Last news in Fakti

27 Април, 2021 23:55 8 376 9

Валентин Йовев за ФАКТИ: Тръби се, че строителството щяло да се оскъпи с 30% - не виждам на какво основание

  • валентин йовев-
  • мррб-
  • министерство на регионалното развитие и благоустройството-
  • сгради-
  • предприемачи-
  • строителство-
  • технически паспорт

"Всякакви промени, искани от предприемачите, са недопустими", каза Йовев

Валентин Йовев за ФАКТИ: Тръби се, че строителството щяло да се оскъпи с 30% - не виждам на какво основание - 1
Снимка: ФАКТИ

„Тази наредба (бел.: Наредба № РД-02-20-2 от 26 януари 2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията) създаде колебания в одобряващите органи, в главните архитекти и започна да създава напрежения в Съюза на предприемачите (бел.: Националната асоциация на строителните предприемачи). Те реагираха, а за мен е необяснима тази реакция, включително и прочетох статия, в която пише, че наредба, писана от „калинки“, ще създаде големи трудности на строителните предприемачи“.

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството от кабинета в оставка инж. Валентин Йовев пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

Валентин Йовев поясни, че става дума за наредба, надградена над вече съществуваща такава от 2007 година. „Промените в нея се отнасят само до многофамилни жилища. Там, където строите например над 30 апартамента, трябва да имате едно жилище за инвалиди в първия етаж. Това не е ново изискване“, обясни той.

„Жилището за инвалиди има специфични изисквания по отношение на тоалетни, бани, открити пространства и т.н. Новото в тази наредба е, че изискванията за светлите отвори на външните врати е 1 метър, което е нормално за влизане на количка с инвалид“, допълни той и продължи: „Единствените разлики са откритите пространства - те стават 1,5 м. на 1,5 м., което е минималният размер, в който може да се завърти количка за хора с увреждания, пък и детска количка“.

„Другото изискване е настилките да са от определен клас – да са грапави, а не хлъзгави, а подовете да са наравно с откритите пространства, тоест да няма стъпала, други нива и т.н., за да могат хората да се придвижват лесно“, уточни Валентин Йовев и допълни, че в изготвянето на наредбата са участвали проектанти, архитекти, инженери и строители, а самата наредба е била изложена за обществено обсъждане почти една година. Самите изменения се налагат заради член 9 от Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, който касае достъпността на хората с увреждания до сгради, услуги и т.н., каза още той.

„Всякакви промени, които се искат от Съюза на предприемачите, за мен са недопустими, защото ще влезем в противоречие със Закона за хората с увреждания“, категоричен беше Йовев.

„Навсякъде се тръби, че строителството щяло да се оскъпи с 30%. Не виждаме на какво основание“, каза той и допълни, че това оскъпяване се твърди, че ще се случи, защото „част от изискванията са мултиплицирани в другите жилища – да бъдат по-широки отворите, коридорите за достъпност да бъдат също 1,5 м. широки“. „По наши сметки донякъде ще се повиши процентът на общите части, но това повишение няма да бъде повече от 2-3%. За сметка на това ще имаме едни широки, удобни жизнени пространства“, каза още Йовев.

„Това е надграждане на нашето законодателство и всъщност е достижение“, категоричен беше той.

На въпроса на Лили Маринкова каква част от досегашното строителство отговаря на тези нови норми, Йовев отговори: „До голяма степен новото строителство почти отговаря на нормите, които са заложени в тази Наредба“.

„Оскъпяването на себестойността има много малко участие в крайната цена на имотния пазар. Жилищата, които се строят в центъра и тези в крайните квартали, сигурно себестойността им е сходна, но струват различно“, каза още Йовев.

Той поясни, че Наредбата в момента отново е пусната за обществено обсъждане. „В момента тече двуседмичен срок за удължаване на срока на влизане в сила на Наредбата, за да може през това време вече готовите проекти да бъдат предадени и одобрени“, каза заместник-министърът.

След това разговорът премина към гласувания мораториум върху определени действия на кабинета в оставка, включително административни назначение. На въпрос за мораториума, Йовев отговори: „За мен една ревизия би била полезна. Аз лично в моята битност на заместник-министър не съм бил възложител на обществени поръчки. Аз съм се занимавал само с регулаторната рамка“. „Биха могли да се проверят обществените поръчки, възлагани от агенциите, които са били на мое подчинение“, допълни той. Към тях Йовев добави и разрешенията за строеж, издавани от председателствания от него Национален експертен съвет по устройство на територията и регионална политика.

„Миля, че заместник-министрите трябва да са експерти“, каза Йовев по отношение на нужното следващо правителство. „Аз самият не съм членувал в политически партии, не съм политическо лице, повече от 20 години се занимавах с проектиране. Проектирал съм обекти, които само заглавията им са на три страници. Бях предложение на Валери Симеонов, който ме покани за заместник-министър в това правителство, по-скоро в качеството ми на експерт“, каза още Йовев.

След това разговорът премина към наредбата за паспортизация на сградите (Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на сградите). „Това е един много полезен документ. Заговори се за удължаване на срока до 2024 година. Лично аз съм убеден, че и до 2028 година да го удължим, положението ще е същото. Сега срокът е 2022 година“, каза Йовев.

С въпросната наредба се цели изготвяне на технически паспорти на сградите, строени преди 2007 година. В техническите паспорти влизат няколко основни изисквания: механично съпротивление, устойчивост, безопасност при пожар, хигиена, здраве, околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, защита от шум, икономия на енергия и топлосъхранение, устойчиво използване на природните ресурси, казва се в официалната информация на МРРБ.

„За мен лично правилният подход е общинските и държавните сгради да имат паспорт, защото и те масово нямат паспорти. Нашето министерство има такъв паспорт. Паспортът е много необходим документ за еднофамилните сгради, за частните сгради. Трябва да се измислят някакви стимули, които да стимулират хората да си направят такива паспорти. Не би трябвало да ги притискаме със срокове“, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев в края на разговора.

Целия разговор можете да видите във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сашо

    12 1 Отговор
    Как не го е срам да дрънка такива глупости тоя. Подлога некадърна. Наредбата е писана от абсолютно невежи с една единствена цел. "Да строят само наши хора". Под ръководството на марионетката Здравков.

    Коментиран от #2

  • 2 да питам

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сашо":

    Интересно , ти къде си бил , когато е писана наредбата , защото от теб лъха на интелект ?!
  • 3 Софиянец

    4 1 Отговор
    Като няма правителство така е, Славчо няма да строи, само тиквата.
  • 4 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 2 Отговор
    А защо във всяка нова жилищна сграда да трябва да има едно жилище за инвалиди. Което ще се купи от хора неинвалиди. Да трябва да има жилище за инвалидите. Но щом държавата задължава предприемачите да ги строят. Би било редно след това държавата или общината да има задължение да ги изкупува тези жилища на завишени цени. Защото баня за инвалид е по-скъпа за обзавеждане, по голяма .... Също така държавата би следвало да се заеме с настаняването на инвалидите в тези жилища. Като прави замени на старите им недостъпни жилища с новите. Разбира се при справедливи пазарни оценки.

    Коментиран от #6

  • 5 Бай Шиле

    2 5 Отговор
    В Столипиново,Максуда и Филиповци,масово се извършват процедури за паспортизация на къщите.Българите какво се ослушват?Кога най после ще станем евроатлантици?Аман бе!
  • 6 333

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Жилищата се строят на шпакловка и замазка. Който купи жилището да си оборудва банята както си иска. Само отвора на вратата ще е по-голям, и това реално сваля цената. Коридорите и до момента са достатъчно широки. Има изискване балконите да са 1.5х1.5, което също не е някаква огромна квадратура. Това е тераса под 2.5кв. м. и ако е по-малка от това, по-добре да я няма. В една нормална жилищна сграда всъщност не знам от къде ще дойде това оскъпяване.
  • 7 Gowo

    0 0 Отговор
    Ми то е полезно и да не съм така беден.Полезно е и даа не съм най болен в цял свят.Полезно е политиците да спрат да крадете.По този въпрос правиме ли нещо.
  • 8 Анджело

    1 1 Отговор
    Че къде има такива сгради с апартаменти за инвалиди? Ако някой ми покаже и докаже, че има поне 1 такава сграда, отговаряща ба нормите, му давам 100 лева
  • 9 Конник

    1 0 Отговор
    Обикновен фашизъм. От 30 апартамента един за хора с увреждания! Защо и останалите 29 да са като този един. 1,5 м е коридор в учреждения. Значи ако строя само 29 жилища няма нужда от 1,5 м коридор? По ергономични мерки два пъти по 60 см, тоет 120см са достатъчни двама души да се разминат. 150 см значи двама и половина. Абе Вие май сте луди фашисти.