6 Януари, 2021 00:37 11 561 31

Проф. Радулов пред ФАКТИ: Всяка една институция в тази страна е подвластна на корупция

  • проф. николай радулов-
  • ловеч-
  • хоро-
  • стрелба-
  • мвр-
  • статистика-
  • христо терзийски

Експертът по национална и международна сигурност е категоричен, че българската полиция действа със закъснение и недомлъвки по различните случаи

Проф. Радулов пред ФАКТИ: Всяка една институция в тази страна е подвластна на корупция - 1
Снимка: ФАКТИ

''Няма никакво престараване. Аз мисля, че това, което ни се демонстрира като разследване, не се различава от начина, по който полицията действа при всички случаи. Със закъснение, с недомлъвки, с неумение да разбере какво реално се е случило. И ние, разбира се, впоследствие също не сме наясно какво се е случило и до момента. Има ли куршум, няма ли, с бойно оръжие ли е стреляно, с ловно оръжие ли е стреляно? Въобще тази жена улучена от куршум ли е? И това не е ясно, защото най-вероятно това, което виждат лекарите на рентгена, е парче метал, което е деформирано и не е ясно въобще за какво става дума. Но факт е, че действията, които се водят, са много закъснели, защото такива неща... Това не е умишлено престъпление явно, защото няма такива идиоти, дето като видят хоро да стрелят по него. Макар че може да има някой, който е луд''. Така пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Николай Радулов коментира работата на полицията по случая с простреляната по време на новогодишното хоро жена в Ловеч.

Проф. Николай Радулов е експерт по национална сигурност и международна сигурност с богат практически опит в сферата на вътрешния ред и сигурност.

''Тук отново се изправя въпросът, който беше навремето актуален с Петко от Лясковец, луд човек с шест пушки. Човекът си беше луд. Според мен си имаше начини да му се приберат съвсем легално и кротко оръжията, без да пострадат командосите. Николай (б.р. предишният гост адв. Николай Хаджигенов) е прав, че в голяма част от действията си ръководството, особено на МВР, консумира съставите на определени престъпления. Например, факт е, и аз това го знам от майката на убития командос, че всички документи за тази акция са изготвени и подписани след смъртта на командоса. Мъчно ми е да говоря за тези неща, защото това са хора, които са се готвили да си рискуват живота за другите хора, но не и заради прищявките на един или друг не много в ред ръководител в Министерството на вътрешните работи'', допълни проф. Радулов.

''Аз не знам какво е било иззето, но ако е иззето, то е иззето от там, откъдето се е виждало хорото. Вероятно около площадчето, там, където има ловци в близкото обкръжение, са им иззети оръжията. Защо са им иззети е друг въпрос. Разбира се, ако е имало дългоцевно бойно оръжие, има ловджийски пушки винтовки, които стрелят с боен куршум, това би могло да се вземе предвид. Много често се говорят глупости. Спомням си, че един от главните секретари на МВР обясни как е намерена пушката, с която е убит Георги Илиев. Това е Long rifle патрон, тоест, това по същество е флоберов патрон, усилен, защото е магнум. Но той е с оловен връх и не може никога от този куршум, който е влязъл в Георги Илиев, или в който и да е друг, в Илия Павлов, да се направи експертиза и да се докаже връзката между куршума и оръжието. Защото той се сплесква, той се деформира и не остава нищо. Иначе другите куршуми, които се изстрелват от автомати, от пушки нормални и т.н., по тях остава бразди. А оловото, когато влезе в човека, при първата кост се сплесква и се получава едно сплескано парче, по което няма следа от оръжието. Говореше се, че така работи Мосад - с пистолети 22-ри калибър, защото шумът от тях е много малък, и ако им се навинти и заглушител не се чува почти нищо, освен щракането на затвора. А когато куршумът попадне в главата, няма изходна дупка, но мозъкът е на каша. Това е оръжието на професионалните убийци. Някакъв смисъл има да се изземе това ловно оръжие, което е ловно бойно оръжие за прицелен отстрел на дивеч. Това са винтовки, само че не са автоматични. Друго ловно оръжие като пушките, които стрелят със сачми, е безумие или безсмислица. Или пък от оръжие, което е 22-ри калибър с оловните върхове'', продължи с експертния си анализ проф. Радулов за случая в Ловеч.

''Всеки министър, който иска да покаже нещо, и главният секретар Борисов навремето, твърдяха, че ще намалят престъпността, ако се намали и редуцира, а дори и изземе притежаваното законно от гражданите оръжие. Всъщност, единствените престъпления, които се извършват с такова оръжие, са самонараняванията на собствениците, които го чистят със забравен куршум в цевта, при чистеното възпроизвеждат изстрел и си улучват крака. Няколко самоубийства има на отчаяни бивши служители от живота, от това, че пенсията не им стига. И това е. Други престъпления с такова оръжие не са извършени. Но това създава голям шум, създава впечатление, че нещо се върши. Г-жа Бъчварова, по време на нейното управление, половината от дейността на полицията беше с това да се правят проверки за това как се съхранява оръжието. И тъй като във всяко районно управление има по един, или двама максимум служители от КОС, а цялото оръжие е към 360 000 - късоцевно, дългоцевно, ловно, бойно и т.н., през целия неин период тези хора от полицейските районни управления трябваше да бъдат подпомогнати от други служители. Вместо да се занимават с това да обезпечат гражданската сигурност, защото престъпленията не са спрели за нито един момент, те се занимаваха с това да посещават хората, за да проверяват касите, да броят оръжията и да броят патрони'', върна се назад във времето той.

За обира в Сандански мнението на проф. Радулов е сходно на мнението му за действията на полицията относно казуса с стрелбата по хорото в Ловеч. Според него разследването върви много след извършителите.

Според водещата има мълчание след големи обири. ''Има мълчание, защото няма никакъв успех'', даде недвусмислен отговор проф. Радулов.

Той коментира и статистика за престъпността, изнесена от МВР (б.р. престъпността е 11% надолу според тази статистика), която е в една нова ситуация. А именно на пандемия и настъпваща икономическа криза, в която много хора са си вкъщи. ''Тук има няколко съставляващи. Първата съставляваща са мерките, които се взеха за COVID вируса миналата година по това време и сега. Ограничаването на движението на хората ограничава възможностите да се движат и престъпниците. Това, че хората си седят вкъщи, цели семейства, ограничава пък възможността за кражби или обири. Те се извършват, когато хората пътуват някъде. Сега хората не пътуват никъде, седят си вкъщи, те даже на работа не ходят. Проблемът тук, касаещ статистиката на МВР, е, че бандитите няма как да получат заради COVID вируса помощи от държавата, което значи, че те експлоатират акумулирани запаси. В един момент запасите свършват и тези хора в никакъв случай няма да идат да работят. Те и не умеят нищо да работят, освен да крадат, да грабят, да убиват. Което значи, че в един момент те отново ще започнат.''

''Не ви ли направи впечатление, че дори според статистиката, според това, което говори МВР, тази година рязко са се увеличи кражбите на луксозни автомобили?'', запита проф. Радулов, а след това обясни, че това е една голяма верига, с протекции, и без помощта на полицай не би могла да съществува.

Проф. Николай Радулов, както и в предишното си участие, изтъкна важността на това, че статистиката показва само регистрираните престъпления, но има и такива, които не са.

''Аз съм доста озадачен, съвсем наскоро, не знам дали ви е попаднало, шефът на вътрешна сигурност в МВР обясни колко хубаво работи това звено и че вече са сигурни, че всички, които се занимават с престъпления в МВР - нечестни и непочтени полицаи, вече са аут, вън от МВР и са наказани. Аз не вярвам в такова нещо, защото МВР не е по-различна институция от която и да е друга институция в тази страна. А всяка една институция в тази страна е подвластна на корупция, шуробаджаначество, на различни типове престъпност'', добави той.

''Това е отново преструктуриране, което е насочено към защита на управляващите, но не и към защита на обикновените хора'', коментира проф. Радулов към края на своето участие структурните промени в МВР.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 8 Отговор
    Не думай!

    Коментиран от #30

  • 2 Комуниста

    30 7 Отговор
    Те седерастите рака обичат корумпирано да се чувстват като в демокрация иначе няма ли корупция е социализъм.
  • 3 Не мога да заспя

    6 7 Отговор
    Не мога да заспя
  • 4 Тая ЛИЛИ МАРИНКОВА

    4 29 Отговор
    поне става ли за нещо или е като останалите от компанията им?
  • 5 Тиквето

    40 4 Отговор
    В Тикволенд нямя престъпност! Това са лъжи !
  • 6 qqq

    19 5 Отговор
    Защо не дават компенсациите от 24 лв за затворените работници казаха 4ти януари а няма ??????

    Коментиран от #18, #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 24 Отговор
    Aз cъм плaтен тpoл. Пocтaвeн cъм тук дa пoвтaрям кaтo пaпaгaл чe cвeтa ce упрaвлявa oт пcихoпaти. Рaзбирaй зaпaдният cвят. Другo нeщo cи e хубaвия cвят упрaвлявaн oт Путин, Лукaшeнкo и Acaд
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Истината

    21 7 Отговор

    До коментар #6 от "qqq":

    Е от къде да дадат като хазната е празна, всичко е в шкафа гардероба....
  • 19 МръснатаПянаНаБългария

    14 7 Отговор
    Само каскетъджиите и черните расоносци-гювендии не са подвластни на корупция, защото на тях им носят "кошници с плодове".
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 боклук професор

    9 20 Отговор
    Ай стига бе, кьор-фишеци и всички се правят на ударени лисици ! Боклук-професори навсякъде, що не са в университети дето им е мястото а ? Кво правят в полицията и къде ли още не са се пръкнали, аман от тарикат-умници бе, пък образованието ни е пълен боклук и мръсен бизнес бълващ неграмотия простащина и произвол !
  • 22 Грогу

    7 31 Отговор
    Изобщо не защитавам Боко , но защо протестиращите се правят на ударени , че не знаят , когато той пое управлението , в какво състояние беше България след управлението на Б..С..П и С..Д..С. Хайде сложете на кантар за вреда и кражби...кой ,по по-най...
  • 23 Точно

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "qqq":

    Ноември месец бях под карантина,още си чакам парите.
  • 24 Диди

    10 0 Отговор
    Аз съм крупие в игрална зала и на нас ни дадоха
    парите.На вас незнам защо не са ги дали.
  • 25 Коко

    10 4 Отговор
    Когато Радулов беше в МВР какво направи срещу корупцията. Нищо. Папкаше на софрата.
  • 26 БАЙ Х@Й

    15 1 Отговор
    ‼Полицията да започне с шофьорите каращи НЕЗАКОННО коли на НСО ‼
  • 27 Кой68

    7 5 Отговор
    Радулов защо не обелва и дума за това когато бе гл.секретар на МВР?!
  • 28 Фаера

    15 0 Отговор
    Абе мафията винаги работи с пари в брой нали закараха парите в ОАЕ къса вие паметта ли
  • 29 Сър Пичук

    4 2 Отговор
    Във всяка държава първа задача на всички силови служби е опазването на властта. Понякога към тази задаче се включва дори армията. Чак след това идват другите задачи.
    Относно оръжията - има огромен брой оръжия притежавани от бивши военни и полицаи и с такива редовно се извършват престъпления. Много от тези оръжия не се съхраняват правилно. Всичко това го има в статистиките, но Радулов отрича. Според мен такива хора не трябва да са изключение от другите граждани и след като вече не са на служба, право на притежание на оръжие да им се дава по общия ред. Всякакви привилегии са остатъци от времето на тоталитаризма.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 американската мафия

    5 1 Отговор
    В тази страна.......? А в коя страна институциите не са подвластни на корупцията? Престанете да ни занимавате с митове и легенди че България била най! Според американците Борисов и Цветанов не са корумпирани, а някъв съдия дет му не помня името!