22 Януари, 2020 16:48 5 516 23

Проф. Станчев: Украйна още се надява на ЕС (ВИДЕО)

  • украйна-
  • донбас-
  • володимир зеленски

Не трябва да забравяме, че върви хибридна война, каза ръководителят на катедрата по най-нова история в Харковския университет

Проф. Станчев: Украйна още се надява на ЕС (ВИДЕО) - 1
Проф. Михаил Станчев

Украинците още вярват на Володимир Зеленски, повечето хора вярват, че той и екипа му ще направят всичко възможно Украйна да влезе в нормални релси. Избирането му за президент беше протестен вот. Украинците бяха готови да гласуват за кого ли не, но не за Порошенко. Като актьор Зеленски с продуцентите за три години успяха да създадат един образ на "правилния" президент. Това заяви в студиото на ФАКТИ историкът от Харковския университет проф. Михаил Станчев.

"Заявката му, че ще се бори с корупцията беше от важните предизвикателства за украинското общество, но не е така лесно да се бориш с корупцията, която стана системна. Става дума за изкореняване на системата. Трябва да се правят икономически промени самата корупция да изчезне като явление. Реално не са предявени обвинения на високопоставени чиновници. Цялата корупционна схема се върти около бюджетните пари. Трябва да освободят малкия и среден бизнес и той да вдигне икономиката. Олигархичния кръг се върти точно около президента и най-едрите олигарси, които държат цялата икономическа власт в страната.

Това, което Зеленски обеща и го направи - да спре самата война. Той не се уплаши да отиде в Донбас, нещо което за 5 г. Порошенко не направи. Зеленски отиде точно в тези села, където трябваше да се спрат военните действия, говори с хората, с украинските националисти", коментира проф. Станчев политиката на президента Зеленски.

"Украйна още се надява на ЕС, но сякаш сме насаме с Путин", заяви историкът.

Според него войната е безсмислена и трябва да спре веднага, а Украйна да се съсредоточи върху икономически реформи.

"Не трябва да забравяме, че върви хибридна война. Русия реагира нервно на поляците, че приеха резолюция, че СССР е в еднаква степен виновен с Германия за нападението на Полша. Пактът "Молотов-Рибентроп" от 1939 г. точно това преглежда - разделянето на Полша. Той никога не е публикуван в СССР. Сталин наистина реагира чак на 17 септември под предтекст, че ще защитава руското население в Полша. Същия аргумент използва Путин в Донбас, сякаш някой обижда руснаците. Аз живея там - водя лекциите си на руски. Това са измислени тези - т.нар. "идеология на руския мир" - тя беше в Крим, после в Донбас. Не е само Луганска и Донецка област, Днепропетровска и Харковска, после Запорожка - ама не стана и спряха", каза още историкът.

Целия разговор с проф. Михаил Станчев гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    72 10 Отговор
    Украйна не разбра ли че ако ЕС бяха токова добрички, щяха да ги пуснат в съюза и без Крим. Но те ЕС не искаха Украйна, те искаха военна база в Крим, това беше целият смисълн на Украйна за тях. Нас заради културата ни, или заради евтината ни работна ръка ни взеха?

    Коментиран от #5

  • 2 Сиромах и на половин п/така се радва

    39 7 Отговор
    Надявай се Х , на пияни жени ! Нека видят ХАЛА ни !
  • 3 Туй що Хитлер с войска не успя

    27 10 Отговор
    Днес ние шикалките наивни , сами им се харизахме ! Сега ще оригаме на курмит , голям праз и ще храним надежди празни със завиден куряж !
  • 4 Европейци ще ставаме ,а ?

    41 13 Отговор
    Наивници! СОЦА от нас искаше хора да ни направи а ние тръгнахме за западняци да се ашладисваме ! Не може на жаба подкови да слагаме. Който е роден да пълзи, той не може да лети ! Ръиш ли ве , ма/на ?! Де сме тръгнали на ЗАПАД, където никой там не те чака !?

    Коментиран от #21

  • 5 Дух

    36 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    И да сме пазар за техни долни стоки!

    Коментиран от #19

  • 6 Запада живее чрез КОЛОНИИ

    26 6 Отговор
    Та сиреч ние сега какви за тях се явяваме !

    Коментиран от #20

  • 7 След Монако ние сме втори по

    8 5 Отговор
    Владелци на Ферари ! Ако не си с кон то минаваш и на каручка с магаре ! Но си хепи , че си със нашенско Ферари !
  • 8 Много Юрдек в България , Боже !

    22 6 Отговор
    Много напаст , голямо трупане искат, дорде тази напаст про- западна у нас се изчисти ! НАРОДА затриха и селата опустошиха.
  • 9 ЕС се провали ! От НАС искат

    26 4 Отговор
    Само ресурси и пари ! Парите наречени " "От Европейските Програми " са ЗАЕМИ и никой за черни очи бадева пари не дава ! Всичко на гърба ни се пише ! МАМА НА ТАТИ НЕ БУТА - Без да бутне , лев , чек или валута ! А ние се радваме на пари от Евро фондовете - истината е че ще ни чукат по седалките ни със ма/ете !
  • 10 Сиромах човек

    14 2 Отговор
    И на половин п/тка се радва ! Затова е и винаги щастлив ! Искали ЕС ? И те като нас .
  • 11 Balgarin

    1 20 Отговор
    NATO trebva da unidhtogi rusia.

    Коментиран от #15, #17, #22

  • 12 Някой си

    5 2 Отговор
    Ами да се надява!
  • 13 Пико

    12 1 Отговор
    Прозападно ориентираните нека прочетат за владенията на запада в Африка. ще ви посоча два примера Англия-Нигерия и Белгия-Конго.И двете африкански държави се освобождават след 1960г.Като чета колко са окрали европейците,за мен в момента при това крадене те живеят бедно.Да не говорим за Испания,Португалия и Южна Америка.И сега си представете ,че на тяхно място е била някоя бивша соц.страна.Но не може да бъде поради една проста причина.Религиозното ни и културно разбиране за живота и отношенията между хората са различни.
  • 14 FREEDOM

    13 2 Отговор
    ДЪРЖАВА ИЛИ ПУБЛИЧЕН ДОМ

    В момента богатите семейства по света съставляват 18% от всички семейства и притежават над 88% от обществените блага, като ТЕНДЕНЦИЯТА е тяхната собственост да се увеличава, за СМЕТКА на увеличаване броя на безимуществените членове на обществото.

    Държавата е собственост на богатите, а представителните политици са назначени да ОБСЛУЖВАТ собствениците на държавата, и ако представителните политиците НЕ обслужват добре богатите, собствениците ги уволняват.

    Характерно за СУВЕРЕННАТА държава е митническа политика, миграционна политика, армия за опазване на териториалната цялост. Съвкупността от митническа политика, регулиране на миграцията и армията, представлява firewall на една държава. Един компютър без ЕФЕКТИВЕН Firewall, е постоянен обект на АТАКИ от "троянски коне", които го превръщат в Зомби.

    Една държава без ЕФЕКТИВНА митническа политика, която да защитава местната промишленост, без миграционна политика и армия, е ВАСАЛНА държава. Васалната държава ПРИЛИЧА на публичен дом, в който ВСЕКИ може да влиза, да се забавлява и да излиза, КОГАТО си пожелае.

    Разликата между васалната държава и публичния дом е, че в публичния дом можеш САМО да вкарваш пари, но НЕ можеш да ИЗКАРВАШ от него проститутките, докато във васалната държава МОЖЕШ да вкарваш и изкарваш КАКВОТО си пожелаеш, дори НЕ ти се НАЛАГА да ПЛАЩАШ за това.
  • 15 Де да можеше ма/на , ама не мой!

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Balgarin":

    Днес гласът на МОСКВА се слуша повече от другите по света ! НАТО и ЕС са нафтяни чикиджии ! Днес света се диктува от САЩ , РУССИЯ И КИТАЙ ! Другите - ще го духат, защото са ФАФЛИ смачкани !
  • 16 Чук

    4 1 Отговор
    Ми тя и Северна "Македония" се надява.....))))
  • 17 Стига ва

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Balgarin":

    Фес с пислюл
  • 18 Ха ха

    3 1 Отговор
    Шъ видят те Цэ перемога и Само Ухраине.....салото вече свърши...))))
  • 19 Смахнат съм

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дух":

    Аз ще конкретизирам, вземаха ни за да ни превърнат в тяхно дупи, това ни е отредено на нас българите в еврогейския съюз, да сме тяхното дупи, докато сме в този ес.
  • 20 Мухлю съм

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Запада живее чрез КОЛОНИИ":

    Ние се явяваме тяхното дупе, кенеф, се задни и миризливи работи, това ни е отредено в този еврогейски съюз, докато сме в него.
  • 21 Тъй, да..

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Европейци ще ставаме ,а ?":

    ..ама, именно тези от соца с недоносчето се изметноха от обещанията си за светло бъдеще, дръпнаха 10 млрд заем за бъдещите си капиталистически фирми(бсп+дпс+костоварското дясно), лепнаха този заем на гзъ на народа, и ни навлякоха този комунистически капитализъм.
  • 22 М'дааа...

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Balgarin":

    Откога я унищожавааааа
  • 23 БЪЛГАРИН

    1 2 Отговор
    Аман от тролове тук!!! Фабриката им не спира да не залива с пропаганда... 95% от коментарите са на ,,единомислещи,, , защо ли!!?