17 Ноември, 2020 21:39 22 419 60

Илиян Василев пред ФАКТИ: Цяла България става заложник на една партия

  • илиян василев-
  • българия-
  • северна македония-
  • вмро-
  • красимир каракачанов-
  • софия-
  • скопие

''Ние постоянно говорим в едни нематериални, идеалистически термини за обединение, без нищо да правим за сближаването на народите'', коментира бившият дипломат казуса със С. Македония

Илиян Василев пред ФАКТИ: Цяла България става заложник на една партия - 1
Снимка: ФАКТИ

''Аз не казвам, че не можем да направим тактическо ''не'' на този етап. Това в никакъв случай не е окончателно. Аз просто казвам, че ние нямаме опция да казваме ''не'' на Македония, след като толкова години сме работили за нейното признание, за интеграцията на Западните Балкани по време на председателството на Европейския съюз, изобщо трябва една консистентност в политиката. А от гледна точка на темата ''Македония'' вие знаете, че в българската история обикновено това е било темата или изпитът, по който българските политици винаги са получавали двойки. Като започнете с Междусъюзническа война, Първа световна война, Втора световна война, македонските терзания на Коминтерна и на югославския блян, в който комунистическа България също едва не потъна''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ някогашният посланик на България в Русия, а днес политически и икономически анализатор - Илиян Василев.

''Аз мисля, че много неща са сгрешени и от гледна точка на съдържание (политика), и от гледна точка на комуникация. Примерно, от гледна точка на комуникация, абсурдно е да извеждате в преден план, като ключово лице, което формира българската политика, националист в лицето на лидера на ВМРО. Тъй като той не е точно човекът, който ще намери дипломатическата формула, т.нар. взаимнопечеливши решения, защото илюзията, че ние, понеже сме били членове на ЕС, сме едва ли не с неограничен мандат и възможност да казваме ''не''... Не е въпросът в ''не-то''. Въпросът е, че зад това ''не'' трябва да има съдържателна политика. Ето, ние често казваме за Преспанските споразумения, но зад тези Преспански споразумения има 30 години политика, в която Гърция и на историческо, т.е. на ниво наука и история, и особено на ниво икономика и политика тя градеше своите мостове за влияние в Македония. Докато при нас, ние сме се запнали само на историческите терзания и нямаме нито икономическо развитие, нито бизнес развитие. При това, забележете, не във всички случаи благодарение на наши неудачи, а и благодарение на очевидно дискриминационни отношения от страна на скопските власти. Ето това е тема, по която може да се формира европейска политика на България и тя да обвърже промени в политическата линия на Македония в текущия момент именно от гледна точка на нейната пригодност да реализира интеграционна политика. Като общество, като политика, като ценности да се интегрира в синхрон с това, което вече има в Европа. Защото и ние по този път много неща преодоляхме в себе си. Ако си спомняте тази тема за нулевите проблеми със съседите, с вътрешните стандарти на отношение между етносите, много други неща ние преодоляхме, за да бъдем все пак относително сравними. Сега, разбира се, част от стандартите, които изпълнихме в началото на членството ни бяха едни, сега са деградирани, но от гледна точка на Македония няма логика да се предполага, че тя трябва да има някаква специална писта'', заяви още бившият дипломат.

''От тяхна гледна точка вероятно най-неприемливи са тези не особено умели настоявания, че македонският език няма право на съществуване, че тяхната суверенност като държава е ограничена и компрометирана във времето. Едни такива неща, които много хора не разбраха, дори след 1989 г. Аз това като посланик в Русия го наблюдавах, как самата Русия пропусна да забележи, че елитите в съюзните републики, дето са били част от Съветския съюз, те (б.р. руснаците) изградиха самочувствие и в никакъв случай те не приемаха, че примерно елитът в Беларус, или в Украйна, е нещо отделно от този, който е в Москва. Не приемаха, не приемаха, до един ден, в който разбраха, че елитът, управляващото мнозинство, или класа в една страна, която вече има отделна субектност, с времето изгражда самостоятелност и като усещане, и като самочувствие, което дори и да бъде в рамките на близост, както същата близост има между Румъния и Молдова, или други народи, тя не предполага автоматично, че има някакви специални отношения, или пък някакви възможности за интеграция, както още някои си бленуват. Това са си отделни етноси. Единението между близки народи става в условията на членство в Европейския съюз, където именно благодарение на ценностите, общите, тези народи започват да взаимодействат толкова близко, изпълнявайки едни и същи стандарти. А не, както е сега, стандартите на двустранните отношения, междудържавните отношения. Това нещо не се разбра'', поясни Илиян Василев.

''В нашата политика спрямо Македония отсъстват цели сектори'', допълни той и даде за пример казус от енергетиката.

'' Аз отдавна си казах, че ако ние не излекуваме този манталитет, тази матрица на Санстефанска България, което е проклятие... Ние постоянно говорим в едни нематериални, идеалистически термини за обединение, без нищо да правим за сближаването на народите, на бизнеса, на отваряне на инфраструктура. Като направите магистрала ходенето до Скопие ще бъде по-лесно от ходенето до Стара Загора, примерно. Когато вие нямате отварянето, когато не създавате нови форми на зависимост...'', допълни той.

''Ето един пример. Ние спорим, че съвременният македонски език е далеч. Далеч е, много е далеч, защото съвременните поколения българи не разбират всичко от това, което се говори. Защото в този език рязко навлязоха чуждиците, именно за да обособи от българския. Рязка навлязоха сърбизми, международни думи и т.н. Но ако ние държим и настояваме, че те са част от нашия език, те зорлем ще започнат да вкарват всякакви други думи, съзнателно да се дистанцират от нас, след като те самите не могат да прочетат какво са писали техните македонски предци, защото те са писали на език, който аз и вие разбираме много по-лесно. Като сложите и Каракачанов отпред, който е говорител, който ражда антибългарски чувства, по простата причина, че има някакви естествени конкурентни влияния, той се бори за влияние и в България, между другото. Много хора възприемат тези му позиции, тази повишена активност, като част от предизборната му кампания. Цяла България става заложник на една партия, която не е сигурно, че ще влезе в следващия парламент. Нали все пак трябва да има балансирана външна политика?'', добави политическият анализатор.

Илиян Василев е учуден, че по проблемите със Северна Македония България не използва един голям свой съюзник, а именно огромното албанско малцинство в Северна Македония.

''Аз дори си помислих в един момент, че ако ние стимулираме, форсираме влизането на Македония и тя влезе преди Сърбия, защото за Сърбия има огромни проблеми поради реч причини, защото тя е крепителят на постюгославското, не Македония, Македония е периферия на това, все още, ние по този начин ще направим голямо добро на детитоизацията. Но виждате как се натиска бутонът ''национализъм'' и... Всичките вкупом'', коментира той към края на своето участие във ФАКТИ.

Бившият дипломат заяви още, че мисленето в Македония трябва да се променя към проевропейско, а не към пробългарско.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой68

    83 45 Отговор
    Тоя какви ги плещи......Българин ли е?

    Коментиран от #10, #15, #51

  • 2 Тъп

    59 60 Отговор
    Безроден русофилистик.

    Коментиран от #43

  • 3 Шебек

    51 17 Отговор
    Точните думи са “ОПГ начело с психопат”.

    Коментиран от #8

  • 4 Бибитко

    99 34 Отговор
    Илиан Василев, доказан соросоид и атлантик, пак говори глупости с логиката на национален предател. Значи в Македония мисленето не трябвало да бъде пробългарско, а проевропейско. Тоест, който влезе в Европейския съюз престава да бъде гражданин на собствената си страна!
  • 5 user

    44 110 Отговор
    Заради такива платени чужди агенти като този ще гласувам за ГЕРБ до дупка!!!
  • 6 нашия

    84 29 Отговор
    ей такива хлъзгави като тоя са най-опасни....набутват го на населението,а после целия НАРОД страда
  • 7 Четник

    34 66 Отговор
    Хора,Македонците са наши братя.Говорим един език,споделяме обща история и обичаи.Ние трябва да ги подкрепим.Мисля,че бъдещето на България е свързано с Македония преди тази държава и територия да стане Албанска.

    Коментиран от #9, #14, #22, #25, #33

  • 8 по точно

    68 23 Отговор

    До коментар #3 от "Шебек":

    ОПГ-ГЕРБ и вечно дрогираният комунист Борисов
    са от най-долната и некадърна утайка на БКП!
  • 9 Бибитко

    70 5 Отговор

    До коментар #7 от "Четник":

    Заради тази илюзия, че Македония може да стане българска загинаха стотици хиляди наши сънародници!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 България717 г

    51 11 Отговор
    И тоя е една мазмантия, къде се учите да нищоговорене, Европа без българи и България, огън да я гори! Както и С.М. Глезено и арогантно дете само с шамар се вкарва в пътя.
  • 13 Хехе

    55 25 Отговор
    Василев,ти си един лаладжия!
    Имаш мнение по всичко,а не разбираш нищо!
    Престоят ти в Русия много ти е повлиял в това отношение.
  • 14 Р.радев

    48 13 Отговор

    До коментар #7 от "Четник":

    Не не трябва да ги подкрепяме.Не сме длъжни да го правим.Те вече и без друго са в ЕС покрай нас.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Abv

    57 14 Отговор
    Бох ти предателя. И тоя го е раждала българка.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 безпартиен

    43 10 Отговор
    Този не беше ли обявен за ДС?Ако е така,значи всичко което казва е под съмнение,че е негова мисъл!

    Коментиран от #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 66ц12д1

    33 7 Отговор
    Сто тояги на голо по корема!
    подпис:
    ЦАР КРУМ
    п.п.
    КАЗАХ!
  • 21 Тва е на лески святата република

    19 15 Отговор
    Същия тоа ни докара беге болшевишко робство
  • 22 нашия

    25 7 Отговор

    До коментар #7 от "Четник":

    народа да братя сме -но управниците им са вредни и за нас и за тях-така че докато управниците им не клекнат -натиск
  • 23 Лелее

    27 3 Отговор
    За съжаление и аз нямам ОПЦИЯ да ти напиша какво точно мисля за теб г-н “сладкодумец”,ще ме изтрият!
  • 24 Перо

    40 6 Отговор
    Всичките му мисли са една смесица от интернет информация. Стъпвал ли е някога в РСМ или както пише,”наблюдавал” е процесите от Москва? Омразата на измислената “македонска” нация към БГ е патологична и обръчите са набивани 75 г.,а македонизма е пропит в мозъка им.”Македонските” политици и дипломати говорят в БГ едно,а в РСМ съвсем друго,ползвайки селски хитрини да пробият,да се харесат на двете места,без никакви щети. С такива хора трябва да се работи ултимативно с ясно поставени въпроси,които да си решат вътрешно и после да се пристъпи към двустранни преговори. Гръцкият път е отработен. Другото е губене на време!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЛЕВСКИ БОТЕВ РАКОВСКИ

    32 9 Отговор
    ВЕЧЕ ВСИЧКИ СЕ РАЗКРИХТЕ РУСКИТЕ ШПИОНИ ИБРИКЧИИ ГОТОВИ ДА ПРОДАДЪТ БЪЛГАРИЯ ТВЪРДО НЕ НА РУСКО ЮГОСЛАВСКИТЕ МЕКЕРЕТА ГОТОВИ ДА НИ ЗАЛИЧАТ ДЪРЖАВАТА ИСТОРИЯТА СВОБОДАТА
  • 27 Шебек

    3 6 Отговор
    Браво тека се оди у ЕС, доле управителство
  • 28 с или не

    2 25 Отговор
    Македония си влиза в ЕС...

    Коментиран от #48

  • 29 Стефан

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "безпартиен":

    Също като Каракачанов, само дето политиката му е чужда на воеводата и само лозунги му са в главата.
  • 30 Българин

    9 2 Отговор
    В С. Македония, живеят основно 3 народности. Никога българите, албанците или гърците ще станат от северна Македония. Затова да си отидат към свойте народи.
  • 31 Българин

    19 3 Отговор
    Този да отиде да живее в Македония, какво търси в България.Явно му плащат добре чуждите централи.
  • 32 ИСТИНАТА

    17 7 Отговор
    "Другарю" Василев, ПРОБЛЕМА е, че НЕ е САМО ЕДНА "партията", а ТЯ е САМО ЧАСТ от ЕДНО ЦЯЛО, в което влизат "герб", "бсп", "дпс",........ и т. н., и т. н.! СПРЕТЕ да РАЗДЕЛЯТЕ НАРОДА ни "Другарюююююю"!! РАЗКРИТИ Сте!!!
  • 33 alfaman

    8 20 Отговор

    До коментар #7 от "Четник":

    България трябва да подкрепи Северна Македония. Поради общият език и култура сближаването е неизбежно. Стерпим ся слюбим ся. Блага дума врати отваря. И не само.
  • 34 Всезнайко

    9 2 Отговор
    Ей, този Сашо много е умен. Друго си е професионализъм в ДС.
  • 35 ?!!, нерегистрирани

    1 7 Отговор
    Една партия са бспдпсгерб. И за кого. Изкупиха през тия 30 години недвижими имоти пред очите ни, нищо че хората са я работили тая земя 40 цели гофини. Идва комуниста бкпгерб ими бкпбсп или бкп дпс и им я дава. Това е наглост другари комунисти ляво, дясно, център. На нас земя не ни трябва, но лишихте бай Осман и Иван от земята. И нали наблюдаваме трифонов и караянчева ще ги изберат, нищо, че тридоновци я подиграват. Пълно е с население от нечистоплътни нахални хора или... Връзки и парите. Ако ги нямаш си смазан отвсякъде и Р. Радев, четем, че Бойко бил фашист не е Радев, той, кой му поиска дава, но на тяхните си избиратели комунисти. И се чудя, защо ходят да гласуват някои като след това се оплакват. Пълен хаос. Живее ок малцинството, а българите само хората на бкпгерб и те първо да си оправят България и след това да мислят за С. Македония. Всичко е в миналото Мизия Тракия и Македония, кого заблуждавате. Те не са между живите. Потомци сме и нищо добро не сме видели от комунистите на българия преди и след бкпбспсдсндсвабвдпсгерб. Заедно са всички в далаверите и кражбите, но тях закон не ги лови, защото си имат гръб, а този гръб е доган Борисов и.. Оправиха ни сега ще съсипят и С. Македония. Те са със светлинни години пред Бг, защото 1969,кога българин обикновен не можеше извън бг да излезе, а сърби, македонци, чехи, поляци ходиха до Турция и на евин адамов и общ плаж живеещи на палатки българи им изкупуваха турската стока. По полека. Много сте млади и не вин
  • 36 Гост

    3 7 Отговор
    Не съм по темата, но да ви светна лампичката. Кога бяхме млади, а това бе през 60-те на м. в. Да разберете колко са наоред били Македонците. Бяхме едно семейство и аз. Покани ме немец на танц, но учихме френски.. И извика едно младо маке да превежда на немски, но до дам бе. Макето знаеше немски и др езици, а българина 0. Бай ганю само мисли как и кого да измами. Турци сме. Бетер. Щом не знаят някои българи рожденните дати, години.

    Коментиран от #49

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 121

    2 10 Отговор
    България е турцицъм. Те помаците се женят за турци. Българки за цигани. Ходят бащите им.. Няма ли някои закъсали моми и момци българи за нашите разведени момичета ромки. Оправете си България. Не сме от ничия партия, тъй като всички сте едно там, за парите и привилегии
  • 39 Анонимен

    1 4 Отговор
    И капитан петко мили комунисти няма да се протече на помощ. Едни и същи ни управляват от 44-та до днес. Усмихнат
  • 40 Анонимен

    0 5 Отговор
    Идват ромите, кой полицай, гответе се за бой
  • 41 Анонимен

    1 3 Отговор
    Ако не бе пандемията и единствените ни жилища по насилствен начин щяха да бъдат изкупени от много правилната ви водена политика от комунистите на гербопдпсбсп. Геноцид спрямо човечеството над 10 години... Оставяш родителите, децата им безработни. Оправете си държавата българия, че много грях имате за изкуоуване всички горе от 30 години и повече.
  • 42 111

    3 4 Отговор
    Хубаво стана за малцинствата. Оправиха България, съсипаха я,о да не съсипят и Македония. Нищо че в бг бг македонци живеят по зле и от бг македонци в С. МАКЕДОНИЯ. ТОВА НИ Е КАЗВАНО ОТ ЖИВИТЕ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИ ОТ МАКЕДОНИЯ. ББ ДА НЕ БИ ДА Е УЧИЛ ИСТОРИЯ В ПОЖАРНИКАРСКОТО. ТАМ Е С МАТЕМАТИКА И РАЗНИ ДИСЦИПЛИНИ. ОПРАВЕТЕ СИ КОЧИНАТА. А ТЯ Е ПЛАЧЕВНО ВЯРНА. ВСЕ ПАК СМЕ ПОТОМЦИ И БАБИТЕ НИ БИЛИ ПРАВИ.. КВО ИМА ТУК.. КАЛДЪРЪМИ, КАМЪНИ, НИЩО НЕ ВИРЕЕ..
  • 43 Ежко Бежко

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тъп":

    Грешиш! Той е атлантик, и то от най-големите. Ограмоти се преди да ръсиш обиди.
  • 44 123+

    4 1 Отговор
    И свободата има начин на употреба! Тя, свободата, не е за простаците!
  • 45 stan4o

    5 5 Отговор
    Конфронтацията ражда конфронтация. Народът ни е мъдър и е казал:"На сила хубост не става". Каракачанов е ясен, вдига пушилка, за да премести общественото мнение от фокуса на народното недоволство. Северна Македония ни крадяла миналото. Българи ни крадат настоящето и бъдещето. Кой печели и кой губи от конфронтацията ни със Северна Македония? Знаете ли, че когато бях в Англия помаците казваха, че не се смятат за българи? Във фермата над 95 процента бяхме работници от България, но неработен ден беше деня на Байряма, а на Великден се работеше.
  • 46 Георги

    5 7 Отговор
    Нивото на Илиян Василев е много над нивото на нашата политика, а пък за нивото на народа ни, не искам да коментирам. То 80 % от коментиращия народ по форуми и фейсбуци е неграмотен, а има 10 % съвкупни грамотни, но незапознати
  • 47 ТИТИ

    4 3 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ МРАЗЯТ ВСИЧКИ И СЕБЕ СИ ДОРИ ТРЯБВА ПОМИРЕНИЕ
  • 48 кой

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "с или не":

    каза-Не?!Имат държава и да си я правят!А ЕС си върви по пътя на оня с мустаците от 1933г...
  • 49 Иванов

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Чети поне какви ги драскаш, че ставаш за резил, сърбоманино!
  • 50 Шуми Марица

    0 3 Отговор
    Няма връщане на зад, целият Кючук Париж, в Пловдив е от преселници от Вардарска македония от Халкидики и беломорска тракия, те всички имат роднини в Сев.Македония ,е и какво от това,ние няма са ги спрем по пътя за Европа,Меркел която е на Бойко човек ще ги вкара, имат зависимости ,които не е не знаем нека са минат изборите, ше видим ,тогава ше ги ппивикат н Европа и САЩ и каквото им кажат,иначе вън от власта и съд.
  • 51 Този

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кой68":

    Комунист акъл да дава та те са престъпна организащия отвсичко разбира
  • 52 Веско

    7 4 Отговор
    Дърт нихилист,соросоид,национален предател.
    Не заслужава да се чете,а да бъде заплют.
  • 53 USA

    5 1 Отговор
    Aмeрикaнcкият рeпубликaнcки кoнгрecмeн Дaнa Рoхрaбaхeр, прeдcтaвлявaщ щaтa Кaлифoрния, призoвa зa прoмянa нa cъщecтвувaщитe грaници нa Бaлкaнитe и рaздeлeниeтo нa тeритoриятa нa Мaкeдoния мeжду cъceднитe държaви. Тoй нaпрaви cъoтвeтнитe изявлeния в интeрвю зa aлбaнcкия ТEЛEВИЗИOНEН кaнaл Вижън Плюc.Жaлкo e, нo миcля, чe Мaкeдoния нe e държaвa. C тaкoвa гoлямo рaздeлeниe тaм, тe никoгa нямa дa мoгaт дa живeят зaeднo в бъдeщe. Eтo зaщo, кocoвaритe и aлбaнцитe в Мaкeдoния трябвa дa бъдaт чacт oт Кocoвo, a ocтaнaлaтa чacт oт Мaкeдoния мoжe дa cтaнe чacт oт Бългaрия или другa cтрaнa, c кoятo тe cмятaт, чe ca cвързaни, - кaзa кoнгрecмeнът. "Имa идeя, чe Мaкeдoния трябвa дa бъдe пoдкрeпeнa, зaщoтo някoй e рeшил пoдoбнa кoнфигурaция прeди 30 гoдини cлeд рaзпaдaнeтo нa Югocлaвия, нo тoвa нe oзнaчaвa, чe тaзи идeя e вaлиднa днec.Нa въпрoc дaли aдминиcтрaциятa нa aмeрикaнcкия прeзидeнт Дoнaлд Тръмп щe пoдкрeпи пoдoбeн пoдхoд, Дaнa Рoхрaбaхeр зaяви, чe "oкaзвa влияниe върху външнaтa пoлитикa нa Вaшингтoн" и oбeщa нa прeдcтoящитe зaceдaния нa кoмиcиятa пo външнa пoлитикa дa "пoвдигнe въпрoca зa прoмeнящитe ce грaници нa Бaлкaнитe, тaкa чe тe дa имaт cмиcъл и дa пoзвoлят мир" в рeгиoнa.
  • 54 Александър Македонски

    2 1 Отговор
    О неразумни и юроде поради что се срамиш да се наречеш болгарин?
  • 55 Kalchimaniq

    2 1 Отговор
    Колко тупани със соросоиден комплекс коментират тук! Не е за вярване.
  • 56 агент Тупан

    2 0 Отговор
    Всички патриоти са пълни идиоти
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 САМО да питам

    0 0 Отговор
    ....гърците не ги ли накараха да се прекръстят? да си сменят името де? е то май е същото? ся за кво реват?
  • 59 Биби Кинг

    0 0 Отговор
    Който каже "Да" един път, после оди сам да си иска! И даже с песен на оста носи цветя и бонбони кога оди на буга!
  • 60 Предатели

    0 0 Отговор
    Комунистите начело с пияндето Г Димитров продадоха Македония и Българите Македонци на Сърбия