "твори"!
  • 16 ИмаЛогикаСамо

    16 2 Отговор
    Има логика въпросната перка да се отваря само когато почне да спира... но както казаха колегите - по добре от колелата да ги прави директно ) Който все пак някога е изучавал превозни средста на ток знае, че има подобни системи - при спиране връщат обратно произчедения ток и хем служат като спирачка.
    До тук ... момчето е направило макет, ако беше закачил динамо на едното колело - ефекта щеше да е много по-голям и по-просто.
  • 17 Ходи и го кажи на извънземните

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пунчо":

    Че не го знаят тва😂😂😂😂тука учим подправена наука наука която нема нищо общо с реалната и истинска това нашето е науката предоставена от робовладелците банките и световния елит към робите така че да сме винаги зависими от тех
  • 18 МАГАРЕ

    39 7 Отговор
    Нека да пробва ,бе.Какво ви пречи .Стига сте го дърпали в казана.И във Формула 1 като се е появил първия булит със спойлери за притискане такива инженери като нас са го плюли,а сега е немислимо без това притискане.Трябва да знаем кога да замълчим.Кубрат не можел да се бие,Гришо не знаел от коя страна се държи ракетата(все пак си остава предател).Искам по-малко мрънкащи като вас и повече мислещи като момчето.

    Коментиран от #20, #57

  • 19 james121

    2 18 Отговор
    Google maksab iga päev 837–1258 eurot. Minu eelmine kuu sain oma esimese kuu arvelt 24759 eurot ja Googleilt 35827 eurot, töötan kodus 4 tundi päevas. tunnis on lihtne teenida vahemikus 126–158 eurot ja palk võib aja jooksul olla suurem ...

    Lisateave .. ========> DailyProfit82.com

    Коментиран от #53

  • 20 астролог

    28 6 Отговор

    До коментар #18 от "МАГАРЕ":

    Електромобили можехме да правим още 78 г. при соца. Двигателите на електрокарите Балкан са отлични. Акумулаторите старите издържат и на 4 часа нон стоп работа с тежък електрокар.. Смятай за 4 часа път къде ще стигнеш. А не пречи и усъвършенстване.. Но защо Другарите фашисти от ЦК БКП не по, воляваха, а и сега пречат 32 години от постове и зад кадър, оитай тях!!! 5742
  • 21 Поручик Балканец

    21 3 Отговор
    Законът за запазване на енергията е основен природен закон, изведен емпирически и е един от няколкото закони за запазване във физиката. Той гласи, че пълната енергия на една затворена система е константа по отношение на времето, т.е. се запазва с времето. Казано по друг начин, енергията може да се преобразува от една форма в друга, но не може да бъде създадена или унищожена.

    Коментиран от #44, #48

  • 22 Интересно

    23 6 Отговор
    Много е готино момчето и много правилно мисли.Няма значение какво говорят хората,той трябва да опита това,което му е хрумнало.Лично аз му пожелавам успех
  • 23 Алхимик перпетохолик

    19 2 Отговор
    Нямате нужните познания моето момче! Харесвам духа и вярата ви,но няма да ви стигнат силите! Като започнем с бъркането на ток и напрежение,минем през проблема с измерването на елементарни величини на ампери,волтове,ватове, та стигнем чак до обороти,които измервате визуално с различни цветове на витлата. Като начало,купете един капак от трабант и си го монтирайте на мястото му и демонтирайте тази перка. След това вземете перка от типа който ползват вътрешните тела на климатиците и я монтирайте на покрива на автомобила като по този начин ще имате отвор с дължина от около 1.20 но височина от само десетина сантиметра отзад нека е затворено и да отвежда въздуха към купето където да вентирира батериите които трябва да са литиево йонни и чак тогава въздуха свободно да излиза през купето отзад. Монтирайте и гъвкави соларни панели по целия автомобил. Разбира се няма да се получи нещо което да преобърне света с краката наопъки,но пък ще постигнете едни резултати които могат да предизвикат у някой инвеститор та да избиете парите без да сте на загуба а опитът ще си остане за вас а също и удовлетворението,че сте опитал нещо от нищо. Поздравления за правилния избор на автомобил,лек и евтин.

    Коментиран от #43

  • 24 VVV

    11 5 Отговор
    Ха ха ха голем смях . А нали перката оказва съпротивление когато произвежда ток ве ха ха ха .Това ще е ефективно само при силен попътен вятър ,и то заради вятъра които трябва да се движи по бързо от колата. Първо на генератора му трябва възбуждане и след това перлата много трудно се завърта като така ще вдигне разхода на колата .
  • 25 Ветрогенератора

    9 6 Отговор
    Върни ми перката, изрод!
  • 26 анова

    9 8 Отговор
    Я още една глупост
  • 27 Мъррр

    11 6 Отговор
    Тук инквизицията е жестока,преди много години някой го бяха изгорили на клада за подобни открития.Дерзай Момко.
  • 28 физик

    12 8 Отговор

    До коментар #13 от "Шопо":

    Ако пък си забоде в задника три паунови пера, като тича, ще е много праволинеен и освен това пак ще го канят на интервюта!Много по-лесно и евтино!
  • 29 Инджинер Ганчо Ганчев

    9 4 Отговор
    Поредното гениално бгизобретение.....хахахахс...магнитните полета се кръстосват.....хахаха....този халхабер си няма от физика...
  • 30 Карлсон който живее на покрива

    16 2 Отговор
    Патента с перката е мой...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бай Коко

    10 4 Отговор
    Сере и си го яде такова чудо още няма.
  • 33 Plovdiv

    7 0 Отговор
    Тук в Пловдив на две преки от нас има човек с електромобил, който е преобразувано малко фиатче. Явно тези малки соц. автомобили по някаква причина могат да бъдат пригаждани към движение с електричество.
  • 34 Пенка

    11 6 Отговор
    Супер, хубаво е да има хора с иновативно мислене, които реализират идеите си. А вие, комплекса ри, нещо повече от "производството" от собствената си отделителната система няма да сътвори те през скучни си живот, отдаден на писането на мишкарски коментари в интернет.
  • 35 ААА

    10 2 Отговор
    Ще се получат нещата , но само по надолнището на Ихтиман . Но нищо младо е момчето , тепърва ще се учи . По добре Джаста -Праста и на хорото , отколкото Циндил -Пиндил , и зад плета.
  • 36 Най интересното е , че

    3 2 Отговор
    големи компании също си мислят, че с вятъра и слънцето ще решат енергийният и екологичен проблем на планетата.
  • 37 гост

    5 0 Отговор
    Реално би имал по-голям успех ако направи колата аеродинамична, да намали съпротивлението отдолу и да заобли купето отгоре. Съгласен съм, че това нещо не трябва да се движи по пътната мрежа, защото е сериозно нарушение на стадартите за сигурност, да не говорим че най-малкото е да мине технотест. Съгласен съм, че този вентилатор при въртенето си оказва влияние на колата, имало е подобни разработки с вентилатор в Ф1 коли, които променят притискането.
  • 38 ПЪТНИК

    5 3 Отговор
    кукуриговци -БОЛ!
  • 39 Тест

    0 1 Отговор
    С тази перка ми мяза на секта
  • 40 Пламен

    7 0 Отговор
    Ами експериментира си човека. Отчита резултатите. И най-вече се учи. Може би след няколко месеца или години ще се смее на сегашните си решения. Всичко се научава но най-важното е да имаш устрем да се движиш напред.

    Коментиран от #42

  • 41 висок

    6 4 Отговор
    Мда, това е резултата от съвременното образование в БГ!!!! Тъпи, неграмотни без базови познания! Този е такъв!
  • 42 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Пламен":

    С изказването си това момче демострира сериозни пропуски в базовите величини. Само това е достатъчен факт да не се възприема сериозно. И аз съм бил на неговите години и съм учил в чужбина и като отидох неподготвен на изпит по електротехника ме скъсаха, после седнах и ги научих нещата, не е трудно, но не е достоверно да се бърка ток с напрежение.
  • 43 МАГАРЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Алхимик перпетохолик":

    А какви са вашите открития и постижения.Понеже не знам с кой пиша,подхождам с подходящото уважение.
  • 44 Alfaman

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Поручик Балканец":

    Евала брат! Право куме в очи!
  • 45 Nightrunner

    5 4 Отговор
    Ей, тва сме ние българите, разпасана пасмина неуважаваща по никакъв начин времето и труда на другия. За това ще си останем в блатото! Ще излезем чак когато започнем да разбираме, труда на другия трябва да се уважава без значение колко идиотски ни изглежда идеята по която е работил. Идеята и времето и направената инвестиция са си напича. Много от изобретенията които ползваме в бита си са открити от ентусиасти като това момче. Може да не знае много в момента, но самия факт, че се е захванал и прави нещо е за уважение и никой няма право да го коментира, с времето ще се научи, ще се поправи. Ся, че някой скапан "журналист", е решил да си направи заплатата на гърба на това момче си е друга тема на разговор.

    Коментиран от #61

  • 46 Бийвъс и Бътхед

    2 0 Отговор
    Познайте на кой от двамата прилича тоз младеж.
  • 47 Зик и Лутър

    4 0 Отговор
    Автомобил Торпила може да направи само човек, който си е решавал тестовете със система Динозавър. Справка - сериалът.
  • 48 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Поручик Балканец":

    Законът за запазване на енергията е формулиран от "един руснак" , "някой си Ломоносов" и не може да се изучава в "съвременните" "български" училища, защото е "руски" закон !
  • 49 Българин

    3 3 Отговор
    Младеж за подържане. Не само плямпащи зависчий,навремето и аз правех различни системи и хората само се смееха.Но сега аз им се смея от чужбина, богат образован и щастлив.Успех на момчето

    Коментиран от #60

  • 50 NewMe

    2 2 Отговор
    Браво,че не се предаваш и преследваш каквото е в главата ти. Продължавай в същия дух.Очевидно постигаш успех ако се съди по хейтърите и завистливците,които като гледам не са малко,а това е много добре,защото те са основният показател че постигаш нещо.Ако не правиш нищо си като тях един.От овцете в стадото и всички те обичат тъй като не си по различен .Но в момента в който започнеш да правиш нещо,което те откроява от стадото,вече си различен не си като тях и веднага идват хейтърите защото това ги обижда.Удря ги по егото и ги наранява.Радвай им се ,колкото са повече толкова по-добре защото те са източник на енергия от която да се възползваш.Не се притеснявай ако никой не вижда това което виждаш ти,то не е и нужно.Господ е пратил картината в твоята глава не в техните и затова те не могат да видят успеха който виждаш ти. Давай само напред!
  • 51 дрън

    3 1 Отговор
    това е все едно да си го завреш отзад и да смяташ че чукаш някого
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Боян

    0 1 Отговор
    Браво на момчето. Пожелавам му успех в бъдещите му разработки
  • 55 Димитър Костов

    0 2 Отговор
    Мили ми идиоти. Това да не е спортен автомобил, та ми говорите за аеродинамика. А перката е помощна система, генерираща енергия. Във всеки болид от Формула 1 има такава захранвана от спирачките. Сега обяснете следното: Качил си трабанчето на Пампорово и пускаш по енерция до Чепеларе, ще се наложи да ползваш спирачка даже. И кенетичната енергия става електрическа. А съвременните композитори материали ще направят перк
    ата напълно безопасна. И май вие сте пропуснали целия курс по физика и еволюцията на Формула 1.

    Коментиран от #58, #59

  • 56 Теодор

    1 0 Отговор
    Супер
  • 57 sim4o

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "МАГАРЕ":

    Не ми се вижда да е мислещ , а по скоро е пълен идиот.
    Хубавото е, че си дава негови пари - имал е 15 000 - дал ги е!
  • 58 sim4o

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Димитър Костов":

    Да вземе да прочете някой учебник за инженери, преди да дава 15 000 та да се учи!
    И за какво му е да експериментира?
    В учебниците пише и за Аеродинамика, и за Енергия и за Перпетуум-мобиле !
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 sim4o

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Не ми се виждаш много образован.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.