30 Март, 2021 21:04 14 835 48

Трайчо Трайков пред ФАКТИ: "Южен поток" в нови дрехи е абсолютно излишен проект

  • трайчо трайков-
  • балкански поток-
  • южен поток-
  • суецкия канал-
  • суецки канал-
  • петрол-
  • цени-
  • горива-
  • избори-
  • бойко борисов

"Този газопровод по публично наличната информация изглежда, че по-скоро е финансов пасив за България", категоричен е икономистът

Трайчо Трайков пред ФАКТИ: "Южен поток" в нови дрехи е абсолютно излишен проект - 1
Трайчо Трайков, кадър: ФАКТИ

"Това беше интересен епизод, но аз лично не съм изненадан, защото, освен основна суровина, петролът е и спекулативна стока и всяко такова събитие (б.р. визира се кризата със Суецкия канал) е добър повод на хората с повече познания, по-дълбоки, джобове и по-бързи реакции да направят доста пари от движенията в цените. Това, а и други епизоди, човек все пак трябва да ги поставя в по-широк контекст". Така пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ икономистът Трайчо Трайков коментира създалата се криза в Суецкия канал.

Както е известно, Трайков е бивш министър на икономиката и настоящ кмет на столичния район "Средец".

"Ето например, друго нещо, което може би не привлече чак толкова много внимание, беше терористичната атака в Мозамбик. Това, което се случи там, е, че ислямисти, и то някак си нововъзникнали в тази част на Африка - на границата между Танзания и Мозамбик, атакуваха едно градче, което е близо до голяма инсталация на френската "Тотал" за втечнен природен газ, която сега се строи. Това е огромен проект, огромни залежи, които бяха открити в Индийския океан, недалеч от брега на Мозамбик. Компанията почти е приключила със завода, цялата инфраструктура, там има доста чужденци и местни, които се очаква да работят. Тази ислямистка групировка нападна град Палма, обсадиха ги в един хотел, 150 чужденци, част от тях тръгнаха да се евакуират към съседния град, половината ги избиха. Не е ясно точно какво се случва и френската компания заяви, че отлага намеренията си да рестартира този проект. Серия от такива епизоди показват, понякога, стратегиите на заинтересованите играчи в променящата се международна обстановка. Например ислямистките проблеми, които водят до повишение на цената на горивата, доста често се свързват с влиятелни държави, производителки на петрол. Доста често следите водят към тях", каза Трайков.

Той коментира и новопостроения газопровод на територията на България. А именно т.нар. от премиера Борисов "Балкански поток":

"Този газопровод по публично наличната информация изглежда, че по-скоро е финансов пасив за България. Оставям на страна другите стратегически измерения. Вероятно има детайли, които са скрити. Подозирам, че те са още по-притеснителни. Но дори от това, което се знае е почти сигурно, че България ще загуби от този проект. За много голямо съжаление. Това са разходи, несъобразени с очакваните приходи. Говорим от чисто търговска гледна точка, от експлоатацията на тази инфраструктура. И тук започваме да наслагваме допълните усложнения. Първо, има доста голяма вероятност България да бъде санкционирана при определени условия за начина, по който е дала капацитета на една единствена компания. После, ние се отказахме от дължими ни около милиард долара по неизтеклия транзитен договор до 2030 г. от север на юг, за да получим "благоволението" тръбата да мине през България. Но може би най-важното е, че това е един абсолютно излишен геополитически и пазарно, от гледна точка на цялата енергийна инфраструктура на България, проект. Той е просто една транзитна тръба, "Южен поток" в нови дрехи, малко по-интелигентно напаснат към изискванията на Европейския съюз. Поне на първо четене да отговаря на условията. Но рисковете са прекалено много, ползите не се вижда как ще дойдат и има реален риск този проект да не може да се самоизплати в предвидения период".

"Ако говорим за цената на горивата - на природния газ и на течните горива, без да имам някаква специална вътрешна информация, това, което виждам е, че в периода от последните няколко месеца, когато цената на суровия нефт се повиши с около 50%, това би трябвало да съответства на около 20% повишение на цените на дребно в бензиностанциите на течните горива. При по-малките, или независими бензиностанции, които продават по-евтино от веригите, за които се подозира, че участват в някакви координирани картелни операции, повишението е горе-долу толкова - 20%. За големите вериги обаче повишението е много по-малко, което е необичайно. Обикновено, когато цената на суровия нефт върви нагоре, търговците с изпреварващи темпове увеличават. Сега, нетипично, се получи обратното - търговците сякаш неохотно догонват повишението в цената на суровия нефт. За това е интересно дали след изборите някак си ще им бъде отпусната каишката, да се вдигнат и там цените малко повече", анализира икономистът.

"По отношение на природния газ, там други събития се навързват. Точно преди 4 години, спомням си, че беше веднага след предишните парламентарни избори, излезе решението на Европейската комисия по делото ѝ срещу Газпром за непозволени практики, които увреждат няколко източно и централноевропейски страни, като между тях България бе най-увредена от всички. Тогава видях, че в следизборния калабалък е много голямо изкушението темата да се замете, беше и служебно правителство, така че идващото правителството на ГЕРБ също удобно можеше да си замълчи. Тогава се срещнахме с тогавашния премиер и министъра на енергетиката и ги призовахме България да заеме по-ясна позиция. Изискваше се позицията на засегнатите страни за следващите стъпки на Еврокомисията спрямо Газпром. Тогава България впоследствие също избра да се сниши, по различни причини, и заради това формулата на формиране на цената на природния газ не беше променена по начин, който можеше да гарантира, че сме по-гъвкави и по-способни да избираме най-добрите решения на един все по-свободен пазар", припомни Трайчо Трайков.

"Дори и в орязания вариант на споразумение между Еврокомисията и Газпром, където се допуска, макар и една тежка процедура за напасване на цените на променените пазарни условия, България пак сякаш винаги е най-накрая, с бутане, с неохота, последна", допълни по темата той.

Трайков отчасти коментира и скандала с руските шпиони в България:

"Публична тайна е колко активни са в България чуждите разузнавания на страни, извън отбранителния съюз, в който членуваме, и е чак невероятно, че досега не е имало сериозни пробиви. Колко е сериозен този ще стане ясно малко по-късно".

Водещата Маринкова попита госта си за очакванията му за това, което може да стане след предстоящите избори на 4-ти април:

"Засега сякаш изглежда, че един от по-вероятните сценарий за след изборите е да има невъзможност за съставяне на правителство, без електоратът на някой от компонентите в правителството да се почувства жестоко подведен".

Лили Маринкова зададе и въпрос, касаещ оцеляването на премиера Бойко Борисов: "За него залогът е много голям. Той от всички има най-голям интересен да бъде сглобено правителство", отговори ѝ Трайчо Тайков.

Към края разговора стана дума ѝ за ваксинационната кампания в страната ни:

"Вече е очевидно за всички, че ваксинацицонната стратегия е пълен провал. За нея може да има някакви обяснения, които аз се чудя защо министърът искрено не сложи на масата. "Да, поръчахме ваксината, когато още не се знаеше коя ще стане първа, гледахме да вземем по-евтинкото, защото сме пестеливи и т.н., но не уцелихме, никой не уцели, освен ако не заложи големи финансови ресурси. Може да има и хора, които да приемат това обяснение, не знам. Повечето вероятно биха очаквали ваксинирането, придобиването на имунутет, предпазването от болестта да бъде съображение над финансовите измерения. Може пък да е било и от некомпетентност", коментира Трайков, а впоследствие добави, че управляващите, осъзнавайки провала си, вероятно се стремят да компрометират самото ваксиниране, за да изместят фокуса от собствените им грешки.

Той обърна внимание и на това, че отговорните фактори не провеждат и никаква кампания, която да насърчи българите да се имунизират.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъртият 18

    4 42 Отговор
    Не остана бюлетина номер 18
  • 2 Тити Намазов

    109 45 Отговор
    Това момче от тази категория хора, които като чуят Русия или нещо свързано с нея, им става лошо, получават уртикария и после пикаят газ.

    Коментиран от #34, #39, #43

  • 3 Бою Хаитятина

    55 37 Отговор
    Бочко пак ни нахендри с тръба за 3 млрд и накрая американосите му забрани да транзитира газ...🎃🐖
  • 4 Кажи честно

    67 12 Отговор
    А знаехте ли,че джипа на Бойко е с 4 педала - газ,спирачка,съединител и Бойко
  • 5 ЗАРАЗНО ЗЛО

    99 36 Отговор
    Трай си Трайчо, от тебе и гнусната ти партийка по излишни няма.
  • 6 Ха ха ха ха ха

    86 33 Отговор
    Тоя Трайчо толкова глупости изговори...
  • 7 безмандат

    85 23 Отговор
    Не знам дали изобщо ще гласувам но ако гласувам,след прочетеното в тази статия то това е човека за който няма да гласувам.
  • 8 Гушката

    41 55 Отговор
    Напълнихме гушката на Кремъл.
  • 9 Електра

    76 26 Отговор
    Според тая мишка, и Суетския канал е излишен...
  • 10 До кога?

    68 23 Отговор
    Защо изтупвате нафталина от позабравени идиоти?
  • 11 Аве Трайчо

    42 11 Отговор
    Къде го търсиш банкянския да разбира от пасиви и активи,той разбира по мутренски само-пълнене на чекмеджета,гардероби,в кухини на гипскартони!!!
  • 12 Антигерб

    57 15 Отговор
    Как пък все България и другите държави губят от всякакви потоци които минат през техните държави и единствено Украйна губи когато потоците не минат през нейната територия.

    Как всички губят ако газът мине по тръби но видиш ли никой не губи ако газът го купят американците втечнен от Ямал и го докарат с танкери на двойна цена като американски.

    Бива продажници ама в България са прекалено много.
  • 13 Гнида

    22 9 Отговор
    Едно време пърдяха в едно гърне .
  • 14 Незначителен

    40 17 Отговор
    Дребен и излишен коментар на неспециалист, чиято задача е у нас непрекъснато да се говори за Русия. Ми тя не ни зачита за нищо и си мълчи, а такива като трайчо, алийдиот, гърменски и още един двама мътят мезийното пространство. Досада.
    кой ще чуе трайчо?
  • 15 Алфа вълкът амбриажа

    4 1 Отговор
    Здрасти
  • 16 Голяма грешка направи Българския народ к

    31 8 Отговор
    Голяма грешка направи Българския народ като избра човек от групировките-Боко на хората им писна от гадостите на ГЕРБ, ДПС голяма грешка направи Българския народ като избра Някой, ако все още има илюзията че скоро ще приключи епидемията, нека да забрави. Ще има локдаун след локдаун.
    Всичко е добре обмислено и после умножено с числото пи, за да няма грешка. Голям мозък е пипал тука. (:
    Коронавирусите, засягащи човека са 8. Всеки от нас се разболява поне 3 пъти годишно от някой от тях. Това са така наречените вируси на настинката. Още през 80-те години на миналия век имунитетът при тях е изучен обстойно и той е 3,5 месеца.
    Ся, ако някой успее да ме убеди че този прословут ПиСиАр, успява да улови точно този вирус, за който говорят и все още никой не е виждал... (: Гарантирам че улавя фрагменти, характерни за всички коронавируси.
    Така, всеки от нас ще има положителен тест на всеки 4 месеца. Някой да е казал, колко продължава имунитетът след ваксинация? Едва ли ще е повече.
    Та, едните докато се ваксинират, ваксинираните ще са за реваксинация. Това е положението! Вирусът на настинката е подбран много точно. Ние сме в порочен кръг, от който няма излизане.
    Ще кажете пневмониите... Ми да, те са основна причина за смърт и винаги са били. Всяка една настинка може да се усложни не само с пневмония. Ама, да са съобщавали преди за всеки починал от пневмония? Всяка година грипът отнасяше милиони от пневмония, ама да сте го видели сега да се вясва тъдява?
    Ох,
  • 17 те така

    17 8 Отговор
    По кво ще разпознаеш тъпака , едно си знае , едно си бае , по какъвто и да е повод ............ или пък може за това да му се плаща, но пак си е тъпак А че и другият тъпак направи газопровода директен , без разклонения , само на транзитна такса и това е факт..
  • 18 Баце

    31 16 Отговор
    Трай бе Трайчо, че ти за EVN още нищо не си казал, а там има много да казваш, а Бай Ставри е последна инстанция и чака.
  • 19 Мушмурок

    24 13 Отговор
    Не му задиряйте на чиляка, след плажа в Емирствата и шута на БиБи хептен се отнесе и на каравана се вози и ни в клин, ни в ръкав се изказва, но все дири лесни кинти.
  • 20 па се е уредил

    14 10 Отговор
    Гешо , я го емни тоя за шпионаж на влияние , ще имаш повече резултат.
  • 21 Седесарят.

    23 13 Отговор
    Да се арестува,таз подлога на Юс интереси..Все България,губела,от потоци ,от нефт, от заводи,от туристи, руски.Винаги е губеща,!!!.Според тоз говню,песимист..САЩ ,ще купи газ и петрол от РФ ,и ще го продаде на България..За момента с петрола не става,НО КОЙ ЗНАЕ.!!.Да се маха тоз офчар.!!
  • 22 Тъпу тролче

    18 12 Отговор
    Трай си Трайчо и ще изглеждаш по-умен!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Обективен

    7 5 Отговор
    Пишете в Ютюб Иван Бобулев Аз Го видях.
    Иван Бобулев е бивш полицай атеист, който е видял Господ Исус Христос. Иван от полицай става проповедник. Исус Христос му се явява и Му казва : Всички казват кой е видял Бог има ли Бог, ето Иване ти ме виждаш.
    Бог му е казал да каже на хората да се покаят от греховете си.
    Исус Христос ни обича много хора.
  • 26 Тоя кле.с,

    11 10 Отговор
    Си остана с ъкъл на 13 г..Аре,млъквай.!!.За кви терористи нареждаш!???
  • 27 Snake

    24 11 Отговор
    Бла-бла-бла...
    И тоя го видяхме какво може, докато беше министър.
    Аре у УЕво.
  • 28 Оли гьо Френ

    28 10 Отговор
    Какви потоци бе Трайчо??! Ами нали утре ще нападаме руснаците, или се опитваш да кръшнеш от военна служба, като запушиш тръбите със задните си части! Всичките соросоиди на Източния фронт, аз ще ви чакам на Орлов мост, соколи мои, освободители на навални с хляб и сол!
  • 29 Щирлиц

    25 9 Отговор
    Вместо да ни промива мозъците,да вземе да разясни как се развива разграбването на Южен Судан,създаден след кръвопролитна гражданска война,именно заради откритите огромни петролни залежи.Ха познайте чии компании "усвояват"печалбата!Руски не са.
  • 30 Милиционер евроатлантик

    2 3 Отговор
    ПРАШЧАЙ ГРИГОРИЙЙЙ!!!
  • 31 Бай Шиле

    9 8 Отговор
    Трайчо,на молитвени закуски ходиш ли?
  • 32 Аналитик плюс

    20 9 Отговор
    "Публична тайна е колко активни са в България чуждите разузнавания на страни, извън отбранителния съюз" - значи тези от отбранителния съюз може да са си активни в БГ колкогто си искат? Ми, тогава атлантиците защо "квичат", че КГБ си е правило каквото си иска в БГ при социаизма? Сега е същото както преди, но с новите съюзници.
  • 33 Съветник

    16 10 Отговор
    "Този газопровод по публично наличната информация изглежда, че по-скоро е финансов пасив за България" - защо бе Трайчо се подвеждаш по "публичната налична информация". Ми чети по специализирана литература де....
  • 34 Сорос

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "Тити Намазов":

    Това соросоидче си е наше момче, нали за това плащам.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Рачко Пръдлето

    12 12 Отговор
    Шок и ужас тресе комунистите. Вече разликата е двуцифрена между 12 и 14%. А този Трайчо от коя партия беше, че и за президент се тъкмеше. Май и той се оказа на Прокопиев от шайката, а Бойко го прати на съд за далаверата с електроразпределителните дружества. Платиха на комунистическите съдии и ги оправдаха, а сега трябва да плюят по медиите Бойко за да се отблагодарят.
  • 37 Колев

    25 9 Отговор
    Тоя момък не се умори да работи за "атлантическите" интереси. Колко време ни убеждаваше, че Б-я нямала нужда от ток, че Белене била чисто прахосване на пари. Не си спомням каква песен пееше за Южен поток, но Бойчето се хвалеше, че спрял три руски проекта. Експертът не обели и дума, че газът у нас има такава цена, щото минаваше през Украина и Румъния, но прибирахме транспортна печалба от Турция. След като за голямо учудване на Путин провалихме южния поток с явно обявена годишна печалба, а Турция си получи не само директно газ и Ядрени централи, ние продължихме да бавим Белене, да сменяме горивото на Козлодуй с американско и всевъзможни изгъзици, които ни диктува стратегическия. И през цялото това време този момък беше срещу България, и съд не го хвана и пак е по тв канали.

    Коментиран от #40

  • 38 Българофил

    11 5 Отговор
    Тъй, според наш Трайчо "Южен поток" е излишен защото не е угоден на ФАЩ! Ама за сметка на това пък партийката на която е представител Трайчо е много угодна на ФАЩ!! Всеки сам да си прави изводите!!!!!!!!
  • 39 Аз, бе... Аз...

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тити Намазов":

    А ти сигурно си активираш болести, повече и от Менделеев таблица, щом чуеш нещо за примати с петолъчки на челата !!!
  • 40 Филип Ейджи

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Колев":

    Наш човек
  • 41 Хахаха

    5 2 Отговор
    Абе Трайчо, на теб ли да вярвам за ръста на цените на горивата по големите вериги спрямо този на малките, или на това което плащам?
    Защото всячески избягвам големите от 3-4 месеца. Разликата е 15-20 ст. на литър. Как така малките могат да продават на ниски цени, а големите не могат. Кой кого изпреварва в покачването на цените всеки си преценя. Газ в малка верига - 0,95 лв./л., в големите - 1,09-1,10 лв./л.
  • 42 dtyj

    10 4 Отговор
    Г-н Трайков защо работиШ против България!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ЧИБА БЕ

    2 1 Отговор
    ТРАЙЧООО , Я КАЖИ КАК ТАКА ТИ БЕШЕ В ПРАВИТЕЛСТВО НА МУТРАТА И ОЩЕ , КАК ТАКА И ТОЙ НЕ МОЖА ДА ТЕ ИЗТЪРПИ ? СЕГА АЙДЕ ЧИБА !
  • 45 Нане

    1 0 Отговор
    Трайчо, трай си бре! Зема зелените гущери на аванс
  • 46 Република

    1 0 Отговор
    Трайчо и останалите викачи дали са виждали договора или само си говориме голи приказки.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Jacques Yves Moineau

    2 0 Отговор
    Едно нещо ще кажа. Боко и в затвора да го вкарат, и до живот да му дадат, щетите за България са ОГРОМНИ!