Last news in Fakti

12 Март, 2020 13:00 16 969 23

Д-р Йончев: Никой няма да иска да работи като медсестра (ВИДЕО)

  • д-р кристиян йончев-
  • медицински сестри-
  • здравеопазване

Исканията на медсестрите могат да бъдат изпълнени, когато има ясни правила за формиране на техните заплати, смята той

Д-р Йончев: Никой няма да иска да работи като медсестра (ВИДЕО) - 1

Исканията на медицинските сестри особено в сегашната ситуация изглеждат съвсем естествени и нормални. Те бяха необходими и преди да започне протеста. Най-лошо е проблем в обществото да се политизира. Протестът на медицинските сестри за опозицията е повод да крещи "оставка", за управляващите е повод да минава в отбрана и да събира доказателства, че положението не е толкова тревожно. Проблемът не трябва да се политизира, а просто да бъде разрешен. Това заяви в студиото на ФАКТИ д-р Кристиян Йончев.

"Много политици са говорили на тема здравеопазване и за това какви промени трябва да се направят. Всички са обещавали големи промени. Проблемът тръгва и от това, че ниското заплащане на висококвалифициран труд води до липсата на стимул. Медицинските сестри и акушерките работят на много по-ниски заплати от тези, на които би трябвало да работят. Те остават на заден план и защото са по-ниско в медицинската йерархия.

Исканията на медсестрите могат да бъдат изпълнени, когато има ясни правила за формиране на техните заплати и за техния режим на работа. Не може една сестра да работи за 600 лева и ако допусне грешка от преумора да може да заведеш срещу нея иск за 600 000. Ще дойдат късните последствия от това, че никой няма да иска да практикува тази професия", каза той.

Той не може да си обясни защо от Лекарския съюз не са подкрепили сестрите.

Целия разговор с д-р- Кристиян Йончев гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 разпутин

    46 5 Отговор
    да намалят тлъстите заплати на уядените доктори и да ги дадат на медсетрите
  • 2 нашенски хазарт

    13 5 Отговор
    Сестрите ли поеха "Националната лотария"? Щом можеш да ги съдиш за
    600 000 лв...
  • 3 Систър Пауър

    32 5 Отговор
    Айде бе. Че те сестрите масово са 60+. Да не са луди да си жертват живота за Коронавируса за 700 чисти
  • 4 Наблюдател

    18 7 Отговор
    Докато неизгонят и последния медецински работник от страната управляващите явно няма да престанат с обещания които нямат никакво намерение да изпълнят! Управляващите начело с Лъжец N 1 на ЕС Б.Борисов са някаква компилация от генетически /явно/ заложени лъжи, потресаваща некадърност и корумпиранст !

    Коментиран от #6

  • 5 Тошко

    7 38 Отговор
    Като им са "малки" заплатите на мед.сестрите, да кандидатстват медицина и ще станат лекари с голями заплати.... толкова е просто!?!?

    Коментиран от #8, #16

  • 6 Го4о

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    НАБЛЮДАТЕЛ,. сляп ли си или от БСП?
  • 7 Rita

    6 1 Отговор
    Водещата гледа недоумяващо и учудено на всичко казано от този лекар...
  • 8 Гост 2

    26 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тошко":

    Тошко , сестрите не искат докторски заплати ! Просто искат достойни заплати , ама фий маносан като теб няма как да го разбере !
  • 9 Мед.сестра

    24 2 Отговор
    Ако всички мед.сестри станат лекари, кой ще извършва тяхната работа. Коментарът Ви е абсолютно безмислен. Явно сте от хората"и аз да кажа нещо"-малар и тьпо...
  • 10 Васил

    16 0 Отговор
    Кой сазваше мед сестрата на прозореца е терориста, да слага маската и да взема проби на евентуално болни. Но се е скрил, скрила като балха, нека го повторят,!!!!
  • 11 Balgarin

    3 12 Отговор
    Ami da napuskat

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мари

    12 1 Отговор
    Тая година е корона вирус,а догодина не се знае каква по голяма гадина ще ни нападне. Пишете срещу сестрите,не им плащайте ,дърпайте ги ,принуждавайки ги да стоят по прозорците,а после да видим какво ще правите.Друга песен ще запеете, но може да е късно.
  • 14 Консерватор

    6 5 Отговор
    Не знам вие на Марс ли живеете, влизали ли сте в болница, но не чух никой да каже, че мед. сестрите (заедно с лекатрите) в България са едно от най-проклетите съсловия – винаги намръщени, груби, повечет много некомпетентни, мързи ги да се подместват. Бях свидетел в Спешно отделение (на голяма болница в София), на грубост, наглост и дълги лични разговори, само записваха някакви безсмислени данни и те питат едно и също по десет пъти, и накрая една каза: Айде да си ходиме, егати тежката смяна беше! Някой казва ли, че работното време на сестрите е по 6 часа Ако си сложа една малка камерка и мина през всички болници в София, утре ще искате смъртно наказание за сестрите!

    Коментиран от #21

  • 15 Мислещ

    3 1 Отговор
    Има начин за подобряване на заплащането. В България всяка професия е под определен номер и с определена минимална заплата за дейността. Просто се поставя един минимум от 900 лв за специалността, а колко ще определи директора/управителя на болничното заведение след необходимите изчисления за направени разходи в съотношение към приходите от общата дейност, вече е отделен въпрос. Освен това трябва да има някакъв стимул за работа в Университетска болница, може би твърд месечен стимул от 50лв за сестра, 100 за лекар без специалност и т.н Това разбира се е лично мнение.
  • 16 Гичо

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тошко":

    Тъпичък ми се виждаш!
  • 17 не ме интересъва такава дъжава и народ

    1 0 Отговор
    Кво ще и работя на тая държава за жълти стотинки без право на пенсия и здравни права.
  • 18 До 14

    2 0 Отговор
    А ти какво отношение искаш за парите които те получават? Питам за един приятел, ще кандидатства медицина?
  • 19 Ти не знам колко си Мислещ

    2 1 Отговор
    но с тия суми които ги цитираш няма да им подобриш положението. Вярно че че ако от 600 отиде на 900 това е 50% увеличение но като цяло не е нищо. Отвори Джобс.Бг и виж какви пари дават за склададжии, секретарки, касиерки и т.н. По-големи от на един доктор или една сестра.
  • 20 Гост 5

    1 2 Отговор
    А ти като си слагаш пари от всяко раждане у джобето как не те е срам да се показваш бе. Стимулантите не прощават.
  • 21 Драйфус

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Консерватор":

    Чул,недочул,но мнение дал!Но некомпетентно!
  • 22 гого

    2 0 Отговор
    за даскал се учи задочно,за сестра-не!
  • 23 111

    0 0 Отговор
    Да помитаме боко и ушанките техната кожа