Last news in Fakti

14 Октомври, 2019 16:16 9 186 9

Петър Иванов: Работата от вкъщи се отразява добре на компаниите (ВИДЕО)

  • петър иванов-
  • виртуални екипи-
  • работа от вкъщи

Така те успяват и да задържат експертите

Петър Иванов: Работата от вкъщи се отразява добре на компаниите (ВИДЕО) - 1

Работата от вкъщи се отразява добре на компаниите. Знам, че в България не е толкова разпространен този модел, но много фирми в световен мащаб експериментират и то успешно. Особено дигитални фирми, които имат информационен продукт, който може да бъде наложен в много пазари. Те имат нужда от таланти, а те не винаги се намират в града, в който е базирана компанията. Това заяви в студиото на ФАКТИ мотивационният лектор и бизнес консултант Петър Иванов.

„Компаниите се принуждават да наемат експерти, без значение къде се намират те. Наскоро бях в Бали при една компания с над 1000 служители и нито един офис. Работят предимно от вкъщи. Знам, че много мениджъри се притесняват и казват „Аз, ако не ги виждам моите служители, те вероятно не работят. Оказва се обаче, че има начин хората да бъдат ангажирани, да се възползват от предимствата на работата у дома и за фирмата да има много добри резултати.

Ролята на работодателя е да създаде дух на победа, дух на екипна работа, притегателна сила и то не към печалбата на фирмата, не към шефа на фирмата, независимо колко харизматичен е той, а към мисията на фирмата. Защо я има изобщо, с какво тя прави света по-добър“, каза Иванов.

Той смята, че обикновено хората се чувстват неангажирани, защото са неоценени.

„Основното усложнение при служители, работещи от вкъщи, е невъзможността веднага да получиш обратна връзка. Там комуникацията трябва да се структурира. Много шефове попадат в клопката да свикат електронна среща и да доминират дискусията или ако има проблем, да се търси виновен. Всички тези неща не покачват особено духа на победа, трябва всеки да има възможност, да има свой времеви слот, за да допринася за работата на екипа. После има регулярна обратна връзка, нещо, което се подценява.

Оказва се, че група от хора не е непременно екип. В глобален мащаб ангажираността на хората е доста сериозен проблем. Статистики показват, че в Америка една част от служителите са отявлени противници на фирмата, средната част работят за заплатата и една сравнително малка част са ангажирани – 35%, в Германия – около 15%, в Япония са 5% - много малка част от хората копнеят и дават всичко от себе си за фирмата.

Работейки дистанционно могат да се спестят много от пътуванията за срещи, ежедневното пътуване до офиса, разходите за срещи, у дома употребата на пластмасови бутилки е ограничена. Радвам се винаги да работя с неправителствени организации, които се занимават с екологични въпроси“, коментира консултантът.

Дъщерята на Петър Иванов Райна заедно с Грета Тунберг участва на световната среща за климата в Ню Йорк.

„За страни като България намирането на експерти е проблем номер едно. Те са оскъдни, все по-скъпо платени, вече са заети. Методът за обединяване на хора, работещи от вкъщи, работещи от други страни, помага. Единственият начин да спечелиш войната за талантите е да можеш да ги намериш и задържиш. Да им дадеш възможност да работят от вкъщи им дава сериозни предимства, чувстват се и оценени, споделят мисията, тогава задържането е по-лесно. Мои клиенти сега се обръщат към клиенти като страна с по-голям ресурс от хора и започват да интегрират в по-големи количества служители. Една част от тях са готови да дойдат в България, друга част работят оттам. Актуално е и е възможно“, допълни Иванов.

Цялото интервю с Петър Иванов гледайте тук:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    3 1 Отговор
    Отразява се добре и на работещите.
  • 2 Morgoth

    5 2 Отговор
    Работата от къщи е екстра за работника, за да може да си спести пътя до и от работа, както и да комбинира работния ден с някакво задължение, което го задържа в къщи или излизане, което трябва да направи в точен час. Работодателите обаче по едно време решиха, че ще могат да си спестят пари от офис и някои фирми започнаха да изхвърлят в къщи голяма част от служителите си за постоянно. Опита показа, че това не работи и същите тези се юрнаха в другата посока да забранят изцяло работата от къщи.
    Истина е, че като всяко нещо и това трябва да се употребява с мярка. Един ден в седмицата е горе-долу оптимума за техническите специалности, работещи в екип. В зависимост от спецификата на работата може и два дена седмично. Повече развалят екипната обстановка и пречат на това хората да си обменят знания, както и за чувството за екипност.
  • 3 Blackthorn

    9 0 Отговор
    "много мениджъри се притесняват и казват „Аз, ако не ги виждам моите служители, те вероятно не работят"

    - мениджъри, които могат да "управляват" екипа си само с микромениджъмънт не са никакви мениджъри и трябва да бъдат уволнени на часа!
  • 4 778

    1 0 Отговор
    Разбира се, че им се отразява добре, защото така не плащат наем на офис и консумативи за тях, и така излизат консумативите за сметка на работника!
  • 5 Гост

    2 0 Отговор
    Добрият вариант е да има фирмен офис, а служителите да могат да работят от къщи до 2-3 седмично. Това е особено важно при задачи, изискващи повече концентрация.
  • 6 edi

    9 1 Отговор
    абе вдигайте заплатите бе измекяри
  • 7 ШОП

    0 0 Отговор
    Всичката работа която може да се върши от вкъщи пред компютър отива за индия защото е най евтино. Това се казва аутсорс. Некой деца почнаха да аутсорсват домашните си защото могат да си го позволят и ще им струва малка част от джобните им пари.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    2 0 Отговор
    Аз работя от вкъщи за една фирма. Получавам същата заплата както другите в офиса. Но разликата е, че си плащам амортизации, разходи за интернет и др. консумативи, които в офиса са предоставени на присъстващите, но фирмата отказва да ми зачисли служебна машина или да ме компенсира по някакъв начин. Аз спестявам на фирмата много от това, че не им трябва голям офис, не изразходвам енергия, не им пия от диспенсера и не им ползвам тоалетните, не им амортизирам компютър, който те трябва да закупят наред с бюрото и стола и мястото. Това е българският работодател, нищо не дава, макар че години наред не е увеличавал заплатата и не е давал бонуси, не прави никакви разходи за половината си служители и накрая наглее когато поискам да ми дадат служебен лаптоп, който аз ще върна, макар че в офиса има купчина оборотни лаптопи, ама само за гости, не и за служителите. Нагло и нахално отношение, при това отказват да ми платят разход за гориво, понеже колата ми била бензинова и съм пътувал сам, само влак и автобус. Български работодател.