Last news in Fakti

1 Септември, 2020 19:10 6 250 24

Орхан Исмаилов пред ФАКТИ: Доверието към Парламента е на най-ниското равнище

  • дпс-
  • конституция-
  • комисия по досиетата-
  • орхан исмаилов

"Изборните правила трябва да бъдат изработени, така че да има възможност гражданското общество да има по-голяма тежест", каза Орхан Исмаилов

Орхан Исмаилов пред ФАКТИ: Доверието към Парламента е на най-ниското равнище - 1
Снимка: ФАКТИ

„ДПС винаги използва ситуацията много добре. Няма как в тази среда, където има протестиращи, където има недоволство, гражданското общество има праг на нетърпимост да се говори за основния закон – Конституцията. Според мен, това не е редно“.

Това каза лидерът на Народната партия „Свобода и достойнство“ Орхан Исмаилов пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

Лили Маринкова изрази мнение, че едва ли ГЕРБ И ДПС не са съгласували предложението за свикване на Велико народно събрание, а Орхан Исмаилов отговори, че не знае дали такова съгласуване се е случило. „Самият факт, че се стигна дотам управляващата партия да предложи рестарт на държавата чрез нова Конституция означава, че те самите осъзнават като управляващи, че вече наистина е дошло времето за основни промени за цялата система, за цялата структура, за цялото управление“, коментира той.

„В момента доверието към Парламента като институция е на най-ниското равнище“, каза Орхан Исмаилов. „Не може от днес за утре или, както се казва – „на крак“, да пишем Конституция“, допълни той.

Дали управляващите печелят време с предложението си за нова Конституция, Орхан Исмаилов коментира: „Ако някой си мисли, че печели време или забавя времето, аз мисля, че не печели. Напротив – той губи. Когато човек няма от какво да се притеснява, когато казва истината и т.н., времето си е едно. Действията, ситуацията, динамика, недоволството – трябва да се чуе гласът на тези хора“.

Лили Маринкова изрази опасение, че най-големите злоупотреби с общественото напрежение са ставали, когато в Парламента имат неотстъпчивост по въпроси, които са категорични и ясни. „Не е въпросът дали 120 гласа ще бъдат събрани, дали 160 гласа ще има за свикване на Велико народно събрание. Проблемът е съвсем друг. Чрез Конституцията и чрез подписите и коалициите се измества центърът на тежестта. Хората, които са излезли, гражданското общество недоволства от това, което се случва през последните 30 години. Това е проблемът тук. Конституцията в момента е пинг-понг, оправдание“, каза Исмаилов.

На въпроса къде е най-големия порок на фасадната демокрация от последните 30 години, Орхан Исмаилов отговори: „Няма реална демокрация в България. Колкото и да го говорим, да го пишем, да го казваме, че сме много толерантни, много демократични, не е така. И това го показват фактите“.

„Нашите съседки, който бяха в Съвета за икономическа взаимопомощ много по-бързо минаха и се развиват, докато ние 30 години стоим на същото място. Не казвам, че много неща не са направени, напротив, но този процес можеше да се съкрати с 10-15 години. Но това разделение в обществото, това, че всички дърпат на различни страни, а не гледаме силата и тягата, така че да сме напред като държава, като обединяване на нацията - с тези разделения стигнахме до това положение. Още в самото начало на демокрацията след падането на комунистическата власт, още тогава тези новите политици, които бяха демократи, които все още са живи и здрави, трябваше да излязат с ясното съзнание пред обществото и да кажат кой кой е в духовното, политическото, икономическото“, каза още Исмаилов.

Лили Маринкова припомни, че Орхан Исмаилов години наред работи като заместник-председател на Комисията по досиетата. „Всички политически партии не бяха сигурни дали да съществува тази комисия или да не съществува. След това имаше и много атаки срещу нея“, каза той.

На въпроса дали са били заобиколени важни имена и фигури, дали се е укривала информация, Исмаилов отговори: „Далеч сме от мисълта, че Комисията по досиетата получи целия архив. Може би получи това, което е останало. Има протоколи и данни, че още 1990 година при министъра на вътрешните работи и г-жа Нанка Серкеджиева, която е отговаряла за архива са унищожени много документи на лица, които по един или друг начин после са попаднали в редиците на властта, тоест лица, които извършват публични действия. Комисията по досиетата получи това, което имаше като наличност в архивите към 2007 година“.

Орхан Исмаилов коментира действията на Петър Стоянов и Иван Костов относно Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия с: „Когато си демократ, ти си затова си там – да покажеш истината на хората. Тогава защо това не се е случило, защото тогава е имало такъв закон? Тогава действащият президент Георги Първанов, доколкото си спомням има вето, Конституционния съд излиза с тълкувание, че този закон е противоконституционен. В същото време, когато ние сме разглеждали Конституционния съд, се оказва, че мнозинството от тези съдии, които са излезли с това тълкувателно решение са принадлежали и са били съпричастни към ДС“.

„Мисля, че вече е крайно време да се знае кой кой е в тази държава и да излезе истината“, каза Исмаилов.

На въпрос за исканията за лустрация на членове на Държавна сигурност, Исмаилов отговори: „Лустрацията може би щеше да бъде ефективна, ако се беше случила в самото начало или да кажем 1997-1998 година. В момента този ефект вече е минимален, защото тези хора, които са дърпали конците са на пределна възраст“.

„Тези хора през тези години са взимали такива решения, от които е зависела нашата държава или всички ние. И в същото време тези хора, за мен, са били зависими – те са знаели, че някъде там имат нещо. Нали знаете, че когато човек има тайни, винаги може да му се въздейства“, каза още той.

За въпроса на Лили Маринкова дали това, че Касим Дал е действал за отваряне на досиетата е понижило доверието на Доган към него, Исмаилов отговори: „На него му помогна чисто в човешки план, за да разбере истината. Може би в партиен план му попречи, защото той по този начин си навлече доста неприятели. Не, че преди това е имал доста приятели там. ДПС е една от парламентарните групи с най-много хора, съпричастни към Държавна сигурност“.

„Изборните правила трябва да бъдат изработени, така че да има възможност гражданското общество да има по-голяма тежест и да има по-голяма представеност“, каза в края на разговора Орхан Исмаилов.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсия

    7 22 Отговор
    Лили Маринкова защо не си стои вече вкъщи? Изглежда много уморена и задава глупави въпроси, а минава за "голям" журналист. Че и по TV1 я дават.
  • 2 Ххх

    41 5 Отговор
    Ако бяхме нормална държава ДПС изобщо нямаше да съществува на политическата сцена , но уви наш Боко обича да ходи до анкара да се клани!

    Коментиран от #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тошко

    30 4 Отговор
    Оставка свобода за българският народ

    Коментиран от #18

  • 5 Под

    11 1 Отговор
    нивото ! "0" !!!
  • 6 Булгар

    30 7 Отговор
    Бай Орхане,ДПС е етническа партия ,което е в нарушение на закона за партиите.ГЕРБ пък е създадена и финансирана от немска фондация “Ханс Зайдел" също в нарушение на закона за ПП.Оставка,Съд и Затвор.
  • 7 Опа

    16 1 Отговор
    А, добър ВИ Ден!!!
  • 8 Адв. Хаджигенов

    7 16 Отговор
    Евала Осман! Каза го много точно. И ДПС е най-умната партия в България. Аферим Вересим

    Коментиран от #24

  • 9 Олигарси те щели да докарат Орешарски???

    21 4 Отговор
    Ако си вярва Бойко на това което говори, значи има здравословни проблеми Но не си вярва, а и Оре шарски е История, Виденов или Луканов покойника ще се върне!!! Плашило то си ти, твоето присъствие начело на държавата, вече няма с какво да плашиш Народа, Блъфираш и всички го знаят и никой не се плаши от нищо, Театрото ти свърши!!!!!
  • 10 анонимин

    20 3 Отговор
    Не парламент,а шайка престъпници ни управляват!Затвор за тях!

    Коментиран от #14

  • 11 любопитен

    8 5 Отговор
    Тоз , да не кандидатства за пост Мин.Председател ? Подобен на него , вече го е заел .
  • 12 За сметка на това

    6 3 Отговор
    им подарихме нов парламент.
  • 13 Разбрахте ли

    11 2 Отговор
    как са окрали здравната каса с Ковид-а?

    Коментиран от #19

  • 14 е х оооооооооо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "анонимин":

    Ти ли ще им плащаш издръждата там ???
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Оставка

    11 5 Отговор
    Този откъде се появи. По добре да се скрие.
  • 17 КОКО ДРИЛО

    5 5 Отговор
    НОВ ПАРАЛАМЕНТ БЕЗ ДЕПЕСЕ И БЕСПЕТО .........
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сали

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Разбрахте ли":

    Не бе ,знаеш ли ? Кажи как?😆😁
  • 20 Заедно да изметем недоразумението

    7 1 Отговор
    Заедно да изметем недоразумението гербераско Мухобойко
  • 21 Зайко Байко многознайко

    3 1 Отговор
    Хасан беэпеперудника си е эаминал, от петък до днес ми беше наложена эабрана! Тоя миэерник, който е редакторче, но повече обича да участва в чата, като Хасан и да манипулира плюсовете и минусите. Нали е беэ#ичник, го бичат да кара дежурствата по цели уикенди! Эатова го поэдравявам с една тлъста Българска попръжня от старовремските!
  • 22 Анонимен

    3 0 Отговор
    Орханчо, хотин си и нищо че си мюсюлманин. Дори навън перфектно се разбират, но тук няма как бау ви ганю да.. Кратко, точно и ясно. Кой не го харесва, да не го чете. Начетено момче. Всичко е с времето си, фоган е бил, но е на 66 хийии. Дайте път на Орхан.. Не гласувам, но едно рамо от мен чедо инаш. Ит тях има много умници.
  • 23 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Заблуждавате се! Генезисът и господарите на на ДПС трябва да бъдат търсени в Масквету. Не в Анкара. Частта на Анкара беше насилствено изрязана с отцепването на Лютви Местан.
  • 24 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Адв. Хаджигенов":

    Орхан е един от кадърните хора в България!