26 Май, 2020 18:06 25 961 68

Съдия Дишева пред ФАКТИ: Гешев урони престижа на съдебната система

  • атанаска дишева-
  • всс-
  • лозан панов-
  • клип-
  • писмо

Според нея е възможно, посредством психологическия натиск срещу Лозан Панов, да се цели той да подаде оставка

Съдия Дишева пред ФАКТИ: Гешев урони престижа на съдебната система - 1
Снимка: ФАКТИ

''Писмото, както вие казахте, е подписано по-точно от 10 члена на бившия Висш съдебен съвет и едно допълнително писмо, към което се присъединява още един член. Съвсем накратко, тези членове твърдят, че те са номинирали г-н Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд и са гласували за него, но той, най-общо, ги е разочаровал с поведението си. Твърдят, че е уронвал престижа на съдебната власт, включително се споменава за въпросния клип, че такова нещо не е допускано в Третата българска държава и искат неговата оставка поради това, че те не могли да носят повече отговорността от неговия избор. Искат подаване на оставка, като заявяват, че това би било проява на мъжество от негова страна, на професионална чест, може би това не са точните думи, но това е смисълът на писмото'', това заяви преди Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ членът на настоящия Висш съдебен съвет съдия Атанаска Дишева. Тя коментира писмото на няколко членове на предишния ВСС, в което писмо те настояват избраният от тях за председател на Върховния касационен съд - Лозан Панов, да си подаде оставката.

За заседанието, в което се е обсъждало отнемането на правата на председателя на ВКС да стопанисва Съдебната палата, членът на ВСС съдия Дишева заяви следното: ''Аз мисля, че би трябвало цялото обсъждане да е предавано пряко. Бяха затворени, образно казано, вратите, бяха изключени мониторите на едно предходно обсъждане, което беше свързано с одита на системата за случайно разпределение на делата. Но така или иначе, ако питате за клипа, беше внесена извънредна точка на заседанието на Пленума. Тя беше внесена от г-н Боян Магдалинчев, който е представляващ на Висшия съдебен съвет, беше разгледана без никакъв писмен материал, без дори информация предварително да бъде внесена по тази точка. За мен тогава шокиращото беше това, че ние започнахме заседанието със закъснение от повече от половин час, никой не спомена нито дума за това, че ще се обсъжда подобен въпрос, защото ние комуникирахме вътре в системата, имаше проблем с излъчването онлайн. Аз лично бях изненадана.

По някакво стечение на обстоятелства аз лично не бях гледала въпросния клип. Прочетох новината, че имало нещо такова заснето, видя ми се кадърът, който беше заснет, че изобщо не ме интересува, не бях го гледала, предполагам, че е имало и други такива членове. Не беше ясен форматът, в който ще се обсъжда. Точка ''Устна'' на заседание на Висшия съдебен съвет не бива да се внася. Имаме правилник за работата на ВСС, има Закон за съдебната власт, има срок, в който трябва да се внесат точките, в изключителни случаи може да се внесе извънредна точка, но това не би следвало да се прави по този начин. Това, разбира се, е само елемент от общата картина. След това, някак си, в рамките на този дебат, той продължи няколко часа, обсъждането горе-долу се заформи около това, че трябва да бъде отнето управлението на сградата на Съдебната палата от председателя на ВКС. Между другото, подобно управление не се възлага персонално на някоя личност, а на длъжността ''председател''. Несъмнено пошло съдържание, за да не оставя никакво съмнение по този въпрос относно личното ми мнение.''

Хипотезата казусът с клипа в Съдебната палата да е инсцениран удар срещу Лозан Панов, Дишева коментира така: ''Да ви кажа честно, аз отначало също бих нарекла това ''конспиративна теория''. С течение на времето обаче, повече от месец, много дребни елементи и детайли ме навеждат и мен на тази мисъл. Филмът, между другото, е заснет миналата година. Аз си направих труда да го потърся, да видя трейлъра към този филм. Няма нищо общо сюжетът със сюжета на тази песен, на този клип. Нито някой от героите, нищо, абсолютно нищо общо. Това е първото нещо, което се налага като странен извод.

Поискано е разрешение, това изрично е записано в съдържанието на договора, да се ползват част от общите помещения на сградата на партерния етаж. Използвани са много повече части от сградата на съвсем различно място, на разпознаваеми места от Съдебната палата. На следващо място, някак си се вдигна шум, който никога този клип и този филм в България не би спечелил. Дори аз, влизала съм стотици пъти в тази сграда, бих се поколебала дали бих разпознала, няколко десетки секунди са частите от сградата, бих се поколебала в разпознаването на сградата. Там няма, противно на твърденията на министъра, няма надпис на прокуратура, няма тоги, няма използване на никакъв символ на съдебна власт, няма елементи от надписи на помещения на самата на Съдебна палата.

Аз, както и преди това споменах, никога не бих гледала този клип, ако не беше този шум и ако не беше това ми професионално сегашно качество. Заради музиката, заради пошлото съдържание, заради действително посланията, които се отправят с него. Смея да се надявам, че много други хора, които имат моята ценностна система, най-общо казано, също не биха го гледали. Такива би следвало да са хората, които работят в съдебната система, т.е. това не е нещо, което е предназначено, най-общо казано, за тази категория потребители. И от друга страна 0% от потребителите, които биха харесали такава музика, такова послание, такова съдържание, няма да разпознаят, или не би следвало да разпознаят Съдебната палата, та да се оскверни тя в тяхното лице. Така че това с обругаването и с уронването на престижа с този клип е преекспонирано, по мое виждане.''

Съдия Дишева повтори още веднъж, че за нея няма съмнение, че съдържанието на клипа е наистина пошло.

''Любопитното е, че един от 10-те, които са подписали първоначалното писмо, категорично не е участвал в избора му (б.р. на Лозан Панов за председател на ВКС). Това е един член на ВСС от прокурорската квота, който беше избран няколко месеца преди избора за настоящия Висш съдебен съвет. Той несъмнено не е участвал нито в номинацията му, нито в гласуването. Странно е какво прави той и как се е подписал под документ, в който е изложено такова съдържание - ''аз номинирах, ''аз гласувах'', ''аз имах доверие и т.н. Т.е. той беше работил няколко месеца само във ВСС.

Иначе, какво ги обединява друго? Сега е много популярно да се говори за мнозинство във ВСС. Имаше го и в предишния, има го и в този Висш съдебен съвет. Тези хора, които са подписали това писмо, представляваха мнозинство. Това мнозинство избра Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Аз поставих на обсъждането във ВСС в миналия четвъртък въпроса: защо същото това мнозинство не направи това, което законът му предоставя в неговите правомощия, докато беше във ВСС? Защото, всъщност, г-н Лозан Панов, образно да се изразя, престана да се харесва на това мнозинство само няколко месеца, доколкото си спомням, след като беше избран за председател на ВКС. Т.е. те имаха повече от 2 години време да инициират процедура за дисциплинарно производство, докато са били във Висшия съдебен съвет, действително са носили отговорност за своя избор и е трябвало по някакъв начин да поемат отговорността'', върна се на темата с писмото срещу Панов тя и зададе още един въпрос към въпросните бивши членове на ВСС. А именно: защо те не са си подали оставките като членове на ВСС, ако са били толкова засрамени от Лозан Панов.

Атанаска Дишева категорично не е съгласна с твърденията, че Лозан Панов е абдикирал от правомощията си.

Според нея е възможно, посредством психологическия натиск срещу Лозан Панов, да се цели той да подаде оставка.

Дали посредством дискредитирането на Лозан Панов не се цели овладяване на институцията ''Върховен касационен съд'', членът на ВСС заяви: ''Ако отстрани така изглежда, след като Вие го изричате, на мен ми изглежда по същия начин.

Тя недоумява и не приема изказването на главния прокурор Иван Гешев, че не е имало правосъдие 5 години. По думите ѝ това изказване уронва престижа на съдебната система и я дискредитира в очите на гражданите, които са се сблъсквали или тепърва ще се сблъскват с нея.

Повод за въпросното изказване на Гешев бе съмнение за уязвимости в системата за случайно разпределение на делата в съдебната система.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    99 9 Отговор
    В този съдебен съвет само ЧЛЕНОВЕ са се събрали. ХА ХА ХА!

    Коментиран от #32, #64

  • 2 Един

    44 11 Отговор
    Тълковен речник {м., само ед. Добро име, авторитет.} Синонимен речник {(същ.) влияние, авторитет, тежест, достойнство, почит, уважение, обаяние (същ.) доверие, добро име} Добавка, аз съм на окло 30г. това което пише в двата речника, през годините никога не съм го свързвал със съдебната система (както и с други администрации и държавни служби)

    Коментиран от #3, #34

  • 3 Един

    33 7 Отговор

    До коментар #2 от "Един":

    За думата Престиж става въпрос - аз да добавя, че се жегнах от заглавието....
  • 4 Али Реза Текин

    5 28 Отговор
    Живял съм в Германия и Португалия. Имам къща в село Люляково.

    Коментиран от #25

  • 5 Юсуффф

    120 11 Отговор
    В съдебната система от години основно вършеят депесарите. Пеевски и Доган назначават и уволняват,всички друго е проформа.В йерархията се издигаш само с техни протекции .

    Коментиран от #60

  • 6 Някой

    32 104 Отговор
    Точно Дишева да не говори за уронване на престижа - нали ползваше ведомствено жилище на безценица докато си купуваше имоти със спестените пари....

    Коментиран от #9, #24

  • 7 петър

    44 12 Отговор
    ДРБИЛИТЕ В СЪДЕБНАТА С-МА СЕ ЗАЩИТАВАТ ,НАЛИ ИМ СЕ ИСКА ДА ОЦЕЛЕЯТ.
  • 8 колев

    21 68 Отговор
    ПОРЕДНАТА ПОДЛОГА
  • 9 Авторитет

    40 9 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Хубаво е че си НИКОЙ
  • 10 Хаджи хаджи Българин

    86 16 Отговор
    Този акт, с оставката на г-н Панов е еднозначно послание, на Хутата, да обсеби и висшата държавна власт= Диктатура и връщане към Феодализма! С един скалъпен клип, се цели, точно това! Мафията си назначи главен прокурор! Старият в репресивна организация! Ефекта е подвластен, единствено на определена вихрушка от власта! ВСС е върховният орган на Правосъдието в Република България! А не ББ , Пеевски и Гешев!
  • 11 1160

    40 16 Отговор
    ТО ПА ЕДИН ПРЕСТИЖ ! ? ! ? ЕДНО ДС ОТ ПРЕХОДА НЯМА ОСЪДЕНО ЗА КОРУПЦИЯ А ЦЯЛАТА ПЪРВА ЛИНИЯ НА С.БРЯГ Е НЕЗАКОННА, ОТКАК Е ГЕШЕВ ИМАМЕ 3 ОЛИГАРСИ - БАНОВ, МАРИНЕЛАТА И ДРУГИЯ, БОЖКОВ, ГОТВЯТ ЗЛАТЕВ - А НАРОДА ВЪЗМУТЕН ! ? ! ?
  • 12 jorj

    27 49 Отговор
    Този съдебна власт е комунистическа, която 30 години бранеше грабежите им и интересите на Кремъл!!!!!
  • 13 сггсгс

    56 9 Отговор
    Само олигофрени коментират ! Целият съвет + прокоратурата ! Всичко трябва да се смени !
  • 14 гост

    22 59 Отговор
    "Психологически натиск" срещу Л Панов,боже господи,този Панов ще се окаже " психологически нестабилен".
  • 15 Да еааа!

    21 59 Отговор
    Дишева, не пипайте Гешев, защото той ви мие очите!
  • 16 гост

    23 34 Отговор
    "Аз, кaктo и прeди тoвa cпoмeнaх, никoгa нe бих глeдaлa тoзи клип, aкo нe бeшe тoзи шум и aкo нe бeшe тoвa ми прoфecиoнaлнo ceгaшнo кaчecтвo. Зaрaди музикaтa, зaрaди пoшлoтo cъдържaниe, зaрaди дeйcтвитeлнo пocлaниятa, кoитo ce oтпрaвят c нeгo.Cмeя дa ce нaдявaм, чe мнoгo други хoрa, кoитo имaт мoятa цeннocтнa cиcтeмa, нaй-oбщo кaзaнo, cъщo нe бихa гo глeдaли". Хубаво ,не го гледайте,но той е сниман в СЪДЕБНАТА палата ,както по горе самата вие сте констатирали.И какво правим сега? Има ли клип с пошло съдържание, има, и някои е разрешил неговото заснемване .

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Рошко

    49 4 Отговор
    Че то съдебната система досега справедлива честна и с прежтиж ли е била?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Краставичар

    35 4 Отговор
    Мафия
  • 21 Ахахаха

    53 11 Отговор
    Магдалинчев, преди дни те разнебитиха с факти! Бъди мъж ако можеш и си подай оставката! Ти си посмешище! Ти си позор за България и съдебната система!
  • 22 Следя ВСС

    16 47 Отговор
    Дишева дрън-дрън
  • 23 Усмивката

    31 14 Отговор
    Четох , четох.... абе герберска работа.
  • 24 Като един

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    министър ли?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Преди години

    16 5 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    оплюваха ли Путин, че едни ...ички бяха се гаврили с религиозен храм? То не бяха наричани свободомислещи, боркини за свобода, върху тях била упражтявана репресия и пр. духовитости. Днес същите обаче застават на другата страна - в сходна ситуация, макар и твърде далечна - певачките са лоши, пространството е "осквернено". На кого да вярваш?
  • 28 Робеспиер

    20 28 Отговор
    Атанаска "мезонет" Дишева беше се регистрирала като "крайно нуждаеща се" и в същото време купуваше мезонети на парче във Варна, а сметките ѝ в Булбанк бяха шестцифрено число.

    Значи тя да ми говори за морал, е все едно Айхман да говори в защита на правата на евреите
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Реалист

    10 5 Отговор
    Присмял се Хърбел на Щърбел...
  • 31 ВЪПРОС

    21 4 Отговор
    Знаете ли какви хора и защо стават съдии , с каква цел ?
  • 32 Ефрейтора

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Има и ЗАДНИЦИ за разнообразие !!!
  • 33 Иван

    28 4 Отговор
    Какъв престиж имате вие, мръсни, гадни, корумпирани, некадърни престъпници! С неадекватните си малоумни присъди! Вие трябва да започнете да работите адекватно и да издавате справедливи присъди, че да започнете тепърва да градите престиж, след това да имате претенции!

    Коментиран от #49

  • 34 Ха ха

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Един":

    Това е последната дума дето може да се каже за гнилата съд. Система !
  • 35 123

    21 3 Отговор
    То един престиж...няма що!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Т ЖИВКОВ

    29 4 Отговор
    Тия членове требе да са на почивка у БЕЛЕНЕ
  • 38 АСПАРУХ

    18 4 Отговор
    На бесилото
  • 39 Глей ти

    22 9 Отговор
    ВСС се състои от 25 членове. По право са председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор. Единадесет членове на съвета се избират от Парламента и единадесет членове се избират – 6 съдии, 4 прокурори и 1 следовател. Елементарната сметка показва 2+11+4+1=18 са собственост на ББ и ДП и остават 7 евентуално независими.

    Коментиран от #66

  • 40 Грух

    6 4 Отговор
    А соросоидката защо е на свобода ?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Вида

    9 10 Отговор
    Дишева, защо те няма в клипа на Лозан Панов?
  • 43 Световна логика

    13 3 Отговор
    Прокурорите и адвокатите трябва да са равни и да се съревновават в един съдебен процес където арбитър е само Съдът!!!!!! ВСС само за съдии!!!!!
  • 44 Ганю

    10 12 Отговор
    Тая ЧЛЕН ли е на ВСС или друга работа.Хем не е гледала клипа хем бил опошло.Че Лозан Панов е повече политическо лице отколкото юридическо е ясно но да си подаде оставката . Не за първи път около него се вихрят скандал.

    Коментиран от #47

  • 45 Гоце

    8 7 Отговор
    Ма как не те е срам до говориш така другарко съдия. Да не задуха вятъра и в твоята посока
  • 46 ъъъъъ

    3 12 Отговор
    па нов се е ос рал хубаво , а тая казва , че друг е сторил това. всички сте в блатото.
  • 47 ххх

    7 2 Отговор

    До коментар #44 от "Ганю":

    Я, обясни що за "юридическо лице" е Лозан Панов?!
  • 48 Ето това е

    3 4 Отговор
    Много сте деликатна госпожо. Уронването на престижа е още от татарчев и "Ти си го избра", венецът на ронене е една въз голяма цаца, а този просто се изходи върху остатъците и продължава.
  • 49 ДДД

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Иван":

    Предлагам за станеш съдия и да издаваш адекватни/каквото и да заначи това/присъди!
  • 50 Наблюдател

    5 3 Отговор
    Както се казва "Вони" на активно мероприятие ,a майстори на такива са били ДС... Както пък е известно старите навици не умират лесно!
  • 51 безпартиен

    7 1 Отговор
    За тези вече 30 години "демокрация" не съм чул някой някога от МВР,ДАНС,ГДБОП,НАП и която се сетите държавна хранилка да е направила проверка на доходите и разходите на поне един прокурор или съдия!!!!Цял народ вижда и знае,че със заплата от бюджета не може да се придобие такова имущество,да се води охолен живот,екскурзии и почивки в екзотични страни,да се изучат деца и внуци в престижни западни ПЛАТЕНИ университети!!!!И ако някой работил в тези служби само зададе въпроса за еди или друг магистрат,ако получи информация кой,колко и кога е взел за да смачка едно дело,веднага го отстраняват-понякога и физически!!!
  • 52 ЛИЛА

    6 5 Отговор
    ТАЯ СЪДИЙКА ДИШЕВА Е ПОТРЕС ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА,СТАВА САМО ЗА ПРОДАВАЧКА НА СЕРГИЯ.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 гост

    2 1 Отговор
    Дишева, къде згази лука та подскачаш?
  • 55 Микренски помак

    2 1 Отговор
    Наска общата тръгнала да дава оценки за морал и ценности... Какво доживяхме. Точно ти ли Наске? Сега да не събираш меда на Лозан Панов?
  • 56 Кико

    2 2 Отговор
    Защо така другарко?
  • 57 бабаяга

    1 1 Отговор
    Този ленинист го раздава! Не си ли го бучнахте вие?
  • 58 Коко

    5 1 Отговор
    Бойко Бойко глави празна остави държавата празна махни сега и Лозан Панов и сложи твой човек на този пост магарета много калинки много даже вече има кандидатура Митьо очите клиент на прокуратура Бойко Бойко що така затри таз хубава страна
  • 59 Хм ко стана

    3 1 Отговор
    Вярно бе. Какво стана с Митьо очите. Той в ареста ли е? на свобода ли е? Беше мн вървежен преди а сега никой не го е чувал и виждал. Странно. Те бяха го гръмнали и после ............. ? Както и да е замислих се за човечеца.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ke da

    3 0 Отговор
    Трън в очите на падишах и шише - е този Лозан Панов , който не ще да оближе задниците им и отстоява независимостта на съдиите от власт имащите! А всъщност той е единствената останала личностна преграда пред пълното завладяване на държавата от Задкулисието управлявало България през последните 30+45 години! Народе имали те , няма ли те - прост ли си , страхлив ли си?!!!
  • 62 СТОП

    1 0 Отговор
    Всъщност във ВСС трябва да има представители само и единсрвено от гилдията.Никакви политически предложения и назначения.Чрез квотите на президента и парламента влизат “не случайни,политически обвързани магистрати посочени от някой”.Това е причината заради лошите резултати в правосъдието.Все пак адвокатите пишат законите, за да им е поудобно и евтино.Вижте само поправките в законите и ще разберете кой е имал интерес.Лошо се пишат и не се обсъждат достатъчно
  • 63 йокин

    2 0 Отговор
    В един филм,имаше реплика''на тази работа/позиция си,ЗАЩОТО СИ ЦЕЛУНАЛ,ПРАВИЛНИЯ ЗАДНИК''!
  • 64 ДАЩЕВА

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    ТАЯ СЪДИЙКА КУПУВА АПАРТАМЕНТИ НА КИЛОГРАМ НА НИКАКВИ ЦЕНИ,А СЕ ШИРИ ВЪВ ВЕДОМСТВЕНИ ЖИЛИЩА,ЗАЩО НЕ Е ОСЪДЕНА ДО СЕГА ТАЗИ ПРОСТАЧКА?!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Йо хо хо

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Глей ти":

    Добре, че си вметнал евентуално, защото съвсем не са независими тези от ССБ.4683
  • 67 pepi 52

    0 1 Отговор
    хаха лили маринкова нещо страх ли имаш от тази мръсница и шефът и лозан панов та така лекичко ги насочваш към оправдателни присъди
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.