Last news in Fakti

2 Юни, 2020 22:20 6 771 45

Крум Зарков пред ФАКТИ: Нима без тази държава тази олигархия би била възможна?

  • крум зарков-
  • мониторинг-
  • европейска комисия-
  • съвет на ес

''В последните години ние се озовахме в ситуация на пълен, тотален институционален крах'', категоричен е социалистът

Крум Зарков пред ФАКТИ: Нима без тази държава тази олигархия би била възможна? - 1
Снимка: ФАКТИ

''За съжаление сме заринати от какви ли не актуалности. Всъщност, става дума за документ на Съвета на Европейския съюз, който в рамките на процедурата на европейския семестър, която трябва да стикова, грубо казано, икономическите политики, реши, че е необходимо на България да бъде припомнено, че тя е под мониторингов механизъм, тъй като върховенството на правото, правосъдната ни реформа, има отношение към цялостното развитие на нашата нация, а оттам и на развитието на Европейския съюз'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ зам.-председателят на ПГ на БСП в 44-ото Народно събрание - Крум Зарков. Думите му са повод факта, че в крайна сметка, под една или друга форма, мониторингът от ЕК спрямо България засега остава.

''Това, което се случи е, че г-н Жан-Клод Юнкер по абсолютно политически причини и до голяма степен обезсмисляйки т.нар. обективен критерий на доклада, обеща в някакъв странен приятелски разговор на нашия министър-председател, че този механизъм ще отпадне. За да изпълни обещанието си, Европейската комисия направи доклад през октомври месец миналата година, в който действително препоръча този механизъм да отпадне. Но за отпадането му, за окончателното решение, се изчаква становище на Съвета и становище на Европейския парламент. Е, Съветът, не точно по този въпрос, но в рамките на друг механизъм, изрази според нас критично становище и ние бяхме длъжни в Народното събрание да поставим въпроса. За съжаление вие правилно отбелязвате, че вместо да предизвика сериозен разговор по това какво точно остава да се направи така, че да удовлетворим стандартите за истинска правова държава, влезнахме в обвинение за фалшиви новини и обидни реплики един към друг. След което следващата порция новини от 8:00 във Фейсбук замете и тази тема под килима'', продължи по темата социалистът.

Водещата Маринкова запита госта си за причината, поради която България все още е наблюдавана от ЕК, а той ѝ отговори така: ''Заради липса на осъдителни присъди, свързани с корупцията по високите етажи на властта, най-общо казано. И трябва да кажем, за да е ясно: ние сме формално все още под такъв мониторингов механизъм. Европейският съюз работи за друг общ за всички държави-членки механизъм, който да проследява върховенството на закона. Но в момента, в който си говорим, България е все още, заедно с Румъния, това са единствените две страни, които са поставени под такъв доста унизителен за всички нас като българи механизъм.''

''Вътре се говори (б.р. в доклада на Съвета на Европейския съюз) за драстичните неравенства в българското общество, фактът, че не можем да отлепим по много показатели, там е отбелязано и това, че правосъдната ни система не работи и това за всеки здравомислещ човек, не е нужно човек да е експерт, за да разбере, че няма ли правила, навлизаме в закона на джунглата, където силни икономически и с връзки с властта хора мачкат други, унищожавайки техните добри идеи, тяхната енергия и гонейки ги в крайна сметка в чужбина'', каза още Зарков.

Цялата тази идея на мониторингов механизъм е всъщност да се осъществи институционален натиск отвън. В интерес на истината трябва да кажем, че по последните проучвания, които съм чел, бяха преди година-две и надали са се променили, но голяма степен от българите подкрепяха идеята за съществуване именно на такъв механизъм, тъй като нямаме доверие в собствените си институции. Така че, ако този мониторингов механизъм има смисъл, той е именно да осъществява такъв натиск. Ако този натиск се реализира в нещо добро, толкова по-добре. Аз все пак оставам скептичен и мисля, че нито някой от Дубай, нито някой от Брюксел ще ни помогне да решим собствените си проблеми, ако ние нямаме смелостта да се изправим срещу тях и най-малкото да ги назовем'', отбеляза зам.-председателят на ПГ на БСП в 44-ото Народно събрание.

За скандалната сага между бизнесмена в изгнание Васил Божков и някои представители на изпълнителната власт, Крум Зарков заяви следното: ''За да има последствия от един такъв скандал, той трябва да бъде разчепкан до дъно. И то не от опозиционен депутат, не от анализатор, не дори от журналист, макар че всеки един от тях има своята роля, журналистите да задават своите въпроси, депутатите да държат въпроса на дневния ред, анализаторите да обясняват на широката аудитория какво се случва. Но в крайна сметка институциите могат единствено да кажат какво точно се случва. И тук стигаме до големия проблем, г-жо Маринкова. В последните години ние се озовахме в ситуация на пълен, тотален институционален крах. Няма практически институция в българската държава, включително парламентът, към която се числя, която да има някаква степен на обществено доверие, такова, че да може да излезе нейният председател, или представител, и да каже: ''Уважаеми дами и господа българи, това е истината или това не е''. В такава криза на авторитети и институционално съществование въобще, то ние се оказваме винаги в ситуация на дума срещу дума, на един интернет пост срещу друг фейсбук статус. Страхувам се, че много трудно ще преодолеем този недъг. Има много конкретни решения, които сме критикували на правителствата на ГЕРБ, но един голям техен грях е именно този - изчерпването на съдържанието на институциите, превръщането на Конституцията в кухи фрази, унищожаването на критичните медии, целенасочено или без да искат. Истината е, че в последните 10 години това се получи и това ни води до много тежкия въпрос, който стои пред нас сега.''

Зарков коментира и как би могъл да се развие гореспоменатият скандал: ''Всичко зависи от няколко неща. До каква степен обществото ще търси отговори, т.е. ще поддържа темата, до каква степен журналистите ще поставят въпроси, но най-вече до каква степен прокуратурата и компетентните органи ще се заемат с въпроса и ще поемат отговорността да кажат кое от казаното в комикси, паметни записки, или каквито и да други форми да се появяват, е истина и кое не. Не може Фейсбук да замести съдебната зала, няма как да стане.''

''Нима без тази държава тази олигархия би била възможна?'', запита реторично социалистът.

''Фактите, които могат да бъдат проверени са например начинът, по който е приет този закон. Истината в такива случаи се установява от конституционно установените органи'', категоричен е той.

''Докато КЗК не работи никоя държавна бензиностанция няма да осигури конкуренция на пазара на горивата, имам предвид, докато не работи добре, докато КФН не заработи добре и друг път ще фалират застрахователни дружества, които никой не е разбрал, че са пробити в продължение на времето, докато Търговският регистър и НАП продължават да позволяват пробиви, изтичане на данни и блокирания, ще имаме скандал след скандала'', смята младият депутат.

Според него в контекста на предстоящия вътрешен избор в БСП, който ще определи следващия председател на партията, колегите му, борещи се за поста, са тръгнали по лош път.

За това, че президентът Радев сезира Конституционния съд за някои неща в Закона за здравето, юристът Крум Зарков каза следното: ''Цялото това законодателство, което беше създадено във връзка с извънредното положение, беше доста объркано и тук вина носи управляващото мнозинство, доколкото то стимулираше този процес. Идеята на закона беше, от самото му начало, тъй като Конституцията разпорежда, че ограничаване на права и свободи може да става само със закон. Този закон трябваше от една страна да каже какво точно не могат да правят хората, за да се защитят здравно, и от друга страна да даде онези инструменти на държавата, за да може тя да подпомогне най-пострадалите, било то физически лица или фирми. Вместо това обаче те със закон прехвърлиха всичко в ръцете на министъра на здравеопазването, в следствие на което се създаде един известен хаос от сорта на ''днес сте с маски, утре сте без маски''. А два месеца по-късно решиха да отменят извънредното положение, но без практическите да го отменят, т.е. да го кръстят по друг начин, но да остане същото. Сега сме в извънредна епидемиологична обстановка, мисля, че това беше точният термин, в която министърът на здравеопазването със съответните заповеди решава какво е позволено и какво не. Според администрацията на президента и според мен това съвсем не отговаря на конституционните изисквания.''

''Мандат не се изкарва с всяване на страх в демократичните държави, а с печелене и удържане на доверие'', категоричен бе Зарков по повод очевидното намерение на тази власт да изкара мандата си, независимо от непрекъснатите скандали, случващи се в или около нея.

''Може да има планове и сценарии всякакви. Това, което е ясно е, че обществото ни се тресе, въпреки че не се вижда на повърхността, от сериозна криза. И не говоря тук само за социално-икономическата, макар че не я подценявам, а става дума за пълното недоверие на огромна част от нашите съграждани към представителните институции. И който си мисли, че може да го преодолее това нещо с различни схеми на върха, дълбоко се лъже и рано или късно ще бъде пометен'', завърши социалистът Крум Зарков.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    21 46 Отговор
    Пак недоволни комунисти

    Коментиран от #23

  • 2 нашия

    18 24 Отговор
    не без държавата-без тази и управа Зарков-и твойте понятия са много объркани-вече се отъждествява управление с държава-бог да ни пази и от такива като теб

    Коментиран от #37

  • 3 Кой68

    25 15 Отговор
    Тази "олигархия"е творение на БКП+ДС=БСП..
  • 4 High

    14 7 Отговор
    Язък , че има дипломи...държавата не е възможна без олигарсите, които перат пари на чужденци. Нито имаме образована работна ръка , нито капитали, както и куп други изисквания . В момента сме много над стандарта за възможностите си. Айде да видиме дали от държавната лотария ще влиза толкова висок приход , колкото имаше с частните (перални) ,)
  • 5 нашия

    19 7 Отговор
    ако като бъдещ,евентуално управник си мислиш че ти управника си държавата-не си за тая работа-грешен начин на мислене млади момко
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А бе

    18 18 Отговор
    Представителите на най-крадливата и кървава партия в българската история нямат право даже да мислят, а не да задават подобни въпроси!
  • 8 Plovdiv

    20 12 Отговор
    Българите вече не вярват, че изобщо е възможно да има непокварени хора тук, които да сринат това безумно грабителство. Това е разликата от началото на 1997 г. - тогава все още хората вярваха... Единствен изход е да се откажем от националния си суверенитет и да се присъединим към Гърция, ако ще даже и Румъния.
  • 9 Другарите

    17 12 Отговор
    Смях голям са тия червените

    Коментиран от #10

  • 10 München

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "Другарите":

    Абе, червени, сини, жълти.... Ако се спазваха законите, да има справедливост и равен шанс за всички, уважение в бизнеса и милееме за държавата, без лобита и продаване на чужди интереси, къде щяхме да сме сега?
  • 11 месара

    23 5 Отговор
    крумчо, комсомолецо , другарю , мама не ти ли е казвала че тези олигарси ги създаде партията ( БСП) в която членуваш ?
  • 12 РЕАЛИСТ

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Трябваше":

    Ама, нали толкова квичахте срещу Народния съд, а подкрепяте военната тричленка в Румъния, която осъди Чаушеску. Дори французите тогава се възмутиха от това беззаконие. И между другото се доказа, че са ги мъчили, за да разберат къде им са банковите сметки. Май са искали париците да им докопат демократите от новия ред.
  • 13 БСП София

    11 12 Отговор
    Нинова, Радев, Манолова! Сполука за България!

    Коментиран от #15

  • 14 Гого

    20 14 Отговор
    Ами кое за което говори Зарков не вярно? Стига вече с този комунизъм. Такъв отдавна няма, а ако има той сред ГЕРБ. ББ-член на БКП, Цецка Цачева - Член на БКП и Парт. секретар, Росвен Плевналиев - Голям член на БКП. Всичките изведнъж станаха антикомунисти. Хайде бе... Така, че и тия дето пишат среу Заркоя, май са комунисти, ама от тия, истинските. А за другото, за мафията, ами Божков пусна духа от бутилкката и сега тия хубавци се мъчат да се оправдават. То където бутнеш - мирише, ама яко. Ето днес и Каракачанов се оказа кръстник на единия Бобоков. Ама той не знаел. Да бе да. Как не. Чак ме просълзи. Та корупцията и мафията е плъзнала дълбоко във властта. И имаме такава държава. Какво да се чудим за мониториг от страна на ЕС? Е в какво не е прав Зарков?

    Коментиран от #20

  • 15 Партизан!

    9 8 Отговор

    До коментар #13 от "БСП София":

    Да взривяваме църкви и обираме мандри!

    Коментиран от #19, #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 РЕАЛИСТ

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "В .В.":

    Абе, тая Цветелина защо вече никой не я споменава? Забравена от медиите ще да е. Има нещо гнило в Дания.

    Коментиран от #21

  • 19 нашия

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Партизан!":

    ти па колко си изостанал не е истина-в разбирането на същността-или това си знаеш това си баеш
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 нашия

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТ":

    ами генералска щерка как да я помнят
  • 22 нашия

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Партизан!":

    а за разстрелите на деца -нещо да кажеш-айде да не връщаме назад ,че там е майка плаче кавал свири -не са ти казвали в училище тия работи за царския режим нали
  • 23 Безименен

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    Що ти доволен ли си? Втория пенсионен стълб изчезна. Баба ти, дядо ти, те ккак са, или ти си от грабливите. (Група Експресно Разграбване България)

    Коментиран от #28

  • 24 другар

    7 2 Отговор
    Този е ПУТьО АННИН..
  • 25 Знаещи

    5 5 Отговор
    Толкова знаете че плюете нещо което не е съществувало. Всиички гербери са виши соц лидери.
  • 26 В .В.

    2 13 Отговор
    Умно момче...Ще бъде полезен в бъдеще...За управлението на България..
  • 27 В.В.

    0 1 Отговор
    А може Дебелогъзия да го коронясат в Дубай...И Султан да си има територията...Без други о. позиции.,,,Ее,,???
  • 28 Anonim

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Безименен":

    Аз да доволен съм взимам пенсия таван защото съм работил цял живот на висок доход имам и спестявания ти чакай някой да ти даде безвъзмездно

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Безименен

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "Anonim":

    Не чакам нищо, и ти като вожда си самохвалко. Я ми кажи колко е тавана на пенсията.
  • 30 Лъжльо

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Anonim":

    Ако е вярно това че вземаш тавана значи половината стаж е при комунисти.
  • 31 Бай недял

    5 3 Отговор
    Човек да остане с впечатление, че давате думата само на комуняги. Да нямате натиск от някой, че така се получава?
  • 32 Да да

    8 2 Отговор
    БКП взе активно участие за зачеването олигархията в България.
  • 33 МОЕТО ИМЕ Е

    10 1 Отговор
    ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ОЛИГАРХИЯ СЕ НАРИЧА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ. ЛЕЧЕНИЕТО - ЛУСТРАЦИЯ И ОДЪРЖАВЯВАНЕ НА КРАДЕНОТО ИМУЩЕСТВО.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Затвори си

    5 4 Отговор
    плювалника, че твоята партия създаде олигарсите, който после и пълнеха касичката....,
    А факти да не е на Божков че всеки ден публикува все по не адекватни интервюта

    Коментиран от #38

  • 36 Бцж

    2 1 Отговор
    Няма никаква връзка с КВ. 19.Защо и преписва ме някаква съпричастност. Прави се във Франция 30 те години, в България след 1956.гпроизвеждана е в много държави, Защо по време на Соца. До1989г в България са построени толкова много белодробни болници????? Мизерен живот, болестта на беднотията и Мизерията!!!
  • 37 Neseriozno

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "нашия":

    И какво Зарков и БСП ли сега са виновни за мафиотското управление и кражбите от страна на управляващата мафия, съжалявам че гласувах за герб два пъти, не може да се правят сделки с бизнесмафията насред бял ден и прокуратурата да е напълнила гащите от страх да не раследва някой си там във властта, жертват си едни малки рибички в управлението за прах в очите а тези които печелят по 20 - 40% процента си живеят живота!
  • 38 Neseriozno

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Затвори си":

    Ха, ха, ха Крадеца вика дръжте крадеца, то в самата БСП има по малко бивши комунисти и бивши агенти отколкото в герб, но ние българите бедна ни фантазията от тези които ни крадат и лъжат вече 11 години и викат дръжте крадеца, пазете се от комунистите, но от сега нататък няма да ме е срам да казвам на улицата че ще гласувам за БСП излиза че там има по малко бивши агенти и повече къдарни и честини хора, на 29 години съм!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Политолог

    4 1 Отговор
    Крумчо, Крумчо ти много си ги разбирал тези неща. Явно ти помага фактът, че си внук на генерал от ДС и цялото ти семейство са стари ченгета от ДС
  • 45 777

    1 0 Отговор
    Смятам че не трябва да има вече заблудени българи да вярват на тази партия.Осиновява президент предложен от инициативен комитет,защо?
    Замества компрометирали се хора от ръководството с млади които лесно маниполира.Подкрепят всички които са против държавата.