Last news in Fakti

16 Януари, 2020 16:13 11 421

Медитацията спира стареенето на организма

  • медитация-
  • шри шри рави шанкар-
  • константин драгов

20 минути е равна на няколко часа сън

Медитацията спира стареенето на организма - 1

Има редица концепции за медитация. Много хора си мислят, че медитацията е концентрация. „Всъщност медитацията е точно обратното на концентрацията – тя е отпускане на ума. Ефектът от медитацията е повишената концентрация. Много хора мислят, че по време на медитацията трябва да са в състояние на покой и човек да няма никакви мисли, което не е така”, каза в студиото на ФАКТИ Константин Драгов от фондация „Изкуството да живееш”.

Учените са изследвали, че по време на медитация в мозъка са активни вълните, съответстващи на състояние, което е няколко пъти по-дълбоко от покоя по време на сън, а и няколко пъти умът е по-осъзнат, отколкото когато сме ангажирани в ежедневните си неща. "Това е ново състояние, в което хем сме будни, хем сме в състояние на дълбок покой”, допълва Драгов.

Интересно е да се отбележи, че 20 минути медитация е равна на няколко часа сън. Тя също така във висока степен регенерира нервната система на човек. Изследвани са хора, които са медитирали 20-25 години, като сега са на 50 години – мозъкът им и целият им организъм е като на 25-годишен човек.

Основната причина през последните години все повече да се насочваме към източните духовни практики е напрегнатият ни живот. Човек се нуждае от инструмент, чрез който да си успокои ума. В рамките на един ден човек получава толкова впечатления и информация, колкото един човек за цял живот преди 100 години. Толкова неща ни се случват, че за да може човек да не е толкова стресиран или депресиран, той има нужда от нещо, с което да освободи стреса и се оказва, че медитацията е най-ефективна, тъй като за кратко време се постига много добър резултат.

Cъвceм cкoрo eдин oт нaй-увaжaвaнитe и признaти хoрa в cвeтa нa йoгaтa и мeдитaциятa в cвeтoвeн мaщaб - Шри Шри Рaви Шaнкaр идвa в Бългaрия, зa дa ни прeпoдaдe eдинcтвeния пo рoдa cи Мacтърклac - “Рaзкривaнe нa бeзкрaйнocттa”, пoдхoдящ и зa нaчинaeщи. Cъбитиeтo щe ce прoвeдe в рaмкитe нa двa дни нa 28 и 29 Януaри oт 19:00ч. в зaлa 1 нa НДК c мeдийнoтo пaртньoрcтвo нa ФAКТИ.

Каква е връзката между йогата и медитацията, вегетарианството и медитацията, как да разпознаем професионалистите в сферата на медитацията? Отговори на тези и други въпроси може да намерите във видеото: