4 Февруари, 2020 21:35 20 030 59

Иван Петрински пред ФАКТИ: Голяма част от колекцията на Божков е добита чрез заплахи

  • иван петрински-
  • археолог-
  • лили маринкова-
  • факти-
  • васил божков-
  • колекция

''От 3000, може би има 10 предмета, които наистина са купени'', констатира археологът

Иван Петрински пред ФАКТИ: Голяма част от колекцията на Божков е добита чрез заплахи - 1
Снимка: ФАКТИ

''Винаги съм се борил срещу частните колекции. Имам много статии написани по този въпрос, излизал съм много често в медиите срещу това, още след като Конституционният съд 2006 г., в късната есен, премахна едни преходни разпоредби и откри широко вратата за разграбване на българското културно-историческо наследство. Още тогава беше ясно кой от властимащите е във връзка с колекционерите. Те силно натискаха (бел. ред. колекционерите) и успяха да си купят закон, напазаруваха си министри и зам.-министри. В късната есен на 2006 г. бяха премахнати преходни разпоредби към Закона за културното наследство, което на практика откри пътя към разграбването на националното ни историческо наследство чрез създаването и узаконяването на престъпно добити частни колекции.'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ археологът Иван Петрински.

''От 3000, може би има 10 предмета, които наистина са купени. Останалото е добито чрез заплахи, по престъпен начин. Не бих могъл да гарантирам за това, че е вярно, но до нас стигат, ние работим с хората в страната, ако не друго... приказки, слухове... става въпрос за сериозни престъпления, за най-тежките престъпления в Наказателния кодекс'', коментира Иван Петрински колекцията на бизнесмена Васил Божков, която сега се изземва от държавата.

''Основната част от тази колекция, специално говорим сега за тези 3000 предмета на Васил Божков, тя е от нашите земи, тя е добита по престъпен начин, част от тези предмети са опръскани с кръв, но те бяха легализирани. Сега на какво основание ще му ги вземат? Тя държавата му каза: не ни интересува ти откъде си ги взел, защото това е решението на Конституционния съд, има частна собственост, ползвай се от тях'', добави археологът.

''25 години и повече, той е близък с всички властимащи (бел. ред. Васил Божков). Той си купува закони, народни представители, министри, заместник-министри особено, черноработници, които да му копаят, той е абсолютно необезпокояван. Изведнъж се случва нещо, нямам представа какво, и той става издирван. Сега някой друг ще им каже нещо на властите и те ще кажат: ами, да, добре, всичко е наред'', заяви още Иван Петрински по адрес на Васил Божков.

''Ако се спре разпада на българската държавност, за първи път в България имаме такава ситуация за всичките почти 1349 години - в България има ярък разпад на държавността. Това е страшно. След като анализирах цялото ни развитие, се оказа, че няма друг такъв период в нашата история, не XIV в., не Иван Шишман, ние сме в период на разпад на държавността в нашата история. Ярък разпад. И ако този разпад спре, тогава се очаква да бъде положително решен въпросът с частните колекции и те да отидат в музеите, където им е мястото'', каза още той.

Целия разговор вижте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бесен Язовец

    78 54 Отговор
    Кви са тия иманяри където им се дава трибун от няколко дни? Какво изрови тоя от почвата и е изложил в музей?

    Коментиран от #10, #14, #39

  • 3 Пипилота

    72 45 Отговор
    Проблема е, че са на Божков в музея, а на тоя,, археолог " джобовете са му празни защото нищо свестно не е продал зад граница от такива като Васил Божков! Иманяр
  • 4 Усмивката

    140 16 Отговор
    А ако питате Бойко ,България е навлязла във Втория си златен век. И българите никога не са били по единни.сигурно има в предвид и 2 милионата напуснали, пардон, избягали българи страната ни
  • 5 Даже

    75 20 Отговор
    Даже не си правя труда да чета материала. Не е необходимо да се чете всяко нещо написано от трол на хранилка.
    НеУважеми, г-н Намкойси! Наистина това, което е придобито със ЗАПЛАХА и по незаконен начин трябва да бъде конфискувано от ПРАВОСЪДИЕТО и след това да бъде върнато на ЗАКОННИТЕ му собственици. АКО не бъдат установени законни такива, то трябва ПРИДОБИТОТО да бъде конфискувано в полза на ДЪРЖАВАТА. Ако се установи, че Божков е взел нещо със заплаха от някой, а тоя НЯКОЙ е придобил НЕЩОТО незаконно, то трябва да се разследва и накаже ПЪРВИЯТ, който е придобил нещото, протовозаконно!
    Трябва съдебен процес- открит и ясен и наказания за виновните.
    Инак да влезеш на някой в имота и да му ВЗЕМЕШ нещо се нарича КРАЖБА. И то в особено, големи размери (визирайки, че съдът не се е произнесъл по случая)

    Коментиран от #9, #18, #52

  • 6 Този паляк

    38 16 Отговор
    За аукциони дали е чувал
  • 7 Бесен Язовец

    34 15 Отговор
    Типичната бг пу.... е така говори обвинява обаче не заства зад думите си обаче клевети с ръка на сърцето!
  • 8 киро

    63 7 Отговор
    Спомних си за един иманяр от най-големите - "ИМПЕРАТОРА" - застреляха го ! Кой ли ?И за един премиер , за който се говореше , че давал куфарчета с пари на ченчаджии да ги перят - Андрей Луканов ! И него го застреляха ! Кой ли ? Та виждам , че около Божков всички ги застрелват , само той остава и става все по-заможен , може би има връзка !

    Коментиран от #12

  • 9 111

    44 2 Отговор

    До коментар #5 от "Даже":

    Интересна логика: ако някой открадне нещо и със заплахи му се отнеме откраднатото, то на преследване подлежи само първия.... Крадецът на откраднатото е чист, не подлежи на никакво разследване.
  • 10 Причина

    28 8 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Хапчетата си позабравил, пий ги.

    Коментиран от #11

  • 11 Бесен Язовец

    9 18 Отговор

    До коментар #10 от "Причина":

    Спри да се ебеш с негри!
  • 12 7777

    26 3 Отговор

    До коментар #8 от "киро":

    Императорът беше най големия иманяр и трафикант в Европа,и в Америка е доста познат,интересен беше щото не го блазнеха парите,има една колекция от Римски монети,единствена в света,убиха го при много странни обстоятелства,партията му през 90 те,възира в Австрия,понеже му намериха огромно подземие пълно с антики,в Австрия стана един от най големите експерти на антики

    Коментиран от #41, #59

  • 13 Джудже

    42 8 Отговор
    Хайде стига с тоя Божков, че вече взе да ми става симпатичен! То хубаво "хляб и зрелище", но явно зрелище в изобилие, ама хляба къде е???
  • 14 gogo

    57 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Иван Петрински е археолог в щата на Националния исторически музей. Заради мнението си точно по тези въпроси (а може би и заради чепатия си характер) Божидар Димитров не го дишаше, но не посмя да го уволни. Води археологическите проучвани на о. Св. Иван срещу Созопол. Трифон Анчев, музеен експерт, поне три пъти бе пребиван на улицата заради упоритата си работа да създаде електронен регистър на археологическите находки. Това са фактите. С простащина и келешлък не могат да бъдат оборени.

    Коментиран от #17, #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 За няколко долара

    13 11 Отговор
    И тоя идва от женския пазар! Иване!
  • 17 Професора

    14 7 Отговор

    До коментар #14 от "gogo":

    С простачество и келешлък не може да бъде оборено аха,а точната формула на достоверноста е навременното слагачество с удобни приказки без потвърждение! Изобщо не е обедително на чух и дочух и стигат разказки и съм сигурен но не си заставам зад думите!
  • 18 Sölden

    22 12 Отговор

    До коментар #5 от "Даже":

    И аз не си направих труда да му чета на “НИКОЙ” словоизлеянията. Като си “борц за правда”, къде беше до сега, а МИШОК? Или, когато са го притиснали Божков, тогава изпълзявате да хулите?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 АНЕНЕРБЕ

    24 12 Отговор
    НЕ ДОПУСКАМ БОЖКОВ ДА Е ТОЛКОВА ТЪП, ЧЕ ДА ИЗБЯГА СЪС САМОЛЕТА СИ БЕЗ ДА ВЗЕМЕ КОЛЕКЦИЯТА СИ - в най лошият случай най ценната част от нея !!!

    Сега разни експерти като този се увъртат край дома му като гладни кучета край кебапчийница.

    Къде са 212 -те от ценните му експоната?!!
    Естествено ги няма и няма да ги има!!

    Милиционера Гешев УМИШЛЕНО пропусна Божков да се измъкне заедно с колекцията си !!!

    ОЧАКВАМ ОСЪДЕНИЯТ ПО ЗАКОНА МАГНИТСКИ Е ДА Е ИЛИ ГЕШЕВ ИЛИ ЦАЦАРОВ!!

    Коментиран от #56

  • 21 Б Б

    16 4 Отговор
    Щом "археолога" казва , че са незаконни/нема да лъже/, ще ги конфискуваме. Зна'щ как ще ми ходят на зайчарника.
  • 22 Бай Шиле

    17 10 Отговор
    Ама ББ днес беше прав с " мисирките", а този е една от тях!
  • 23 Философа

    10 12 Отговор
    Това клюкар, предава разкази от второ трето лице не проверени!
  • 24 Пророк

    21 4 Отговор
    Ковчега, трезор няма,а червеите са само бели е безкруполни!
    душата в злато няма да я сложат,преди да се разложи ще смърди като всички!Черепът му никой няма да различи и ще се слее с реалността само ще остане в спомените алчността!
  • 25 Д-Р Менгеле

    15 6 Отговор
    Газова камера за ГЕРБ.
  • 26 Защо триете този коментар?

    33 6 Отговор
    “Криза, Суша, Язовир,/ Бойко, Медии, Ефир./ Лилето, Стена, Проект,/ Водолаз, Лъжа, Дефект./ Премиер, Идиот, Дебил,/ Вот, Доверие, Резил./ Божков, Антики, Хазарт,/ Гешев, Рекет, Милиард./ Турция, Поток, Пари,/ Изкопи, Тунел, Тръби./ Чуми, Вируси, Ваксини,/ ТЕЦ-ове, Боклук, Токсини./ Фалш, Измама, Документ,/ Цирк, Държава, Парламент./ Еврозона, Борд, Инфлация,/ Години, 10, Демокрация…/“

    Коментиран от #55

  • 27 КОМБАЛА

    10 2 Отговор
    Л А Й Н А
  • 28 Обикновен човек

    10 22 Отговор

    До коментар #14 от "gogo":

    Какъв археолог е тоя охлюв за пръв път чувам за жалкото му съществуване на земята ,сега за трийсет сребърника този Юда на археологията бръщолеви глупости като счупена латерна ,тоя ли ТИКВУНЦИЙ намери за да промива мозъците на такива като теб?????

    Коментиран от #29

  • 29 Стара история

    8 13 Отговор

    До коментар #28 от "Обикновен човек":

    Божков го изнасилил в тоалетната срещу Халите. И не ме платил както са се договорили 7 лева.
  • 30 волен фидероф

    20 1 Отговор
    Nikolas Barron-mariatarr Matheww Тоя сценарий го въртиме доста години,та почна да ни писва!Нарушени права-та ние се раждаме живееме и умираме без права..Колко нормални бедни редови граждани са си упражнили правата..Имаме право да гърбиме гладуваме умираме..ама сме на края на финала та дайте господа народни будители да видим някви дела на добра воля в името на ошашавения редови българин...та да фанем декиш,па да оправдаем скачането мръзненето скандирането...Ловим лошите,па чудесно ма Тия лоши изнесоха милиарди със съдружието на все членове на поне няколко правителства...на фирмите и документите на касиера божков се мъдрят имената на все държавни люде ,били в син или червен екип..Да допуснем че двама трима са се подвели,обаче гледаме списък от над 250 фирми се с многоуважавани люде на борда ,па и в течение на времето се проточват на 30 години..е как да допуснем за това огромно множество състоятелни политически корифей че не са знаели за какво става въпрос!С две думи -СТАВА ВЕПРОС ЗА ОГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ ГРАЖДАНИН!ТА мисълта ми е АКО ВИЕ СТЕ ПОРЕДНИЯТ БЪЛГАРСКИ МЕСИЯ какви гаранций или поне надежди ще дадете,та да оправдаят скачането по напуканите жълти павета...И по тия инак независими форуми от толкоз радетели и ласкатели няма ли поне ЕДИН ДА ПОПИТА ,А ЩО СТАВА С ПАРАТА НА ЛОШАВИТЕ ...ШЕ ЛИ СЕ ВЪРНЕ КЪМ ОГОЛЕЛИЯ БЪЛГАРИН,ШЕ ПАДНАТ ЛИ АБСУРДНИ ДАНАЦИ И ГЛОБИ ШЕ СЕ РАНИМ ЛИ ПО ВЕДНАЖ ДНЕВНО ПА И КАТ МРЕМ ША СТИГАТ ЛИ ЗА ПОГРЕБЕНИЕ ИЛИ СЕ ПЪРЛИ
  • 31 mrmrmnj

    12 1 Отговор
    А какво стана с Биткойните ?
  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 6 Отговор
    БОЖКОВ е убиец
  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 9 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ е първия премиер на БЪЛГАРИЯ УПОТРЕБИЛ сълзотворен газ срещу своя народ а СДС и ИВАН КОСТОВ съсипаха икономиката на БЪЛГАРИ а подигравателната постна пица на СИЧЕОН ДЯНКОВ жан виденовата ЗИМА
  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 9 Отговор
    БОЖКОВ е убиец
  • 35 ???

    12 3 Отговор
    Някой сигурен ли е къде е "История славянобългарска", защото много я размятаха напред-назад?

    Коментиран от #57

  • 36 Геша Келеша

    7 5 Отговор
    Помните ли един долен тип който изяде невръстната Червена шапчица и бедната и баба с мизерната и пенсия? Това бе Божков!
  • 37 Като се откри музея

    12 2 Отговор
    Що не пискахте че сичко е крадено😂😂😂😂😂
  • 38 Фатих Мехмед

    7 17 Отговор
    То па некои се е юрнал да ви зема културното наследство на робска страна😂😂😂😂😂целата ви история е робство обаче на знамето лъвове и тигри😂😂😂😂
  • 39 Йозеф

    10 12 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Нищо не е изровил. Спасил е много артефакти да не бъдат изнесени от страната. Божков е правил многократно изложби на части от колекцията си, включително в Брюксел в Европарламента, както и в НИМ. Въпросната колекция е безценна и изключително богата. Дори държавата няма такава колекция. Сега всичко се изнася и ще отиде...някъде

    Коментиран от #40

  • 40 Спас безделника

    13 2 Отговор

    До коментар #39 от "Йозеф":

    НЕДЕЙ ДА ПЛЕЩИШ ГЛУПОСТИ, КОГАТО НЕ СИ ЗАПОЗНАТ С МАТЕРИЯТА. НЕ ПОЗНАВАШ НИТО ИВАН, НИТО ПОТОКА АНТИКИ МИНАЛ ПРЕЗ БОЖКОВ. ТОВА, КОЕТО Е В Т.Н. МУЗЕЙ НА БОЖКОВ Е МЪГЛА, НАЙ - ЦЕННОТО Е СКРИЛ В РИМСКИЯ МУЗЕЙ. ДА ТЕ СВЕТНА: РИМСКИЯТ МУЗЕЙ Е ЗЕМЯТА! И НИТО ЩЕ ГО ПРЕДАДЕ, НИТО ЩЕ ГО ПРОДАДЕ! А ИВАН ТОЛКОВА ПЪТИ Е ПАТИЛ ОТ ТАКИВА КАТО ЧЕРЕПА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ГО НАГРАДЯТ С ТЕЛК.
  • 41 Да еаааа!

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "7777":

    Не бъркай нещата. Говориш за Бузата - част от пералнята на Черепа!
  • 42 Васил Божков

    10 14 Отговор
    Няма голямо значение как я е придобил,важното е,че дълги години я е опазил,а не я е изнесъл от страната,както много други,и продал за жълти стотинки,изложил я е в музей,всеки който има желание,да отиде да я види,наел величия в археологията да ги съхранят тези експонати,а сега какво....Ще отидат при шиши,и никой няма да ги види повече!

    Коментиран от #46

  • 43 ЧИК ЧИРИК

    17 2 Отговор
    РАЗБИРАСЕ ЧЕ Е ТАКА.ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ТЪРСАЧИ НАРЕЧЕНИ ОТ ГАВАЗИТЕ МУ ЖАРГОННО ИМАНЯРИ СА БИЛИ НАТИСКАНИ,ИЗНУДВАНИ И ПРЕБИВАНИ ЗА ДА ПРОДАВАТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ.В ПРОЦЕСА СА ВЪВЛЕЧЕНИ И МНОЖЕСТВО ЗАКОННИ АРХЕОЛОЗИ-ДИПЛОМИРАНИ И НА ДЛЪЖНОСТИ ПАК НЕГОВИ ГАВАЗИ ЩОТО НАСОКИТЕ И ЕКСПЕРТНИТЕ ОЦЕНКИ НЕ СА ДАВАНИ ОТ ПОЧТИ НЕГРАМОТНИТЕ ТЪРСАЧИ И СЪБИРАЧИ.В ТАЯ СВЕТЛИНА СА ОГРАБЕНИ И ПОЧТИ ВСИЧКИ МУЗЕЙ ВКЛЮЧИТЕЛНО НАЦИОНАЛНИЯ АРХЕЛОГИЧЕСКИ.
    ХА СЕГА ДА СЕ САМОСЕЗИРАТ ИНСТИТУЦИИТЕ И ДА СЕ ПРОВЕРИ ИМУЩЕСТВОТО НА ЗАКОННИТЕ - ДИПЛОМИРАНИ АРХЕОЛОЗИ И ДА ВИДИ КОМПИ КАК С ЗАПЛАТКИ ПО 500 ЛЕВА ИМОТИТЕ ИМ СА ЗА МИЛИОНИ.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ВИОПНРГЛ

    16 1 Отговор
    ЗАКОНА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ПОМИЯ СЪЗДАДЕНА ПРОТИВ НАРОДА И ОБСЛУЖВА ШЕПА ОЛИГАРСИ.
    С ЖЕСТОКИ ЗАБРАНИ,РЕСТРИКЦИИ ,ГЛОБИ И ДАЖЕ ЗАТВОР СЕ ПАЗЯТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ЕДНА ГРАБИТЕЛСКА ОЛИГАРХИЯ .НАРУШАВА СЕ ГРУБО ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ.ИДИОТИ ИМАХА ИДЕЯ ВСЕКИ ПРЕДМЕТ НАД 50 ГОДИНИ ДА СЕ РЕГИСТРИРА И ТОГАВА МОЯТА ДЪРТАТА П. И НЕЯ ТРЯБВАШЕ ДА Я РЕГИСТРИРАМ.А ВИЖТЕ КАК Е В АВСТРАЛИЯ,САЩ,ВЕЛИКОБРИТАНИЯ-СОБСТВЕНИКА НА ЗЕМЯТА И ТЪРСАЧА СА СОБСТВЕНИЦИ НА НАМЕРЕНОТО И ГО ИГРАЯТ ЗАКОНО И ПРОЗРАЧНО НА АУКЦИОН А ДАНЪКА Е ЗА ДЪРЖАВАТА.
  • 46 Спас безделника

    10 2 Отговор

    До коментар #42 от "Васил Божков":

    Това, че Черепа е пазил имането не означава, че го е пазил за България. Пазил го е единствено за себе си, защото той вече е жертва на Мамон. И ако сега някой му пръсне прякора, никой няма да се наслаждава на изяществото на ЗАРОВЕНОТО съкровище.
  • 47 Българин

    8 1 Отговор
    Така както го е придобил със заплахи, така държавата да си го прибере обратно в музейте, там където им е мястото на историческите ценности.
  • 48 do cervenata usmivka

    3 3 Отговор
    Az sam edin ot PROKUDENITE BALGARI, no ne ot BOIKO , a tvoita GNUSNA; NAGLA PARTIA BSP!
    BSP prokudi Balgarite, za da mogat TE, takiva kato Bozkov - da se vihriat BEZNAKAZANO iz BALGARIA!

    NO idva VIdov den i za vas, cerven mrasni bokluci!
  • 49 Геле от Бусманци

    9 1 Отговор
    Спомнете си българския филм "Трафик" - нищо не е измислица... по тези т.нар. "артефакти" има много кръв и човешко нещастие
  • 50 1212

    7 1 Отговор
    Бошков сват със Софиянски-"лика прилика, като два стърка иглика"-народна поговорка.
    Софиянски сват с Бошков- "с какъвто се съБереш-такъв ставаш"-народна поговорка.
  • 51 щгшщ

    10 0 Отговор
    И най-цветущото управление без население води със сигурност до разпад. Население няма. Не чакайте нещо вълшебно.

    Коментиран от #54

  • 52 Емил

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Даже":

    За милиони няма закони,за кокошка няма прошка ГЛУПАКО
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 електорална 1

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "щгшщ":

    Как да няма бе, я виж как се множат индо-българите! Те ще работят, ще внасят данъци и осигуровки, и ще има пенсии и БВП.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "АНЕНЕРБЕ":

    До 20 ком -Та нали Гешев скоро беше на инструкции в САЩ-как ще е той
  • 57 Свидетел

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "???":

    Да, аз я видях в манастира ни в Атон. Там е и копието изфабрикувано по заповед на Тато....
  • 58 Мисир

    1 0 Отговор
    Това форум ли е или градски кенеф?
  • 59 Балтов

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "7777":

    Преплете две имена в едно,единият е убит Бог да го прости най Желязко Колев Демирев от с.Мрамор до Тополовград а другият е жив д-р.Митко Станков най големият Великана в нумизматиката,какви ли не опити правеха да го мамят с Ментета,,и никой не успя,защото е Най грамотният Колекционер, много поздра ви на Митко.