Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 20:04 22 845 40

Димитър Делчев пред ФАКТИ: Борисов изглежда като човек, над главата на който има Дамоклев меч

  • димитър делчев-
  • факти-
  • лили маринкова-
  • отпадъци-
  • къща в барселона-
  • бойко борисов

Лидерът на ДБГ коментира и актуалната тема с огромния внос на отпадъци в България. Както и тяхното крайно неправилно управление

Димитър Делчев пред ФАКТИ: Борисов изглежда като човек, над главата на който има Дамоклев меч - 1
Снимка: ФАКТИ

''От обиколките ми в страната срещам все повече и повече активни граждани по населените места в България, които определено издигат глас по темата ''отпадъци''. И това не е случайно. От почти десетилетие вече, в България, а и като цяло в Европейския съюз, има един бизнес, за който не се говори толкова много, защото това е мръсен бизнес свързан с отпадъци. И това е бизнесът свързан с вноса на отпадъци, изгарянето на отпадъци и депонирането на отпадъци'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ лидерът на ''Движение България на гражданите'' Димитър Делчев.

''Всъщност, от 2011г. до 2017 г., защото това е последната официална статистика на НСИ, вносът на отпадъци в България се е увеличил със 150 %. От 10 000 тона, горе-долу, 2011 г., 2017 г. са вече 150 000 тона. 2018 г. и 2019 г. тези числа са продължили да растат и вероятно вече сме над 200 000 тона отпадъци. Това е огромно. Това е горе-долу, ако ги наредиш на пътя, това е разстоянието от Петрич докъм Видин в камиони натоварени с отпадъци. Хората не могат да си го представят, но ако това нещо влиза наистина всяка година в България... и доколкото знаем голяма част от тези отпадъци въобще не се и третират, въпреки че законът задължително изисква да се третират, а напротив... те се изхвърлят в изоставени мини, изоставени площадки, в складове'', заяви още Делчев.

''Природата беше едно от тези неща, с които се гордеехме. Ако ние допуснем, за да приемаме отпадъците на целия свят, да се заринем с отпадъци в България, това означава да съсипем и единственото останало хубаво нещо, с което всеки българин, без изключение, се гордее'', категоричен бе той.

''Ние ( бел. ред. ДБГ и ''Изправи се.БГ'') вчера внесохме предложения, повече от 10 страници, които създават драконовски мерки срещу търговията и злоупотребите с отпадъци. Целта е да си изчистим държавата по този начин. Чрез затваряне на всички вратички, които в момента има в закона.

Димитър Делчев отбеляза, че законопроектът, който внасят, е съвместен с НПО-то на Мая Манолова, а именно ''Изправи се.БГ''.

Той поясни, че ГЕРБ и БСП също са внесли законопроекти по проблема с отпадъците, но според него техните предложения не решават генерално проблема.

''Някои хора, от депутатите, много добре печелят от отпадъци. Накрая ще ги удари самите тях'', сподели Делчев в студиото на ФАКТИ.

Лидерът на ДБГ коментира и казуса с къщата в Барселона: ''Не мисля, че последното развитие по темата е с цел нещо да бъде пречиствано. Самото поведение на г-н Борисов го подсказва. Той изглежда като човек, над главата на който има ''Дамоклев меч'', който всеки момент ще падне... и нещо лошо ще се случи с него. Такова е изражението.

Всъщност, до скоро имаше всички основания да се твърди, че така известната къща в Барселона е измислица на някой, защото нямаше никакво сериозно действие на органи компетентни по този въпрос. Но откакто испански власти обявиха, че разследват тази къща в Барселона, разследват случай за пране на пари и премиерът е част от това разследване, нещата станаха много сериозни. Дори и българската прокуратура се задейства, което е похвално, защото много често българските органи не се задействат. Тук вече е въпросът какъв ще е резултатът. Защото, ако резултатът отново е някоя индулгенция, без да са си помръднали пръста, това означава, че ще се случи това, което вие казвате - чистене на имидж, пране на имидж.''

Целия разговор вижте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Логично

    25 60 Отговор
    Митко, де стига бреца де. Ще ти се даде и на теб, трай малко.
  • 2 Някой си

    34 44 Отговор
    Тоя не е фактор!
    Къде е продажната ви шефка, лелка по известна като Пърмовица?
  • 3 Някой си

    97 10 Отговор
    И Госпожо Атанасова, ако може без Гърневски, Деса Дуловската ( ще се размирише и няма да остане неоправен член на НСО), Тома Биков ( че ще вземе да вкара Борисов в затвора) или Автора на “Шайката”, както и Пекинка Каравиетнамчева... на глупостите на тоя дето му лижат гъза съм свикнал, но тия гореизброените ми идват в повече, както и продавача на тръби от “Напоителни системи” Харизанов!
    Много Ви моля и от сърце!

    Коментиран от #36

  • 4 Усмивката

    78 4 Отговор
    Ей това е информация. Евала на ,,Бивол".
  • 5 Ели

    92 13 Отговор
    С мръсната червена крадлива мутра Боко Еднокнижника е свършено.
  • 6 Шопо

    80 8 Отговор
    Абе,защо у USA нема коронавирус???

    Коментиран от #34

  • 7 Фактъ

    61 7 Отговор
    Боко ,кара влак , яхта , всеки уйкенд джипа . Крайно време е да подкара,катафалка .
  • 8 Townboy

    46 7 Отговор
    Да има, и мечът си има име (Херо Мустафа).
  • 9 Дедо

    28 2 Отговор
    Не съм математик, ама все си мисля, че 150000 не е увеличение с 150 процента на 10000!?

    Коментиран от #19, #37

  • 10 Порно

    14 17 Отговор
    И тоя куневичок иска да се дореди до софрата

    Коментиран от #15

  • 11 Хюсмен Али

    5 24 Отговор
    Долу бг
  • 12 Баце

    44 2 Отговор
    увеличението от 10000 на 150000 тона за шест години не е 10%, а е 1500% т.е. Бойковото управление гарантира, че освен "пълния" джоб на бг пенсионера ще са пълни и дробовете ни с пепел от европейския боклук.
  • 13 Анонимен

    54 6 Отговор
    Турската преса гръмна Боко с фабрика в Турция, хотели в Близкия изток и пари в Ливан

    Коментиран от #30

  • 14 слаботоков

    56 3 Отговор
    Чакаме думата на Лаура Кьовеши!
  • 15 WebTribune

    34 2 Отговор

    До коментар #10 от "Порно":

    Абе остави го тоя,коментирай това нормално ли е, Европа да си изхвърля буклука в Бг? Коментирай темата,защото тя не е логически свързана с неговата личност.

    Коментиран от #28

  • 16 бай Шиле

    26 7 Отговор
    Ей умник,защо не питаш твойта Куневица какво и срещу какво подписваше главите за присъединяване.Там в глава "Митници.... " има подписано,че вносът на отпадъци се приема от България.Провери глупако.

    Коментиран от #17

  • 17 случайно минаващ

    8 13 Отговор

    До коментар #16 от "бай Шиле":

    А бе като си много отворен,светни ни какви са тези глави.Иначе излиза,че си само плювач и трол.

    Коментиран от #23

  • 18 Йосарян

    21 7 Отговор
    Кво се шашкате? Банкянския цървул, ще си го изтегли хамерика. И с голяма Радост, ще си изберем учиндолският Цървул! И ала бала, бля бля! Кое не е ясно?
  • 19 Анонимен

    36 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дедо":

    Аз пък съм инженер и знам, че 200 000 тона, натоварени на камиони, ще направят колона, дълга 160 км. Което е половината от цитираното разстояние. Но съм напълно съгласен, че проблемът е огромен, а в дъното е мафията Герб.

    Коментиран от #20, #29

  • 20 без име

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Един тир е средно 25 тона боклук- на бали.
  • 21 Гост

    10 1 Отговор
    Всички сме консуматори и за пари какво ли не се стреми да прави човек,а с годините явно боклука започва да ни идва в повече.Време е за промяна и нови приоритети,като лично аз не се стремя да има,а да бъда,защото много хора се имат за нещо си според това какво имат,но вещите ли са тези,които трябва да правят един човек?
  • 22 Един от Брюксел

    12 0 Отговор
    Мале мале къде сега ще си изхвърлям боклука.
  • 23 бай Шиле

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "случайно минаващ":

    Делчев,има много начини да влезеш в политиката.Като да изчукаш някоя баба.Само че за да останеш трябва интелект.Купи си.

    Коментиран от #26

  • 24 Йосарян

    27 2 Отговор
    Защо наричат Мутрата Човек? Това е под вид. А къде е Цецо апартаменто? Или пацо тераската? И къде е Местан? Айде Рая! Радвай се на Вода! Със сини тръби де... ХАХААХ
  • 25 Аман от тарикати

    19 1 Отговор
    Е този път ще се размирише силно- има ли къща,-има, има ли превод на милиони- има, има ли свързани с превода лица и фирми- има. А пък ако наистина излезе вярна връзката с Боко, то той и за бай х..й не ще става,- срам и като политик и като човек- хем краде, хем зарязал детето и изгората си. Ще стане явно. Ще ми се и за почетния председател сокола да излезе нещо . Хванали се за Костов- той сигурно е крал, ама явно не много, щото рева за стотици, ама само хиляди, като гореше КТБ, а тея само от там прибраха стотици милиони.
  • 26 ха ха ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "бай Шиле":

    Бай Шиле,тук вече започна да разказваш вицове;)))) Светът го е казал;-от който не става нищо,отива в политиката.
    Аз бих казал-за да останеш в политиката се иска единиствено послушание и продажност. Там куклуводите не търпят НЕпродажни. НЕпродажен ли си...довиждане.
    И колкото си по кух си на по висок пост в политиката.Обратно на частния бизнес.
  • 27 Ако сметнете правилно посочените цифри

    21 1 Отговор
    ще установите,че вноса на отпадъци при ГЕРБ се е увеличил с 2000%.
    Не 150% а 2000% Атанасова.
  • 28 Да...

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "WebTribune":

    Нормално е."Бг" както ти именуваш България е превърната в бунище,населено от безгръбначни,плужеци и олигофрени.
  • 29 А дистанция

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Да, но ако са залепени един за друг.
  • 30 Димитър

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    ХАХАХА БАЛОНА СЕ СПУКА. Ако тролчетата не се бяхте престарали толкова номерът можеше да мине ,ама сега вече.....абе гответе се за съд до дупка,баце няма да остави така нещата.
  • 31 Ихххх

    2 7 Отговор
    Всички мишо и и нпо изпълзяха, и пишат във "факти" медия за фейк новини и обслужваща интереси
  • 32 ИВАН

    12 1 Отговор
    Много умни тия наши български политици бе, изнасяме ценните си неща, а внасяме от европейците боклука, щото и той ценен бил - евтино гориво бил, а хората да дишат мръсен въздух, няма да умрат я от малко отрова и във въздуха, нали някои чичковци ще лапнат милиони
  • 33 КТИТОР

    8 0 Отговор
    НЕ СЕМЕ ЗАБРАВИЛИ КОЙ ВДИГНА ПЕНСИОННА ТА ВЪЗРАСТ С 5 ГОДИНИ.
  • 34 USA

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Шопо":

    Oti toia virus e samo za cerveni bokluci kato tebe!
  • 35 MITKo Ruskenefa

    4 2 Отговор
    Mitko cerven oligofrene, a nad tvoita ploska komundelska glava visiat redkite laina na sposranskite banditi i privatizatori!
  • 36 Другия

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Защо не пишешза цялата преватезация няма да те изгонят от бсп

    Коментиран от #38

  • 37 Ново

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Дедо":

    Така са му ги сметнали от бсп
  • 38 антрашпиц

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Другия":

    Пише се ПРИВАТИЗАЦИЯ,неграмотнико.

    Коментиран от #40

  • 39 висок

    4 0 Отговор
    Вчера ББойко пак пълни правителствения самолет с черни чували с долари и ги носи в офшорните банки! Нали другари?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.