4 Февруари, 2020 19:05 6 206 17

Минчо Спасов пред ФАКТИ: Голяма част от колекционерите ни са свързани с ДС

  • минчо спасов-
  • ндсв-
  • лили маринкова-
  • факти-
  • васил божков-
  • колекция-
  • артефакти

Бившият народен представител от НДСВ коментира и актуалната сага между държавата и Васил Божков

Минчо Спасов пред ФАКТИ: Голяма част от колекционерите ни са свързани с ДС - 1
Снимка: ФАКТИ

''Легализирането е желание, според мен не е факт все още. Ако започнем с историята на артефактите, по принцип преди 10 ноември (бел. ред. 10 ноември 1989 г.) в Държавна сигурност имаше специално отделение, което се занимаваше с културните ценности. И не случайно, офицерите, които работеха в него, после станаха най-големите колекционери, след промените. Защото много лесно е, когато ти имаш контрабандисти, които са в ръцете ти, да им кажеш: няма да ти търсим отговорност, но ти ще донесеш това или онова, ще ги носиш на мен. Така започна историята на нашите колекционери. За съжаление голяма част от тях са свързани с бившите служби и, разбира се с контрабандата'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ г-н Минчо Спасов, юрист и бивш народен представител от НДСВ в 40-ото Народно събрание.

''През 2001 г., по време на 40-ото Народно събрание, си спомням, че една от задачите, които царят (бел. ред. Симеон Сакскобурготски) си беше поставил, беше да се легализират действително артефактите в България, защото ние имаме огромен национален ресурс в това отношение. Спомням си, че в проектозакона, който тогава работихме, имаше изискване всеки артефакт да има сертификат за произхода си. Веднага, след като се разбра за този текст в проектозакона, започна страшна медийна атака срещу правителството на НДСВ. Точно този текст раздразни въпросните олигарси, включително и г-н Божков, включително и г-н Димитър Иванов, който беше бивш началник на Шесто отделение в Държавна сигурност. Даже си спомням и досега, в едно интервю подигравателно казваше (бел. ред. Димитър Иванов) : ''Ще ни искат сертификати, че то единственият в държавата, който има сертификати, е царят''... за неговите имущества, доколкото те не са били разграбени от комунистическата власт. Но така или иначе, практически, легализирането не се състоя. Мисля, че резултатите, които виждаме сега при описването на артефактите у господин Божков, доказват това'', заяви още Минчо Спасов.

''Г-жа Нина Чилова, която тогава беше министър на културата, на няколко пъти ми звъня по телефона, като председател на Комисията по вътрешна сигурност, да ме моли за охрана и защита, като няма да го скрия, заплахите срещу нея бяха дошли именно от г-н Васил Божков. Поне по нейните думи, той е отправял срещу нея заплахи, че ако такъв текст мине, който задължава всички колекционери да притежават такива сертификати, ще има огромни проблеми за нея'', допълни бившият народен представител от НДСВ, а също така и бивш председател на Комисията по вътрешна сигурност в парламента.

Спасов разкри, че през определени медии Васил Божков е оказвал натиск спрямо правителството на Симеон Втори и що се касае до строежа на магистрали. Това се е случвало, тъй като Симеон Сакскобурготски е имал намерения чужди компании да строят българските пътища, а по онова време Васил Божков се е изявявал като основен играч в бизнеса със строенето на магистрали.

''Мнението на Минчо Спасов по същество за актуалната сага между държавата и Васил Божков: ''Според мен има директна поръчка от Съединените американски щати и тя е свързана с това, че основното перо за пране на пари в Европейския съюз, се оказва България. Тъй като България е с най-силния хазартен сектор в ЕС. А знаете колко лесно се перат пари в хазарта.''

Целия разговор вижте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12587

    6 6 Отговор
    Всички шантонерки се изказаха по БНТ от 18до 19h днес!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 5 Отговор
    ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА пред БГ СНАЙПЕР НЕТ ВАСИЛ БОЖКОВ поръча убииството на мъжа ми
  • 3 rock

    12 6 Отговор
    Като ти гледам физиономията не си по различен от ДС типовете и ти...

    Коментиран от #12, #13

  • 4 СОФИЯ

    23 5 Отговор
    БОЖКОВ Е престъпник
  • 5 СОФИЯ

    12 4 Отговор
    БОЖКОВ Е престъпник
  • 6 ГАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор
    упрамляват ви мутри престъпници олигарци
  • 7 Минчева

    4 10 Отговор
    След Маринкова и Спасов напръскайте редакцията със светена вода! Злобата убива!

    Коментиран от #10, #15

  • 8 Кой68

    5 6 Отговор
    И тоя охлюфффф откри топлата водъ.
  • 9 Спаски

    12 0 Отговор
    Голема част от депутатите бивши и настоящи са свързани с мини ВЕЦ
    и кризата с водата.
  • 10 град Козлодуй

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Минчева":

    госпожо МИНЧЕВА ТОВА НЕ Е ЗЛОБА ТА такива ни управляват вие виждате ли как живеят хората или сте с капаци унас се шири мутризация на местни нива бандитизъм битова престъпност ФАКТИ НИЩО НЕ СА ВИ ВИНОВНИ това им е работата те са учили итова работят от това си вадят хляба
  • 11 С прас лук

    4 2 Отговор
    Рини от обора и бъркай
  • 12 Д.Кънев

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "rock":

    Другарю Спасов защо не кажеш пък каква е твоята връзка с ДС.
  • 13 Д.Кънев

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "rock":

    Другарю Спасов защо не кажеш пък каква е твоята връзка с ДС.
  • 14 Димитър Кънев

    6 3 Отговор
    Другарю сСпасов я кажи как ти завърши право при соца а аз не можах.И не ръси че си кандидатствал и тема подобни идиотщини.По онова време само богоизбраните учеха право.
  • 15 34679

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Минчева":

    Минчева е дърта брънтия!
  • 16 Няма държава

    1 0 Отговор
    ценности се купуват само с недекларирани пари - идеална пералня и "инвестиция", при която и купувача и продавача неплащат данъци - остава тези на които плащаме заплатите да се размърдат, а колекционерите са обществена тайна
  • 17 Димитър

    0 0 Отговор
    Минчев може да е всякакъв, но е прав, че всичко започна от Дс, защото те имаха всичко и контролираха всичко. Шефа на фондацията на Божков е Христозков, а самият той бе кадър на Бкп и Дс и се е занимавал точно в този сектор, контрабанда с ценностите, нумизматика, картини и тн. Божков е продукт и олигарх на Бкп=Дс=Бсп. Само Борисов има куража да подгони част от бесепарските олигарси и техни спонсори. Сем. Арабаджиеви, Сем. Баневи, Мъино Стайков, а сега и Божков това е чудесно въпреки, че има още много червени и Кремълски олигарси.