Last news in Fakti

26 Януари, 2021 20:15 9 811 47

Тома Белев пред ФАКТИ: В случая с Варненското езеро е извършено престъпление

  • тома белев-
  • отпадъци-
  • искър-
  • варненското езеро-
  • мосв-
  • вик варна-
  • демократична българия

''Не могат да си позволяват подобни оператори - дали ще са на ВиК, дали ще са на предприятие за оползотворяване на отпадъци, да тровят гражданите'', категоричен бе екологът

Тома Белев пред ФАКТИ: В случая с Варненското езеро е извършено престъпление - 1
Снимка: ФАКТИ

''По принцип всички държави в Европейския съюз ще трябва да се справят със замърсяванията. Поне това е част от Зеления пакт - да спрем замърсяването до 2030 г. Тъй че Борисов, ако има късмета да управлява занапред, ще трябва да отговаря и да се справя с това, което създадено до момента, защото реално погледнато цялата система за управление на отпадъците е сбъркана. Ние виждаме, че отпадъците се увеличават''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ екологът и общински съветник в Столичния общински съвет Тома Белев, който е от политическото обединение ''Демократична България''

Водещата Маринкова изтъкна пред своя гост това, че увеличението на отпадъците се случва, въпреки факта, че хората си плащат данъците да не се случва, а той ѝ отговори по следния начин: ''Не просто си плащат данъците. Всеки един от нас - и аз, и вие, първо плащаме като купуваме една стока. Плащаме за нейното рециклиране, включено е в цената. Рециклирането на една бутилка минерална вода, на вашия таблет и т.н., е включено в цената. След това, втори път, плащаме за управление на отпадъците на общината. Ако вашият таблет или бутилката ви за вода не влезе за рециклиране, за да се събере и да отиде за депониране ние плащаме такса към държавата за това депониране. И когато всъщност то не стигне до сметище, до депо за отпадъци, а влезне в реката, ние след това като данъкоплатци плащаме трети път, за да отиде някой да го изкара от реката и да го закара до сметището. Това замърсяване, което виждаме по Искър, по Струма, по Средецка, навсякъде, ние ще платим три пъти като данъкоплатци.''

''След като е оценено в стойността на самия продукт, не би трябвало да има второ и трето плащане. Тоест, поне две от тези три плащания се открадват'', допълни Тома Белев.

Попитан за рециклирането у нас, екологът заяви следното: ''Съществува рециклиране, вече е достатъчно добър бизнес, включително внасяме отпадъци, за да ги рециклираме в България. Това, което производителите са длъжни да правят, след като ние плащаме в стоката стойността на рециклирането, те трябва да заделят тази сума, за да си съберат опаковките и да рециклират. За съжаление обаче това, което е на национално ниво, а и в София, е смешно. Събира се от 3 до 6% битов отпадък за рециклиране през организациите за оползотворяване на опаковките. Тоест, те не си вършат работата. Ако всеки един погледне в кофата за боклук ще види множество опаковки, което означава, че организациите, които се занимават със събирането на тези опаковки и рециклирането, не си вършат работата. Това е навсякъде, включително и в София. Наскоро Столична община получи един финален доклад от един консултант, по линията на Европейската инвестиционна банка, по отношение на начина на рециклиране, постигане на европейските цели и т.н. За мен докладът беше ужасяващ по простата причина, че в него се казва, че каквото и да направи Столична община в момента, колкото и да инвестира, никога няма да успее да изпълни задълженията за процент за рециклиране от отпадъците. И това е, защото сме на много ниско ниво на рециклиране в момента и защото промяната на мирогледа на гражданите да изхвърлят разделно е промяна, която е трудна.

Тома Белев бе категоричен, че преди всичко Министерството на околната среда и водите не си върши работата.

''Големият проблем беше, че докато различни варианти на този доклад се представяха на Столична община, тя подписа поредния договор за 15 района с фирма, която да събира опаковките, но без да постави това изискване да се увеличи системата, т.е., да се увеличат контейнерите, да се промени системата за събиране, за да стане ефективна. И всъщност, вместо организациите за оползотворяване на опаковки да ги съберат, да ги рециклират и да ги върнат в икономиката, ние като жители на София, които имат жилища, ще платим таксата за тяхното събиране и депониране. Реално се случва така, защото позволяваме на едни хора да правят бизнес от опаковките, което е хубаво, но го правят наш гръб като жители на столичния град'', обясни общинският съветник в СОС.

Това, че тези отпадъци са там, е резултатът на нефункционирането на системата ни за управление на отпадъци'', заяви той относно скорошните потресаващи кадри от замърсената река Искър.

Тома Белев е уверен, че въвеждането на депозитна система, каквато има на много места в Европа, е най-добро решение. А именно, всеки употребил някаква напитка да може да връща бутилката за рециклиране и срещу това да получава символична сума. ''Това е най-лесното решение и най-икономическо оправдано'', отбеляза екологът. ''Това, което се случва в момента е, че влиза в общия боклук (б.р. бутилката), там се замърсява и като влезе в замърсено не може да отиде да за рециклиране, а отива за изгаряне'', добави политикът.

Той обясни, че и с битовата техника ситуацията е същата. ''Ние плащаме за битовата техника, в стойността на самата техника. По същия начин си има фирми, които събират този отпадък'', каза Белев и даде положителен пример със себе си. А именно, че преди известно време са дошли да приберат счупената му стара пералня.

Белев коментира и повторилите се проблеми с Варненското езеро, в което се излизат мръсни води.

''По думите на министър Димитров една седмица е текло без те да получат уведомление. Това е нарушение на закона за еколологичната отговорност - Закон за отговорността за причинени екологични щети. При първи такъв случай операторът, в случая ВиК Варна, е длъжен на момента да информира Министерството на околната среда и водите и да каже: "Аз предприемам стъпки X, Y и Z. Достатъчни ли са"? И министърът трябва да се произнесе: "Не, не са достатъчни. Направи тази и тази стъпка". Това е задължението по закон.''

''Този тръбопровод си спомняме, че при първото му полагане е положен над повърхността на дъното, което е нарушение на строителна документация. Той е трябвало да бъде под. След това една година беше текло при скъсване, а сега го полагат отново и отново е пробито по една или друга причина и тече. Само да кажа, че тези, които се възползват от този тръбопровод - гражданите, ние плащаме за пречистване на тази вода. Тоест, тези граждани, които изпускат водата си плащат на пречиствателната станция разходите по транспортирането на водата до пречиствателната станция, за почистването и за заустването във воден обект. А всъщност ВиК-то не извършва тази услуга, а позволява тази вода да влезе във Варненското езеро и да си спести едни разходи. Но няма да върне парите на гражданите за тези дни и месеци, когато е зауствана водата и те не са я пречиствали. Ето ви още един чисто икономически елемент как се краде лесно, защото никой не вижда, никой не контролира. Държавата имаше проблем да установи, че има замърсяване толкова месеци. Сега се надявам вече да няма проблем да установява. Има ясно нарушение на закона. Нямаш право да го скриеш. Законът те задължава като оператор да информираш веднага министъра след като си го разбрал. Ти си го укрил и си наказуем по този закон, тъй като от това нещо със сигурност могат да повлекат други неприятности за здравето и живота на жителите, а това влиза и в елемента на престъпление по Наказателния кодекс. Не могат да си позволяват подобни оператори - дали ще са на ВиК, дали са на предприятие за оползотворяване на отпадъци, да тровят гражданите, да увреждат тяхната околна среда. Това е нарушение, дори не просто нарушение, а е и престъпление, когато е замълчано с умисъл. А то е замълчано със 7 дни'', добави Тома Белев по темата за неразбориите с Варненското езеро.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    43 3 Отговор
    кмет ГРАД ВАРНА ПОРТНИК мин околната среда ЕМИЛ ДИМИТРОВ ревизоро те са от герб а ревизоро БОРИСОВ са били сикаджии

    Коментиран от #5

  • 2 Ален мак

    56 1 Отговор
    Нашия кмет изобщо не смее да каже нищо. Алооо Портних, къде се криеш?

    Коментиран от #19

  • 3 КУРупция

    33 7 Отговор
    Този по-добре нека разкаже как печели държавни поръчки с приоритет пред други участници

    Коментиран от #21

  • 4 РАДИО ЕЛТО

    38 1 Отговор
    колко фекалии изпуснаха в морето а и в ГРАД ВАРНА вцентъра нали правиха ремонт та всичко след дъжд се наводнява
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тоя

    27 16 Отговор
    Тома Белев е най-големия получател на държавни поръчки чрез корупция

    Коментиран от #34

  • 7 Селчо

    21 12 Отговор
    Белев ти се изчерпа преди да узрееш. Време е да си ходиш. Дай път на по можещи и знаещи.
  • 8 българина

    34 2 Отговор
    кое направено от герб не е престъпление? списъкът ще кратък.....
  • 9 Тишо1

    40 0 Отговор
    Най кошмарните ремонти са по времето на Портних, всичко се разруши преди да е ползвано. Най некадърното управление и едни същи фирми правещи ремонти, чиито шефове отдавна са за затвора. Не се накрадохте измекеари

    Коментиран от #10

  • 10 Вела Пискова

    38 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тишо1":

    Виж палата на кмета, нищо не се руши, нищо не се чупи.
  • 11 Двдо ви Тошо

    29 2 Отговор
    А при мен кака беше хехехе всичко беше в стъклени битилки
    Връщаш празна бутилка от лимонада.олио,оцет бира....взимаш пълна бутилка иначе плащаш.Сега и в най затънтеното кътче ще намериш пластмасови бутилки.
    Трябва да се приеме закон Връщаш празна бутилка взимаш пълна дори и пластмасова да е.Ако не върнеш бутилка ти добавят сериозна сума надценка и ако не излезе сметката пълни празни бутилки магазинера плаща разликата или да има депа където даваш празни бутилки и ават стикери и с тях в магазина пазаруваш.
  • 12 ПАК ЩЕ ПРОТЕСТИТИРА

    9 26 Отговор
    парадоксът е че във Варна най много действително се направи именно при Портних.При Киро и Христо само се крадеше и козметика и то 20 години.Единият от СДС другият от БСП и накрая подкрепен от ГЕРБ.Проектите са от преди 40 50 години проектирани от тогавашното ръководство на града. Ако ББ не се отнасяше с Варна като със село както сам се беше изразил нямаше да падне второто му правителство.До 2015 г нито лев.Само 10 милиона за асфалт като идваха катарците.После даде но късно е либе за китка.А под шишковата градина е пълно със старини и укрития и затова пропада.. Лошото е забравиха дето беше министър и родата и също от Варна.Както се казва е...хти родолюбците
  • 13 Boxer 3.0

    19 1 Отговор
    Всяко едно почисване трябва да се плати от Министерството на Екологията, персонално от заплатите им!
    А, пък после те да ходят и да си контролират и глобяват, колкото си искат.
    Докато не им стане ясно че трябва да глобяват, а на всички останали че ако хвърлят отпадъци ще бъдат глобени/ принудителен труд (за който няма пари) - чистота няма да има!
  • 14 Доко

    25 0 Отговор
    А журналиста, кой го удави в началото на проблема. Уж обикалял покрай езерото и се удавил. Ами разследвайте и арести щом е така.
  • 15 Национал Джибрографик

    13 1 Отговор
    Ето затова Министерството на Околната среда трябва да бълва тв кампании ,които да обясняват на българина ,че плаща ненужни пет пъти пари за смет ,като не рециклира !
    И сметосъбиращите компании да оставят пълните качета със несортиран боклук !
  • 16 Мой

    17 2 Отговор
    Какви глупости говориш бе селски, как гнусната тиква ще управлява повече. Ти нормален ли си?!

    Коментиран от #17, #29

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 От години

    8 2 Отговор
    много говори нищо не казва, просто не разбира материята,екологията и отпадъците. можеше да се консултира със знаещи хора... не симпатизирам на управляващите, желая им скорошна Оставка, но тоя е дразнител!
  • 19 Иван Спортник

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ален мак":

    Ах, извинете тук съм, бях си опънал една линийка и си търсих лулата на мира. Та за какво си говорим тука? Ааа да, някой да иска общинско парцелче да си дигне кооперацийка? Приемам плащания и в натура като бял цемент или зелени площи. Наскоро в центъра на града си блъснах черното Q7 в едно дърво и то взе че падна. Избягах от ПТПто, но после пратих дузина тинейджъри да посадят нови. Скоро отлитам пак за Хайфа, че там е лайфа.

    Коментиран от #25

  • 20 Перо

    11 1 Отговор
    И на елемента-еколог не може да се търси отговорност,но е резонно,да се търси Тиквун и е правилно,защото той е направил обществената поръчка за тръбата,във Варненското езеро.
  • 21 ФАКТ :

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "КУРупция":

    Тома Белев печели пари по европроекти и от това печели и България в това чесло и и вие герберастките тролове...

    Коментиран от #26, #30

  • 22 Бай Шиле

    8 5 Отговор
    Този Белев пак изпълзя.
  • 23 Васко Да Гама

    7 3 Отговор
    Автономия и Независимост за Варна.
  • 24 25 цента

    10 1 Отговор
    Е цената на една пластмасова туба или кутийка, която се плаща допълнително при закупуването на напитка в Германия. Когато върнеш празните бутилки ти се възстановяват центовете. Какво не е ясно? Хората са решили проблема, но у нас това още не е въведено

    Коментиран от #47

  • 25 Агротехноимпореспорт

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Иван Спортник":

    Не може да се сади кесим ,трябва да се пита есперт !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Въпрос

    5 2 Отговор
    бельов, кажи нещо за козите или те е срам...
  • 28 Иван

    12 2 Отговор
    На Тома Белев кога ще му потърсят сметка за съсипаната Витоша?!
  • 29 Гербобедавинаги

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "Мой":

    Ще управлява ,и още как !
  • 30 Гербобедавинаги

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "ФАКТ :":

    Живи дс ви оплачат вас ,комунопишмантроловете ТУК !

    Коментиран от #31

  • 31 Лом ,Хумата

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Гербобедавинаги":

    Тос е от наште !
  • 32 Шопо

    4 5 Отговор
    Зеленият рекетьори е свършил парите...
  • 33 Патето яки

    5 1 Отговор
    Ревизоро е спец на боклука, колкото повече толкова повече.
  • 34 Zodiac

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тоя":

    Този Белия е най долния зелен боклук.
  • 35 шефа

    3 2 Отговор
    Не мога да си обясня как толкова години не се намери някой да го приключи тоя некадърник,лъжец,крадец и простак.
  • 36 Gecata

    1 1 Отговор
    Кога ще спре тоя да ни занимава и най-вече да му се дава повод и трибуна??!
  • 37 любител

    4 0 Отговор
    прав си пич връщаш пласмаса вземаш пари но не за един тон левче и пак гуша за бобокови и боко тиквата.тогава може и да се получи.
  • 38 Сашо

    1 1 Отговор
    Самото съществуване на хора като Белев е престъпление!
  • 39 Стефан

    1 1 Отговор
    Белев е човекът, който измисли зеления рекет у нас и забогатя на гърба на природата.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Значи

    0 0 Отговор
    Еййй лайня....ни факти що триииите
  • 42 И вие сте

    0 0 Отговор
    Продажници факти кви факти като напиша ФАКТ и го триете смешници
  • 43 Кражба

    0 0 Отговор
    Отивам да крада както всички правят щото иначе нема ядене факти мизерници ще спра да ви гледам платените покъщини
  • 44 Гади ми се

    0 0 Отговор
    Това е жалко за всички ака47
  • 45 Камберо

    1 1 Отговор
    Тома Белев е доказан некадърник, престъпник и крадец, които съсипа Витоша и дори беше осъден за неправомерно заемане на пост като управител на Асоциацията на парковете в България.
  • 46 Живка

    1 1 Отговор
    Този по всяка тема ходи да се изказва без значение дали разбира нещо или не.
  • 47 Историята

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "25 цента":

    За сведение на родените след 10-ти ноември: до началото на "демокрацията" навсякъде по магазините за хранителни стоки се изкупуваха стъклени бутилки и буркани срещу заплащане. После стана една демокрация..........