Last news in Fakti

10 Март, 2020 18:34 6 219 19

Богомил Манчев пред ФАКТИ: Безпокоя се за реализацията на АЕЦ ''Белене''

  • аец ''белене''-
  • богомил манчев-
  • лили маринкова-
  • факти

''За съжаление имам такова безпокойство, тъй като този процес не може да свърши до края на този мандат, а всяка промяна на един мандат крие в себе си много политически неизвестности'', каза той.

Богомил Манчев пред ФАКТИ: Безпокоя се за реализацията на АЕЦ ''Белене'' - 1
Снимка: ФАКТИ

''Не, не са спекулативни, защото китайската държава взе много остри мерки срещу епидемията, поради числеността на държава, която е. Ако не бяха се взели такива мерки, последствията щяха ужасяващи'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ председателят на Български атомен форум Богомил Манчев. Той коментира прогнозите за рецесия на световната икономика, произтичаща от щетите, които ѝ нанася коронавирусът.

''Това наложи много производства, които захранват... те са като първични източници на елементи, части за всевъзможни индустрии, като започнете от автомобилна индустрия до фармацевтика, хранителни добавки, текстил и т.н., защото много тъкани се произвеждат там и се дават на следващите предприятия да ги работят. Те от няколко месеца, защото градът, който пострада е многомилионен (бел. ред. визира Ухан), той е 15 или 20-милионен град, много фабрики спряха. Това накара изключително много заводи да преустановят работа в самия Китай, чужди. Като японски, западноевропейски, включително и американски фабрики и заводи са спрели да работят. Това накара много фабрики, по-точно среден и малък бизнес, който е зависим от техните доставки, в България да изпитва остра нужда от суровини и материали, с които да работи, или известно време да не работи.

Това продължава, то е пълзящо. Още не е свършило, то е започнало само. Китайска централна банка каза, че продуктът за тези няколко месеца, националният продукт е спаднал с 30% за Китай. Той може да е за половин година, или за три, или за четири, или за пет месеца, но 30% на тази огромна икономика, която прави брутен продукт, в абсолютна стойност, над 13-14 трилиона долара, има много сериозно явление, което се случва. То ще бъде компенсирано, но изисква време'', продължи Манчев по темата.

Ще забави ли Китайската национална компания кандидатирането си за стратегически инвеститор в проекта АЕЦ ''Белене''?

''С много голяма вероятност ще поискат удължаване на срока (бел ред. срокът е за подаване на офертите по проекта ''Белене'') заради това, което се случи в Китай. Аз смятам така, защото съм водил разговор, те са готови, искат да видят процеса, дали няколкото седмици могат да наваксат това, което ще се случва. Даже и доколкото на мен вече ми е известно има удължаване на срока, който беше 31-и май, вече е 15-и юни. Но ние като държава ще се наложи да го удължиме заради нашия си коронавирус''.

Притеснява ли се Богомил Манчев от пореден провал на проекта АЕЦ ''Белене''?

''За съжаление имам такова безпокойство, тъй като този процес не може да свърши до края на този мандат, а всяка промяна на един мандат крие в себе си много политически неизвестности. Един от основните проблеми, които сме дискутирали много пъти във времето, когато е ставало дума за гаранция... стратегическите инвеститори искат държавна гаранция, те искат гаранция на своите инвестиции, въпреки че в България Законът за инвестициите дава такава. Те искат специална такава защита, защото приемаме, че някоя от тези компании вече сме я избрали и тя става стратегически инвеститор на Националната електрическа компания, и те започват да инвестират няколко милиарда. Сменяме правителството, идва много ''зелено'' правителство, и то казва: ''Ние се отказваме чрез парламента''. Парламентът гласува и ние се отказваме от ядрената енергетика. 90% навън може да са за ядрената енергетика, но 121 човека вътре да са против, защото някой ги е накарал. Ще спрем ядрената енергетика и някой трябва да плати това нещо на инвеститора. Това искат те''.

''Базата на нашата икономика е енергетиката. Българската икономика е електро ориентирана. Ние харчим 3 млрд. газ и 40 млн. мегаватчаса произвеждаме годишно електроенергия. И трябва да произвеждаме по достъпен, регулируем начин, така че хората да знаят, че утре ще имат електроенергия'', добави председателят на Български атомен форум.

Попитан за случилото се с Васил Божков, Богомил Манчев отговори по следния начин: ''Винаги има катаклизъм, без значение, когато такъв човек, който е оставен 30 години..., той е стигнал такава висота, без значение колко е виновен или невинен, процесите, през които ще се мине ще се отразят по някакъв начин на държавата. Не в положителна посока''.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АТИЛА

    24 4 Отговор
    Няма какво да се безпокоиш младежо крадлив! С ПЕевски върнете откраднатите пари за тръбите !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    21 5 Отговор
    Да,няма да можете да прилапате няколко милиарда.......ИЗРОДИ КРАДЛИВИ.
  • 4 Чичо Сам

    19 4 Отговор
    Въпросче. Този от кое управление на ДС беше ,че забравих.
  • 5 Кирил

    13 4 Отговор
    Щото ще има много за крадене
  • 6 Миньоро

    9 7 Отговор
    Спикойно АЕЦ няма да има. Но ти кра..длива гнидо малко ли крал, та искаш още? Нека бъде смърт!
  • 7 Чакам Happy dostavka

    5 2 Отговор
    Не съм притеснен за АЕЦ Белене.
  • 8 Северозапад

    2 4 Отговор
    Моля ви откажете се и без тва не сме далеч от Венецуела
  • 9 ауу

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Рамо":

    я чукам майкя ти споко не се нерви
  • 10 Ю Кортес

    8 5 Отговор
    Тоя и досега е ояден много от кражбите по белене
  • 11 От Варна

    8 5 Отговор
    Първо, като му проследявам изказа-питам се къде е учил . Неграмотно, общи приказки в някакъв объркан словоред, без точно цитиране на параметри, както се изразяват специалистите в своята област. И второ, кадрите, кадрите за експлоатация къде са. То ще се построи, макар и поокрадено.Но после как ще се управлява без риск. Това не е фурна за банички. Никой не коментира този въпрос. Защо журналистите не го поставят .Ще се откриели работни места! А КОЛКО МЛАДИ ХОРА УЧАТ СЛОЖНАТА ЯДРЕНА НАУКА?
  • 12 От Бургас

    2 1 Отговор
    Имам един въпрос: Тия цигански къщурки на бул. ,,К.Величков''133,още ли са там?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Истината

    10 6 Отговор
    Руско - червената безродна отрепка се страхува, че няма да бъде на корупционната ясла!
  • 15 Shtiritz😊

    9 8 Отговор
    Този човек (Б. Манчев) не ми е приятен...
    Но лично съм го виждал и работил с неговата фирма преди 15 години.
    Този човек има много добра представа за нещата, както и други технически хора в таз държава.
    Така че не коментирайте неща, за които хал хабер си нямате.
  • 16 Той се казваше Омбре

    0 1 Отговор
    Стига с тия и...о..ти дайте нещо за Гринго и Софка. На Гринго знайш как му дреме за тоя АЕЦ.4956
  • 17 Дедо

    2 1 Отговор
    Този беше се покрил.
    Да не го е подгонил Гешев?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.