Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 16:22 7 162 10

Н.Пр. В. Москаленко за ФАКТИ: Украйна издига своя кандидатура за генерален секретар на ОЧИС

  • н.пр. виталий москаленко-
  • виталий москаленко-
  • посланик на украйна-
  • очис

Украинската страна предлага заместник-министърът на външните ѝ работи Васил Боднар да оглави Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

Н.Пр. В. Москаленко за ФАКТИ: Украйна издига своя кандидатура за генерален секретар на ОЧИС - 1
Снимка: ФАКТИ

''Бих искал да ви кажа, че взаимоотношенията между Украйна и България - политически, икономически, културни и каквито и да е, са доста обширни на всички нива. Те са много добри. Първо, имаме активен политически диалог, имаме също доста тесни културно-хуманитарни връзки, двустранните отношения се развиват в духа на взаиморазбиране и конструктивно сътрудничество. Точно в съответствие с Договора за приятелски отношения и сътрудничество от 1992 година''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко.

''Важно да отбележа, че българското ръководство регулярно се заявява за поддръжка на суверенитета и териториалната цялостност на Украйна, а също така и много държи за политика на непризнаване на незаконната окупация на Крим. Българското правителство последователно също така поддържа европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна. Вие знаете, че нашата страна много активно работи в това направление, за да стане пълноправен член на Европейския съюз'', допълни Н.Пр. Виталий Москаленко.

''България за Украйна е много важен пазар в ЕС. Украинската стока идва през България на европейските пазар. В това отношение бих искал да констатирам, че стокообменът между двете страни е доста внушителен. По резултатите от миналата година ние сме постигнали повече от милиард щатски долара стокообмен между двете страни, който е нараснал в течение на последните 10 години. Тенденцията е доста позитивна. Естествено, че COVID-19 упражни своето негативно влияние и през последната половин година показателите в сравнение с миналата година паднаха с 15-20%. COVID-ът си е COVID и влияе, щем - не щем'', каза още той.

''Украйна иска да остане надежден партньор на Европейския съюз и нашата партньорство е направено, за да стане Европа зона на стабилността и сигурността, разбира се. Това е наша задача и наша цел. Разбира се, че ще участваме във възстановителните мерки по силата на възможностите, които имаме, имайки предвид нашето близко желание да бъдем партньор на Европейския съюз. Ние в това отношение ще направим всичко възможно да преодолеем всички тези последици, които имаме от пандемията с COVID-19'', декларира дипломатът.

Посланикът на Украйна у нас разясни и ситуацията с COVID-19 в родната му страна:

''Локдаун не е въведен в Украйна. Не е имало такова нещо, в пълномащабни размери, не е имало и изначално, а и сега няма. По-скоро вероятно няма и да има. Разбира се, че вече изпитваме трудности със здравната система, и то доста яки и жестоки, поради това, че десетки хиляди хора са заразени. Например вчера бяха около 10 000 заразени. В сравнение с България смъртността е малко по-ниска, съгласно количеството население. Но това не е положителен факт и не може да ни радва, защото все пак смъртността я има и е доста сериозна. Полага се и би трябвало да се полага всички усилия да се справи с катастрофалното положение, което имаме сега в Украйна, в България, в цяла Европа, а и в целия свят, бих казал.''

''Черноморското икономическо сътрудничество по мое дълбоко убеждение е много важна инициатива и много сериозна организация. Украйна участва в тази организация и е пълноправен член на организацията от самото начало, от 1992 г. Искам да ви кажа, че актуалната общополитическа ситуация в Черноморския регион, имам предвид окупацията от страна на Русия на Автономна република Крим и други територии на Украйна, естествено негативно се отрази на икономическото сътрудничество в региона. От това страдат и Украйна, и всички съседи на Украйна, в това число, разбира се, и България. От подобни конфликти, като резултат от тях, имаме икономически загуби в региона на Черно море.

От друга страна, ние не искаме да драматизираме със ситуацията и гледаме в бъдещето с определена доза на оптимизъм, както и нашите български колеги, по отношение на Черноморското икономическо сътрудничество. Например, в първата половина на миналата година България беше председател в ОЧИС и един от резултатите на това председателство беше представянето на Северна Македония в качеството ѝ на кандидат-член в ОЧИС. Украйна поддържа по всички начини такава инициатива и разглеждаме този факт като ярко свидетелство за това, че правителствата на Северна Македония и България вярват в перспективата на икономическия потенциал на региона, Черноморския регион, и имат намерения да положат усилия за целта на активизацията на нашето общоикономическо взаимодействие''. коментира важността на ОЧИС посланикът на Украйна у нас.

''Разбира се, Украйна също отделя много внимание на тази инициатива, в това число и поддържайки инициативата на нашите български и македонски партньори. Ние сега направихме много решителна стъпка. Предложихме кандидатурата на заместник-министъра на външните работи на Украйна Васил Боднар за поста генерален секретар на ОЧИС. Това, мисля, ще бъде много положителен факт за развитието на дейността на самата организация, тъй като г-н Боднар е професионален дипломат, който отделя винаги голямо внимание в своята работа на Черноморския регион и на Балканския регион, в това число'', разкри Н.Пр. Виталий Москаленко.

Той, запитан от водещата за инициативата на ''Три морета'', бе категоричен, че Украйна има сериозен интерес към нея.

А по отношение на това какви условия още трябва да изпълни Украйна, за да стане член на Европейския съюз, Н.Пр. Виталий Москаленко заяви следното: ''Условията са известни. Реформа на съда, борба с корупцията, същият комплект на необходими изисквания, той остава актуален. Пътят е извършван доста сериозно, ние сме направили изрядна работа, за да се доближим до изпълнението на необходимите условия. В момента и правителство, и президент, президентската администрация, упорито работят, за да бъдат постигнати всички необходими условия, които се изискват. Искам час по-скоро това да стане, разбира се. Много ми е трудно да кажа конкретно, очевидно става дума за няколко години. Бих искал така да стане. Знаете ли, например Турция от 60-те години иска да стане. Но при нас аз се надявам, че пътят няма да бъде толкова дълъг. А и е важно, че имаме желание и амбиция максималните усилия, които полагаме, да бъдат реализирани.''

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булаир

    9 0 Отговор
    Абе бацета, като чуя, че нещо в тая нашата страна работи и знам, че не е вярно. Като например, видиш ли, колко убави са ни отношенията с Украйна и как сме изградили нещо на базата на друго нещо. Всъщност – каква е реалността? Украински гражданин, мой познат, който живее цял живот в България, работи цял живот в България и е женен за българка, все още не успява да си извади български паспорт, въпреки силното му желание и непрестанни опити за диалог с администрацията на МВнР (бюрокрацията). Говорим за тридесет и кусур-годишен човек.
    П.С. Дипломацията ни с арабските страни се базира, естествено, на великия Дюнер. Мисъл... ааа, изказване исках да кажа – на тиквата.

    Коментиран от #4

  • 2 Bahti

    6 6 Отговор
    Марш бе подложка Бандеровец!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    светът не върви към добро
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хаджи Хаджи Българин

    6 3 Отговор
    България беше председател в ОЧИС и един от резултатите на това председателство беше представянето на Северна Македония в качеството ѝ на кандидат-член в ОЧИС! СМЯХ В ЗАЛАТА! СЕВРНА МАКЕДОНИЯ И ЧЕРНО МОРЕ! И ЩЕ НЕЩО, ДОНБАСКИТЕ ВЪГЛИЩА , С КОИТО РАБОТЕХА НАШИТЕ ТЕЦ- ове! Как ей така ни ласкае, за да лобираме за Украйна! В ЧЕРНО МОРЕ ИМА ДВЕ ВЕЛИКИ СИЛИ- ТУРЦИЯ И РУСИЯ, КОИТО ДЪРЖЪТ КОНТРОЛА! НО ИМАЧЕ, ХОХЛАТА ДОСТА Е ПОДГОТВЕН! КОИТО ВЛАДЕЕ КРИМ, ТОЙ ОПРЕДЕЛЯ ПРАВИЛАТА! ЗАЩО СА СЕ ВОДИЛИ 7 КРИМСКИ ВОЙНИ! ??? И ЗАЩО НАПИРАТ НАТО- ци за него???

    Коментиран от #6

  • 6 Хаджи Хаджи Българин

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хаджи Хаджи Българин":

    Да допълня, Интересите на англо - саксонците за контрол върху Черно Море, са от времето на Британската Империя! И на коя страна стояха те тогава!????
  • 7 Кръстю Димитров

    4 4 Отговор
    Украйна е много важен и стратегически партньор за нашия народ! В лицето на Негово Превъзходителство Виталий Москаленко имаме приятел,който обича България и обърнете внимание говори за нашите отношения така както говори и за родината си! РЕСПЕКТ!!!
  • 8 Хохлите да отиват на поправителен! Т

    0 1 Отговор
    Те живеят на руска територия на о да бамдеровци,т.е. фащисти!?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.