14 Април, 2020 18:24 8 325 12

Проф. Гетов пред ФАКТИ: Живеем в достатъчно стрес, няма нужда от показване на мускули

  • български фармацевтичен съюз-
  • асена стоименова-
  • проф. илко гетов

Голяма част от фармацевтичната гилдия застава зад председателя си

Проф. Гетов пред ФАКТИ: Живеем в достатъчно стрес, няма нужда от показване на мускули - 1
Снимка: ФАКТИ

''Ние имаме вътрешни канали за комуникация и, разбира се, информацията беше разпространена сред всички колеги (бел. ред. за протеста в подкрепа на проф. Асена Стоименова). Все пак, членовете на Българския фармацевтичен съюз са 6600, даже малко повече, всеки от тях има достъп до вътрешната, ако мога така да кажа, медийна среда на Фармацевтичния съюз. Информацията се разпространява и в социалните мрежи, така че няма проблем. Мисля, че всички, които желаят да се информират и да бъдат в течение на развитието на събитията, могат да се информират'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Илко Гетов, който е предшественик на обвинената от прокуратурата за всяване на паника у гражданите председателка на Българския фармацевтичен съюз - проф. Асена Стоименова.

''Аз не мога в никакъв случай да коментирам действията на прокуратурата, не е моята работа в това, камо ли пък да бъда адвокат и защитник на проф. Стоименова, но ще кажа, че днес е 31-ия ден от въвеждането на извънредното положение. Ние преминахме през две фази. Първата фаза или първата половина на тези 30 дни бяха, ако мога да кажа, кризисни. Дни, в които хората спонтанно търсеха продукти в аптека, имаше лека паника, имаше напрежение, в очите на моите колеги се четеше страх, неувереност, пренапрежение, преумора, то продължава да е така. Във втората половина нещата се поуспокоиха. Доставките се регулираха, тъй като в началото имаше доста голямо забавяне поради огромния обем на доставките, имаше оплаквания от колеги, които не могат да смогнат с поръчките и доставките, защото те едновременно трябва да търсят за своите пациенти лекарства, да получават доставката, да я обработват, след което да работят с колегите. А тук сега във втория етап, който е в последните две седмици, нещата се нормализираха.

Но откъде идва всъщност големият проблем? Големият проблем идва от това, че моите колеги са на първа линия от първия момент на тези събития, че всъщност този един месец беше като стрес тест на системата на лекарствоснабдяването в България, че ние доказахме, че можем да се справим с цялата тази, ако мога да кажа, страховита истерия на хората да се запасят с необходимите им продукти, и същевременно не се чу нито една добра дума. Нито един не каза, не застана да подкрепи тези хора, а всъщност тези, които са на първа линия са не само лекарите, не само полицаите, не само фармацевтите, просто за всички тези хора, които ежедневно се сблъскват с драмата и с желанието на хората да живеят в по-сигурна среда. В крайна сметка, започнаха едни проверки по аптеките, под лайтмотива спекула, което според мен най-малкото е нелогично в такива времена, защото ние всички сме интелигентни хора и знаем какво значи извънредно положение, знаем какво значи Закон за извънредното положение, едва ли някой би си позволил да спекулира. Същевременно, никой не отиде да проверява бензиностанциите защо не намаляват веднага цената на горивото с 40%, колкото е цената суровия петрол'', обясни проф. Гетов.

''Фармацевтичната система, лекарственото снабдяване и лекарствената регулация, са строго регламентирани в закона и в европейското право. Думата ''недостиг'' има точно определение в българския закон за лекарствените продукти. Освен това, липсата и недостигът винаги са съпътствали и съпътстват нашата професионална дейност, защото едно лекарство може да не достига, или да го няма, по най-различни причини. Те може да са производствени, те може да са проблеми с качеството, те може да сa проблеми със свръхупотребата или свръхтърсенето, а може и някой, някъде по веригата на доставка - да не си е направил добре плана. Нарича се форкастиране, икономистите знаят много добре какво значи това. Количествата на лекарствата се планират за 3-5 години напред. Нека да е ясно на всички в обществото, че ако кисело мляко, ако зеленчуци, ако хляб се произвеждат всеки ден, лекарствата се произвеждат на т.нар. партиди и от даден лекарствен продукт може един път да се произведе, а следващата година да е планирано ново производство на този продукт, и ако някой не е направил сметка за необходимото количество, то може в даден момент да липсва или да има недостиг от него'', уточни фармацевтът.

На въпрос дали нещо в медийните изяви на проф. Стоименова го е обезпокоило или смутило, проф. Илко Гетов отговори така: ''За мен нямаше нищо чрезвичайно в цялото това изразяване, напротив имаше този благороден апел, поне аз така го намирам, хората да не се презапасяват, защото лекарства в системата има. Ако не са тези, ще бъдат други, но те ще има с какво да се лекуват. Може би тук е моментът да отворим скобата и да кажем, че Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина в момента отворен, има проект за неговата промяна в Народното събрание, разбира се сроковете ще бъдат удължени със сроковете заложени в Закона за извънредното положение. Може би тук е моментът и политиците, и народните представители, разбира се и министерството, да заложат такива текстове при промяната на закона или да вървят в тази посока - научили се и стъпили върху опита, до който ни доведе тази пандемия с коронавирус.

''Като специалист, аз не мога да намеря нещо, което да ме притесни като гражданин'', повтори той мнението си изказванията на настоящата председателка на Българския фармацевтичен съюз и подчерта, че говори лично за себе си.

''Системата не може да бъде разрушена, защото системата на лекарственото снабдяване е изцяло частна'', категоричен бе бившият председател на Българския фармацевтичен съюз.

''Темата за генеричните лекарства и за генеричната лекарствена политика е тема табу в България. По няколко причини фармацевтичната индустрия се разделя на иновативни, които създават нови молекули, такива, които създават копи и ги продават под формата на копи, и такива, които създават копи, но ги продават под собствени търговски марки. Освен това, тук имат роля и предписващите, тук има роля и системата на реимбурсиране, тук има роля и Здравноосигурителният фонд, който плаща за лекарства. Много пъти е започвала дискусията и дебатът в системата за т.нар. прогенерична лекарствена политика, но то трябва да бъде политика, а не едно изолирано действие - да дадем право на фармацевта да заменя всичко. Това е невъзможно и от медицинска, и от регулаторна, и от всякаква друга гледна точка. Но трябва да стартираме дискусията за прогенерична лекарствена политика по отношение на всички участници в системата. Те да бъдат убедени, а и институциите да бъдат убедени, че прогенеричната лекарствена политика ще доведе до икономия на публичен ресурс, това е всъщност идеята. В тази посока ние сме твърде назад от общоевропейската практика'', заяви проф. Гетов в отговор на въпрос от водещата дали това, което се случва с проф. Асена Стоименова не е заради накърнен интерес, свързан с лансирането на генеричните лекарства.

Според проф. Илко Гетов теза, в която и големите фармацевтични концерни имат пръст в пандемията, е твърде конспиративна.

Относно това какъв е научният проблем в изработването на лекарства срещу COVID-19, той заяви следното: ''Големият проблем в науката и в регулацията е това, че тези лекарства трябва да преминат през клинични изпитвания върху хора, а това е много дълъг и сложен процес. Състезанието тече. Състезание вече има, то е на много високи обороти, но просто във времето трябва да се разположи, защото процесът на разрешаване за употреба на едно лекарство, а ваксината е едно лекарство, трябва да стъпва на данни от от клинични изпитвания. Сами разбирате, че една ваксина, когато бъде създадена и тествана върху хора, няма как в рамките на 24 часа да разберем създадени ли са антитела, тя работи ли, не предизвиква ли вреда на някои органи.

На въпрос за разразилото се недоверие между президента на САЩ Доналд Тръмп и Световната здравна организация, фармацевтът отговори така: ''За мен американският президент е ориентиран прекалено търговски. Той не разбира проблема на обикновения човек, защото той никога не е бил беден. За да можеш да разбереш обикновените хора, трябва да не са ти стигали парите да си платиш електричеството, да си нямал кола, да си живял под наем, да си живял от заплата до заплата. Всеки, който не е бил в такава позиция, няма как да влезе в ролята и ''в ризата'' на обикновените хора, за които сегашната ситуация е огромен стрес. Трябва много кураж във всички. Както в лекарите, в полицаите, във фармацевтите, така и в обикновените хора.''

Слоганът в подкрепа на проф. Асена Стоименова е: ''Не ни е страх'', а по информация на проф. Гетов повече от половината регионални фармацевтични колегии са изразили своята подкрепа за проф. Асена Стоименова. Водещата Маринкова и гостът ѝ отбелязаха, че и Асоциацията на европейските журналисти - България също изрази подкрепата си към настоящия председател на Българския фармацевтичен съюз. Освен това, пациентски организации също са засвидетелствали подкрепата си към нея.

Относно действията на прокуратурата, бившият председател на Българския фармацевтичен съюз заяви следното: ''За мен в такава ситуация, в която живеем, извънредно положение, прекаленото показване на мускули не се приема. Живеем достатъчно сложен живот, достатъчен ежедневен стрес преживяваме всички.''

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чико

    13 3 Отговор
    Генерици ли? А после как ще посетят екзотични дестинации.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТЕЛЕ-зрител

    29 4 Отговор
    Какво се случва? Това не е било от 15 години. Бойко го няма днес "по телевизора". Мисирките са в шок.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 1234

    13 1 Отговор
    Мисля, че в България има прекалено много професори. Това е по голяма пандемия от вируса. Много се обезценява тази титла. Имам чувството, че някои днешни професори са на нивото на отличниците на випуските при соца. Отличниците в медицинските и техническите институти бяха на много високо ниво, защото самите преподаватели бяха светила в своята област. Можете ли да си представите какво е да слушате лекциите по физика на професор Наджаков? Или по математика проф Благовест Сендов? Или по "Телевизия" професор Димитър Мишев. Или по Изчислителна техника професор Боровски. Без Наджаков на всички други съм слушал лекции. В момента няма класни преподаватели, светила в своята област. Има плагиатори и преписващи от гугъл.
  • 6 хихихи

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТЕЛЕ-зрител":

    В карантина е. С тези фалшиви маски явно е хванал нещо.
  • 7 Чехльо от Аспен

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТЕЛЕ-зрител":

    Няма го Щото го скастрих да спре с неандерталския си ПР по време на чума и той се засрами!
  • 8 Втори цървул

    3 1 Отговор
    Като ги чета тия професори оставам с усещането , че всички са псевдопрофесори. Ама то вече не се трае от тях. Кви професори, не се ли вижда, че за нищо не стават , какви велики приноси и открития правят дето никой ги не знае. Само говорят за западните постижения, като ЕКСКУРЗОВОДИ.

    Коментиран от #11

  • 9 А колко собственици на аптеки имат

    3 1 Отговор
    съответното образование? Мутренски бизнес,ползващ образован персонал.Тотално мафиотска структура в мафиотската кочина!
  • 10 На първа линия

    5 2 Отговор
    Вие сте на първата линия на голямото мародерстване по време на чума. Едно скапано витамин С 12лв, що пък не? Нямало картел ли ХА ХА. Дерете хората с 1000% надценка. В чужбина един ибупрофен е 3 евро 60 хапчета, тука два пъти по малко НИШЕСТЕ е 10лв поне. Внасяме си торби с лекарства, щото вие сте решили да забогатявате от нас. Та вие на коя първа линия сте? Колко милиарда изкарахте за няколко дни спекула?
  • 11 Няма медицина,няма наука,няма армия,но

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Втори цървул":

    “професорите” и “генералите” са на тон, на глава от населението.Критериите и оценяващите са измислени.Мафиотска система!
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от логорея.