9 874 30

За позорния строеж в полите на Витоша - Христо Колев от АБВ пред ФАКТИ

По темата вчера писа и нашата медия

За позорния строеж в полите на Витоша - Христо Колев от АБВ пред ФАКТИ
Снимка: ФАКТИ

''Преди няколко месеца алармирахме обществеността, както и институциите, за строеж, който се извършва в полите на Витоша, в село Бистрица, вилната зона на Бистрица. Там говорим за огромен обект, много декари е. Сградата, която ще бъде построена, зрителите сами могат да направят сметка за какво става въпрос, е с РЗП 1500 кв.м. Преди да стане строителна площадка този терен, по-голямата част от него, е бил млада борова гора. Всичко е изсечено и процесът на строителство е почти денонощен. За момента нямаме отговор, пуснали сме необходимите запитвания (б.р. за чий е бил имотът поначало), но е факт, че строежът е законен, не е незаконен. Още от когато направихме първия репортаж той е заграден с ограда, всичко е както трябва по закон, има си табелка информационна - кой е възложителят, кой е строителят, кой е техническият ръководител. Възложител е физическо лице на име Николай Найденов, строителен надзор - ''Авангард Мениджмънт'', строител (изпълнител) - ШЕКИ 83 ЕООД със седалище и адрес на управление: гр. Раковски. Не знам колко сериозно звучи на зрителите, на мен лично не ми звучи сериозно, но това е друга тема''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ - г-н Христо Колев от софийската организация на ПП АБВ.

По темата вчера писа и нашата медия.

''Ние направихме поредица от репортажи, искахме и съдействието, обърнахме се чрез медиите към ''зелените'' организации, към еко организациите, никакво, абсолютно никакво съдействие, никакви реакции'', заяви още Колев.

''Пуснахме запитване по казуса до районния кмет на Панчарево - Николай Гюров, и до г-жа Фандъкова. Чакаме все още отговора от столичния кмет, получихме от кмета на Панчарево съвсем скоро отговор и ще цитирам какво ни отговаря: ''Уведомяваме ви, че цитираното в писмото разрешение за строеж №37 от 24.02.20 г., е издадено от главния архитект на Столична община, съгласно одобрен (съгласувани инвестиционни проекти) от направление ''Архитектура и градоустройство'' - СО. Районната администрация не разполага с проектната документация. Предполагам, че отговорът на г-жа Фандъкова ще е същият, защото не допускам, че това не е вярно. След като получим отговор и от г-жа Фандъкова, това е абсолютен мотив за искането на оставка на главния архитект - Здравко Здравков. Защото то - законно е, всички разрешения са и валидни, и е минала процедурата, но морално ли е? Аз съм юрист и едно първите неща, като човек започне да изучава правото, е, че правото върви заедно с морала. Тук морал няма. Утре съвсем законно могат да решат да застроят и ''Черни връх'', да си е ЖК ''Черни връх'', коментира Христо Колев.

''Планината, белият дроб на София - планина Витоша се застроява, съвсем законно. Това е най-притеснителното. Презастроиха Черноморието, презастроиха големите градове, сега вече строят и в планините''. вметна представителят на АБВ.

''Другото, което е много сериозно, нямам доказателства, но логиката сочи натам, че говорим за корупционни схеми. По принцип едно разрешение за строеж не се издава току-така. Дори за нормален имот'', допълни той.

От АБВ все още нямат информация дали някоя мастита фигура стои зад този позорен стоеж.

''За това сме тръгнали да разплитаме случая, за това искаме отговор реално от институциите, от които зависи издаването на това разрешение, контролът по строежа и т.н. Нещата ще се навържат в един момент, още сме на ранен етап. Важното е, че се задейства процедурата и вече имаме официален отговор'', каза още Колев.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Последния Софиянец

  6 59 Отговор
  Мое е всичко. Там ще ми бъдат новите 25 ресторанта и офиси на Триото, ДБ, Божков и Василев естествено и моят.

  Коментиран от #7

 • 3 Тъпчо

  26 1 Отговор

  До коментар #1 от "Театър АБВ":

  От дни побликуваш едно и също. Вече си антипатия.

  Коментиран от #6, #8

 • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  14 7 Отговор
  Това щее новият старчески дом, за самотни хора като мен.
 • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

  16 43 Отговор
  Строежът е във вилна зона, какво му е "неморалното" и "позорното"???
 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 7 00000014

  27 3 Отговор

  До коментар #2 от "Последния Софиянец":

  Това са нови сараи, където Пеевски на гърба на Бацето ще рапортува на Татароглу Депесарски.
 • 8 ти пък

  16 1 Отговор

  До коментар #3 от "Тъпчо":

  тука има 2-ма ли са, 3-ма ли са не знам, но пишат едни и същи глупости от години, ти си се хванал за няколко дена. има един дето само като видя името и знам какво ще каже и на конкретно на кой вид статии ще го каже , не просто банално направо убийствено

  Коментиран от #10, #11

 • 9 Аз съм

  25 2 Отговор
  Проекта е на Домусчиеви
 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 Преди 25г

  22 5 Отговор
  едни милиционери изтъпаниха един хотел точно на Копитото, вие за Бистрица сте се закахърили.
 • 13 А БЕ ЩЕ ВИ ПОДАМ ИНФОРМАЦИЯ

  4 20 Отговор
  ПИТАЙТЕ БИВОЛЪ, ТЪЙ ЧЕСТНИТЕ!
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Йозеф

  11 4 Отговор
  Дали е морално да се строи във вилна зона?
 • 16 Другия с коня

  15 13 Отговор
  Гледай майтап,ако зад строежа стои червен цървул от БСП...Интересно ми е тогава дали ще се говори за МОРАЛ и какъв ще е той ...

  Коментиран от #17, #24

 • 17 Асен

  19 3 Отговор

  До коментар #16 от "Другия с коня":

  Но на власт са корумпираните герп. Така, че първо власт имащите и после следващите!!!!!!
 • 18 Перо

  25 0 Отговор
  Ами нещата са много прости! След като мафията завземе властта,после всяко престъпление се узаконява предварително,чрез мутренската парламентарна монархия,защото са гласували закони за имунитет на колективната безотговорност.
 • 19 Георги

  13 0 Отговор
  Домуса строй и какво го интересува дали и Витоша дали е Черноморието абе нищо не ги еве

  Коментиран от #22

 • 20 Миро

  23 0 Отговор
  И над Бистрица нещата са още по скандални. Заграждат поляни. Косат тревата няколко години и вадят документи и това е. Декара е стигнал цени над 30-40 Хил евро. Сече се гора на поразия. Последните 6 години това виждам всяка година. И това което се строи е цифромания. Сериозни имоти, па фирми за охрана, фирми за озеленяване... Бедна ви е фантазията за какво става дума. Витоша на практика половината е застроена.
 • 21 Гост

  18 0 Отговор
  В Бистрица всичко е възможно срещу подкуп. Ако няма подкуп - няма разрешение, няма строеж. По- корумпирано място в България може и да няма. Няма сила до тук, която да спре безобразията и корупцията.
 • 22 Адаш

  1 2 Отговор

  До коментар #19 от "Георги":

  Много неграмотно нещо си го изтипосал.А отворете учебниците по българска граматика и почетете малко,ако можете.

 • 23 Киро - джапанката

  8 0 Отговор
  Хора, това се е моя прект. Скоро очаквайте и нов комплекс с къщи в Бистрица. Ако искате проект на мястото, моля оставете съобщение с контакт като коментар под моя.
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 васко

  9 0 Отговор
  ШЕКИ 83 ЕООД майтап сериозно ли ептен ни взеха за канарчета
 • 26 Георги Самуилов..

  2 0 Отговор
  Инсаойл
 • 27 защо триеш

  8 5 Отговор
  №1 Театър АБВ? Нима не е вярно, че Боко Тъпото е нелегитимен? В нарушение на чл.6.ал.2 от Конституцията на РБ!!! По кой закон и с КAКВA ЦEЛ в избирaтeлнитe cпиcъци фигурирaт нaд милиoн лукашенковски "мъртви души"??? Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa aктивнa рeгиcтрaция зa избoритe??? Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa диcтaнциoннo глacувaнe пo пoщaтa??? Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, има "избираеми места"/праг на преференциите/??? ГЕРБ се ужасяват, ако избори без "мъртви души" чрез активна регистрация, се проведат от евентуален служебен кабинет на Радев! Защитната опорна точка на ГЕРБ-мисирките е, че ГЕРБ винаги са печелели изборите, в опозиция. А президента Плевнелиев, назначаващ служебните правителства не беше ли от ГЕРБ??? Протестите искат оставка и съд за Борисов и Гешев. Но... да не се забравя и СЪД и за Десин Плевлю!!!
 • 28 Еми

  2 0 Отговор
  Домусчиев го строй
 • 29 Мнение

  0 0 Отговор
  България е преминала през монархично и тоталитарно управление, но никога не се е посягало на паркове, планини и на черноморската плажна ивица. През псевдодемокрацията всичко пазено през годините се плячкосва за лични облаги. Оставят ли ни да се управляваме сами и започваме да се самоунищожаваме. Това истината. Причината е корупциония апетит на българина. Не случайно сме възприели османското робство като нещо по-добро от предишното управление, затова сме го търпяли 500 г.
 • 30 Мартин

  3 0 Отговор
  Защо всички "зелени" организации у нас са позволили този строеж да стартира и да започнат строителните дейности по него? Къде са били досега Тома Белев и неговата жена от WWF? За какво получават и усвояват милиони?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.