31 Март, 2020 17:20 6 020 58

Крум Зарков, БСП, пред ФАКТИ: Правителството всеки ден си мени мнението

  • крум зарков-
  • бсп-
  • парламент

Зам.-председателят на БСП разкритикува поведението на управляващите

Крум Зарков, БСП, пред ФАКТИ: Правителството всеки ден си мени мнението - 1
Снимка: ФАКТИ

''Първо, трябва много ясно да кажем, че извънредно положение не значи положение извън реда, в което всеки орган може да прави каквото си иска. Извънредното положение е в рамките на българската конституция и ключова роля в него има парламентът. Така че ние ще настояваме парламентът да си влезне във функциите на контрол, и мисля, че това ще се случи, тъй като управляващите много бързо ще разберат, че всъщност имат нужда от парламента и че да, може да е неприятно да се отговаря на въпроси, но без това просто няма как да се мине'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ зам.-председателят на Българската социалистическа партия - Крум Зарков. Той е и зам.-председател на Комисията по правни въпроси в 44-ото Народно събрание.

''На ръба сме, на ръба сме, надали ще имаме възможност да попитаме Конституционния съд в крайна сметка какво мисли ( бел. ред. за разпускането на Народното събрание), защото доколкото разбирам още тази седмица парламентът ще бъде свикан, за да се актуализира бюджетът, нещо което беше очевидно ясно, че ще се наложи, още преди десетина дни поне. То беше неизбежно и още не мога да си обясня как министърът на финансите и правителството считаха, че могат да преориентират бюджета с милиарди, евентуално да поемат и нови дългове, без да минат през задължителната бюджетна процедура, а именно актуализация. Но истината според мен бе, че още от 13-ти петък, когато гласувахме извънредното положение и начинът, по който беше направен Законът за извънредните мерки, показваше една припряност да се спре с дейността на парламента. Защо това е така? Не мога да кажа. Знам само, че в ситуация, в която съдилищата са затворени, медиите са на 111 място по свобода на словото (според ''Репортери без граници), хората и гражданското общество практически е затворено по къщите си, да разпуснеш парламента означава нито повече, нито по-малко, освен последната линия на демократичен контрол върху изпълнителната власт'', добави Зарков.

''Предполагам, че за министъра на финансите и за правителството е много по-лесно да преразпределят средствата от своите кабинети, отколкото да обяснят какви точно са политиките, които тези средства трябва да реализират чрез бюджета, където всъщност и опозицията ще има възможност да внесе своите предложения, да отправи своите критики и въпроси'', коментира зам.-председателят на БСП.

''За съжаление трябва да констатираме, че особено в последните дни, правителството, дали чрез свои представители, дали чрез различните щабове, които се създадоха, казва едно нещо и обратното на следващия ден. А това е особено вредно, макар че е характерно за това управление. Но е особено вредно в период на криза, в която властите и всеки орган трябва да излъчва спокойствие и увереност, че знае какво прави'', заяви още Крум Зарков.

''Едно от хубавите неща на актуализацията на бюджета е, че в крайна сметка те ще бъдат изписани в една ясна мярка, една ясна рамка и ще можем да вземем отношение не по поредния извънреден брифинг или хвърлената новина от един или друг министър, а по цялостната структура на тези мерки. Има неща, които отсега будят въпроси. Най-знаковата мярка, тази 60/40, която трябва да запази заетостта, е поставена под сериозни съмнения относно нейната ефективност. И то именно от хората, които трябва да я реализират - работодателите. Тук може би е моментът тя да бъде преразгледана и да бъде направена така, че да работи, защото трябва да ви е ясно, че записването, масовото записване на хора, загубили работата си, в Агенцията по заетостта и бюрата по труда, е вредно за всички'', смята социалистът.

''Със сигурност икономическите и социалните, особено, мерки, които досега са оповестени от правителството, са крайно недостатъчни. Милиардни са плановете за нов старт на икономиката, които се правят около нас. Едно е сигурно, след тази криза, както у нас, така и в чужбина, ще трябва да се преосмисли и целият икономически модел, който създава ужасяващи неравенства, в който 1% или няколко привилегировани процента акапарират цялото национално и дори световно богатство, и в който непрекъснатата консумация, всъщност е основна форма на растеж. Всичко това ще трябва да бъде преосмислено към един модел, далеч по-отговорен, както към социума, към обществото, по отношение на преразпределението, така и към ресурсите и природата'', прогнозира Крум Зарков.

''Когато либералният президент на Франция Макрон обяснява, че бидейки във война те трябва да разберат, че има блага и услуги, които не могат да бъдат оставени на регулацията само на пазара, говорейки за здравеопазването, когато Германия, с нейната фиксация върху бюджетната дисциплина, започва да говори, че не е това най-важният приоритет нито за момента, нито за бъдещето, струва ми се, че имаме ясни индикации, че светът ще започне да мисли към повече солидарност и справедливост. Тоест, по друг начин, да по-вляво'', каза още младият зам.-председател на столетницата.

''Тази криза, освен всичко друго освети, ще направи ясно за всички, които искат да го видят, тези, които не искат да го видят - няма, но ще направи ясно колко време ние изгубихме в последните три, а някои ще кажат десет години, да реформираме ключови сектори от България, в това число и здравеопазването, във време, в което имаше едно относително спокойствие. Такова спокойно време, един Бог знае кога ще дойде. В момента ние сме в ситуация, в която нереформираните ни системи ще изискват все повече и повече средства, за да отговорим ад хок на определени предизвикателства. В много случаи тези средства ще имат ефекта на кофа с вода, излята върху пясъка'', добави още Зарков.

Според него и България, и като цяло Европа се нуждаят от една дълбока промяна.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аа не

    19 19 Отговор
    Разберете се с Бойко кой е по-голям комунист.

    Коментиран от #14

  • 2 Аноним

    38 38 Отговор
    Тъпия президент да пали самолета и да се забие в партийния дом
  • 3 Патето яки

    21 5 Отговор
    като не могат да осигурят маски в аптеките
  • 4 Plandemic

    28 14 Отговор
    Истинат е, че и да бяха на Зарко хората на власт щяха да вършат същите дивотии на гербаджиите, защото така заповяда ЕС и Биг брадърът.

    Коментиран от #34, #58

  • 5 Грешен код от картинката

    38 12 Отговор
    виж му само муцунката..
  • 6 НРБ

    29 18 Отговор
    Абе поне сега бъдете нормални политици, подкрепете мерките поне, не настройване хората против, нищо не правите, както винаги отговорност не носите, поне бъдете човечни и добронамерени към усилията на правителство, лекари, здравни работници, доброволци !!! Дори не сте и от дарителите като партия и политици...дребни и смешни суми дали тук/там.. комунисти ,осъзнайте се !!! България има нужда от единство и общи усилия в момента !!!

    Коментиран от #7, #50

  • 7 събуди се

    24 6 Отговор

    До коментар #6 от "НРБ":

    БГ има нужда от сопа. Съединението прави силата важи за политиците, единни в геноцида срещу народа.

    Коментиран от #51

  • 8 Зари

    32 17 Отговор
    Чудя се на Нинова, този недорасляк вече е зам.председстел на партията й????? Всичкото около нея дето се води мъже е някак си недорасли, без мъжественост, безлично и слабо. Явно са послушковци но и безполезници. Е, за разлика от слугинажа на Барба Ганьос са по-интелигентни и образовани. И какво от това, седят си в парламента, лапкат кинти които Барбата им отпуска и им е гот. Толкива поводи имаше да направят един огромен протест, а тях го няма!!!! А и знаят, че Барбата си купува изборите като кебапчета на скара и не се и напъват да направят нещо.

    Коментиран от #9, #52

  • 9 Пунтамария

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "Зари":

    Всичките са от едно котило и леви и десни.
  • 10 Мишо

    32 11 Отговор
    Този изкарал ли е поне един лев със свой бизнес или работа????? Мишоче малко, тихо и услужливо, беззъбо, без свое мнение или тежест като човек. Малко женствен ми се вижда, но пък удобрн, слушка. Ниноваааа, този ли мухльо ще управлява един ден? Кой да изберат хората, това мекотело или кретеноидите на Сикаджията, проЗДи до безумие и нагли до безобразие. Голям проблем, нали!!!!
  • 11 Зайко Байко многознайко

    26 13 Отговор
    Нинова не е в ред, от къде го намери тоя, без каризма, блед и постен , като пицата на Дянков, жив натурален #утьо! Да ходи да бие старцинв старческите домове!
  • 12 Antymediator

    26 14 Отговор
    От кога комунистите започнаха да разбират от граждански права и демокрация?!
    Потеклото и обкръжението на този палячо е от служители на ДС, активисти на БКП-БСП и лакеи на Москва.
  • 13 Николай Дракополов

    19 6 Отговор
    Не е така!! Премиерът Бойко Борисов има ху..ве в ушите и не е чул добре какво са му наредили шефовете маджо и маргина

    Коментиран от #53, #57

  • 14 То това е ясно пребоядисаният В СИНЬО

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "аа не":

    С ГОЛЯМАТА БАДАНАРКАТА ЗА 1 НОЩ.
  • 15 слаботоков

    11 1 Отговор
    Един дол дренки сте всичките!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Да не се вземат други заеми от ДЪРЖАВАТА

    12 1 Отговор
    В БГ има много пари. Българските КАПИТАЛИСТИ, след РОТШИЛД и РОКФЕЛЕР са НАЙ-БОГАТИТЕ НА ЗЕМЯТА, защото 30г. НЕ СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪК ВЪРХУ КАПИТАЛА, да им се вземе данъка върху капитала за 30г. с лихвите СЕГА и нещата ще се наредят.
  • 18 Годжи правнук

    5 4 Отговор
    Година 2097.01.04 ,днес починаха двама души и един прилеп от запек!
  • 19 Кой68

    12 7 Отговор
    И туй мишле започна да църка...😡😡
  • 20 нямат виждане

    10 2 Отговор
    правителството няма яснота за близко то бъдеще
  • 21 ИСТИНАТА

    16 10 Отговор
    Вчера на лидера на ПП ВЪЗРАЖДАНЕ , общински съветник и участник в балотаж за кмет на гр.Варна Костадин Костадинов са предявени обвинения за саботаж на правителството и всяване на паника сред населението! Защото по телевизия Евроком пред водещия Николай Колев е заявил - " Мерките на корумпираната власт са неефективни. Целта е да се откраднат и последните пари в държавата"......Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 хил.лв, които трябва да събере до 3 дни иначе ще остане в ареста! Буда нали знаеш че след репресиите ти срещу истинската опозиция твоята съдба и край ще бъдат жестоки......НИЕ помним , ние няма да забравим....

    Коментиран от #39, #56

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 АТИЛА

    6 4 Отговор
    Ленко Кацамунски е Роден в Плевен на 6 март 1936 г. При Кръщенето През 1943 г. е Преименуван на Леонид. Завършва Юридическия факултет на СУ и Работи Като Съдия и Прокурор в Пазарджик, Велинград, Софийска Градска Прокуратора. Бил е Началник на Главното Следствено Управление на МВР от 1990 до 1992 г.и Официален Кореспондент на България в ООН. През 1984 г., Като Консултант на Филма Опасен Чар, Вербува Тодор Колев за Агент на Софийско Градско Управление на Държавна Сигурност КАЗАХ !www.bulgarya.ga
  • 24 Бизнес

    9 4 Отговор
    Трябва рестарт за държавата,всички да тръгнем начисто,сега заплати лапат само тия дето са на държавна ясла
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 А БЕ

    11 3 Отговор
    Мушмурок ходи се скрий под полата на майка си, където ти е мястото !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 шофер

    5 3 Отговор
    тоя да отива да бие дядовците нали така е израстнал
  • 29 Ну Бойко , Ну погоди

    8 5 Отговор
    Че правителствата на Борисов са срам за историята е ясно на всеки нормален , но с такава “нежна опозиция” нямаме мърдане от дъното.

    Коментиран от #36, #49, #54

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тошко

    12 0 Отговор
    Нинова: Подавам оставка - Не подавам оставка, докога с тези номера присъщи на леки жени?
  • 34 Алфа Вълкът

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Plandemic":

    Туй е вярно, дори тия щяха да лижат САЩ отзад повече от ГЕРБ, нали синчето там. Ще го уредят, да сключи някоя изгодна държавна сделка. Пък раята ще плаща оттук!
  • 35 бай курти 44 г.-Ерген- 19 г.ваш ЛИДЕР

    3 0 Отговор
    Коментара ми под номер 31 е изтрит защото написах фактите за форумец с Ник АТИЛА! Да знаете защо е премахнат уважаеми колеги читатели!
  • 36 Д-р. Аган

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ну Бойко , Ну погоди":

    Напротив с опозицийката сме много щастливи.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 селянина

    8 3 Отговор
    Да се помни че малкото умрели и малкото болни които има в България е благодарение на взетите мерки на сегашното правителство!
    В случая с короната се справят отлично, макар всичко да е хаотично резултатите с умрелите го показват!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ЗДРАСТИ !

    2 1 Отговор
    Добър ден ! Ти до сега не чуваше ли ПЕТЕЛА ? Страшното е че и във вашата ШАЙКА е същият ХАЛ каквато е във всички останали партийни глутници ! Всички сте един дол дренки !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Вера Петева

    5 1 Отговор
    Крумчо, умно момче си, но нестава така грубо с протекциите на Нинова и с лакти. Ти с марихуаната и още двама трима тежки наркомани от групата ви сте за никъде, а и кой би последвал Госпожа Лъжа? Сам си отговори
  • 48 България 16 република на СССР

    4 1 Отговор
    Кажи го това на хората в Италия ,Испания,Китай и т.н.Ама отиди на място а не от студията да ръсиш глупости.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 България 16 република на СССР

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "НРБ":

    Браво пич. Малко са такива като теб.
  • 51 България 16 република на СССР

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "събуди се":

    Май не ти стиска да я вземеш.
  • 52 България 16 република на СССР

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Зари":

    И президентските избори ли купи?
  • 53 България 16 република на СССР

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Николай Дракополов":

    Маргините бяха по затвора,сега са тихи като мишленца.Маджо си е в чужбина и нещо не ще да се връща в БГ. Що ли?
  • 54 България 16 република на СССР

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ну Бойко , Ну погоди":

    Нали народа го избира. Нещо да кажеш,?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ново

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Николай Дракополов":

    От кога сътворенията на бсп помагат на боико /те са комсомолците на нинова/ те я докараха в бсп
  • 58 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Plandemic":

    Е,друго е да ти заповядва Русия.