19 Май, 2020 22:28 21 502 71

Христо Иванов за ФАКТИ: Пеевски дарява, защото ДПС иска да е официално във властта

  • христо иванов-
  • герб-
  • дпс-
  • владислав горанов-
  • васил божков-
  • иван гешев-
  • факти

''Държавата създава условията за отклоняване на средства и после тези средства се превръщат във финансиране на власт'', заяви бившият правосъден министър

Христо Иванов за ФАКТИ: Пеевски дарява, защото ДПС иска да е официално във властта - 1
Снимка: ФАКТИ

''Това ще издържи точно толкова дълго, колкото трябва да издържи конструкцията, която стои зад него. Г-н Горанов е считан за представител или един от представителите на скрития участник в управлението - ДПС. В това свое качество той не е обикновен министър. Той има, така да се каже, тежестта, ролята на коалиционен партньор и то изключително стратегически коалиционен партньор. Всички останали коалиционни партньори на ГЕРБ са ''Ден до пладне'', като носни кърпички биват изхвърляни - Реформаторският блок преди, сега т.нар. ''патриоти'', Нено Димов като персонален представител на ''патриотите''. Горанов обаче е представител на дългосрочната конструкция, която всъщност в последните години е реалното съдържание на това, което наричаме ''Дълбока държава'' или ''Задкулисие'''', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ съпредседателят на политическото обединение ''Демократична България'' и бивш министър на правосъдието - Христо Иванов.

''Ако в България има разминаване между публичната фасада на институциите, на политическия процес, това, което ни се показва по телевизора, монтирано, и реалния властови процес, ако има разминаване между властта и институциите, между властта и Конституцията, това е, което наричаме фасадна демокрация, това е, което наричаме завладяна държава, това е, което наричаме ''Дълбока държава''. Когато властта е другаде, упражнява се по други правила, не публично, не отчетно в рамките на демократичния процес, то в България това друго място, този друг начин e скритите взаимоотношения между ДПС и ГЕРБ, срастването между ДПС и ГЕРБ. И в този смисъл много важно политическо събитие тази седмица беше заявката на Йордан Цонев, който каза, че нямат нищо против да управляват заедно с ГЕРБ. Това е най-публичното заявка за това, което личи и по много други действия, затова че ДПС иска малко да затвори това разминаване и да стане част вече и от публичното лице на бъдещото управление, а не да бъде изключително влиятелна сила, но все пак в сенките. На тях им трябва да легитимират своята политическа роля, защото те сами си дават сметка, че от гледна точка на дългосрочните им амбиции, които надминават простата консумация на порции власт и на порции финанси, това положение, в което те са апокриф, нещо скрито, не е достатъчно добро за тях. С това между другото аз свързвам тази невероятна щедрост на г-н Пеевски, който дарява неспирно, изпаднал е в пристъп на дарителска истерия. Това е пиар. Той харчи тези пари, за да си купи минимална приемливост, като част от бъдещата по-видима роля на ДПС в едно бъдещо управление. В този смисъл г-н Гешев е прав, че тук става дума за преструктуриране на политическия пейзаж, то се случва както е редно преди едни избори. Избори винаги се провеждат в една контролирана демокрация, за да се валидира определен предзададен резултат, а не за да се произнесе избирателят'', направи обширен анализ Иванов на все по-видното срастване на ГЕРБ и ДПС.

За сагата между Божков и Горанов, Христо Иванов заяви: ''Ние виждаме в цялата тази картина следния триъгълник. В закона се осигурява вратичка, възможност за един размер на тази такса, или за друг размер на тази такса. Г-н Черепа получава възможност да спести по този начин 700 милиона (по изчисленията на Влади Горанов). Част от тези пари се връщат обратно под формата на финансиране на проправителствената пропагандна радио точка каквато представлява Нова телевизия. Това струва пари. Доминацията върху медийния и политическия пейзаж, 10-годишна, струва страшно много пари. И само част от тези пари са превръщат в медийна пропаганда, срещу което редовните отчети за това как са платени тези такси и най-важното как са остойностени, т.е. по кой размер са изчислени, се приемат безпрекословно от три състава на въпросната комисия (б.р. Комисия по хазарта), която е към министъра на финансите. Министърът на финансите, това всеки път ще го припомням, назначава тази комисия. Нещо повече, той еднолично определя двама от нейните членове - председателя и изрично един друг член, който да е представител на НАП, за да се осигури събирането на всички дължими такси и други данъчни задължения. Министърът се е провалил, не става дума за смс-и и записки. Когато министърът на финансите не е събрал 700 милиона в продължение на години, това е основанието моментално да си подаде оставката. И ние от ''Демократична България'' сме я искали многократно. Но вижте, това е модел. Това не е просто случайно. По същия начин стоят нещата в горивния сектор. Там, сега изведнъж се сетиха да монтират тези измервателни уреди в допълнителните мощности.''

''Държавата създава условията за отклоняване на средства и после тези средства се превръщат във финансиране на власт'', допълни бившият правосъден министър.

Иванов припомни, че покойният бивш шеф на Агенция ''Митници'' Ваньо Танов отдавна е искал да се въведат в горивния сектор нещата, които в момента държавата прави. ''Времето между неговите настоявания (б.р. на Ваньо Танов) и между сегашното въвеждане на тези неща, които Ваньо Танов искаше, е пари, адски много пари, които не са влезнали в публичния фиск и са превърнати във власт именно по тази схема. Пари, които в крайна сметка са финансирали да бъде избран Гешев и да знае кога да си затваря очите. По същия начин, по който Гешев така и не може да открие толкова години Делян Пеевски в делото ''КТБ''. Той по същия начин сега не може да открие Влади Горанов в случая с Божков. И откровено се появява по телевизията с цялата наглост на човек, който съзнава, че няма кой да го контролира. Структурно, конституционно, няма кой да го контролира. Казва: ''Ми, аз не съм чел, няма да ги чета тези неща.''''

Христо Иванов подчерта, че не изпитва никаква симпатия към Васил Божков. За него той е човек, който се е възползвал от същата тази система, която той описа по-горе.

''Г-н Гешев, той е избран да бъде чистач. Да зачисти едни застояли се фигури, които са станали твърде видими, твърде разпознаваеми за целия български народ, за да може да настъпи един момент, в който на нас да ни се съобщи, че фасадата на българската демокрация е обновена, че вече няма недосегаеми, че вече няма корупция, ето, наказахме такива едри фигури, че вече ДПС се избели, че може да има по-видимо участие на ДПС във властта и в нейната консумация. Това всъщност е една голяма ремонтна операция по именно тази фасада на задкулисието, която тече в момента. Г-н Гешев е един от главните алпинисти, които висят и лепят този стереопор, който сега трябва да ни бъде обявен за нов етап в построяването на българската държавност'', добави още съпредседателят на ''Демократична България''.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Страничен

    101 9 Отговор
    Да ви кажа честно, няма да се учудя след време шишко и министър председател да стане! Фактори за това действие много! Няма да ги изброявам, че ще ми изтрият коментара.

    Коментиран от #21

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    14 26 Отговор
    Патериците на нео-либералите го играят опозиция.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ами

    12 34 Отговор
    ти защо не изкара поне 2 лв.да дариш

    Коментиран от #46

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Буда

    96 13 Отговор
    Абсолютно точна преценка на ситуацията ! Браво ! Хубаво е да ни припомнят ежедневно , че бг конституцията забранява партий на етническа или верска основа , каквато е ДПС ! Големите приказки на Гроб , че нямало да управляват с турците е само поредната нагла лъжа ! Мислете българи !

    Коментиран от #25, #51

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Копейкин

    45 15 Отговор
    ДПС троловете на амбразурата :)
  • 21 Некой си@

    42 7 Отговор

    До коментар #7 от "Страничен":

    Според мен Дебелеевски няма интерес да бъде публична фигура. Той предпочита да остане в сянка, както благодетел си.
  • 22 Локо-Сф

    14 9 Отговор
    Ти в чужбина ли беше син на Еди коя си от БСП или сега се събуди?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ники

    5 18 Отговор
    Иска просто да си оправи реномето
  • 25 Хаджи хаджи Българин

    61 8 Отговор

    До коментар #18 от "Буда":

    Аз честно казано, не го харесвам този Христо, но оценката на " Задкулисието" на власта в България ми се вижда доста реалистична!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ххх

    67 9 Отговор
    Какъвто и да е каза не малко истини?
  • 28 Лъчо

    65 11 Отговор
    Въпреки че не поддържам политическата идеология на този човек, категорично считам, че това е най- реалното и истинско интервю дадено изобщо от него досега. Браво на ФАКТИ.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 пройчо

    6 24 Отговор
    Дрънкало.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Адвокат на България

    14 34 Отговор
    Провалилият се правосъден министър Христо Иванов и виден грантов барон произхожда от тъмночервения род Бойкикеви. За него важи системата за протекции, наречена „принцип на поколение две и три“. Това са деца и внуци на хора, тясно свързани с познанства от годините на съпротивата, от съвместната работа в ДС и по партийна линия. Те се опитваха да създадат новия елит и да го капсулират. Отрочетата бяха изпращани да учат и специализират в чужбина, за да може при демокрацията да им бъдат поверени ключовите лостове във властта.

    Иванов беше инсталиран на 7 януари 2017 г. за партиен шеф на поредното ГМО – „Да, България“, създадено от Драгалевския лаборант и акуширано под вещото ръководство на енергийния олигарх Иво Прокопиев. Задкулисното зачатие изскочи от стенограмите на „АРГО-гейт за две полуконспиративни срещи.

    В първата от тях, състояла се през знойното лято на 2016 г., Иванов отказва да е кандидат за президент на кръга „Агнешки главички“, понеже жена му е бременна. Той обаче изрича сакралната фраза, че “ако има Черен лебед, това е жена му на Лозан”, визирайки председателя на ВКС съдия Лозан Панов.

    Коментиран от #53

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 😘😂😀🤣😆😄

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Т.у.л.у.п":

    Ха ха ха ха ха ха
  • 38 plebs

    14 3 Отговор
    :) Черепа, сват му и Малееви в партията "няма ляво, няма дясно". Толкоз за дълбоката държава. :)
  • 39 Нерегистриран..

    7 16 Отговор
    Турчин. Българите ще изчезнем заедно и ще дойдат, тия които си нямат държава. Навсякъде това се говори по улиците или казано все тая ни е, кой ще е.
  • 40 Тошко

    8 14 Отговор
    Дъ Бъ и да дарява и без да дарява НИКОГА няма да допуснем да е във властта!
  • 41 историк

    12 2 Отговор
    трябваше да спомене и енергетиката, там каква дупка е бездънна !!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Някой

    5 12 Отговор

    До коментар #19 от "Българан Балкански":

    Много ми е интересен г-н Иванов, той почти няма никакъв стаж, едва ли е виждал проекто-споразумение, обвинителен акт, та дори и постановление за образуване или за привличане, да не говорим за по-сложни неща от материята и институцията, която така бурно атакува! Не може да не познаваш дадена материя, да нямаш стаж по нея, а да искаш да я реформираш! За мен това е много българска ситуация!
  • 44 Вера

    7 9 Отговор
    Ами то и Христо Иванов и партията му искат да са във властта, но не даряват, а всекидневно ни заливат с предложения и празни приказки.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Мисля,

    5 7 Отговор

    До коментар #16 от "ами":

    Щото няма! Един юрист, като не става за адвокат, става министър, като не става и за министър, става подлога на някого! Пеевски сигурно не е цвете, но тези, които се лекуват или хранят с парите му , не им пука, защото са живи.
  • 47 Ванката

    14 3 Отговор
    ДПС имат малко повече шансове за властта от ДБ. Казвам го с огромно съжаление. Защото етническата партия е по-силна от тази, която би трябвало да е модерната дясна партия на страната ни. Тя обаче е твърде маринална, за да е фактор.
  • 48 Marto

    6 13 Отговор
    Този Христо Иванов все власт му е в устата в последните месеци и дни, заради наближаващите избори. Желанието му да се добере до политиката обаче няма как да се сбъдне. Спрете го.
  • 49 Ганьо Балкански

    6 7 Отговор
    Щом си на това интервю тъжно за теб съжалявам че с приятелите ми гласувахме за теб но грешката ни е поправима но твоята не

    Коментиран от #52

  • 50 Нели

    3 14 Отговор
    Иванов откъде ги измисля тия глупости сега???
  • 51 рада дълбоката

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "Буда":

    Тоя не беше ли съпартиец с оня дето наряза България на скраб ?
  • 52 паднаха батерийте от скачане

    7 4 Отговор

    До коментар #49 от "Ганьо Балкански":

    Не си само ти , много бяхме дето скачахме на площада а се оказахме едни измамени подскачащи зайци .
  • 53 Факти

    12 0 Отговор

    До коментар #33 от "Адвокат на България":

    Г-н адвокат, не си никакъв адвокат, иначе щеше да уважиш златното правило: спориш не с човека, а с аргументите му. А ти и не спориш, а преписваш биография. И не спориш за аргументите, защото нямаш своя мисъл, заради което миришеш на невзрачен трол. Не, не си противореча: бих коментирал не личност, а мисли, ако имаше такива.
  • 54 Наблюдател

    15 1 Отговор
    Всичко по-горе описаното от Х. Иванов е вярно на за да се случва той пропуска /съзнателно или не/ 1 много важен фактор отсъства смислена реална опозиция! Само с критики за туй и онуй от време на враме не става промяна, особенно фундаментална каквато е нужна на България!
  • 55 Прост народ

    12 0 Отговор
    Дпс спонсор на левски хахахаха
  • 56 Борис

    5 8 Отговор
    Освен слаб юрист и политик, Христо Иванов е и слаб в прогнозите.
  • 57 ke da

    11 1 Отговор
    Христо Иванов е единственият министър САМ подал си оставката в протест на отказа на ББ да осъществи реална съдебна реформа в България - това , ако не е достойна политическа позиция - то значи народа наистина си заслужава управниците? Няма опозиционер с по дълбоко и точно разкритие на - престъпното задкулисие на Гроб и ДПС/ДС-комунисти/ - от това на Христо !!!
    Всички истински опозиционно мислещи и стремящи се към истинска законност в България политици - рано или късно ще се обединят с каузата - да се свали престъпното управление и му се потърси съдебна отговорност - с реален избран/не назначен от горе/ Главен Прокурор - бъдещият български Лаура Кювеши !
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Морски

    3 0 Отговор
    Гледам и слушам, гледам и слушам и изводът ми е един: кашата в нашата мила родина е толкова голяма, че трудно ще излезем от нея. И то само ако се появи истински водач - родолюбец, честен, неподкупен, образован, необвързан и независещ от нищо и никого! Само че такъв не се вижда на хоризонта!

    Коментиран от #60

  • 60 Интелигентен

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Морски":

    Аз съм този за когото говориш МОРСКИ,но........фантазираш си,това са фантасмагории.Иначе,Аз отговарям на всички,на всички,на ВСИЧКИТЕ тези упоменати,твои условия и изисквания,но....................при тази управляваща Мафия,при тази"избирателна политическа система" е невъзможно,нито да се появя,нито да се изявя,нито да се ДОКАЖА.Цял един живот съм преследван,гонен,преследван,тормозен,мразен,затварян,и пак,и продължава и днес-, репресиран,преследван,заплашван,.А Аз чисто и просто се самоопределям като единствен в Българив-подходящ и надарен за Месия,-т.е.Спасител,но...................Мафията не разрешава спасение на милата ни загиваща(отиваща си),наша Родина.А и девизът ми,според зодията ми е:'Аз съм...."!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хаджиментов

    3 0 Отговор
    В нормалния свят формулата за правене на пари е "Пари-стока-пари прим"
    У нас тя е "Пари-власт-пари прим"
  • 63 Токин

    2 1 Отговор
    Христо Иванов коментира дълго и напоително Делян Пеевски, Васил Божков, Влади Горанов и Бойко Борисов, но съзнателно избягва да каже и дума за други подсъдими олигарси и престъпници като Иво Прокопиев и фараон Цветан Василев например!
  • 64 Хаджиментов

    0 1 Отговор
    - ГЕРБ - мафия, корупция, задкулисие.
    - БСП - червени олигарси, разграбили България, колкото пъти са управлявали, толкова са се провалили. Заменки, Батко и Братко, далавери в енергетиката, безпринципни коалиции с ДПС и НДСВ.
    - ДПС - протурска антибългарска партия, създадена от бившата ДС. Най-богатата, тихо и подмолно управляваща огромна част от българската икономика. Някои от най-големите олигарси в сянка са там. При предишното си участие във властта всички областни управители бяха назначени от тях и работеха за тях. В цели региони не можеше да се говори български и в цели министерства се чуваше само турски.
    - Патриоти - орел, рак и щука. Не могат да се оправят помежду си, камо ли да управляват България. Имат някои сериозни издънки и нямат капацитета да го правят.
    - Воля - Марешки има напоследък някои умни изказвания, но и той ми прилича на някакъв проект. Бизнес с аптеки и бензиностанции не може да направи никой, освен ако няма благословията от едни доста високи места зад кулисите. Иначе много здраво "бият през пръстите".
    - Атака - Проруска партия, тайно колаборираща с ДПС, а открито плюеща ги, за да оправдае собственото си и това на ДПС съществуване.
    - Чалга партията на Трифонов (дори не мога да я запомня как се казва) - проект в стила Бареков, която е несериозно да се мисли, че може да управляв.
    - Да, България, СДС, маргинални партийки от рода на АБВ, Век21, Възраждане и т.н. Те са Б-отбори на БСП и други партии, и могат единствено да ги под

    Коментиран от #65

  • 65 Хаджиментов

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Хаджиментов":

    Та въпроса е, кой иска и може да измъкне потъващият кораб България, до спасителен бряг.
    Не на думи, а на дело.
  • 66 3752

    2 0 Отговор
    ПЕЕВСКИ ДАРЯВА ЩОТО ПИРЕ ПАРИ И ПРЕПИРА ! ОТКРАДНА 4 МИЛИАРДА ОТ КТБ -- ДА ГИ ЗАПАЛИ ЛИ ?
  • 67 Анонимен

    0 0 Отговор
    Пеевски според Борисов е само депутат,ама много пари има като депутат,от заплата ли ги има?
    Как ви вземат за мезе и народа си тегли,хич не му е.
  • 68 Марина

    2 1 Отговор
    Куклите на конци на олигарха Иво Прокопиев отчаяно се опитват да се набутат във властта. За радост на всички това е безуспешно.
  • 69 Боби Коле

    2 0 Отговор
    Умен човек е Христо Иванов и според мен и честен.
    Колко честен не мога да кажа, защото все пак е в политиката, но за политик е честен.
    И за съжаление поради това има политическия успех на пътнотранспортно произшествие.
    Горе-долу толкова, за съжаление, са и лидерските му качества.
    Което е много жалко, защото според мен разбира и казва нещата правилно.
    Анализите му са детайлни и успяват да хванат най-важното.
    Има доблестта да напусне когато не приеха идеите му, вместо да седи и да глозга кокала и да симулира дейност, както правят останалите.
    Уважавам го достатъчно да гласувам за него, но с пълното съзнание, че няма да стигне до никъде.
    Просто...нито става за лидер, нито има достатъчно интелигентни в България да застанат зад него
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 К. К.

    0 1 Отговор
    Малеее... Тоя СТЕРЕОпор като стане КУАТРОпор какво ли ще се случи?
    А иначе г-н КУАТРО подписи няма какво и защо да го коментираме - той е ясен - КАУЗА ПЕРДУТА! Каквато кауза е жълтопаветната тщеславна плесен, съсипала дясната алтернатива на популистките залитания на ГЕРБ...