Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 19:20 9 792 36

Адв. Велислав Величков пред ФАКТИ: Всеки бяга от ГЕРБ, както от някой, който кашля и киха

  • главен прокурор-
  • адв. велислав величков-
  • инициатива ''правосъдие за всеки''-
  • герб

"Съдебната власт през законодателната власт в парламентарна република да променя правилата на играта в своя полза, това е сензационно нарушаване на представата за върховенството на правото", каза адвокатът

Адв. Велислав Величков пред ФАКТИ: Всеки бяга от ГЕРБ, както от някой, който кашля и киха - 1
Снимка: ФАКТИ

"Бе предвидено главният прокурор в началото на есенната парламентарна сесия да отчете първите осем месеца от своя мандат - резултатите, които прокуратурата постига, делата, които следи (...) Това, което се забеляза е, че главният прокурор се опита да превърне това изслушване в прокурорски монолог и да задължи Народното събрание да приеме едни предложения за промени на прокуратурата в наказателните закони".

Това каза адвокат Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки" пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

"Има много силни препоръки и много силни констатации в доклада на Европейската комисия, от Венецианската комисия, както и резолюцията на ЕП, че прокуратурата не изпълнява и парламентът съответно не променя законите, които касаят реформирането, децентрализацията на прокуратурата", каза още той.

"Главният прокурор, типично в свой стил, демонстриран още преди неговото назначаване за такъв играе в стил "атаката е най-добрата защита". Той се опита за несгодите на прокуратурата да обвини парламента понеже имало прекалено голям формализъм в наказателното производство и прокуратурата не можела да си свърши качествено работата. Изглежда обаче, че главният прокурор разбира под качествено свършена работа това, че могат да се внасят непълни, негодни или противоречиви обвинителни актове", каза адвокатът.

"Ако се вгледаме в числата, които главният прокурор представи пред Правната комисия, причината за неговите искания се откриват в самите числа", коментира адвокат Величков. "Едни 5% от делата, които се следят влизат в съд и завършват с осъдителни присъди, които не са споразумения. На този фон се вижда, че прокуратурата не може да си свърши работата, поради което иска от парламента да ѝ облекчи работата като намали доказателствената тежест и премахне върховната инстанция", допълни той.

"Съдебната власт през законодателната власт в парламентарна република да променя правилата на играта в своя полза, това е сензационно нарушаване на представата за върховенството на правото и презумпцията за невиновност на бъдещи обвинени лица", категоричен беше адвокат Величков.

На въпрос на Лили Маринкова за прокурорското събрание в Бояна, адвокат Величков отговори, че му е направило впечатление присъствието на депутати там - най-вече на лидера на "ВОЛЯ" Веселин Марешки. "Тук си спомняме, че главният прокурор казваше, че не могат да му задават въпроси подсъдими лица - по отношение на някои медийни издатели и бивши политици. Трябва да напомним обаче, че г-н Марешки не просто е подсъдим, той е осъден на втора инстанция с ефективна присъда, но този подсъдим стои на публичния отчет на прокуратурата на първи ред", каза адвокатът.

"Там позицията на г-н Гешев стана ясна, далеч преди да е започнало делото", каза адвокат Величков по повод делото КТБ. "В наказателното право лице, облечено във власт, което може да злоупотреби с тази власт за своя или за чужда облага отговаря по по-тежко квалифицирани състави и съответно предметът на доказване е друг, защото как се доказва търговия с влияние на лице, което няма никаква власт - примерно аз като адвокат, и лице, което притежава власт като депутат, като председател на парламентарна група, министър и т.н. Ако той (бел.: Гешев) не разследва длъжностното качество на лицето Пеевски, че той е депутат и като такъв е взимал кредити - лични или чрез свързани лица от КТБ, значи той не си върши работата", каза адвокатът.

"Когато го питат за премиера, той (бел.: Гешев) казва: "Аз нямам разрешение от наблюдаващия прокурор". Разбра се между другото, че три пъти е бил разпитван министър-председателят - по записите, снимките", каза Величков. "Как наблюдаващият прокурор винаги удобно дава думата, когато става въпрос за хора от - така да го кажем, нелюбимите десни екстремисти, президентски съветници и прочие, но никога не питаме наблюдаващия прокурор може ли да се говори по проверки, които се правят срещу лица от властта. Ние примерно още не знаем има ли и как завърши проверката срещу бившия финансов министър Владислав Горанов", допълни той.

"Аз съм пълнолетен свидетел на целия Преход. От самото му начало е имало и други скандални действия на бивши главни прокурори, но такава систематика в скандалите и в избирателното действие досега не е имало и наистина не е имало случай в страната да се иска масово на протести оставката на главния прокурор. И не само в страната, защото нашите сънародници в чужбина също я искат и много мотивирано обясняват", каза адвокатът.

"Аз не смея да твърдя, че има някаква победа в момента. Знам, че го правят хора, свързани с протеста. Има успехи, победа няма. Протестът си е поставил едни цели. Докато не ги изпълни, не може да има победа", допълни той.

"Безпрецедентно не само за историята след 1990, а за цялата история на България след Освобождението съдии и то от авторитетни съдилища (...) искат да се открие процедура за освобождаване на главния прокурор поради непригодност да заема длъжността", каза Величков. "В четвъртък като първа точна ще се обсъжда това искане", допълни той като отговор на въпрос за предстоящите в четвъртък обсъждания във Висшия съдебен съвет.

"Много неща ще се променят до края на годината. За мен, най-големият успех е, че колкото и да се опитват да имитират реформа, за да останат нещата същите, този път не могат да останат същите, защото силно ще ни ограничат или ще ни спрат парите. Ако ни ограничат или спрат парите, няма да има откъде да крадат затова реформата става абсолютно наложителна", допълни той.

"Едно е ясно - ГЕРБ повече не може да получи, а дори и да получи, не може да осъществи мандат за управление в следващо Народно събрание. Защо - както всеки бяга от някой заразен, който кашля и киха, така всеки бяга от ГЕРБ. Никой няма да е съгласен на коалиция с ГЕРБ, какъвто и резултат да постигнат на избори", каза адвокат Величков в края на разговора.

Целия разговор с адв. Велислав Величков гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А не

    37 7 Отговор
    бива ! Време е те да бягат................към затвора !
  • 2 АДРЕНАЛИН

    39 2 Отговор
    Какъв цирк ще е само, те не можаха да накарат хората да слагат маски в градския транспорт, аптека, магазин или обществено място, какво остава постоянно и навън да носят...

    Коментиран от #10

  • 3 име

    9 36 Отговор
    и румбата бяга . но е в карантина. всяка лудост си има край.
  • 4 Жоро

    11 27 Отговор
    Тоя от много учене е взел да бута маслото.
  • 5 месара

    15 44 Отговор
    .......и изведнъж масово се появиха разни неизвестни “разбирачи” предвещаващи края на Борисов и ГЕРБ ! а ако Борисов отново спечели изборите ?

    Коментиран от #15

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 14 Отговор
    БОРИСОВ ОСТАВКА

    Коментиран от #16

  • 7 Бай Пешо

    16 27 Отговор
    Вярно е, че всички бягат от ГЕРБ и ГЕРБ пак е първа политическа сила, според изследването на Тренд!ФАКТ!

    Коментиран от #13

  • 8 Алооооооо

    16 41 Отговор
    Ти нормален ли си кой бяга от ГЕРБ а и защо да бяга ще се пръснете от яд в края на март вие черверните много сте тъпи ако мислите за някаква победа

    Коментиран от #22

  • 9 Хехе

    9 25 Отговор
    Под такива плачливи статии,пишат само адвокати напоследък!
    Глад,майка...
  • 10 ха така

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "АДРЕНАЛИН":

    Е, като свършат лекарите, няма да има нужда от маски - щото и с тях, и без тях ще се мре яко без лечение! Давайте, напред, другари, към светлото ковид-бъдеще! тогава може и партии да няма - останалите живи ще ходят като зомбита и ще се чудят на кой свят са!
  • 11 Пастир

    8 17 Отговор
    Тоя ако е адвокат значи аз съм негър. Такива простотии може да пишеш само в кафявия сайт факти.

    Коментиран от #23

  • 12 jorj

    7 18 Отговор
    На частичните избори се видя, кой на къде бяга ГЕРБ - бсп ~12 : 1!!! Аман от уръфляци!!
  • 13 да де

    9 16 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Пешо":

    Сега сигурно някои като плъхове бягат, ама след изборите ще бият чело и ще се молят да ги приемат обратно,че ще останат гладни! особено най-гласовитите на улицата! Ще поживеем, ще видим кой с кого и как и ще им гледаме сеира!
  • 14 Дървен Господ

    13 8 Отговор
    Бягайте да бягаме!
    Или шопите, да грабват сопите!
    Стига сме "Великовъставали"!
    Стига сме се шматкали по жълтите павета!

    Бягa Зaю прeз гoрaтa и cрeщa Вълчo.
    -Бягaй дa бягaмe брaткo! Кoйтo имa три м.ъдe му рeжaт eднoтo!
    -Зaйo, нo aз имaм двe...
    -Бягaй дa бягaмe Вълчo! Тe първo рeжaт, a пocлe брoят...

    Тaкa e и c шaйкaтa нa Бoкo Тъпoтo и Пeeвcки!
    Cъcипaхa туризмa и икoнoмикaтa, и въoбщe нe миcлят зa пocлeдcтвиятa...

    Докато се шматкаме по жълтите павета,
    България още повече затъва!
    Самотна, на дъното на ЕС...
  • 15 ха ха

    6 15 Отговор

    До коментар #5 от "месара":

    не "ако" - а "ще" ги спечели! Да видим тогава кой ще протестира отново за оставки - или ще чисти с четка фасадите на оплесканите с яйца и домати сгради!

    Коментиран от #21

  • 16 да де

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    и като го каза, взе,че си повярва, ха ха!
  • 17 Горкото шофьорче

    7 14 Отговор
    Елементарно, много жалко казано. Само фигуранта цяла година се крие от ковид в килерчето. Забележете - излезе да каже глупост, да вдигне юмруче и бързо, бързо се крие в килерчето.
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 4 Отговор
    герб мафия
  • 19 софия

    19 6 Отговор
    АКО ПРОДЪЛЖАВАТ ГЕРБ С ТЕЗИ ГЛУПОСТИ НИКОЙ НЯМА ДА ГЛАСУВА ЗА ТЯХ
  • 20 демократ

    4 17 Отговор
    В спорта:Всички играят накрая Германия печели.
    В политиката:Всички искат накрая ГЕРБ печели
    Вижте опонентите:
    Радев-ограничена мисъл,затруднен говор.Завежда
    шпионски центар.
    Нинова-доказана крадла узупирала БСП
    Хр.Иванов и Мая-купени от подсъдими олигарси.
    Слави-просташка чалга,печели селяните и ниския интелект
    е нормално ГЕРБ и да не е добър-другите са слаби.
  • 21 Мдааа

    12 4 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха":

    Мдааа...Ще ги "спечели"... Както три пъти до сега...По лукашенковски, с над милиард фалшиви "избиратели"
    Фалшифицирането на изборите, е единствената цел,
    на присъствието на над милион незаконни "мъртви души",
    в избирателните списъци... Мдааа...

    Коментиран от #26, #31

  • 22 Дървен Господ

    19 5 Отговор

    До коментар #8 от "Алооооооо":

    Борисов е тъп и страхлив злобар!
    Даже ченгеджийските номера на Боко Тъпото са тъпи!
    След като не успя с бухалката си Гешев,
    Боко тъпото тормози президента с измислен Ковид-19.

    Президентът Радев, и в България, и в Естония е с отрицателен тест за ковид.
    Но бил контактен с някакъв генерал, когото изкомандвали да се "разболее"...
    Преди заминаването си за Естония!
    И след като се завърнел в България,
    щял да е като арестантин, под карантина...

    Токова тъпо активно мероприятие, може да измисли само Боко Тъпото!

    Следващата тъпотия е, да сме носили маски навсякъде през деня!
    Върхът ще бъде, ако ни задължат да спим с маски!
    И да нахълтват под чаршафите ни,
    за да ни глобяват по 300лв...

    Борисов, играеш си с огъня...
    Тъп човек с власт е,
    като луд с картечница в МОЛ.

    Винету от Банкя,
    понеже си фен на Лепа Брена, а не на Чехов,
    да те осведомим за думите на виликият Чехов:

    "Ако в първо действие на сцената виси пушка,
    то тя непременно трябва да гръмне до края на представлението."

    Борисов, представлението ти е към края...
    Умната!

    Вместо Българският Лукашенко,
    да не станеш накрая Българският Чаушеску...
    Умната!

    Коментиран от #24, #27, #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НАРОДЪТ

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Дървен Господ":

    Коментарът е точен, верен, изчерпателен, смислен, задълбочен, и се приема с пълно мнозинство.Браво.
  • 25 Марчето от село

    6 3 Отговор
    А от теб бягат всички хубавици, като се погледнеш в огледалото ще разбереш защо

    Коментиран от #30

  • 26 Дългия

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Мдааа":

    Ее , учим се от Курнелка нейния подход работи, та и ние. .....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дългия

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Дървен Господ":

    Дървена ти е кратуната....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 🐷 Боко ТИКВАТА

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "Марчето от село":

    'убавиците са при мен в Бояна.Снимат ме как си спинкам.Всички видяха стройното ми тяло и чекмеджето с гепсона, което ги привлича...хахаха.
  • 31 Пичин

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "Мдааа":

    Мммм да, кво искаш да кажеш, нали Решетников с тези избори и при тази комисия стана президент, и там ли са гласували умрели.Постоянно си халюцинирате.Колкото и да ти е вътре, бат Бойко си го избрахме ние и ако ни хареса пак ще си го изберем.Който не му изнася да ходи пеша

    Коментиран от #32

  • 32 Лост

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Пичин":

    Не там не гласуваха умрели. Просто на хората им беше писнало от приказките, че и магаре да се кандидатира от ГЕРБ ще спечели. Затова, ако има повече гласуващи тогава и Дпс няма да има такива влияние.
  • 33 хасанчо

    0 3 Отговор
    Сараят ще реши.Каквото каже дебелият,туй ще стане.
  • 34 Бик Харизанов

    2 0 Отговор
    Не е верно. Дорде Тулупа подхвърля пържолки кучките се умилкват около краката му и го пазят с хъс по всички телевизии сутрин.
  • 35 въъъй

    1 0 Отговор
    Ти от къде избяга От лудницата ли
  • 36 Енчо Дянков

    0 0 Отговор
    Интересно,защо никой до сега от тези,които могат да помогнат не инициира премахването на всяка цена на мъртвите души от избирателните списъци.Без това действие колкото и много хора да да излязат да гласуват,1млн. гласове винаги,предварително ще са за ГЕРБ.