Last news in Fakti

20 Ноември, 2019 00:08 7 949 5

Сандов: МОСВ знае от миналата година за яз. "Студена" (ВИДЕО)

  • борислав сандов-
  • воден режим-
  • язовир студена

Според еколога случаят с източването на язовира е престъпление

Сандов: МОСВ знае от миналата година за яз. "Студена" (ВИДЕО) - 1

В по-голямата си степен проблемите произхождат не от времето, в което живеем, а от безхаберността и безстопанствеността на отговорните кадри - местните институции и държавата. Според Закона за водите министърът на околната среда и водите има ангажимент да следи нивото на всеки един язовир, който се ползва за питейни нужди дали ще се подсигурят нуждите на населението поне за следващите шест месеца. МОСВ прави такива ежемесечни отчети. Те са наясно още от октомври миналата година, че дебитът в язовир "Студена" не е достатъчен за тези шест месеца, но са се надявали, че ще има валежен период, който да захрани язовира. Това заяви в студиото на ФАКТИ екологът и съпредседател на "Зелено движение" Борислав Сандов във връзка с водния режим в Перник.

"От яз. "Студена" е източвана вода за индустриални цели, от друга страна са правени ремонтни дейности на язовира, които са принудили една голяма част от водите на язовира да бъдат изпуснати, това се говори в отчетите - за изпускане, което е било безконтролно, а може всъщност да е отишло за нуждите на определени предприятия или за производство на електричество", каза той.

Според него е имало възможност при по-ранна реакция да не се стига до тези крути мерки, които сега се взимат.

"Предстои да видим дали прокуратурата ще се занимае с този въпрос", каза Сандов във връзка с нарушението на изпълнението на ремонтни дейности на язовирната стена, които е трябвало да се извършат чрез "мокро саниране", но това не се е случило и язовирът е бил източен.

Целия разговор с Борислав Сандов гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 никой

    8 0 Отговор
    Всички големи язовири са на минимум от години......защото правят ток.Никой няма смелост да излезе и каже истината.Защото Вецовете са на .... Имали подпосани договори...

    Коментиран от #3

  • 3 нов

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "никой":

    И на кого са Вецовете????? "Никой няма смелост да излезе и каже истината..."- кажи я ти за да разберем..... но СТРАХххххх!
  • 4 Виновни са

    4 0 Отговор
    всички министерства и цялата администрация, че не пикае и не пълни язовирите. На калпавия/вите им пречи всичко и всички, особено пък предишните, тука / в Бг-то / е така. А кой разреши всички тези вецове, частни тецове , фотоволтаици и вятърни юзини, че им направи подарък дългогодишни договори и преференциални цени на изкупуване на енергията им. Сега - кой ми сра в гащите, ама те вдигали цената на ел.енергията, кой, кой, кой го направи, - на бесилото, а не на оплювника.
  • 5 Грую

    3 0 Отговор
    И какво стана в крайна сметка? От язовир"Студена" остана само една "студена вода" за пиене и то от доста хора явно!