3 003 32

Розита Еленова, СЕМ, пред ФАКТИ: Журналистите, подобно на медиците, също са на първа линия

Членът на СЕМ Розита Еленова отговори на обвиненията на бившия генерален директор на БНР Валерий Тодоров

Розита Еленова, СЕМ, пред ФАКТИ: Журналистите, подобно на медиците, също са на първа линия
Снимка: ФАКТИ

''Ситуацията е изключителна за нашия живот, пожелавам си това да не ни се повтори. Аз наблюдавам с огромен интерес, разбира се, и професионално, и лично, поведението на медиите. Струва ми се, че думата, която е важна с вас да споменем тук, е солиданост. Тази солидарност, която трябва да е от страна на медиите, излъчвана към аудиторията. Но също така и тази солидарност, която започна да се изгражда в последните дни от страна на аудиторията към медията, защото си даваме сметка, ние тези, които сме ползватели на медийните послания, че журналистът и професиите около журналиста, те също като медиците са на предна линия, те също са подложени на някакъв риск, така че тази солидарност, като че ли в последните дни изключително се разви'', това заяви за кризата по света, предизвикана от коронавируса, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Розита Еленова.

''Поведението на медиите също по някакъв начин се разви. За мен то беше преекспонирано и кампанийно докъм 4-5 март, особено след 8-и март ситуацията коренно се промени. Като че ли тогава медиите осъзнаха своята крайна отговорност. А с днешна дата, вече днес сме почти 4-5 дни под карантина, в извънредно положение, мисля, че вече можем да говорим за това, че медиите са отговорни и за психическото, психичното здраве на аудиторията. А това е от огромно значение'', заяви още членът на СЕМ Розита Еленова по темата за ролята на медиите в създалата се кризисна ситуация с коронавируса.

Основният повод за участието на Розита Еленова в предаването на ФАКТИ ''Разговор'' бе правото на отговор на СЕМ към бившия генерален директор на БНР Валерий Тодоров, който обвини Съвета за електронни медии в тенденциозност що се касае до отстраняването му от конкурса за избор на нов генерален директор на БНР. Причината за отстраняването на Тодоров е, че той не е закрил навреме фирмата, в която е имал дялове.

Ето и основната част от правото на отговор, изложен от Розита Еленова:

''Аз съм набелязала няколко неща, които г-н Валерий Тодоров каза в това студио, а и не само в това студио. Той направи няколко подобни изявления, които не отговарят на истината. Те нямат връзка с реалността. Г-н Тодоров нееднократно е кандидатствал в този конкрус, процедурата е обявена от Съвета за електронни медии и той като изключително дългогодишен администратор много добре е запознат с нея. Аз не зная защо той се учудва, защо е очаквал да се случи нещо друго. Чл. 66 предвижда какви са правилата за кандидатстване, а чл. 25 и 26 от Закона за радиото и телевизията, според който ние работим, определя изискванията към членовете за Съвета за електронни медии (СЕМ).

Съветът е приел обща процедура за избор на генерален директор и в нея изрично е посочено, че към датата на подаване на заявления за участие за кандидатите следва да са налице всички положителни предпоставки, съответно да отсъстват отрицателните предпоставки за заемане на този пост. Така че г-н Валерий Тодоров много добре го знае. И също така, с дата 5 декември (бе. ред. 5.12.2019 г.) той е подписал декларация, която според мен в случая е с невярно съдържание. Дори бих могла да стигна по-далеч. Г-н Валерий Тодоров е в една от работните групи за промяна на Закона за радиото и телевизията и аз там не виждам той да дава предложения. В някакъв смисъл, законът може би е ощетяващ с днешна дата поради това, че кандидатът трябва да излезне от своите търговски дружества. Да, може би наистина е малко по-коректно, когато бъде избран, тогава да излезе от своите, но към момента това е действащият закон и ние го изпълняваме. Защо г-н Валерий Тодоров, участвайки в една от работните групи, не даде това преложение за промяна? Аз лично бих го подкрепила в това. Наистина смятам, че доста често кандидатите са ощетени, защото те излизат от своите търговски дружества, а в крайна сметка победителят е само един''.

Водещата Лили Маринкова попита Розита Еленова дали от СЕМ са били така взискателни и към документите на спечелилия конкурса за нов генерален директор на БНР г-н Андон Миталов, а членът на СЕМ отговори така на поставения въпрос: ''Да, категорична съм. Едно от неговите обвинения тук (бел.ред. на Валерий Тодоров) беше, че ние сме поискали информация от останалите кандидати, а само от него не. Това не е така, тъй като за него са налице пречки, които са непреодолими за отстраняване. Всяка пречка, която е преодолима, за да могат да бъдат документите перфектни, законът ни разрешава да поискаме. Да речем в документите на единия от кандидатите имаше фактологична грешка с една дата. Така че това е най-нормалното нещо, това се е правило и в други процедури. Законът изрично указва датата за подаване на документи и всичко, което е налично, трябва да е датата 5 декември. Не можем да съдим емоционално, да съдим предполагащо, защото нашите решения също подлежат на санкции от съда.

Розита Еленова с категоричност заяви, че документите за конкурса на новия генерален директор на БНР Андон Балтаков са били безупречни. Той е проверен и не е уставено да има участие във фирми на територията на България.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 CoviD 20

  16 1 Отговор
  Аз също съм на първа линия! :)
 • 2 БАТЕ НЕЦИ

  19 0 Отговор
  А ТАКА!ОСОБЕННО НЯКОЙ ЖУРНАЛЯ(МИСИРКИ).КЛЮКЛЮКЛЮКЛЮ
 • 3 Спийди Гонзалел

  14 0 Отговор
  Ком Розита,да ти го сатряска румъняска букаке на лявото очило
 • 4 Мара

  23 1 Отговор
  Кой ги кара да интервюират потенциално болни? То по тази логика всички, които изобщо излизат на улицата са на първа линия. Никога не се знае дали човекът, с когото се разминаваш не е заразен.
 • 5 Журналистите да

  19 0 Отговор
  Ама къде в България журнашисти?

  Коментиран от #29

 • 6 Кой68

  19 2 Отговор
  Медиците се борят доколкото могат със вируса и лекуват хората...А някои журнуля със своето писане/коментиране се опитват да всяват паника и да ни убеждават че Б.Б е виновен като че ли само в България ива COVID-19.

 • 7 Русуфил

  26 0 Отговор
  Тези гладни за сензация хиени да се сравняват с медиците в меко казано безочливо!
 • 8 задължително

  14 1 Отговор
  И на тях по илядо лева отгоре.
 • 9 Бат Бойко

  12 0 Отговор
  И на мисирките ще дам по 1000 лева за ковчег. Булю, Булю, Булю!
 • 10 Коментар

  24 0 Отговор
  То и касиерките в магазините тогава са на първа линия.
 • 11 Този коментар е премахнат от модератор

 • 12 FEKALA metev

  11 0 Отговор
  MISIRKITE DA MRUT
 • 13 От дивия северозапад

  20 0 Отговор
  Абе седете на задна линия кой ви кара да си врете любопитните моцуни на всякаде.Аааааа загрех и вие искате от месечното възнаграждение. Медиците нямат избор, а вие къде сте ръгнали бе гат неземна?
 • 14 От дивия северозапад

  12 0 Отговор
  Те тия журналята ако се заразът ще я развлечът тая смрад на всекаде.
 • 15 Ел карантина

  14 1 Отговор
  Определено сте на една линия с медиците вие правите шмекерии със заглавията а те са резултатите и като цяло това е единственото което ви доближава до първата линия с тях
 • 16 Аплодисменти

  2 16 Отговор
  Напълно съм солидарна с Вашето мнение. Браво и поклон на българските репортери от всички точки на България. Да сте живи и здрави.
 • 17 Ко Ши Ям

  20 0 Отговор
  Къде тука има журналисти !! По-скоро ще намеря розов слон на черни точки. Не знаех, че поръчковите списвачи с по 1000 лв. заплата и къщи от 700 кв. в парцели от 260 декара в Драгалевци купени със спестени пати от заплатата са се смятали за журналисти.
 • 18 Този коментар е премахнат от модератор

 • 19 СЕМ

  5 4 Отговор
  е атавистичен орган по соцобразец,абсолютно ненужен и е за закриване.Такова е и президенството.
 • 20 Мисирка

  12 0 Отговор
  Колежке, в бързината сте излязла с очилата за свършване, а не с тези за гледане, пък и виждане!
 • 21 гост

  8 0 Отговор
  Тая каква до л на маст ия е
 • 22 Матросов

  11 0 Отговор
  Вярно че сте на първа линия, но от другата страна на фронта. Т.е. вие сте част от проблема.
 • 23 Пую

  1 0 Отговор
  Тая изобщо многу лъжи пък и съ прай чи ни е разбрала.Либето Балтаков към момента на посочването от СЕМ е имало фирма ф Хамерика.Ма Розито питайте гу ма.
 • 24 Валери Тодоров

  2 0 Отговор
  Сега нали виждате за какво става дума. Изложението на госпожа Розита Еленова е просто поредно излагане. Завиждам на опита й от 5 години в медиите. Можете да прочетете и биографиите на останалите членове на СЕМ. Забавно четиво. Моята професионална биография започва още като студент през далечната 1978 г. като заместник-главен редактор на в-к "Софийски университет", сътрудник на столична редакция на БНР /БР/ и водещ в програма "Христо Ботев". Бил съм репортер, редактор, старши репортер, коментатор, наблюдател, водещ и ръководител на вечерните екипи новините и политическите обзори "24 часа" и "Нещо повече", заместник-главен редактор, кореспондент на БНР, БНТ и БТА и на редица вестници в чужбина, директор на "Хоризонт", Радио Благоевград, дирекция "Радиоразпръскване" генерален директор на БНР два мандата и т.н. Бил съм коментатор, колумнист, водил съм постоянни рубрики в печатни издания /вкл. в чужбина/, издавал съм вестници, сайтове. В представен от мен документ се вижда, че на 2 декември 2019 г. с нотариално заверен документ съм прекратил участието си си във фирма и на 5 декември съм подал документите си. Това не изисква особена компетентност да се провери. Ако аз съм попълнил документ с невярно съдържание, какъв документ е попълнил спечелилият конкурса, който и в момента на кандидатстване, и в момента на избор има регистрирана фирма в САЩ. Това обаче е вторичният въпрос и аз не съм акцентирал върху него. Печално е, че такива хора, назначавани от свои хора

  Коментиран от #26, #27


 • 25 МиткоМомата

  2 0 Отговор
  Журналисти? В България? Удвоявай дозата на розовите хапчета! Веднага!
 • 26 SSBloom

  0 0 Отговор

  До коментар #24 от "Валери Тодоров":

  Не се заяждам с вас,но как знаете, че еди кой си имал регистрирана фирма в САЩ? Аз живея там и ви казвам, че не е възможно на произволен принцип, ей така, някой просто да отвори интернет и да намери фирмата на еди кой си, въпреки, че това е публична информация. Сега ако ви кажа името си, можете ли да намерите регистрацията на моята фирма, без да ви давам никаква друга информация, защото на всичкото отгоре, там не е задължително името на собственика бъде налично в регистъра. Не казвам, че във случая не е така, но всеки говори всичко без да усеща нуждата да доказва нещо. Което, между другото, е фундаменталния начин на работа на "журналистите" в БГ.
 • 27 IRS

  0 0 Отговор

  До коментар #24 от "Валери Тодоров":

  А защо не доказахте, че другия кандидат нарушава това условие? Защото едно е да знаеш, а друго е да може да го докажеш, дори и да е така. Затова този аргумент е невалиден, колкото и да е несправедлива ситуацията. Ако е така, разбира се. Между другото, има ли текст в закона, който забранява участието в търговски дружества извън БГ? Защото доказването на такова, особено извън ЕУ е практически невъзможно.
 • 28 искат пари

  3 0 Отговор
  Слуги на властта.Никой няма нужда от вас.Стига сте ламтели!Никой не ви кара да се навирате насила там.
 • 29 Опа

  0 0 Отговор

  До коментар #5 от "Журналистите да":

  Даа, има малоумни клюкари.
 • 30 ИВАН

  1 0 Отговор
  "Благодарим" на "журналистите" - слуги на системата, за тяхната дезинформация и за излишното всяване на паника, а на политиците "благодарим" за неадекватните мерки - оставиха да прииждат вирусоносители по границата, а на хората забраниха и в парка да излизат
 • 31 ИВАН

  0 0 Отговор
  Абе класова мастия, какво повече да се каже за българка с името - Розита
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.