Last news in Fakti

4 Март, 2020 19:23 7 887 19

Ивайло Калфин пред ФАКТИ: Турция няма интерес мигрантите да тръгнат към България

  • ивайло калфин-
  • факти-
  • лили маринкова-
  • мигранти-
  • турция-
  • гърция-
  • българия-
  • ес

''Aз не мисля, че Ердоган ще стигне до крайност и ще счупи пружинката на отношенията си с ЕС'', заяви бившият министър на външните работи на България

Ивайло Калфин пред ФАКТИ: Турция няма интерес мигрантите да тръгнат към България - 1
Снимка: ФАКТИ

''Към България няма голям натиск, факт е това нещо. Но не се знае кога точно може да се завърти този натиск към България. Гръцката граница е до българската, делят ги няколко километра. Събират се много големи групи хора. Факт е, че този натиск в момента е режисиран от Турция, насочен от Турция и по една или друга причина - той е насочен срещу Гърция, а не срещу България. Така че остава ни да разчитаме, че Турция няма да им подскаже или някой от тях няма да се сети, че има и още една граница до тях'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бившият външен министър на България Ивайло Калфин по повод кризата с мигрантите, която отново е на дневен ред, след като турският президент Реджеп Ердоган отвори границите на югоизточната ни съседка.

''Факт е, че това са стотици хиляди хора, които са използвани за политически цели. В случая на Турция. Права сте с термина, това не са бежанци. Голяма част от тях са емигранти, много от тях идват от Афганистан, от Мароко, от страни, в които няма бежанци в момента. Турция твърди, че има около 4 млн. от тях и използва част от тях, за да окаже натиск върху Европейския съюз. Този натиск е свързан със Сирия. Сирия в момента е вълшебната дума, около която се въртят преговорите и за това натискът не е нито за получаване на повече пари, нито за нещо друго, нито за някакъв друг турски интерес свързан с преговорите с Европейския съюз. Това, което Турция иска е еднозначна и ясна подкрепа на операцията им в Сирия. Не е за пари'', смята бившият дипломат.

''Какво иска Ердоган да направи? Той иска да получи една част от Сирия, която да бъде под турски контрол. И той казва, че в тази част от Сирия той ще започне да връща обратно сирийски бежанци, независимо дали идват оттам или от други провинции на Сирия. Той постигна едно споразумение с Русия преди няколко месеца, в което Русия се съгласи като подкрепяща правителството в Сирия страна, Турция да установи 12 наблюдателни пункта в тази област. Турците обаче очевидно, че работят несамостоятелно и тук не става въпрос за 12 пункта. Те вкараха много войска и работят с част от групировките, които навремето работеха с Ислямска държава, и които са против режима на Асад.

На практика Турция се намесва във вътрешнополитическия процес на Сирия, подкрепяйки силите, които се борят срещу правителството, което наложи руската реакция отсреща. И сега Турция търси ангажимента на САЩ чрез НАТО. Тя не може да използва член 5 (бел. ред. член 5 в НАТО), който предполага автоматична подкрепа, защото Турция не е нападната. Това се случва в Сирия. Но пък използват член 4 - консултации в НАТО, когато има заплаха за сигурността. Имаше такива консултации онзи ден, но не може да се очаква, че НАТО ще застане зад Турция в този вид дейност.'', прогнозира той.

Aз не мисля, че Ердоган ще стигне до крайност и ще счупи пружинката на отношенията си с ЕС. Ако прекали, Турция ще понесе много тежки щети от развалени отношения с Европейския съюз'', добави Калфин.

Ивайло Калфин определи срещата, която Борисов искаше да осъществи в София между Ердоган и представители на ЕС, за обречена. Според него това е така, защото на нея не би могло да се постигне никакъв резултат.

''На част от тези емигранти, които много агресивно искат да влязат в Гърция, може да им хрумне да се завъртят към българската граница и тогава ние ще имаме голям проблем. Не знам доколко е контролиран изцяло този процес. До момента се контролира от Турция. Факт. Но не се знае докога ще бъде това нещо'', каза още бившият ни външен министър.

За Борисов и Турция, Ивайло Калфин заяви следното: ''Той очевидно, че разчита изцяло на личните отношения с Турция. А Турция няма интерес някакъв да натиска и да обръща този натиск към България, защото България, както казаха и официални турски представители, е гласът на Турция в Европейския съюз. Те искат да запазят това, ние да говорим от тяхно име в ЕС.''

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мигрантите

    45 10 Отговор
    И ние нямаме интерес. Искаме по добър живот, а не бананова република.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    49 2 Отговор
    мигрантите от където са дошли там си отишли не мже да ходиш на гости без покана от домакините
  • 4 Божкееее

    24 29 Отговор
    И този е бил външен министър.....

    Коментиран от #5

  • 5 Иван

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "Божкееее":

    Този беше социален министър в кабинета Борисов-2 когато бяха коалиция ГЕРБ-ДПС-АБВ-РБ- ПФ

    Коментиран от #8

  • 6 Zezo

    22 32 Отговор
    Бойко ги спря, къде с дипломация, къде с тупаник, важен е крайният резултат.

    Коментиран от #10

  • 7 Абдул от Дамаск

    20 8 Отговор
    Аз иска ходи Германия. Аз не знаел булгаристан бил Европа
  • 8 Само дето в случая се изказва

    7 10 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Като бивш външен министър от правителството на серГей (2005-2009)
  • 9 Реално

    49 2 Отговор
    Интересно защо трият и не публикуват коментари – каква е тази цензура. А искам само да изразя мнение, че: 1. Бежанец е лице, което бяга от война или друго бедствие. В Афганистан, Пакистан, Мали, Бангладеж и т.н. война няма. ДАже в сирия война има само в 2-3% от най-серерните територии. Другата част си е мирна държава, където може да си живееш напълно нормално. 2. Мигрант е лице, което мигрира в друга страна съгласно законодателството на тази страна. 3. Лице, което в нарушение на законите прекосява граници и навлиза в чужди територии, биейки се с местните полицейски органи, е престъпник и трябва да бъде третирано като такова. 4. Бутането на преден план на миловидни женици и ревящи деца е похват, ползван от фашистите и комунистите, за да постигнат целите си при различни варварски акции. 5. Не е ли странно, че когато Гърция се тресе и едвам смогва на тази атака, защитавайки ЕС от поредната ислямска инвазия, един наш брадат всезнайко, известен като „ефенди”, да казва че Турция е най-големия защитник на ЕС ? То и Ердо сигурно е най-големия защитник на човешките права, затова вкара половин Турция в затворите само по доноси. Как се нарича човек, който събира милиони мигранти в страната си съвсем спокойно и след това изнудва ЕС за пари, като иначе ги пуска на порции, все едно са стока. 6. А това, дето ни разказаха сърцераздирателната история на едно куче и една котка, дето не могли да отидат в ЕС, направо ме разби. Няма бедност, няма мизерия, няма болни деца, няма

    Коментиран от #13, #14

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 11 Отговор

    До коментар #6 от "Zezo":

    ЗЕЗО БОЙКО БОРИСОВ е първият ПРЕМИЕР на БЪЛГАРИЯ употребил сълзотворн газ гумени куршуми ел шокови палки срещу БЪЛГАРИ
  • 11 НАЙ БЕДНИЯ европеец

    7 7 Отговор
    ТОЗИ Е ЗА РАЗТРЕЕЛ ПРЕД ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ

    Коментиран от #15

  • 12 Минаващ

    16 2 Отговор
    От интервюто официално научих, че България е гласът на Турция в ЕС!!!
  • 13 Хасан

    1 8 Отговор

    До коментар #9 от "Реално":

    Много си зле с материала...значи губят ти се първите години от сирийската криза когато Ердоган каза на Меркел да се направи зона в Сирия за бежанците , но ЕС беше против и искаха Турция да ги приюти ...всякадържава е длъжна да приюти бежанци от войната
  • 14 Хасан

    3 23 Отговор

    До коментар #9 от "Реално":

    Да стрелят по жени и деца на европейскаграница е жестокост съизмерома с нацизма и фашизма

    Коментиран от #19

  • 15 balgain

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "НАЙ БЕДНИЯ европеец":

    Sradev nali
  • 16 weiss

    2 1 Отговор
    Разбрах от статията, че според Калфин чл. 5 от Североатлантическия договор предполагал "автоматична подкрепа"?! Това не е така, и всеки може да го прочете, не трябва юридическо образование за тълкуването на точно тази разпоредба, достатъчно е ясна. Което води до резонния въпрос за квалификацията на бившия първи дипломат?
  • 17 мухаха

    1 5 Отговор
    Другари и другарки виждате ли как падат руските самолети в Сирия-свалени от американските Ф-16....Та Бойко правилния самолет ли избра....
  • 18 Този не го слушайте

    3 1 Отговор
    Турция не е проблемът. Проблем са нсички брюкселски мекерета, намчело с меркел, които недвусмислено, буквално в прав текст ги сбират в Европа буквално от кол и въже. Този е един от всички тях. Написано е черно на бяло къде ли не- в пактове за миграция, в регламенти разни, директиви, та чак и нашият ТИКВУН се изряза с едно малоумно постановление. На българската граница, освен за парлама, никога няма да има наплив на мигранти, защото те усул-усул си плащат, влизат си, получават си българското гражданство и си ходят по пътя, токато един ден се завърнат в родината си-БУЛГАРИСТАН.
  • 19 Turksiken

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    По майкати със сперма да стрелят сирийски те бежанци