Last news in Fakti

14 Януари, 2020 19:35 14 953 71

Тома Белев пред ФАКТИ: В края на февруари Перник може да остане без капка вода (ВИДЕО)

  • тома белев-
  • водна криза перник-
  • нено димов-
  • отпадъци-
  • екология-
  • факти-
  • лили маринкова

''Подобна криза в България не е имало никога. 80 000 човека накуп - без капка вода, за елементарни хигиенни нужди'', заяви Тома Белев.

Тома Белев пред ФАКТИ: В края на февруари Перник може да остане без капка вода (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

''Не бяха изминали и 100 дни от правителството на ''Борисов 3'', когато беше големият скандал с протестите по българското Черноморие на граждани, които решиха, че изпълнението на решенията на съда на Европейския съюз ще ги спре да садят, да сеят и да риболовстват.. нещо, което изобщо нямаше. Още тогава, на 98-ия ден от правителството на Борисов, поискахме оставката на г-н Нено Димов. Той не просто не успя да се справи, а подклаждаше подобно невярно отношение и антиевропейски настроения, настроения срещу българското, а съответно и срещу европейското право. За съжаление тогава не бяхме чути'', заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ екологът и настоящ общ. съветник в Столичния общински съвет Тома Белев (Демократична България).

''Трябва да бъдем ясни, че в последно време работим само по отношение на пряко прилагане на европейските директиви. Българските закони са направени по начин, по който да позволяват министъра да взима всякакви решения. Може да взима едно, може да вземе обратното, но пак ще е законно. Според нас това е сериозен проблем, виждаме го с кризата с водата в Перник. Убеден съм, че прокуратурата няма да успее да докаже тезите си, защото законът го позволява. Умишлена безстопанственост ще се докаже трудно'', добави Тома Белев.

''Още октомври месец 2018 г., преди повече от година, е трябвало да им светне една червена лампа, че водите, които се задържат в язовира, са по-малко от дългогодишните средногодишни и месечни стойности за съответния месец. Още от октомври 2018 г. язовирът е по-малко с 15% от средномесечното за последните десет години. През май месец този процент става огромен. Точно, когато трябва да има най-много вода, да влиза, да се задържа, тогава стойностите са 40% под дългогодишните месечни средни стойности. Тогава е трябвало да гърмят всякакви сирени в главите на експертите. Но, ако има експерти...'', коментира още общинският съветник.

Имаме една криза, която може да се разрази в края на февруари месец, когато градът ще остане без капка вода. Подобна криза в България не е имало никога. 80 000 човека накуп - без капка вода, за елементарни хигиенни нужди. Това означава, че ще спрат училища, болници, детски градини, ясли, социални кухни.. те не да могат да функционират без вода. Какво става с този град, когато неговата социална тъкан спре да функционира? Трябва да се взимат мерки, но тях ги няма''.

Що се касае до избора на Емил Димитров-Ревизоро за заместник на Нено Димов като екоминистър, Белев заяви: ''Те не, че имат голям избор. Нито ГЕРБ, нито ВМРО могат да се похвалят с една дълга скамейка, където чакат едни експерти да бъдат наети.''

''Ако съдим по това, което излиза в другите държави като Италия и Холандия, е ясно, че в България влизат отпадъци, тези отпадъци никой не ги проверява какво съдържат, те отиват за изгаряне или започват да бъдат държани в едни складове без да се преработят, което е нарушение на закона, защото в България не можеш да внесеш отпадъци просто за депониране. Или трябва да ги преработиш за полезна функция, или да отидат за изгаряне. Ако не бяха проверките в Италия и борбата срещу Ндрагетата, нямаше да бъде и в България нищо чуто'', коментира екологът темата с вноса на отпадъци в България.

Целия разговор гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 истината

    43 73 Отговор
    Комунистите ( без оглед с какъв цвят са се представили) прдизвикаха този проблем.Лошото е че всички критикуват а никй не предлага решение.И Перничани сами са си виновни защото едва сега са се усетили какво ще им дойде на главата. Това не става за месец.Всички са дремаяли а сега протести. Таквиз сме българите - Криво да седим право да говорим

    Коментиран от #4, #37, #47, #52, #54, #69

  • 3 Госあ

    62 74 Отговор
    Тома Белев е един от малкото, които заслужават да бъдат в парламента. Добре че беше той да спре цеко да си разиграва коня и да превърне Витоша в тоалетна.

    Коментиран от #8

  • 4 Тунберг

    32 4 Отговор

    До коментар #2 от "истината":

    Сега тия, за които говориш, не им дреме за климатичните проблеми, а за вдигане на врява по повод климатичните проблеми
  • 5 Тунберг

    25 23 Отговор
    БСП ще върне водата хахаха :D

    Коментиран от #25

  • 6 Аз съм истината

    57 42 Отговор
    Егати продажната медия щом дават трибуна па тоя крадец и изме@@р
    Защо не го питат как сасипа витоша или как точи пари с другите зелени стотици милиони
  • 7 Водара

    40 8 Отговор
    Трябва да се спре изцяло водата докато не се напълни язовира иначе ще пресъхне като селски геран.

    Коментиран от #30

  • 8 зелени милионери

    45 23 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Тая зелена, алчна хиена ли ве, идиот !?!? Нали много загрижен за природата, защо не вдигаше джабала, кога герберадтите изчезваха водата, ами се включи след дъжд качулка ??

    Коментиран от #16

  • 9 Предложете смело

    16 3 Отговор
    Кой експерт искате да ви разясни кризата с отпадъците или водите?
  • 10 Спас безделника

    41 4 Отговор
    А бе, Тома Неверни, защо чак сега с ножа, когато кучето умря. Нено си е мушика отвсякъде и прокуратурата лесно може да го излови, като го накара да подпише декларации за състояние, приходи и разходи на цялото семейство по години. Да подпишат всички роднини. Затова и Ревизоро, ако е свестен, ще излови фирмите-тарикати по сметките на Нено. РЕВИЗОРО ЕДНО ДА НАПРАВИ, ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ МУ Е БЛАГОДАРНА - РЕВИЗИЯ НА КОНЦЕСИОННИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, РАЗВАЛЯНЕ НА ДОГОВОРИТЕ И ПЪЛНЕНЕ ХАЗНАТА С НЕУСТОЙКИ. А АКО ДОГОВОРИТЕ СА БЕЗ НЕУСТОЙКИ - ПАНДЕЛА ЗА ПОДПИСАЛИТЕ ДАЛАВЕРАДЖИИ.

    Коментиран от #31

  • 11 Николай Дракополов

    42 11 Отговор
    Бойко Борисов малоумника ще докара от Антарктида с метрото . Само да не обърка товарите и да докара боклука на Германия и Австрия .
  • 12 Госあ

    17 18 Отговор
    Разговора беше добър. Поздравления Факти. Разбира се орките ще плюят компетентните,но те затова са орки
  • 13 the Doll

    6 0 Отговор
    Теешрик Имесри- ше сучат само биричка..! кой ли е виновен?! ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Порно

    23 11 Отговор
    Нено спря кранчето на зелените , и сега са готови да го хвърлят на лъвовете.
  • 16 Госあ

    13 14 Отговор

    До коментар #8 от "зелени милионери":

    Що ? ОткъдЯ накъдЯ ба ? В ролята на какъв ? На падар на Студена ? Човека си има достатъчно ангажименти като този да съди гномите за посегателствата в Пирин и да брани Витоша от лакомията им.
  • 17 Мирослав

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "ЯВНО СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ ЛАЙНАТА":

    Явно си най-бързия трол. Браво!
  • 18 Истината

    30 7 Отговор
    Я, и зеленият милионер се изказва.
    Той е компетентен,
    по трупане на зелени милиони.
    Явно и той пак ще намаже от баницата.
    Обаче я го вище, пак с това сакенце. То е специално за интервюта.
    Добре че хората го знаят къв измамник е, е има още някои останали глупаци дето му се връзват.
    А тоя "беден" човечец е мулти милионер.
    Тука шарани да искаш.
  • 19 бай Шиле

    27 8 Отговор
    Е точно пък този тарикат се яви да дава преценки.Първо да декларира приходите на семейството си и тогава да се прави на независим експерт.
  • 20 бай Шиле

    24 7 Отговор
    Редакцията на "Факти": защо не публикувате нещо от Елена Поптодорова на тема клептомания? То ще е същото като от Тома Белев за морала.
  • 21 Гербер перничанин

    18 7 Отговор
    Гладен, жаден, гол, бос и неподмит ще се отвлека до урната и с последни сили ще пусна бюлетина за ГЕРБ. И ще се свлека мъртъв, но долен на пода.

    Коментиран от #43

  • 22 Български по хелзинкски комитет

    22 3 Отговор
    КОЙ го НАЗНАЧИ този за общински съветник? Не трябваше ли преди това да обясни от коя държава идват парите,с които стана милионер?

    Коментиран от #65

  • 23 мелиоратор

    16 1 Отговор
    "Великите винкели" се оказаха картонени.
  • 24 случайно минаващ

    11 1 Отговор
    Да бе,да.Сорос препоръча Белев за министър,ама Бойко беше на мач и не разбрал.
  • 25 Дядко

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "Тунберг":

    БСП незнам но инжинерите обучени от БКП със сигурност могат да я върнат но затова трябва да се назначи временно правителство само от експерти доказани в своята област и да почне да се работи сериозно по всички фронтове
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Един блокиран от дирниците

    11 13 Отговор
    Чудя му се на Тома Белев ?! Какво прави честен и интелигентен човек като него при тези нагли крадци и продажни соросоиди от "Дай България"?! Той определено се заблуждава, че те искрено са загрижени за природата на България. Ярък пример за това са Евдокия Манева министър в правителството на крадеца от Драгалевци и нейният заместник Нено Димов ! Слава богу, че те веме нямат никакъв шанс да се докопат до властта, щото иначе жална и майка на "околната среда".
  • 28 Кой68

    10 2 Отговор
    Поредния при опит да открие топлата вода.....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Даа те това и чекат от гроб

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Водара":

    Да се напълни и да го източат през веца и стомана перник😂😂😂
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дебил

    9 0 Отговор
    #Оставка #Съд # Затвор
  • 33 Гост

    11 3 Отговор
    То проблемът с водата не е като да броиш гъбки в гората и да сваляш гнезда от ел.стълбове. И като съветник какво правиш за София?
  • 34 Някой си

    13 4 Отговор
    Белев първо да каже колко милиона лапа за да “брои” пилци, гущери, жаби и пр.

    Коментиран от #36, #44

  • 35 Върви народе възродени

    13 2 Отговор
    Какви решения за излизане от криза чакате от " експертите" заплатаджии, калинки, калинковци, шуробаджанайковци и др. специалисти на управляващата мафия?
  • 36 Проблемът е с водата не с жабите, мръсен

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Някой си":

    Айде
  • 37 Истината е друга

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "истината":

    Комунистите от БКП за 40 години построиха язовирите, за да няма безводие, дори когато е продължителна суша, а антикомунистите от всички сегашни политически сили и най-вече от ГЕРБ за 30 години затлачиха язовирите, построиха си малки вецове, изоставиха ВиК мрежите в градове и села, съсипаха напоителните системи, донесоха безводие и МОР за българския народ.

    АНТИКОМУНИСТ = МОР ЗА НАРОДА.

    Коментиран от #46, #50

  • 38 Marinov

    6 2 Отговор
    Поредната "Куха лейка пак се Блейка !"
  • 39 Асен Илиев

    4 0 Отговор
    Ракия нали има?
    От водата се ръждясва! :)
  • 40 Да се готви софето😂😂😂😂

    2 0 Отговор
    Тука като пресъхне искъро ше е купонн😂😂😂😂
  • 41 соларис

    0 1 Отговор
    до"7"на кои ще спреш водата бре?на СТОМАНА ли?че собственика и е олигарх №1 в българия.отделно 4000 човека ше са на улицата.как я видиш тая работа?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Алоуу перничанинааа..

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гербер перничанин":

    ..бесепар си тииии
  • 44 Пламен

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Някой си":

    ДЕВЕТ милиона ЕВРО!
  • 45 чистофайник

    1 0 Отговор
    Прав е. "Ти от Перник ли си или си се наакал".
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 тото

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "истината":

    всички са комунисти само че старите мислеха за народа
    крадяха по малко от сега управляващите
  • 48 Решение

    3 0 Отговор
    2 шлауха Фи 500, дълги по 40 км (в Алибаба по 5$ метъра - общо към 400000$), бодват ги в яз. Искър, вземат двигателите на някои конфискувани луксозни возила (300-400 НР), пригаждат ги като водни помпи и готово. В яз. Искър има 400 000 000 куб. м вода, на Перник му трябва 1 млн месечно за бита и пиене, на Софето - 10 млн. Да се мисли за алтернативен язовир!
    Бай дъ уей, Яз. Дяково, откъдето пие Станкето, също е празен:(:(:(.

    Коментиран от #49

  • 49 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Решение":

    Стига с тия глезотии!:) Къпана дупничанка,перничанка!:) Кат ти харесва ще я переш и не къпана!:)Кат не ти харесва, много ти здраве!:)
  • 50 Антитрол

    2 6 Отговор

    До коментар #37 от "Истината е друга":

    през 1995, на власт беше Жан Виденов, източиха по същия начин яз. Искър до мъртвия му обем, САМО И САМО някой хидроинженер да си прокара проекта Джерман-Скакавица!!!!! В София тогава имаше режим на водата 3:1, а в центъра нямаше само топла вода?!?!?!?!?!?! Те това са комунистите, в малко по-съвременен варант. Аз привеждам аргументи и факти, ти - опорни точки, спуснати от... #КОЙ.

    Коментиран от #53, #55

  • 51 Цвети

    4 2 Отговор
    Тоя пък Тома Белев голям експерт ще дойде, от всичко разбира и всичко коментира, само че само на думи е експерт. Иначе е кръгла нула, с каквото се е захванал все се е провалил.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 от протестиращ

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "Антитрол":

    Абе дрисл_о каква 95 какъв филм, той човека везира преди 1989 г. Панимаеш, капиш, ду ю ъндърстенд. Ти изобщо наясно ли си колко тръби се разграбиха от напоителни системи и за какви суми става въпрос. Е аз съм защото пряко бях свидетел. Както искаш го разбирай.
  • 54 другата истина

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "истината":

    ПРЕДИ ПОЖАРНИКАРЯТ ИГРАТА МУ (КАКТО И НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА) РАЗКАЗА РАЗБИРА СЕ иван костов и свитатата му
  • 55 Свидетел:

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Антитрол":

    Язовир "Искър" бе източен преди месец октомври 1994 г.,когато и бе въведен режим на водата !
    БСП с Жан Виденов печели изборите на 18.12.1994 г. !
  • 56 Mirela Hristovga

    2 3 Отговор
    По всяка тема, зелените и Тома имат теза, за доводи не съм сигурна. В случая с това интервю само психоза насажда сред хората. Стига вече.
  • 57 Борис

    1 1 Отговор
    Тома Белев да не забравяме, че трябва да подаде оставка от общинския съвет за антисемитските си изказвания около изборите.
  • 58 Спас

    1 1 Отговор
    Ей го тоя Белев пак всява паника…
  • 59 Ани

    2 1 Отговор
    Абе що за глупости говори Белев? Тоя се побърка съвсем…
  • 60 Самара

    2 1 Отговор
    Тома Белев е доказан некадърник, който навремето съсипа Витоша. От край време плямпа само глупости.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 баба пенка

    1 0 Отговор
    това е опит за масово убийство - да оставиш хората без вода и да ги принудиш да дишат серен диоксид! Той идва до София! Защо няма арестувани. Прахолякът се носи из цяла България. Спрете изсичането на горите, за да има дъжд. Унищожавате и пчелите, след тях можем да оцелеем само 3 - 3 години. Те се самоубиват! Не се връщат в кошерите. Крият се в пещерите, където умират. Благодарение на тях живяхме. Не ви ли стигнаха парите, д-то ви е разтворено колкото вулкански кратер - за пари! Как искам да ви видя физиономиите, когато се изправите пред Господ един ден. Жалки алчни, ненаситни за пари убийци!
  • 63 баба Пенка

    1 0 Отговор
    Герберските неграмотници и простотии, които пишат тук, не чувстват ли, че вече са живи умрели, за кое статукво се борят, кого защитават? - Убийците на народ и държава. Толкова прост народ няма по цялото Земно кълбо!
  • 64 Даринар

    2 1 Отговор
    Тома Белев е доказан некадърник, който на времето разсипа Витоша. Отново говори абсолютни глупости и всяка паника сред хората.
  • 65 ФАКТИ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Български по хелзинкски комитет":

    А бе тъпанар, общинските съветници не се назначават !Те се ИЗБИРАТ.
    А парите, които получават зелените идват от ЕС, но след като преди това си спечелил проекти полезни за опазването на природата...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ААААА

    0 0 Отговор
    Много по-полезно ще бъде ако г-н новия министър на екологията Димитров покаже симка как е изглеждал преди да стане народен избранник и снимка от 15 Януари 2020 г. или например да обяви какво е било теглото му тогава и сега. Може да се окаже че има полижителна разлика от 10-15 кг, която едва ли ще се дължи на много работа. Най-показателно ще бъде ако например при полагане на клетва пред конституцията всеки народен избранник публично обяви телесното си тегло и при приключване на мандата си същото.
  • 68 Ясен

    0 0 Отговор
    Боклука, какво правим с боклука изтровиха ни боклук,!!!
  • 69 Дългия

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "истината":

    Прав си ама тъпунгери много, само ревът да сваляме правителството. И какво ще стане като го свалят,? Тоя дето иска това как ще напълни язовира ? А аз помня режим на вода през 80-те два дена няма един има и този град е в пъти по голям от Перник! Водата не е нещо ,което можеш да произведеш ! Суша е !

    Коментиран от #70

  • 70 Късно е чадо,мандалото лопна

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Дългия":

    Ама вецовете яко се надуваха с водата от язовира!И сега изведнъж като ощипани моми,ами вече сте в деветият месец...
  • 71 Гост

    0 0 Отговор
    До края на февруари и правителство няма да има... ... А дано. Чул бог...