Last news in Fakti

5 Май, 2020 20:38 10 415 21

Доц. Попиванов пред ФАКТИ: Борисов ще иска да избяга от ролята на покровител на фалити

  • доверие към кабинета-
  • борисов - 3-
  • борис попиванов

Правителството с антикризисните си мерки помогна най-много на едрия капитал

Доц. Попиванов пред ФАКТИ: Борисов ще иска да избяга от ролята на покровител на фалити - 1
Снимка: ФАКТИ

''Може би подобен тип процеси не са изненадващи, защото в ситуация, в която се усеща голяма заплаха, и когато тази заплаха бива постоянно възпроизвеждана, която ни залива от всички медии и през всички говорители на властта, има може би едно такова, във всяко едно общество, не само в българското, инстинктивно желание да се застане до властта, да слуша какво предлага властта, да гласува, макар и временно, доверие на властта, понеже никой друг в случая няма правомощията и капацитета да изведе обществото от кризата. Независимо дали вярваме или не на правителството, то е правителството в момента, това е оперативната власт. Никой друг не е оперативна власт - нито опозиция, нито президент и т.н. Поради което прилив на доверие, поне доколкото аз следя процесите, се наблюдава към почти всички правителства в Европа, разбира се има и по-драматични изключения, но може би е нормално'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ политологът доц. Борис Попиванов.

''Според мен по-важното е, че никакви по-дългосрочни изводи не можем да вадим от такива данни, именно защото ситуацията е изключително необичайна, тя е без аналог, тя е извънредна във всеки смисъл на думата и всичко, което мислят хората в тази суматоха е трудно да си представим, че би се запазило в един по-спокоен период. Ето защо да говорим за стабилизация на обществените нагласи, за някакъв огромен прилив на обществена подкрепа за кабинета, и обратно за някакъв срив на доверие в кабинета, не биха могли поне няколко месеца след края на извънредното положение, след края на по-съществените от наложените мерки. Така че аз бих бил предпазлив към всякакви изводи на базата на сегашните данни'', продължи той.

''Опозицията попадна в един ''хубав'' капан, който някак си беше заложен и той беше логичен да се случи. Това е капанът между две взаимоизключващи се критики към нея. Едната критика е, че опозицията не бива по никакъв начин да оспорва политиката на правителство, понеже това е изключително тежка криза, това е невероятно опасна ситуация и трябва всички национално отговорни сили да се обединят, да бъдат дисциплинирани, да приемат онова, което казва властта. Тоест, всяка критика е противопоказна, тя е вредна, тя е опасна.

И обратното. Критиката, че именно в такава ситуация опозицията не критикува достатъчно ефективно, не предлага достатъчно убедителна алтернатива на това, което залага правителството, щабът и всички оторизирани органи, че не блести със своя собствена контраполитика. Между тези взаимоизключващи се възможности попадна българската опозиция и трябваше да намери своя път. На мен ми се струва, че на равнище предложения успя да го намери, но на равнище умения да ги обясни и да ги наложи в дневния ред на обществото и политиката - по-скоро не успя. Имам предвид цялостния акцент, който опозицията поставяше от самото начало върху социално-икономическите последици от кризата, и по-скоро важния въпрос: върху кого ще падне най-вече социално-икономическата тежест от ограничителни мерки? Грубо казано - кой ще плати цената на кризата и как може това още в самото начало да бъде намалено, да бъде облекчено. Нещо, към което властта не се ориентира'', смята доц. Попиванов.

Според него правителството с антикризисните си мерки е помогнало най-много на едрия капитал.

''Един стил на премиера Борисов е този, че той дава на онзи, който най-силно вика, който най-силно казва: ''Аз не мога повече''. В такъв случай получава по нещо. Но това не може да бъде стратегия за развитие. И всъщност големият проблем, който тепърва възниква пред Бойко Борисов, е как през следващите месеци оттук нататък да избяга от тази неприятна роля на покровител на фалитите в бизнеса, на отговорните за тези фалити, и да намери за себе си по-удобната, харесваща му много функция на спасител на здравето на нацията, спасител на самата нация. Между тези два образа е разположен, това е неговият капан. Но в неговия капан има един положителен изход и той ще се стреми максимално към него. Това, че той се опитва да избяга от отговорността за фалитите, за икономическо неблагосъстояние, за обедняване и т.н., личи по цялостния му курс през хода на извънредното положение. Това е нежелание за носене на отговорност. Той от самото начало казва: ''Ще правим онова, което казват специалистите''. След което направи всичко възможно, за да покаже, че специалистите мислят противоположни неща, като насърчи създаването на щаб и контращаб с различни позиции, което, макар и в други форми, продължава и до днес с изяви на хора, които мислят по съвършено противоположен начин. На обществото беше вменено задължението то да носи отговорността за това дали извънредното положение ще продължи по-дълго или по-кратко, това е друга форма на стремеж към бягство от отговорност'', коментира политологът.

Той изрази мнение, че много от свиканите извънредни брифинги, като например този за оповестяването, че има народен представител заразен с COVID-19, са били излишни.

По темата ''България и еврозоната'', Борис Попиванов заяви следното: ''Това, разбира се, е и финансово-икономически въпрос, в чиито детайли аз не мога да вляза. Но от гледна точка на политическата страна образът на Бойко Борисов в третия му мандат е образ, който е наднационален. Той се стреми да покаже по всякакъв начин, че е световен, европейски политик, който решава въпроси, които са много над нашата дребна, национална, котловинна битовост. Че всичките тези неща, с които го занимават президент, опозиция и т.н., те са твърде дребни, твърде незначителна на фона на размаха на действията, които той прави, на фона на историята, която пише с това, че издига България в Европа по всички възможни линии. Съответно този устрем на всяка цена към членство във валутния механизъм ERM II е част от този външнополитически актив, който се търси на всяка цена. Въпросът за еврозоната става все по-висящ в хода на новата криза, на която коронавирусът беше като ускорител, но не и причинител, новата рецесия, която се очертава пред европейските икономики. В такава настъпваща криза европейските правителства, финансовите им министерства и европейските институции ще бъдат още по-предпазливи от всякога към всякакъв тип усложняване на ситуацията. А приемането на дори една малка държава като България, която е със стабилни финанси и макроикономическа стабилност, дори това е допълнително усложняване на един и без това сложен пъзел, което те според мен не искат да си причиняват точно в този момент. Ето защо аз мисля, че преди да се изясни посоката, в която ще се развива целият европейски проект, ще има ли съгласие и разбирателство между основните ''актьори'' в него, да се говори за някакъв напредък на България, Хърватска, или която и да е друга държава, е преждевременно. Което няма да попречи на нашето правителство да се окичи с всички лаври за това, че са направили всичко възможно.''


А на въпроса дали е възможно правителството да предизвика предсрочно избори, докато рейтингът му е добър и не е тръгнал надолу, доц. Попиванов отговори така: ''По принцип е възможно. И ако разсъждаваме като шахматисти може би е добра идея да се даде по този начин шах на опозиция, на всички останали, просто защото моментът наистина изглежда по-скоро благоприятен. Но той е благоприятен, според мен, на пръв поглед. Защото от една страна очакванията към правителството, че поне то носи някаква стабилност в тази ситуация, каквито има в българското общество, при едно предизвикване на предсрочни избори тези очаквания биха се разпилели. Самото обществото би стигнало до извода, че правителството е също толкова непредсказуемо като всичко останало, като цялата ситуация, че то е склонно заради собствени политически дивиденти да рискува икономическата стабилност и политическата стабилност на страната, чисто и просто заради своето преизбиране, заради лични и партийни сметки, а не заради общонационалната картина. Това би могло да се отрази негативно.

С времето, наближавайки финала на третия мандат на Бойко Борисов във властта, вече стабилизира, вкоренява се самото управление в цялата вертикала, включително в страната, включително във взаимоотношенията с местни структури, с местен бизнес и т.н. ГЕРБ не е само и единствено кабинета и не е само и единствено министър-председателя. Говоря по места в цялата страна. Това означава, че има страшно много фактори в страната, които правят своите сметки, правят своите планове, правят своите прогнози на базата на четиригодишен мандат. И в този фон всяко такова извънредно решение на Бойко Борисов да ги хвърли отново в търсене на спонсори за избори, на нова организация за изборен процес, нови конфигурации, нови съюзи, нови раздели и т.н., всичко това би се приело доста негативно, повтарям от хора, които вече свикват да разсъждават с хоризонт поне март/април 2021 г. Затова аз не мисля, че такъв огромен риск премиерът Борисов би предприел.

Според политолога Борис Попиванов Бойко Борисов се е учил от Тодор Живков, но не е научил как се прави икономика.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    41 1 Отговор
    Да ви възстанови освен загубите от джоба на хората няма да стане ще се преориентирате
  • 2 Идва порой от фалити

    87 4 Отговор
    и не само в България ! Не знам на къде ще бяга , но лошото тепърва предстои !
  • 3 Ръмпези

    83 6 Отговор
    БОРИСОВ ТОЛКОВА СЕ Е НАКЛАЛ , ЧЕ ДАЖЕ НЕ МОЖЕ ДА БЯГА..
  • 4 Активист на БКП

    88 6 Отговор
    Борисов фалира държавата! Той взе 40 000 000 000 заеми , половината от които потънаха в нечии джобове!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Аномим

    10 65 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    Потънаха в БСП за заплати
  • 6 JEFF

    67 6 Отговор
    Дали пък наистина не се плаща на ръководството на опозицията , за да няма сериозни протести, негодувания и т.н. неприятности. Не е нормално положението, прилича на евтин сериал. Депутати , които никога не са в зала, престъпления без наказания - Христо Бисеров, Местан, най-различни братя и т. н. Сагата продължава, трагедията е за нас.
  • 7 Ако ГЕРБ останат да управляват БГ

    62 3 Отговор
    Ставаме СИЦИЛИЯ, тва е истината.
  • 8 безпартиен

    65 2 Отговор
    Дали някой се сеща в предизборните програми на сегашните партии какво беше обещано и какво сега се изпълнява?Какво обещаваха управляващите и какво опозицията?Няма и да си спомните!!!Липсва основният коректор на това-народът!С изборите всички Вие делегирате права на някого предложен от неизвестно кого и по какви критерии да решава вместо Вас!!!И така цели 4 години!Нищо не можете да направите,да промените решението си,да накарате този някой да изпълни това,което е обещал!Той е несменяем,недосегаем!Той е когото се сетите от политиците ни-в България и в европарламента!С изборите всички Вие легитимирате изборът на някой друг,направен много преди да бъде обявен за избиране!И така още 4 години,после още 4,и докато се огледате живожът Ви е …..Демокрация ли?Ами никога мнозинството не е управлявало!Не може да се бие човек в гърдите и гордо да казва,че е спечелил с примерно 50 % от гласовете!Но останалите 50 % и още 50 % отвратени и негласуващи малцинство ли са?

    Коментиран от #14

  • 9 Борисов да си подава оставката

    43 2 Отговор
    Това е добре за БГ.

    Коментиран от #21

  • 10 Ренета Инджова, подходящия ПРЕМИЕР

    60 6 Отговор
    Румен Радев, подходящия ПРЕЗИДЕНТ.
  • 11 6666

    19 28 Отговор
    Доц. Попиванов,с интерес прочетох написаното от вас,но последната недомислица ,че Борисов не се е научил, как се прави икономика от Тодор Живков ме изуми! Какво може да научи Бойко от един преводач? Да "преводач" на овце от единия хълм до другия!Този който нарече прехваления социализъм "НЕДОНОСЧЕ".
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гербав трол

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "безпартиен":

    Вярно е това което казваш но не е виновен народът - системата е виновна. Кой гласи листите за избори - лидера на партията и той се обгражда с подлизурковци. Даже и преференциалния вот не променя ситуацията защото Цв.Цв излезе трети по преференции ама двамата преди него бяха "помолени" да се откажат. Цецка и при нея беше същото. Е как става тази работа ти гласуваш за един пък влиза друг. Хора провалили се в управлението продължават да са депутати - има и такива изредили всички партии и пак са депутати.

    Сега ще гласувам за този който обещае промяна на системата и не ме интересува какъв е и няма да е от сегашните партии в парламента - всички са бивши партийци и сътрудници на ДС.
  • 15 Ива

    31 4 Отговор
    Късно е да си вземете обратно милиардите от мутрата от СИК , бухалките ви смазаха и хак да вие ! Това не е българския народ ! Срам , срам , срам !
  • 16 Пенсионер 200

    24 3 Отговор
    БОКО, ТИ СИ ЗНАЕШ - НЕ МОЖЕШ ИЗБЯГА ОТ ВИДОВ ДЕН!
  • 17 Факт

    23 3 Отговор
    Какъв държавник е Борисов като раздаде парите от данъците на мафията, а хората остави да гладуват на улицата? Сега на есен хората ще пометат своя инквизитор! Вече няма връщане назад ! Или мафията или народа...
  • 18 Сега ще се сбъдне!

    21 2 Отговор
    Кошмара на Борисов е тълпата да тръгне срещу него. Обслужвайки богатите Борисов сам ще сбъдне кошмара си! Всички олигарси около Борисов в затвора! Всички продажни журналисти без работа на улицата.
  • 19 Държавника

    21 2 Отговор
    Който покровителства мафията, едрия капитал, това е Борисов! Държавника на мафията от СИК. Спасителя на мафията!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ново

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Борисов да си подава оставката":

    Да нямаме президент и закривлен на бсп наи правилния ход