29 Септември, 2020 23:20 10 937 54

Гергана Пирозова пред ФАКТИ: Ние сме изправени пред геноцид

  • гергана пирозова-
  • театър-
  • култура-
  • културна реформа-
  • лом-
  • фестивал-
  • цвета караянчева-
  • обезлюдяване

"Ето това може да обедини цялата нация – да пожелаем да оживеем", каза Пирозова

Гергана Пирозова пред ФАКТИ: Ние сме изправени пред геноцид - 1
Снимка: ФАКТИ

„В областта на културата процесите са от последните десет години, за да се стигне до това състояние. Много пъти сме си говорили и в други ефири, че състоянието на театралната критика – това, с което аз се занимавам, защо изчезва. Това са десет години, в които едно и също трябваше да повтарям, че това е състоянието и на културната политика, и състоянието на медиите – доколко допускат да има театрална критика, изобщо да има критически дух и критическо съзнание към обкръжаващото ни“.

Това каза Гергана Пирозова – театровед и театрален критик, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

„Ние сме свидетели на небезизвестната културна реформа на Вежди Рашидов, но тук трябва да отбележим, че тази културна реформа всъщност промени отношението към културата. Ние знаем, че културата е най-общо казано – има хиляди дефиниции, но ако предположим, че културата е система от символи, които ние предаваме и собствения си опит, но и всичко социално – нашето социално наследство, културата е и нашите общи кодове, с които ние предаваме натрупания опит на следващите и по-следващите.

Изведнъж ние се оказваме в състояние, в което за културата се говори като за пазар. За културата се говори, че тя най-после трябва да влезе в т. нар. пазарна икономика", каза Пирозова и допълни: "Това - в целия културен цивилизован свят и на Запад и на Изток, да кажеш, че културата е пазар и нищо повече е не просто кощунство, това е варварство“.

„Ние сме свидетели на едно много ясно действие. Започна с това да унижава гилдията, сценичните изкуства, изобщо хората, занимаващи се с култура да обясняват как са мързеливи и затова не могат да изкарат пари, затова искат само държавата да им дава“, коментира Гергана Пирозова.

„Те си създадоха мрежа, с която да си създават собствени образи, които да представляват привидно културата в България. Така, както всяка диктатура прави. Така, както всяка задържала се твърде дълго власт – тя си създава популярни лица. Това направиха и те“, каза още тя.

„Ето например сценичните изкуства. Повечето назначени - и това е ясно, са политически. Какво има да се учудваме кой как реагира. Ами, той е зависим. Той ако реагира, моментално ще бъде наказан. Ние бяхме свидетели на такива действия, когато 2016 година гилдията се събуди за кратко и поиска оставката на Вежди Рашидов за провежданата реформа", допълни Пирозова.

„Ние сме свидетели на – много ми е тъжно да кажа, загуба на достойнство в гилдията. Огромно и всеобщо, за съжаление. Има, разбира се, колеги, които ходят на протестите – както и аз ходя, които са озадачени от поведението на част от нашите колеги и даже се попитахме как ще се гледаме след това в очите. Аз затова наистина смятам, че ние сме в исторически момент. Да, разделени сме – от страна на морала и от страната на обслужващите“, каза Гергана Пирозова.

„В гилдията с тези хора как ще се гледаме после в очите, когато на мен ми се пише: „Малко са те били, трябваше повече да те бият на площада“? И това е колега, който е изискан, той в живота даже има роля на интелектуалец“, допълни тя.

„Аз в момента се връщам от единствения фестивал, който успя да се състои в провинцията – в град Лом, на любителските театри. Тъй като аз от много време се занимавам с любителски театър, за мен това е огромно вдъхновение – да видиш едни абсолютно изоставени хора, които на живот и смърт са се вкопчили не в друго, а в театър, които правят театър със сетни сили.

Не можете да си представите трагедията в очите на тези хора. Защото ако трябва да кажа в какво живеем – всеки казва: „Ние сме в някакъв фарс, ние сме в някакъв абсурд“, не ние сме в трагедия. С много трупове, с много жертви, за които ние непрекъснато мълчим сякаш не е пред очите ни. Но когато отидеш в тези населени места, когато се срещнеш с тези хора и ти казват: „Нашето село беше от 3000 човека, сега Гергана, сме само 300 и правим театър на живот и смърт“, питам ги държавата помага ли, общината помага ли, не, не – "всичко си правим сами", тогава разбираш пред какво сме изправени. Ние сме изправени пред геноцид. Веднъж телата ни изчезват, преди това духа“, каза Пирозова в студиото на ФАКТИ.

„Ето това може да обедини цялата нация – да пожелаем да оживеем. Да пожелаем да не си предаваме духа и да не предаваме телата си“, допълни тя.

„Аз съм цяла седмица в Лом. Виждам тъгата в очите на тези хора и страха, защото цялата администрация е превзета от ГЕРБ и никой не смее нищичко да каже, защото знае, че след това ще бъде наказан. И това се случва непрекъснато. Тази изоставена част от България. Три дена няма вода. Да, знам, че е злободневно, но то е илюстрация“, каза Пирозова.

„Ние ги нападаме тези хора - защо и те не излизат в Лом на протест да викат за оставка. Това са смазани, изоставени хора. И не от днес – от 30 години са изоставени. И ние искаме от тях да станат героите на деня. Ами, цената после – кой ще я плати? Пак те ще я платят. Затова по-скоро ми се иска да обърнем внимание на тези хора там във всички изоставени райони. Да го окуражаваме, а не да ги обиждаме“, каза още тя.

„Но защо го разказвам това. Отивам аз в Лом, три дена няма вода, най-после тръгва едно чучурче и се зашушуква – няма никъде съобщение за това нещо, но Караянчева пристига в Лом по време на фестивала, наема си залата по време на фестивала, кани само с покани за членове на ГЕРБ, обяснява ни как трябва да го ходим пеша, защото метрото е на Бойко Борисов.

В града никой не знае. Само нещо се шушука, няма никъде съобщение нищо – толкова странно. Пристигат десет джипа, НСО, охрани, страшно нещо, хората не знаят какво става, провежда се цялата тази агитация, която беше отново унизителна за тези културни хора, защото тази жена не е проверила да види кой е този град Лом, каква история има този град Лом, че там е първият театър, че това е бил един от най-богатите градове заради търговията, Дунава, първата австрийска корабна асоциация, изобщо богат търговския град някога. С дух.

И тя отива и - за да се прави на човек от народа, започва да им говори меко, а там говорят твърдо. Говори на меко, за да е близко до народа. Как, противопоставяйки ни отново – ние, софиянците протестиращите на нас, тези в провинцията. Много е страшно, но по-страшното е, че откриваш - като бели петна в мозъка, цели територии напуснати. Няма ги хората“, каза Пирозова в края на разговора.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антрополога

    44 4 Отговор
    Ние сме изправени пред геноцид на един изнудване отбкравари бандит сега отново ще се откупва като иска да купува нови 8 фърчила Ф16 Блок 70!

    Коментиран от #4

  • 2 ПКП

    4 24 Отговор
    В Армения не е имало геноцид.В България също.

    Коментиран от #3

  • 3 Бат Бойко нощния бандит

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "ПКП":

    Млък бе!ПКП такава!
  • 4 Дельо Хайдутин

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Антрополога":

    И те на хартия ,като предишните.С предишните и сегашните милиарди се откупва.Не разбрахте ли че самолети няма да има?

    Коментиран от #8

  • 5 дУган

    18 1 Отговор
    Е ко да го прая сега ония толуп?Да го уволнявам ли вече?
  • 6 Купуваме

    21 2 Отговор
    Цяла ескадрила Ф-16 и нови радари плюс ПВО Железен купол.

    Коментиран от #10, #13

  • 7 Бойку шкафа

    19 3 Отговор
    Оставка ще има,когато ми разреши моя господар.
  • 8 Дивергент

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дельо Хайдутин":

    Дресирания козяшки бандит който топи народа 10 години!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Уди Кълвача

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Купуваме":

    Купувате ама някой друг път, незаконно правителство на бандити няма легитимност да купува каквото и да било!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 шанаДжия

    16 1 Отговор
    Не сме изправени - наведени сме!
  • 13 Дельо Хайдутин

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Купуваме":

    Така го е закъсал Боко ,че за да му отърват кожата американците и самолетоносач ще купи от тях.

    Коментиран от #36

  • 14 Последния Софиянец

    22 3 Отговор
    Този зависим човек Борисов ако не го махнем скоро ще нанесе още по големи поразии.За да се спаси и майка си ще продаде.След него потоп.
  • 15 Бойко -българската Чичолина

    24 4 Отговор
    Вежди по професия е каменоделец,не само неграмотен ,но и тежък алкохолик
  • 16 яяя1

    8 19 Отговор
    Жалка соросоидна пръдла ! Театрален критик беше проф. Вучков, а ти си ПКП, в Лом!
  • 17 Дедо Пенс

    15 3 Отговор
    Културата безусловно е изключително важна за нацията,но за съжаление е подложено под въпрос и физическото оцеляване на българския народ !!!
  • 18 Активист на БКП

    7 2 Отговор
    Херострат от Хераково трябва час по-скоро да влезе в затвора.
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 2 Отговор
    та в ЛОМ командва ДИМАТА ДИМИТЪР АВРАМОВ бивш депутат от герб
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 2 Отговор
    да хората не само в ЛОМ а и в северозападна БЪЛГАРИЯ СЕ страхуват безработица болести глад
  • 22 ГЕНОЦИДЪТ

    18 3 Отговор
    Всички в България са подложени на геноцид,
    на дъното на ЕС.
    Под бодрите репортажи на мисирките на Борисов

    Народът е последен по заплати и пенсии!
    Управляващите са първи по корупция!
    ГЕРБ не са партия, а мафия!
    С капо ди тути капи Джипкаджията с Шкафчето!
    Но мафията е ДЕДОСЕГАЕМА,
    докато Борисов по путинистки и по лукаченковски
    фалшифицира изборите!
    Чрез над милион фалшиви избиратели "мъртви души"
    във фалшивите избирателни списъци...
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор
    почти всеки ден в ГРАД ЛОМ стават аварии по вейка мрежата
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор
    в ЛОМ няма електрокарен няма захарен заводипня ма хлебозавод хляб меси ПЛОВДИВСКА ФРМО в бившия захарен авод тухлената казармите ги опоскаха ромите няма я вакумната фабрика

    Коментиран от #49

  • 25 А Бре бабо

    5 16 Отговор
    Стигнах само до"10те"години..и не четох словоблудствата ти! Къде отидоха ония от 1944г.+бкп+бсп+дпс????????Комунисти ненаяли се!!! Чаушеску ви очаква!! Ако не вас-децата ви!!!
  • 26 Васил Левски

    15 1 Отговор
    Когато смешник развеселява хората,това е комедия.Когато обаче смешник води хората,това е трагедия..
  • 27 пройчо

    9 2 Отговор
    ".... „Малко са те били, трябваше повече да те бият на площада“? И това е колега, който е изискан, той в живота даже има роля на интелектуалец“, допълни тя...."***** Точно,точно "роля"---иначе си е обикновено говедо....като Вежди например.
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 0 Отговор
    вече 30 години продължава геноцидът върху БЪЛГАРИЯ мутри капиталисти банкери чси колектори зърнари капиталисти дерат народа по 100 кожи дерат
  • 29 Работа, работа, работа!

    17 0 Отговор
    Така е! Моят роден град от 30 000 човека в началото на 90-те, сега е 17 000. Имаше пет училища за средно образование и бяха пълни само с българчета. Сега има три училища, две от които са изцяло с ромчета. Такова нещо никога не е било в България! Наистина живеем в някакъв фарс.

    Коментиран от #30, #47

  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор

    До коментар #29 от "Работа, работа, работа!":

    аз бачках в тих труд съкратиха ни

    Коментиран от #34

  • 31 Некадърници сте

    4 15 Отговор
    Милиони се дадоха за ремонт на Театри Читалища Учелища Църкви Двойно се вдигат заплатите на учителите Дават се милиони за Болници и пак няма признателност
  • 32 до #31

    10 0 Отговор
    Насила можеш да вземеш,насила не можеш да дадеш....нищо не си вдянал от интервюто
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ити завали стана

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Наркоман

    Коментиран от #37, #38

  • 35 Важното е да има кеш

    4 1 Отговор
    За к*вви и белло
  • 36 Ейбрахам Линкъл

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дельо Хайдутин":

    То ще трябва самолетоносач нали ще си имаме ф16ки. Трябва а ги возим с нещо в черно море.
  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ити завали стана":

    не съм наркоман пенсионер съм работил съм в тих труд лом с инсулт съм
  • 38 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ити завали стана":

    глухонемите не са наркомани

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Да те не са

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Но ти май си

    Коментиран от #43

  • 42 Абе

    1 4 Отговор
    Стар лаф от ДС: Като чуя за култура и се фащам за кобура.
  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Да те не са":

    как ще съм наркоман аз съм с инсулт не пия не пуша хетеросексуален съм не е хубаво да се присмиваш на индвалиди никой не знае как ще стигне бъд жив и здрав

    Коментиран от #44

  • 44 Абе

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Наркоман не си, ама 100% си влизал в активната зона на реактора 😁

    Коментиран от #45

  • 45 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Абе":

    индвалиди нямат достъп до реакторния цех в аец влизаш само спропуск п родължавай с подигравки ще ти се връща БОГ БАВЯ НЕ ЗАБРАВЯ
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Иван4о И

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Работа, работа, работа!":

    Вероятно Б-я ще стане РОМландия. Етническите българи само цъкат в интернет, а не раждат деца.

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    На № 4 " Дельо Хайдутин" Ако през Северозападът бе преминала черната чума......сега щеше да има по-вече хора там. Да работят, да произвеждат материални блага, да творят, да гледат деца и семейства.........Преди време ,пишейки за демографската криза у нас, авторът се обърна към политиците ни с : " Вие сте идиоти !"......Някой да се е почувствал засегнат ?
    Знае се, че в деня на погребението на убития от комунистите генерал Христо Николов Луков / поклонник на Хитлер и бивш - само за 2 /две/ години и няколко месеца - военен министър / пристига телеграма от АБВЕРА, в която се казва, че на името на убития генерал , в холандска банка има 70 милиона златни гулдена, като комисионни от превъоръжаването на българската армия, докато той е бил министър !? Съдбата на тези милиони не ме интересува........
    Интересно ми е , някой като купува самолети за милиарди - аджеба колко ли му е комисионната - и в коя ли световна банка е ??
  • 53 Боли ме кобура за вашата колтура

    2 0 Отговор
    Работа няма това е проблема
  • 54 Биби Кинга

    1 0 Отговор
    Следващия път като ревнете за пари ше ви пратя при Лили Маринкова да ви даде!