Last news in Fakti

4 Март, 2020 18:15 34 283 88

Ренета Инджова пред ФАКТИ: Уволниха ме от НСИ, защото отказах да манипулирам данни

  • ренета инджова-
  • нси-
  • данни-
  • грешка-
  • манипулация-
  • преход-
  • българия-
  • факти-
  • лили маринкова

''Залавянето на олигарси е една операция, която е бутафорна'', смята бившият служебен премиер на България

Ренета Инджова пред ФАКТИ: Уволниха ме от НСИ, защото отказах да манипулирам данни - 1
Снимка: ФАКТИ

''Това е гордостта на всяко правителство, че е в състояние осигурява растеж. В нашия случай се е направило, нека се изразя колегиално, с известна манипулация. Но манипулация, която е в размер... грешка от 15%. Когато има такава грешка, ние говорим не за манипулация, говорим за абсолютно дефектна методология ли, метод ли, или каквото и да е било. Нещо подобно имаше в Гърция, докато бях председател на Националния статистически институт. Гърция, която искаше да постигне добра редукция на дълга си, се оказа, че е манипулирала данните за БВП. Тогава председателят на статистическата служба в Гърция беше обвинен, забележете, в углавно престъпление'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Ренета Инджова за сгрешените от НСИ данни, касаещи Брутния вътрешен продукт на България.

Ренета Инджова служебен премиер на България в периода 17 октомври 1994 г. - 26 януари 1995 г. Освен министър-председател на България, Инджова е била и председател на Националния статистически институт (НСИ) от 2012 до април 2014.

''Нека да се има предвид, че фигурата на главния статистик на една държава е... все едно трябва да стои от дясната страна на министър-председателя, защото всякакви политики, които провежда едно правителство, ако не са обосновани върху добри числа, ще бъдат още по-дефектни, отколкото както е при нас. Върху никакви числа нашата политика не се обосновава'', заяви още Инджова.

''Случи се така, че той веднага беше уволнен. Преследването, анализите, проверките и ревизиите продължиха може би повече от 2 години. Впоследствие аз не знам какво се е случило, но да виждате нещо да се случва с българския председател на Националния статистически институт? Той, откакто са ме уволнили мен, е затворен там шест години, знам ги колко са годините. Не сме го виждали, нито сме го чували. Това е една засекретена фигура

Нека да кажа, че освобождаването ми, да го наречем така, беше при опит за извършване на същата такава процедура на завишаване GDP. Аз изпращах в последния ѝ път моята дъщеря в Америка, когато ми се обадиха да кажат, че финансовият министър, защото статистическият институт е под егидата на финансовото министерство, е предявил такова искане. Слава на Бога, моите служители са отказали да направя това, казвайки, че когато се върна ще ме запознаят с проблема. Аз излязох публично по телевизиите и съобщих какво се иска и че няма да го направя. Два месеца след това - аз бях уволнена'', призна Инджова.

''Задачата беше да се завиши темпът на увеличение на Брутния вътрешен продукт (БВП)'', уточни тя.

Попитана кой е бил финансов министър по времето, когато това нещо е поискано, Ренета Инджова отговори, че тогава тази длъжност е заемал Петър Чобанов. А от това става ясно, че визираната случка е по времето на правителството на БСП и ДПС с министър-председател Пламен Орешарски (2013-2014), срещу което правителство хиляди български граждани протестираха месеци наред.

Ренета Инджова бе запитана от водещата Лили Маринкова дали българите не сме били прекалено лековерни по време на извършващата се промяна на строя в България: ''Разбира се. Не само лековерни, но и жестоко измамени. И точно онези, които дадоха идейния заряд на това начинание, защото този идеен заряд, той не е българско внушение. То вървеше по целия свят. И като се виждаше, че другите го правят успешно, като се виждаше, че скъсват с лошите страни на миналото си, тук, изведени от същата каста, от същата група, от същата партия хора, решиха да станат ликвидатори на държавата си. Всеки, който им се противопостави на това, беше съсичан. Аз съм една от тях. Моите неволи започнаха още от самото начало, когато бях съветник във Великото събрание, противопоставяйки се на ликвидацията на селското стопанство. След това продължиха в приватизацията. Моделът, който предлагах и следвам до ден-днешен, се оказва, че е правилният модел. Но този модел не беше изгоден, защото се изчакваше един последващ момент, в който да се извърши голямото разграбване.''

Бившият служебен премиер на България коментира и зачестилите акции на държавата срещу популярни бизнесмени, наричани още олигарси: ''Тя не може да е върху основата на съществени причини, защото генезисът на всички е един и същ. Тя е реваншистка.''

''Борбата, която се води срещу престъпността, бихме ѝ повярвали, че е борба, ако водеше до наказания, възмездия и т.н. Тя е една борба, която води до преразпределяне на позиции между тях, а обстоятелството, че всичкото това нещо се извършва в едни конспиративни и неявни форми на собственост, на притежание, на владение, на подставени лица, на кланови връзки, на роднински връзки, на бандитски връзки и т.н., прави невъзможно разкъсването на тази система.

Ние, когато кажем, че има скандал, всъщност има пушилка. Има рекет помежду им, за да преразпределят нещо. Бързо влизат в конфликт и бързо ги виждате, че се успокояват. Значи, че някаква миза е задействана, нещо са се договорили, нещо са постигнали. Когато ги видите да започнат да връщат всичкото онова, което са откраднали, тогава можем да кажем, че е започнало изчистване'', категорична бе тя.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 94 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    200 4 Отговор
    Това ни е напълно ясно ако не си със тях си потенциална заплаха.

    Коментиран от #80

  • 2 мали мали

    56 8 Отговор
    Дава и следващия и те така

    Коментиран от #81

  • 3 Госпожата

    242 14 Отговор
    Една истинска Българка.

    Коментиран от #70, #85

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    51 13 Отговор
    с пари в рая без пари покрай рая
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    167 19 Отговор
    герб са мутри мафия

    Коментиран от #63

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    93 17 Отговор
    герб са мутри мафия
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    122 40 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ ПРЕМИЕР номер 1 на БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #10

  • 9 Бюджета е измама

    183 9 Отговор
    Има 44 милиарда държавен бюджет, а теглят кредити за най-малкото и постоянно чакат Евро Фондове. С 44 милиарда годишен бюджет могат да се построят 4400 километра 6-лентов първокласен път. Може да се построи нов и ЕКО модерен град с големината на София. Може да се построи остров в Черно Море с големината на Стара Загора. Могат да се построят 600 МЕГА болници от най-високо световно ниво, с хеликоптерни площадки на покрива. 44 милиарда са пенсиите за 10 години или плащанията за лечения за 20 години. С толкова пари могат да се направят много неща, а реално ВСЯКА ГОДИНА ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ ЧУДИ КАК ДА ОРЕЖЕ ПЕНСИИ, БОЛНИЧНИ, ИНВАЛИДНИ!!!? Щом БВП се увеличава и държавния бюджет расте, що няма пари за нищо? Ами щото или е измама, или се краде, или и двете!!!

    Коментиран от #71

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мечо

    14 150 Отговор
    тази прилича вав литцето на татияна дончева кумуниската виште я каква е

    Коментиран от #15, #55, #67

  • 12 бай Шиле

    122 22 Отговор
    За НСИ не знам,но имам лични впечатления от работата и като министър председател.Скромното ми мнение е,че ако тази откачалка беше останала десет години начело на държавната власт,България нямаше да е това блато което е сега.

    Коментиран от #17

  • 13 мечо

    4 58 Отговор
    ами манипулираи и нияма да те оволнат каквото се иска от теп го работи така се прави нормалните хора стоим бес работа студуваме на глат неублечени за да има такива дето не им се работи като тебе

    Коментиран от #21, #56

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    74 15 Отговор
    преди години БОЙКО БОРИСОВ се забърка с тенисистката СЕСИЛ КАРАТАНЧЕВА и какво стана дим пушилка нищо герб мафия
  • 15 случайно минаващ

    59 2 Отговор

    До коментар #11 от "мечо":

    Преди да пишеш,научи се да пишеш правилно.
  • 16 Емил

    7 91 Отговор
    "Углавно" престъпление - и тая кака мисли на руски! РОДЕНИТЕ В РОБСТВО НЯМА ДА ВИДЯТ ОБЕТОВАНАТА ЗЕМЯ!
  • 17 бай Шиле

    10 36 Отговор

    До коментар #12 от "бай Шиле":

    Тия дето са ми писали два "-" имат някаква представа какво се случваше,когато тази беше министър председател?
  • 18 Behemoth

    30 6 Отговор
    И чи Баце чак толкуз лии долен....аз мислех че е зелена еуглена а той бил чехълче страдащо от кретенизъм ...
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 13 Отговор
    мафията ликвидирва неудобните помните ли уж инцидента с ИЛКО ЕСКЕНАЗИ дело мафия БОШНАКОВИ дело мафия имного други в момента най силна и опасна са НИГЕРИЙИСКАТА мафия
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 11 Отговор
    мафията има закон който не мълчи умира

    Коментиран от #22

  • 21 Дедо

    46 2 Отговор

    До коментар #13 от "мечо":

    Леле човече, всичко което може да се сгреши по правопис си го направил отма! С тази грамотност не се чуди, че си останал нереализиран.

    Коментиран от #60

  • 22 Рангел

    29 4 Отговор

    До коментар #20 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пий си хапчетата бе идиот и стига си с.рал под всяка тема!

    Коментиран от #28

  • 23 бай Шиле

    86 8 Отговор
    Инджова,пущиняк такъв.Не им се вързвай на лумпените дето слагат минуси за теб.В цялата върволица от министър председатели,които е..ха майката на България,ти си бяла лястовица.За съжаление,при политически преход белите лястовици ги убиват.Бъди здрава и жива и ония си ги тури на ....... чантата.С уважение Бай Шиле.
  • 24 Анализатор

    90 6 Отговор
    Работел съм с Инджова. В България такова хора никога няма да им бъде разрешено да са водачи на народа. Тя имаше и конфликт с Иван Костов още в университета, така че ...
  • 25 фен

    72 7 Отговор
    Ренета Инджова - премиер, ура...
  • 26 Да каже и

    39 2 Отговор
    другия председятул на НСИ, който бързо, бълзо беше сменен - проф. Стоян Цветков
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 16 Отговор

    До коментар #22 от "Рангел":

    РАНГЕЛЕ по полека с дрогата а ГЕРБ СА МУТРИ ПРЕСТЪПНИЦИ МАФИЯ рангеле погледни се в огледалото и намали дрогата

    Коментиран от #29, #32

  • 29 Рангел

    26 9 Отговор

    До коментар #28 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Писна ми да ти чета постоянно глупостите които нямат връзка с темата! Ходи се лекувай и трябва да ти изпишат по силни медикаменти!

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Минаващ

    76 6 Отговор
    Тази жена е безапелационна и желязна, умна и решителна.
  • 31 Рангел

    13 8 Отговор

    До коментар #29 от "Рангел":

    Взе ми думите от устата.
  • 32 Стелт

    8 8 Отговор

    До коментар #28 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Почивай в мир, Амин!

    Коментиран от #34, #35

  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 8 Отговор

    До коментар #29 от "Рангел":

    всеки ма право на мнение
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Цвърч

    52 2 Отговор
    Инджова ми беше асистент по политикономия в Техническия университет. Тя още тогава си беше с абсолютно земни разбирания - икономика, без политика. Това беше една година преди да махнат Тодор Живков.
  • 38 Телефончету

    49 4 Отговор
    Един истински политик и професионалист...!
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 22 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ е най достойния БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ

    Коментиран от #64

  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 18 Отговор
    пуснаха АНТОН БОЖКОВ срещу парична гаранция 1 млн лева а това са кървави пари пари придобити по жесток и престъпен начин

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Жаковата вана

    15 3 Отговор
    Бог да те прости и тебе, ако имаш малко акъл като Инджова....!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Лилафка

    13 0 Отговор
    Прости хора, изобщо могат ли да коментират, толкова сложна тема..!? (Бог да ги прости всичките, дето имат ,, бръмбари,...!)
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 БОГОМИЛ АВРАМОВ

    46 3 Отговор
    ВЪЗХИТЕНИ - ОТ ВАШАТА ПРЯМОТА И ПОЧТЕНОСТ, УВАЖАЕМА РЕНЕТА ИНЖОВА. ДАНО НЕ ОСТАНЕТЕ САМА. By Ecoconsult 77

    Коментиран от #49

  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 12 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ е номер 1
  • 49 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор

    До коментар #47 от "БОГОМИЛ АВРАМОВ":

    БРАВО господин АВРАМОВ
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Статистик

    8 34 Отговор
    Разбрах за какаво са я уволнили. Не разбрах за що са я назначили. Най добре ще е да не се обяснява като вода ненапита.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 dido

    24 5 Отговор
    Predi si misleh 4e Reneta Indgova ,e idealna za Prezident ili za ministar precedatel ,no sega si mislq 4e ne e kasno za tova,i ako tq prieme vode6a rolq ,az sam za neq:)))))))))))))))
  • 54 Дядо Митко

    5 31 Отговор
    Уволнена , защото е стар изпърдян файтон !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 С2Н5ОН

    7 22 Отговор
    Уволниха я заради за това, че не се отказа от чашката.
  • 58 Драскачиии

    9 1 Отговор
    Чобанов и Орешарски,други имена не се споменават!!
  • 59 Алкохола е вреден

    9 7 Отговор
    Маринкова пак се е напоркала с евтинка ракия от женския пазар!Факти не и слагайте снимка.
  • 60 weiss

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Дедо":

    Що бе, той си се е реализирАл. Като герберски трол :-)
  • 61 Язе

    6 5 Отговор
    Данни за икономическия растеж се дават както от НСИ, така и от Световната банка и от ЦРУ. Ако ББ може да манипулира НСИ, то другите 2 инстируции не са под контрола на ББ. Ако има силно разминаване между данните от трите места значи някой греши (лъже), но ако съвпадат ....

    Коментиран от #62

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Byg

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тя говори за Правителството на Пламен Орешарски деветдесет и второто правителство на Република България, назначено с Указ № 99 от 29 май 2013 г. на Росен Плевнелиев. Управлява страната до 6 август 2014 г., след което подава оставка. Наследено е от правителството на Георги Близнашки.
  • 64 Козло....уй

    7 14 Отговор

    До коментар #39 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да..да..Румен е най-достойният завършен идиот в България.
  • 65 Асен Илиев

    0 4 Отговор
    В ЗАДУНАЙСКИЯ... КЕ-НЕФ е така от 1878г. :)
    https://webnews.bg/uploads/images/08/9008/69008/orig.jpg?_=1446827759
  • 66 5487

    1 8 Отговор
    А мен не ме назначи , защото отказах да я изчеластря изотзадзе.
  • 67 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "мечо":

    "Умник"
  • 68 1234

    6 1 Отговор
    Е сега нещата не стоят така, пак фалшифицират но не ги уволняват, напротив, награждават ги за успехи! Това обяснява само що за хора са на власт. Ние им викаме ама демографска криза и ниските доходи ни убиват, герб ти викат според нси всичко е точно, с лроцента грешка накрая на мандата ще коригираме, ама не казват на кой по ред мандат
  • 69 vasik atanasova

    17 3 Отговор
    тово е арменка
    била е честна и съвестна жена
    но неудобна за доста хора
    и са е отстранили
    че да вървят далаверите
    тя беше и съвсем за малко министър председател
  • 70 vasik atanasova

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госпожата":

    арменка е
  • 71 ТРОШАЧА

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бюджета е измама":

    Абсолютно перфектени примери и да или се краде или се манипулира или както казвате... и двете което е най вероятното!
  • 72 статистик от 35 години

    2 2 Отговор
    Права е! Тази година българската статистика навършва 140 г. от създаването и. През тези години е имало Председатели - статистици, които уважаваха институцията и не правиха компромиси с данните.Жалко е, че последните години това се случва и статистика се превръща в стакмистика.🤔

    Коментиран от #82

  • 73 ДЖЕМИЛ

    3 0 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ беше ръководено и използвано от ПАДИШАХА ДОГАН АГА
  • 74 Бивш неин служител

    3 4 Отговор
    Инджова, а не Индже войвода! А не можахте ли да приемете хипотезата, че бяхте неадекватна на този пост, дребнава и твърде далеч от професионализма? Просто като управленец се оказахте на кота 0.

    Коментиран от #87

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ИЛЕНА ВАКРИЛОВА

    1 1 Отговор
    И това са двете най-велики българки! ВСЯКА ОТ ТЯХ, РАЗБИРАЩА ЗА КАКВО СТАВА ДУМА.
  • 77 ЙОНКО ПЕТРОВ

    1 0 Отговор
    АМА КАКВО ПРАВИТЕ БЕ, БЪЛГАРИ? ТА ТОВА Е ЕДНО ВЕЛИКОЛЕПНО ИНТЕРВЮ! И 40 ДНИ НИКОЙ НЕ Е КОМЕНТИРАЛ. СПОМИНАХТЕ ЛИ СЕ???
  • 78 Мира Андреева

    2 1 Отговор
    Ще цитирам Цицерон: "КОЛКОТО Е ПО-БЛИЗО КРАХЪТ НА ИМПЕРИЯТА, ТОЛКОВА ПО-БЕЗУМНИ СА ЗАКОНИТЕ Й!"
  • 79 фАНИ МУТАФЧИЕВА

    1 1 Отговор
    АЗ ИСКАМ ДА ВИ ВИЖДАМ ВСЕКИ ДЕН И НА ПЪРВАТА ЛИНИЯ, КОЯТО ВИНАГИ Е БИЛА ЗАПАЗЕНА САМО ЗА ВАС!
  • 80 СТИЛИАНА

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    О, Я СТИГА! ПИСНА МИ ОТ ВСЕЗНАЙКОВЦИ! КАТО ЗНАЕШ, ЧЕ Е ТАКА - ТИ КАКВО НАПРАВИ, ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ???
  • 81 К Иванова

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "мали мали":

    Лили, липсвате ни още от времето на Ефир 2, "Очевидци' ли беше?!
  • 82 Стоян Б

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "статистик от 35 години":

    НСИ = сталъкмистика.
  • 83 СТАТИСТИК

    2 1 Отговор
    Д-р Индожова познавам добре. Достоен човек! С нея никога не можеш да се договаряш, когато става дума за нарушение на закона или морала.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Човек от народа

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госпожата":

    Една достойна,умна и честна жена!! Достойна за СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР!!!!
  • 86 Обикновен човек

    1 0 Отговор
    Г-жа РЕНЕТА ИНДЖОВА?? Ало, РАДЕВ!! НЕЗАБАВНО да бъде назначена за служебен ПРЕМИЕР,след като Боко Чекмеджето и шайката му бъдат ИЗМЕТЕНИ!!!
  • 87 Безпартиен

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Бивш неин служител":

    А бе мало...мник!! Колко време Г-жа Инджова управляваше?? Тя беше СЛУЖЕБЕН премиер!! Вероятно те е усетила що за некадърна стока си и те е уволнила???!
  • 88 Един от многото

    1 0 Отговор
    Само Радев ще ни оправи няма кой друг.... Хахахаха Жалки комунисти съсипвате тая държавата вече 30 години! Но не ви се получава на последък, нали ? Разбирам безсилието ви, но не мога да ви помогна.Обречени сте на забвение От историята!