Last news in Fakti

1 Октомври, 2020 23:07 5 998 69

Н. Пр. Наргиз Гурбанова пред ФАКТИ: Пашинян има нужда от образа на общия враг (ВИДЕО)

  • н. пр. наргиз гурбанова-
  • нагорни карабах-
  • армения-
  • азербайджан

Призовавам българската общественост да не се води по арменската диаспора в България или на Република Армения и да отразява реално фактите, каза посланикът на Азербайджан в България

Н. Пр. Наргиз Гурбанова пред ФАКТИ: Пашинян има нужда от образа на общия враг (ВИДЕО)  - 1
Н. Пр. Наргиз Гурбанова

Знаехме, че това ще стане. През 2018 г., когато дойде на власт Пашинян в Армения, народът на Азербайджан се надяваше, че новото правителство ще е готово за преговори. За съжаление, от първите дни Пашинян избра курса за проваляне на преговорния процес. Отначало той каза, че "Карабах - това е Армения" и по такъв начин направи преговорите абсолютно безсмислени. След това изпращаше сина си и съпругата си в окупираните територии. Това заяви в студиото на ФАКТИ Н.Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас.

"През 2019 г. министърът на отбраната на Армения Давид Танаян заяви в Ню Йорк на среща с арменската диаспора, че тактиката им сега ще бъде нова война за нови територии. На 10 юли тази година беше приета военната доктрина на Армения, която конкретно си поставя целта консолидиране на резултатите от окупацията. Тези факти, както и още много други, редовните военни учения на територията на Азербайджан, както и други нарушения на международното право, показват, че Пашинян умишлено се опитва да провали преговорния процес. Целта е ясна - да не бъдат върнати окупираните територии на Азербайджан.

Освен Нагорни Карабах, Армения е окупирала още седем района около Нагорни Карабах, там където никога не са живели арменци. В самия Нагорни Карабах минимум 25% от населението винаги е било от Азербайджан. Всички тези хора, както и азербайджанската общност в Нагорни Карабах, хората в останалите територии, са били изгонени в резултат на военната окупация от страна на Армения. Най-малко 750 000 души в Азербайджан са със статут на вътрешнопреселени лица. Фактически ръководството на Армения провежда там незаконна икономическа и друга дейност, добиват се природните ресурси на Азербайджан. За 30-те години окупация бяха унищожени над 2000 културни обекта на Азербайджан.

Сега се осъществява незаконна политика на преселване на арменци от Близкия Изток на тези наши окупирани територии, за да бъде променен изкуствено демографския баланс в региона. След взрива в Бейрут започна акция за преселване на арменци в окупираните територии на Азербайджан", разказа тя.

"Армения е най-бедната страна в региона, Азербайджан най-силната в него. Ако искаме по военен път да си върнем териториите. Азербайджан е най-заинтересована да се сложи край на конфликта, но, за съжаление, военната риторика, агресивната политика и всички действия на Пашинян, които са лишени от логика и смисъл, доведоха до тази ситуация.

На 12-и юли започна една друга провокация на арменците. В региона Толуз преминават важни газови и петролни линии и транспортни коридори, които свързват Запада и Изтока. Те имат непосредствено значение за България. През този коридор ще се осигурява газ за ЕС от Азербайджан от догодина. По този тръбопровод ще се доставя газ и за България. Т.е. тези действия на Пашинян бяха насочени към проваляне на успешното сътрудничество на Азербайджан с ЕС.

Пашинян си мислеше и че, ако в тази зона започнат военни действия и Азербайджан пресече държавната граница, това ще е основание за Пашинян да привлече и други страни към конфликта, защото Армения е член на ОДКБ (Организация на Договора за колективна сигурност с членове: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия, Таджикистан, Афганистан, Сърбия - бел.ред.). Но Азербайджан ясно заяви още в началото, че няма никакви цели на територията на Армения - нито военни, нито цивилни. Но съгласно Устава на ООН, чл. 51, имаме пълното право на самоотбрана и на освобождаване окупираните територии на Азербайджан", каза Н. Пр. Гурбанова.

"Турция е сигурен член на Минската група. Позицията ѝ изцяло отразява четирите резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които бяха приети 1994 г. Тези четири документа много ясно отразяват ситуацията и конкретно изискват от Армения безусловно, пълно и незабавно извеждане на окупационните войски на Армения от окупираните територии на Азербайджан. Те много ясно признават Нагорно Карабахския регион за регион, който принадлежи на Азербайджан.

Моят президент много откровено каза по този въпрос, че азербайджанската армия като най-силна в Южен Кавказ има достатъчно професионална подготовка, потенциал и желание за освобождаване на своите територии, за да може сама да осъществява мерки в отговор на военните действия на Армения. Друг въпрос е, че по информация на нашето министерство на отбраната сред военните, които са били неутрализирани в резултат на проведената от страна на Азербайджан, бяха открити лица с арменска националност, които са родом от Ливан и Сирия. Т.е. Армения има продължителни връзки с арменците от Ливан и Сирия и активно ги привличат за воденето на военни действия", коментира посланикът на Баку.

"Бих искала да призова българската общественост и медии да наричат нещата с имената им, а не да се прикриват зад дружбата с Армения единствено, за да обвиняват Азербайджан и да разпространяват фалшиви новини, измислени от Армения. През 90-те по време на активния период на конфликта, имаме всички доказателства, голям брой терористи от арменска националност, особено от Ливан и Сирия, са воювали срещу цивилното население в Азербайджан. Те с предишното ръководство на Армения лично са виновни в извършването на няколко геноцида срещу азербайджанци. Затова призовавам българската общественост да не се води по арменската диаспора в България или на Република Армения и да отразява реално фактите.

От гледна точка на международната право Нагорни Карабах никога не е била спорна територия. Ние влязохме в ООН през 1992 г. в пълните си граници и принадлежността на Нагорно Карабахския регион към Азербайджан е фиксирана в четири резолюции.

Що се отнася до преговорния процес Азербайджан не веднъж е заявявал, че териториалната цялост на страната никога не е била и не може да бъде обект на преговори. Нашата гледна точка как може да се реши политическия конфликт: 1. Всички въоръжени сили на Армения трябва да напуснат и да освободят всички територии в региона, защото присъствието им там е постоянен източник на провокации; 2. Азербайджанците, които са живели там да се завърнат, след това се отварят комуникациите и започва да се създава дългосрочен, дълготраен мир между двете общности в рамките на териториалната цялост на Азербайджан, но Армения всячески се опитва да провали преговорния процес.

На фона на пандемията и ужасната вътрешнополитическа ситуация в Армения два дни преди военната им авантюра беше арестуван Гарик Церукян - лидерът на опозиционната партия в Армения. Пашинян направи всичко възможно да бъде премахнат Церукян от политическата арена. Не малък брой журналисти са сега в затвора в Армения. На фона на тази ситуация Пашинян има нужда от образа на общия враг, за да се опита да задържи своята силно изтъняла власт", каза още тя.

Целия разговор с Н. Пр. Наргиз Гурбанова гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Армен Дуду

    50 26 Отговор
    Подкрепям арменците в справедливата им борба срещу мюслитата.

    Коментиран от #22, #38, #56

  • 2 В.В.П.

    41 23 Отговор
    Карабах е Армения.Гурбанова..!
  • 3 Киряк Бойко турския везир

    8 25 Отговор
    Ще завладея Армения за моя Султан Ердоган.Аллах ще е с мен?!

    Коментиран от #9

  • 4 Врачка

    29 15 Отговор
    Братята Арменци са християни.Азерите са изкуствено създадена държава от племена от Ленин.Те говорят Турски език и са един народ с Турците.Сега ПКП да маже има ли Арменски геноцид или Турците законно ще ги изтребват.

    Коментиран от #11

  • 5 ЦСКА

    6 9 Отговор
    Сърца червени, сърца милиони на шампиони 🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🥇🥇🥇🏆🏆🥇🥇🥇🥇🥇🏆
  • 6 Баш бълХарина

    25 6 Отговор
    Стига сте се престрували на НИЗШИ - Ердоган наля "МОЗЪК" в тоя конфликт, наля техника, убеждения и облаги! Нагорни Карабах е символ на мира, а не на войната - досега трепахте ли се с арменците или бяхте смирени с тяхното ПРИСЪСТВИЕ??! Защото Арменистан (Нагорни Карабах) е нужна карта в момента и се ползва по предназначение - покажете, че сте цивилизовани люде и ИСКАТЕ ДА ДОГОНИТЕ 21 ВЕК!!! Как живяхте във времената на СССР? Дръжте си оръжията, като зимните дрехи през лятото. Отворетр уста, направете Референдум, създайте прецедент, не търсете съюзници за ПОБЕДА, а съгласие за развитие! Света поумня! Интернет го направи малък! Убийствата не са желани - ЖОНГЛИРАЙТЕ С ДИПЛОМАЦИЯ!

    Коментиран от #10

  • 7 Турчин

    6 10 Отговор
    Е каво чакаш нали ви призоваха или се страхуваш да не би да се превърнеш в поредния фоерверк
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пашата

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Киряк Бойко турския везир":

    И после ще хариже Родопите на своят авер RДоган заедно с с двете местни ГЕРБави мадони,Дариткова от Смолян и Карапуткова от Кръжали.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ян Бибиян

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "Врачка":

    Ако си истински християнин ще обичаш повече истината, а не някакви глупости за "братя"...Чети Библия...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 xaxaxaxaxax

    8 3 Отговор
    Щом ерТикван е там пак, е ясно на всички кой е започнал агресията!
  • 14 Хайгашот

    21 17 Отговор
    Какъв е проблема 150 хил. арменци в Нагорно Надолнище да живеят мирно и спокойно в пределите на Азербайджан, вместо да отцепват автономия? Ако на всеки 150хил. малцинство вземат да се правят автономии, държавите ще се разпокъсат на по 1000 парчета.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 asd

    5 13 Отговор

    До коментар #14 от "Хайгашот":

    За Косово ли дрищиш бе лай*нояд?

    Коментиран от #19, #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дервиш

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Türk":

    Споко, модератора ще ме изтрие, като си изпуши цигарата. Мир и диалог са опасни теми, защото отварят Прогреса, а той не е желан от никой с власт!
  • 19 Хайгашот

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "asd":

    Косово е съвсем различно нещо, прочети историята на тази област и ще разбереш.

    Коментиран от #46

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 историк

    17 20 Отговор
    Арменци и евреи си приличат по това че заграбват чужди територии.

    Добре че арменците в България са само 5-6 хил, иначе щяха и тук да отцепват.

    Коментиран от #27, #59

  • 22 Калпашки

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Армен Дуду":

    Окупацията справедлива кауза ли е?

    Коментиран от #29

  • 23 00000014

    9 11 Отговор

    До коментар #16 от "asd":

    Колкото български и гръцки общности има в Турция, толкова ще има и в Азербайджан. Ислямът търси война и заграбване, друго не могат.

    Коментиран от #40

  • 24 Ххх

    13 12 Отговор
    Върти и суче. Ако може черното да изкара бяло. Ако може да изкара Азербайджан в ролята на жертва на арменска агресия. Или поне да и повярват колко справедлива кауза защитава. А дали е така ? В историята, и в международната политика има изключително много примери, когато международно признати граници се нарушават, защото определен народ или етническа група желае независимост. Такъв е според мен случая със северно кипърската турска република. Такъв е случая с независимостта на Косово. Турция с какво право окупира кюрдски райони в Сирия ? Турция с какво право държи войски в провинция Идлиб ? За да защитава тюркоезичните население в района от армията на Асад ли ? Значи Турция има право да нарушава международно признатите граници, но Армения - не ? И, може би аз трябва да се разтопя от умиление пред думите на посланничката, и като Плевнелиев да осъдят арменската "агресия" ? Не, мерси. Няма как да стане. И няма как да симпатизирам на войнстващата риторикана Алиев, ако не бъркам, нито на дългогодишните военни приготовления на Азербайджан да си върне териториите силово, по военен път. Няма как да симпатизирам на световния ислямски поход срещу кръстоносците - арменци. Те воюват за свободата си и право на самоопределение и симпатиите ми ще са категорично на тяхна страна. А госпожа посланничката няма защо да се хаби да ме убеждава в правотата си. Аргументите и са съшити с бели конци, и много издишат.

    Коментиран от #39

  • 25 Калпаците

    1 3 Отговор
    Не знаят истинската история за това искат да краднат на макетата. Но немеца не дава, днес го каза на ганьо.
  • 26 Българин

    16 14 Отговор
    Нагорни Карабах е Армения. Подкрепям от все сърце справедливата борба на Армения за освобождението на тази територия от ръцете на мюсюлманите.
  • 27 Назарян

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "историк":

    сложи една "0" отгоре - арменците, бяха толкова преди 40 години, а вече имаме наследници и ви правим протетстите!
  • 28 Ххх

    7 6 Отговор
    Идването на власт в Армения на Никола Пашинян и силите зад него доведоха до ревизия на политиката на Баку и Анкара спрямо Ереван. Турците и азербайджанците отчетоха спад в нивото на подкрепа за Армения от Русия. Това заяви в ефира на предаването "Вечер с Владимир Соловьов" по телевизионния канал "Русия 1", политологът и бивш ръководител на израелската специална служба Nativ Яков Кедми. Той обясни, че възникването на конфликта в Нагорни Карабах е свързано с дългогодишната вражда на народите от Кавказ. Но напоследък опитите за преориентиране на Армения към Запада, откъсвайки я от Русия, станаха все по-значими. Това доведе до отслабване на арменската държава, защото основната сила на Ереван беше, че зад нея стоеше Москва. "Русия не може да допусне чуждестранни войски да влязат в Армения. В същото време Русия не може да защити Карабах заради това. Ако арменската армия няма сили, тя ще загуби Карабах. И нека "да благодарят на себе си и на тези, които обърнаха гръб на Москва." смята Кедми. Експертът уточни, че арменската армия някога е била силна, но благодарение на намесата на инструктори от САЩ тя отслабна. Той не е сигурен, че арменските въоръжени сили са способни ефективно да провеждат военни операции. "По-рано арменската армия преминаваше по азербайджанската земя, превземайки я, а не обратното", каза той. "Но сега Армения е в ситуация, в която Азербайджан е в състояние да отнеме Нагорни Карабах от нея със сила. И никой няма да може да предотврати това. Руси

    Коментиран от #36

  • 29 Армен Дуду

    11 9 Отговор

    До коментар #22 от "Калпашки":

    Зависи от гледната точка.Справедливо ли е, да сме окупирани от краварите, и те да ни казват какви самолети да купуваме, да не правим руска АЕЦ, да не правим газопровода? И в крайна сметка, кои са окупаторите в Карабах? А кой окупира Северен Кипър? Кой окупира Сърбия, като отдели Косово? За едни може, за други не, затова е важна гледната точка.
  • 30 Бесен Язовец

    9 11 Отговор
    Ма тая почна да ми пропагандира азерска пропаганда ли? Яяяя да се умита и да не дава много наклон кой какво да си мисли!
  • 31 Ххх

    7 5 Отговор
    Продължение към 28 - Според него Русия трябва да постигне две цели. Първата е Армения да запази териториалната си цялост (Нагорни Карабах не е част от тази държава). Втората е да се попречи на турците да постигнат разполагане на свои военни бази в Азербайджан. "Азербайджанците са турски народ. Това е също, както беларусите и руският народ" - отбеляза Кедми. Политологът обясни, че Азербайджан е най-близката по дух страна до Анкара. Но Баку има свои собствени проблеми и не иска да бъде част от Турция. Азербайджанците защитават своето достойнство и независимост.
  • 32 Хисторик

    9 9 Отговор
    Точно азерите направиха опит да окупират автономна република Арцах след 1991г обаче не им се получи това е болежката вече 29г!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 В.В.П.

    8 8 Отговор
    НИКОЙ ХРИСТИЯНИН НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ КОМАНДВАН ОТ ЧАЛМА..ОБРАТНО МОЖЕ..САМО ВИЖТЕ КАК Е В ОРИЕНТА..ЛЕШ...АЛИЕВ Е 25 Г ДИКТАТОР.. БОКЛУК,ПРИЯТЕЛ НА ТИКВАТА....
  • 35 duhcho

    7 6 Отговор
    Очаквам да поканите и арменската страна, иначе ще изглежда като да следвате чужди доктрини. Пълна подкрепа на братския арменски народ в борбата с вражеска Турция и нейният сателит Азербайджан. Казвайки това, нямам предвид турския народ, а неоосманския елит на страната.
  • 36 Гео Метика

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ххх":

    Може ли да направиш справка за РУСКИ БАЗИ в Армения и да сметнеш 2+2?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Така зад клавиатурата е лесно

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Армен Дуду":

    Записвай се доброволец, и без това търсят понеже самите арменци бягат та се налага да ги събират от сирийската пустиня
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ами има бе награмотнико

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "00000014":

    Дори гръцката патриаршия се намира в Истанбул.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 123

    3 2 Отговор
    Нагорно Карабах е била автономна област населена с Арменци включена в АССР, в Азърбейджан са живели по над половин милион Руснаци и Арменци които са станали бежанци и напуснали Азърбейджан през 90 години. Старите имена на страната са Мидия и Кавказка( Бяла) Албания,населението им е предимно от европейски произход и са свързани с Аремнци,Калмици, Кюрди и Иранци. Езика е тюркски но има едва под 2% от населението от Селджуците, това е наложен от завоевателя Селджукските турци език.Конституцията на Азербайджан твърди, че гарантира свобода на словото, но свобода на словото на практика нама. Фалшивите съдебни обвинения и безнаказаността при насилие срещу журналисти остават норма. по свобода на словото е на 177 место Всички чужди предавания са забранени в страната.Християнството е официално признато, но на практика често е потискано.Репресиите срещу независими журналисти и активисти продължават както в страната, така и в чужбина, докато членовете на техните семейства също са изправени пред тормоз и арести. Международните наблюдатели на правата на човека бяха забранени и изгонени от страната. Съобщенията за изтезания и друго малтретиране продължават.

    The Guardian съобщи през април 2017 г., че „управляващият елит на Азербайджан е използвал тайна схема от 2,9 млрд. Долара (2,2 млрд. Паунда), за да плаща на видни европейци, да купува луксозни стоки и да пере пари чрез мрежа от непрозрачни британски компании .... Изтекли данни показват, че азербайджанският ръково
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 123

    3 1 Отговор
    Конфликтът в Нагорни Карабах е етнически и териториален конфликт между Армения и Азербайджан за спорния регион Нагорни Карабах и седем околни области, които де факто са контролирани от самообявилата се Република Арцах, но са международно признати като де юре част от Азербайджан. Конфликтът води началото си от началото на 20 век. По времето на Съветския съюз Йосиф Сталин решава да превърне Нагорни Карабах в автономна област на съветския Азербайджан.Настоящият конфликт започва през 1988 г., когато карабахските арменци поискават Карабах да бъде прехвърлен от съветски Азербайджан в съветска Армения. Конфликтът ескалира в мащабна война в началото на 90-те години.
  • 53 КукуРИГУ

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Ххх":

    В Северен Кипър бяха поканени от гърците с тяхното отношение към местните турци. А в Сирия просто навряха кюрдите в мишите им дупки от където бяха изпълзяли с надеждата да правят и в Турция кюрдски територии, както и ти спомена за кюрдски територии в Сирия. Бой по главите и толкова, не може в дадена държава да си правиш своя територия и да се опитваш държава да правиш. Не бих искал някой да прави и в България свои територии, бих защитил страната си пак с бой.
  • 54 123

    0 2 Отговор
    Конфликтът в Нагорни Карабах е етнически и териториален конфликт между Армения и Азербайджан за спорния регион Нагорни Карабах и седем околни области, които де факто са контролирани от самообявилата се Република Арцах, но са международно признати като де юре част от Азербайджан. Конфликтът води началото си от началото на 20 век. По времето на Съветския съюз Йосиф Сталин решава да превърне Нагорни Карабах в автономна област на съветския Азербайджан.Настоящият конфликт започва през 1988 г., когато карабахските арменци поискават Карабах да бъде прехвърлен от съветски Азербайджан в съветска Армения. Конфликтът ескалира в мащабна война в началото на 90-те години.На 7 юли 1923 г. Шушенският уезд е преименуван на Нагорни Карабах и е в рамките на Закавказката съветска федеративна социалистическа република, която тогава се състои от Армения, Азербайджан и Грузия и се присъединява към СССР при е създаването си.На СССР му бяха необходими три години, за да уреди въпроса. Първоначално, на 2 декември 1920 г., Йосиф Сталин, като народен комисар по националностите, взе решение за включване на Карабах в Армения и то беше договорено и от Азербайджан. По-късно обаче те отказват и Сталин под турско влияние прекроява плана за границата.„На 16 март 1921 г. договор между републиканска Турция и Съветския съюз постановява, че и двата региона трябва да бъдат под властта на Азербайджанската съветска социалистическа република“ „Ататюрк е бил враждебен към всякакви териториални догов
  • 55 Ю Кортес

    4 3 Отговор
    Армения е докарана до пълна мизерия като руски протекторат.Целта им е да прекъснат доставките на азерския газ.Всеки знае кой има интерес
  • 56 мечо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Армен Дуду":

    не са мосулмани спри да дранкаш глупусти
  • 57 Абе пръцал недопран

    1 2 Отговор

    До коментар #51 от "Ххх":

    Статията е за Азербайджан и Армения. А що се отнася до Турция по-горе са ти обяснили, всяко действие на Турция е правно обосновано, както намесата и в Кипър по силата на страна гарантьор, така и намесата и в Сирия по силата на договорът от Адана с бащата на сатрапа Асад.
  • 58 Панов

    2 1 Отговор
    Армения е дефакто руска колония с руски военни бази на които Армения няма суверинитет.Арменските закони не важат за руските военни.
    Това е най бедната и провалена държава в района с ужасяваща корупция.Що се отнася до сегашния конфликт,нищо не може да се скрие.Спътниковите снимки доказват арменската провокация...те са си лъжливи по природа.

    Коментиран от #61

  • 59 РЕАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "историк":

    Я като се пишеш историк, ще намерите кажеш ли тази територия Нагорни Карабах откога е населена с арменци. Май ще се върнеш доста назад във времето, когато никой не е чувал за азери. Да си искаш собствена територия, заграбена от джагали си е твое право. Като напускаха СССР никоя Република не върна подаръците направени от лошите комунисти. Грузия не върна Осетия, подарена от Сталин, Азербайджан не върна Нагорни Карабах , подарена също от Сталин, а Украйна забрави да върне Крум , подарен от Хрушчов. Е затова кютека продължава. Кой е алчен за чужди територии, а ?
  • 60 РЕАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Крим
  • 61 Чочо

    4 4 Отговор

    До коментар #58 от "Панов":

    Арменец като ти каже,добър ден,гледай къде е слънцето.....

    Коментиран от #62

  • 62 Щерю

    6 3 Отговор

    До коментар #61 от "Чочо":

    Покрай бабикяна имам алергия към всичко арменско.Изглежда лъжата им е генетично заложена.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Иван

    1 2 Отговор
    В основата на конфликта са руснаците ,които подкукоросват арменците с цел ,да блокират доставките на газ от Азербайджан за Европа.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Биби Кинг

    1 1 Отговор
    Няколко момента в общата картина да вметна, понеже съм виден международник: 1) Племето Кайъ (което е част от говорещите огузки турски, по късно преименувано на Осман) пристига последно в Анадола именно преселвайки от земите на съвременен Азербайджан! 2) В Нагорни Карабах и в околните земи до началото на xx век никога не са живели арменци! Арменците се появяват тук в резултат на кампания на Руската империя, чиито замисъл е да бъдат прибрани всички християнски общности от целия Близък Изток в границите на Русия. Арменците на високи постове при руснаците обаче се погрижват само арменците да се докопат до спасението от ислямския екстремизъм в Ориента! На азерския бег (който е руски васал)руския цар нарежда да отдели и предостави територии от бейлика си за преселниците арменци. Изконните арменски земи, почти на 70% се намират днес в Турция. Това никой не го споделя,защото в България няма журналистика а печатарство и пембен джендърлък!
  • 68 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Тази девойка защо реши,че българската общественост се води по арменската диаспора в България? СЧИТАМ,ЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ГРАМОТНИТЕ БЪЛГАРИ СА НА СТРАНАТА НА АЗЕРБЪЙДЖАН.
  • 69 очевидец

    0 0 Отговор
    Преди дни пред Посолството на Азербъйджан се събраха около 30 /тридесет/ граждани.Охраняващите полицаи бяха повече.От един микробус пуснаха силна АРМЕНСКА музика.Два часа се радвахме на демокрацията,докато ни заболяха ушите.Не ми е ясно защо от това мижаво мероприятие,тази женичка вади изводи,че българската общественост е срещу Азербайджан.