19 072 53

Адв. Спасов пред ФАКТИ: Гешев се саморазобличи като извършил престъпление

Юристът коментира и декларацията на Съюза на съдиите в България, касаеща личността на главния прокурор Иван Гешев

Адв. Спасов пред ФАКТИ: Гешев се саморазобличи като извършил престъпление
Снимка: ФАКТИ

''Историята датира от февруари месец, когато сезирах Висшия съдебен съвет за освобождаване на г-н Гешев от длъжност, сваляне на имунитета му и търсене на наказателна отговорност по чл. 145а от Наказателния кодекс, защото той използва информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, извън нуждите на конкретно наказателно производство или пък за националната сигурност. Да припомним само, това бяха публикувани в аудио вариант и във вариант ВДС (веществени доказателствени средства) едни разговори, в които участваше президентът и генерал Стойков, мисля, че беше. В случая интересното е, че срещу нито един от тях двамата няма предварително производство, т.е. тълкуванието, че има решение №4 на Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния съд, което казва, че на един даден етап от досъдебното производство СРС-тата трябва да бъдат оповестени пред подсъдимия, то няма никакво приложение, защото тук не само, че нямаме подсъдим, ние тук дори нямаме и досъдебно производство, срещу някой от тези двамата - генералът и президентът. Т.е. имаме ясно очертано престъпление, извършено от главния прокурор''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ - адв. Минчо Спасов.

''Разбира се, получих отговор от прокурорската колегия, че те няма да се занимават с този въпрос, те били административен орган'', продължи по темата юристът. ''Посъветваха ме да се обърна към съответната прокуратура, аз го направих, Специализираната прокуратура не намери никакви данни за престъпление, Апелативната специализирана го потвърди и сега съм го обжалвал пред Върховната касационна прокуратура, която миналата седмица е изискала цялата преписка, за да я разгледа'', допълни той.

За декларацията на Съюза на съдиите в България, в която се иска от ВСС да освободи главния прокурор Гешев, адв. Спасов заяви следното:

''Да, това беше един призив, приет от Съюза на съдиите, който между другото им прави чест, преди около седмица, в който те се обърнаха към Висшия съдебен съвет с искане да бъде разгледано поведението на г-н Иван Гешев като уронващо престижа на съдебната власт и да се предприемат необходимите мерки за неговото освобождаване. Нека да припомня, че в деня, когато това излезе по медиите, Висшият съдебен съвет отказа въобще да се занимава с този въпрос. Знаете по какви причини - доминацията на кръга ''Пеевски'' във ВСС, който избра Гешев с почти пълно единодушие, с изключение на четирима. Но след излизането на резолюцията на Европейския парламент нещата приеха пълен обрат. Висшият съдебен съвет излезе със съобщение преди три дни, че въпросът е много важен и на 22-ри този месец са решили да му посветят цял ден в пленума, т.е. Общото събрание на прокурорската и съдийската колегия, когато ще бъде обсъждан този въпрос.''

''Аз имам намерение да изпратя до пленума досегашните резултати от моите сигнали, за да ги имат предвид. Включително и разпечатка на едно специално интервю, което г-н Иван Гешев даде след като като изнесе тези специални разузнавателни средства. В това свое интервю, което между другото е публикувано и на сайта на прокуратурата, дано да не изчезне след това предаване, аз имам запис, та в това интервю той се саморазобличи като извършил престъплението'', заяви още адв. Минчо Спасов.

''Резолюцията има многостранни последици. На първо място, тя отвори огромна пробойна в европейския корпус на катамарана ГЕРБ. Защото ГЕРБ се крепи от една страна на подкрепата на Европейската народна партия, в която членуват, а от друга страна на клиентелистите в България. И двата корпуса се пропукват. С този удар, който беше нанесен в Брюксел, единият корпус е полупотънал. В момента, г-н Цветан Цветанов разяжда като червей дървояд другия корпус. Така че, както казват моряците, корабите потъват не от водата навън, а от водата, която е вътре в корпуса'', коментира той резолюцията на Европейския парламент за България и последиците от нея.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 98 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Тръмп

  210 23 Отговор
  Оставка на корумпирания главен прокурор!
 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Оставка

  33 135 Отговор
  И на двамата от въпросното СРС .И Деса да връща парите

  Коментиран от #6, #30, #36

 • 4 Последния Софиянец

  31 159 Отговор
  Този не го слуша главата, аман от глупости. Истински трол. Спрете да публикувате манипулативни и неверни материали.

  Коментиран от #5, #13

 • 5 Душата

  26 113 Отговор

  До коментар #4 от "Последния Софиянец":

  Освен това е терорист. Защо не коментира престъплението, което извърши?

  Коментиран от #23

 • 6 А чекмеджетата

  103 10 Отговор

  До коментар #3 от "Оставка":

  кой ще ги върне?! Ей ти виждаш треската в окото на единия, но отказваш да видиш гредата в окото на другия. Много ти е избирателно мисленето

  Коментиран от #32


 • 7 Рони

  32 48 Отговор
  Съдийската колегия иска да се освободи от Гешев поради негови стъпки,именно ;-ако бъдем осъдени в Страсбург,да плащат съдиите,а не държавата!

  Коментиран от #42

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Чичак

  25 76 Отговор
  Я, ето го спирача на метрото
 • 11 БАЙ Х@Й

  62 6 Отговор
  РИТОНА!
 • 12 БАЙ Х@Й

  67 6 Отговор
  Защо не покаже РИТОНА???
 • 13 Тодоракис

  96 16 Отговор

  До коментар #4 от "Последния Софиянец":

  Виж, може да е всякакъв, аз също не го харесвам особено заради неприкритата му симпатия към резидента Радев и миналото му в НДСВ, но в случая се обосновава юридически и ми се струва, че си е съвсем прав. Гешефта е извършил престъпление и трябва да е аут.
 • 14 Гешев, щях

  88 12 Отговор
  Да повярвам в теб, ако беше разследвал премиера слънце за НОЩНОТО ШКАФЧЕ с розовите пачки, кюлчета злато и пистолета. Защо не си свърши работата, ЗАЩОТО СИ ЕДИН ОТ ТЯХ И СТЕ ЗАЕДНО. Но ЗАЕДНО ще пожънете , бъдете СИГУРНИ В ТОВА.
 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 премахване от модерен

  65 14 Отговор
  ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР ЗА бай ТУЛУП и ИНСТРУМЕНТА каскет Каренин с незабавни честни избори веднага!!!!!
 • 18 Зюмбюл

  42 13 Отговор
  Каскета е пристанал на бай Мемет Ага от Столипиново....така ми се сбади одеве един авер-Бисо от Анджисан маала...затва го нема по медиите..двата са на меден месец във Анталия!!
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Прав си

  50 12 Отговор

  До коментар #19 от "Има има":

  Боко Тъпото! Българският Лукашенко фалшифицира изборите и узурпира властта, вече трите мандат! Защо в България, която отдавна вече в ЕС, а изборите продължават да се фалшифицират по лукашенковски??? В нарушение на чл.6.ал.2 от Конституцията на РБ!!! По кой закон и с КAКВA ЦEЛ в избирaтeлнитe cпиcъци фигурирaт нaд милиoн лукашенковски "мъртви души"??? Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa aктивнa рeгиcтрaция зa избoритe??? Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, нямa диcтaнциoннo глacувaнe пo пoщaтa??? Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия от ЕС, има "избираеми места"/праг на преференциите/??? ГЕРБ се ужасяват, ако избори без "мъртви души" чрез активна регистрация, се проведат от евентуален служебен кабинет на Радев! Защитната опорна точка на ГЕРБ-мисирките е, че ГЕРБ винаги са печелели изборите, в опозиция. А президента Плевнелиев, назначаващ служебните правителства не беше ли от ГЕРБ???
 • 21 ВИС-2

  5 41 Отговор
  Дълбок ПОКЛОН пред паметта на Георги Илиев - Главния ни БОС!

  Коментиран от #26, #43

 • 22 Ива

  60 9 Отговор
  Мислете в каква държава живеем , след като гр прокурор нарушава брутално закона и е недосегаем !
 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Антирадевист

  16 66 Отговор
  Г-жо Маринкова, преди време бяхте уважаван журналист. Що паднахте толкова, та да каните такива ненормалници? Или и Вие сте от протестърите. Ако е така, не се напъвайте, може да се наложи да се погрижите за бельото си малко повече от обикновеното
 • 25 СИК

  25 12 Отговор
  Бойко СИКаджията вуде сметката на тоя лузър с черните очила!!
 • 26 мутри

  31 3 Отговор

  До коментар #21 от "ВИС-2":

  Като искаш се покланяй, може даже и да се надупиш.

  Коментиран от #27

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 СусБе

  30 8 Отговор
  Тоя толуп поне 10 години пандела при най-църните цигани - калайджии та да му лъскат дъ-то както си знаят!
 • 29 Васил Илиев си беше Бос на ВИС! Главния

  21 1 Отговор
  Бос си Отиде миналата седмица!
 • 30 Николай

  21 10 Отговор

  До коментар #3 от "Оставка":

  Това е същия юнак дето блокира метрото. Браво.

  Коментиран от #31

 • 31 Бачо Киро

  43 8 Отговор

  До коментар #30 от "Николай":

  Този може да е всякакъв, но е прав за нарушенията на закона от Гешев. Имаме главен прокурор на държавата, който пред очите на всички гази законите, а всички се правят, че всичко е наред. Не му е за първи път да ползва СРС пред медиите за политически цели. Човекът въобще не познава законите и не се интересува от тяхното спазване.

  Коментиран от #40

 • 32 А простотията

  19 16 Отговор

  До коментар #6 от "А чекмеджетата":

  Имаш ли малко акъл да пази парите с пистолет вечера като спи а през деня кои ги пази и къде са си горно ги носи по джобовите това може да го роди само комунистически глави и всяка банкнота има номер а тези от 500€ не са много и се знае от коя банка са те даже из ЕС не са в массово обращение

  Коментиран от #34

 • 33 ОСТАВКА НА ГЕШЕФТАРА СЪД

  27 10 Отговор
  И ЗАТВОР. ..ЗА НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ
 • 34 Дедо Jo

  29 11 Отговор

  До коментар #32 от "А простотията":

  Няма "през деня кои ги пази и къде са си горно ги носи по джобовите". Снимките показват СЪДЪРЖАНИЕ на чекмеджето с ДНЕВНА ВЗЯТКА. Оставка на Гешев и Борисов!

  Коментиран от #48

 • 35 Републиканец

  13 11 Отговор
  Минчо, Минчо, скрий се бе, другар. Такива като теб, слуги на царя, закопахте Отечеството за 8 години и дадохте властта на мутрите !

  Коментиран от #39

 • 36 Съдията Дред

  7 7 Отговор

  До коментар #3 от "Оставка":

  Когато всички пари, минали през шкафчето, се върнат в бюджета.
 • 37 Кико

  4 6 Отговор
  Ти пък кой беше? Но квичиш яко, идва Коледа!!!
 • 38 ЗЛЕ СИ РАДЕВ

  5 10 Отговор
  И ТОЯ СПАСОВ БИЛ АДВОКАТ-АКО И ОТ ТАКОВА ДЪРВО АДВОКАТ НЕ СТАВА,А ПРАЗНО ПЛЯМПАЛО
 • 39 партизанин

  4 5 Отговор

  До коментар #35 от "Републиканец":

  КОГАТО ВСИЧКИТЕ ПАРИ ОТКРАДНАТИ ОТ бесепето СЕ ВЪРНАТ В БЮЖЕТА.(СТАВА ВЪПРОС ЗА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ,а не за едно шкафче фалшиви пари, а може и кюлчето да е фалшиво) А ТОВА ЩЕ СТАНЕ ,КОГАТО ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ.
 • 40 Димитрова

  3 7 Отговор

  До коментар #31 от "Бачо Киро":

  Когато си получи наказанието за постъпката си в метрото, тогава ще дава акъл какво трябва да се прави. На всички ни писна от такива михлюзи като него!!!
 • 41 Вярно

  4 5 Отговор
  прокуратурата наруши закона, като не привлече тоя към отговорност по НК във връзка с терористичния акт в метрото. И сега дава акъл.
 • 42 Моля,

  4 1 Отговор

  До коментар #7 от "Рони":

  не пиши глупости! Колкото пъти сме осъждани за неадекватни действия на Цацаратурата - Каскета и Цацата отдавна да са в затвора за дългове.
 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 минчоооо

  3 5 Отговор
  ...ах метрото , ах метрото ...да взривявам ....новият хит на автора. комунист.

  Коментиран от #51

 • 45 ТОЧКАТА

  1 1 Отговор
  хмммм,то козяк го одобри,назначи и стои зад него!!!!!затова и е толкова НЕДОСЕГАЕМ...

 • 46 Радев

  4 3 Отговор
  Терориста от метрото. Царския ли..зач. на ония дето се оправи за 800 дни.
 • 47 просто аз

  3 2 Отговор
  Тоя боклук не е адвокат, а терорист. Да сме коректни все пак.
 • 48 БЪЛГАРИН

  3 1 Отговор

  До коментар #34 от "Дедо Jo":

  Преведи''взятка '',предполагам е от руски,нали от там ти плащат,но това е БГ сайт и се пише на БЪЛГАРСКИ!
 • 49 този

  1 1 Отговор
  ето келемето което щеше да спира метрото с голо дупе

  Коментиран от #50

 • 50 Антирадевист

  0 1 Отговор

  До коментар #49 от "този":

  Престъпление, че не го хвана този терорист и да го натика в метротунела без да спира влаковете.
 • 51 Антирадевист

  0 1 Отговор

  До коментар #44 от "минчоооо":

  Уплашил се е от тъмното.
 • 52 ТЕРОРИСТА

  0 1 Отговор
  Мирчо Спасов ти ходи ли да ти преброят калвачите в главата. Ти си гнусен терорист мястото ти е в затвора
 • 53 Лизач

  0 1 Отговор
  Преди се навеждаше на Испанеца сега на този предател радев. Лизачо, радев като е плащал квартирата на любовницата си Деси Свиленска с държавни пари и втора заплата за да се гушкат двамата кажи лизачо

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.