Last news in Fakti

27 Май, 2021 12:23 9 052 26

Столична община покрива добив на баластра като почистване на река Искър (ВИДЕО)

  • риболовен клуб балканка-
  • иван пандъков-
  • река искър

Позната схема за нас - в повечето случаи не става въпрос за почистване съгласно описанието в чл. 140 на Закона за водите, където ясно е разписано какво означава почистване на речните корита, а това, което наблюдаваме е поголовна сеч на крайречна растителност, за да достигнат строителни техники и копане на баластра, каза Иван Пандъков от клуб "Балканка"

Столична община покрива добив на баластра като почистване на река Искър (ВИДЕО) - 1
Иван Пандъков

Че се случва нещо при река Искър, ние разбрахме от фейсбук профила на Йорданка Фандъкова за почистване на реката. От години се занимаваме с подобни дейности в цялата страна и сме виждали куп нарушения, затова и веднага позвънихме на Зелен телефон на Басейнова дирекция и РИОСВ, където заедно с тях наш представител извърши проверка. Установи се брутално погазване на закона, който забранява голяма част от извършваните дейности. Беше изготвен протокол и в рамките на 2 дни решихме, че трябва да организираме и протест. Общината нарушава закона и това е стандартна практика в България. Това заяви в студиото на ФАКТИ инж. Иван Пандъков от риболовен клуб "Балканка".

Целта е облечена в "почистване на речното корито" за намаляване риска от наводнения. Позната схема за нас - в повечето случаи не става въпрос за почистване съгласно описанието в чл. 140 на Закона за водите, където ясно е разписано какво означава почистване на речните корита, а това, което наблюдаваме е поголовна сеч на крайречна растителност, за да достигнат строителни техники и копане на баластра, която после се влага в строежите в страната напълно безплатно. По този начин обществеността е ощетена един път с увредената околна среда, един път таксуване на пазарни цени.

Всички наблюдавахме как по проект започнало изграждането на някакъв временен път, който трябва да е изработен от трошено-каменна настилка, която да се достави от кариера, съответно се фактурира, а всички видяха, че това е баластра от реката. Това се случва на много места, копае се поголовно и се отчитат едни средства уж като похарчени, а са изземвани по най-грубия начин от речните корита.

Ние успяхме да ги хванем в много ранен етап този път. Първата проверка беше в събота, в понеделник местни вече се бяха организирали и бяха направили жива верига пред багерите, за да не копаят, бяха спрели унищожаването на реката си. В много други случаи това се случва в по-слабо населени райони и там общо взето сме сами. Но в случая това се случваше под носа на гражданите. Те видяха за какво става въпрос - секат се дървета по 30-40 метра, събарят се, изкореняват се, багерът в реката копае и насипва на брега - нещо, което е недопустимо и забранено от Закона за водите", разказа Пандъков.

"Опитът река Искър да бъде канализирана, защото това виждаме - насипване на бреговете и изправяне на реката, ще доведе до много екологични проблеми. Един от тях е проблемът с увеличаване риска от наводнение на населени места по-надолу. Това е прост закон на физиката, когато изправяйки една река, тя увеличава своята скорост. Това канализиране е остаряла практика да се превръщат реките в едни кюнета. В днешно време ставаме свидетели на публикации от Европа - хората опитват да възстановяват реките максимално естествено. Правилното управление на водите е, когато се съобразяваме със самата река, а не да се опитваме да ги контролираме", каза той.

Целия разговор с Иван Пандъков гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 36 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    73 5 Отговор
    Йорданка Фандъкова е позор! Оставка и затвор!

    Коментиран от #22, #23

  • 2 Display

    67 0 Отговор
    Ами докато ченгетата и контролните органи са престъпници и прокуратурата спи, ще е така..........
  • 3 Тони

    44 2 Отговор
    Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!!! Гербава калинке, гроб никога повече няма да е на власт, свиквайте. Ако искате да продължите да си изкарвате хляба по същия начин, време е да си обърнете задницата/предницата в друга посока... ако изобщо вече някой ви я поиска. Че то извън държавната софра трябва и да се работи за прехраната.
  • 4 НЯКОЙ

    25 1 Отговор
    Корпорацията продължава да трупа пари - както навремето изнесените пари с куфарчетата от БСП.
    Историята се повтаря. Не знам дали ще поумнеем???
  • 5 Българка

    45 1 Отговор
    До кога Фандъкова ще търка кметския стол? Има десетки причини да подаде оставка, да бъде арестувана и съдена. Забравихме ли за екзекутираното с ток момче от павилиона убиец? Защо случаят се потули? И до кога?
  • 6 има и по зле

    32 0 Отговор
    Кучe влaчи caмoлeт нacрeд Coфия
    Бюджeтът нa Coфия:
    Смятайте ако можете колко липсват само от тука!
    Бюджeт нa Coфия зa 2020 година 1 722 000 000 лeвa...
    По време на Царуването на Б. Б. и ГЕРБ ,не че и преди това кмет не беше .......Пък същия!
    През 2010 година 1 200 000 000 лева
    за 2011 г. 1 300 000 000 лева.
    за 2012-г. 1 272 000 000 лева
    за 2013 г. 1 190 000 000 лева
    за 2014 г. 1 465 000 000 лева.
    за 2015г 1 490 000 000 лева
    за 2016г. 1 260 000 000 лева
    за 2017г с 63 000 000 лв. повече от м.г. 1 325 000 000 лева
    за 2018г над 1 430 000 000 лева. Това е 104 900 000 лв. повече от заложеното за 2017 г.
    за 2019 г 1 750 000 000 лева
    Вноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ
    Метрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове и понеже са малко Гълъбин Боевски и Орлин Алексиев
    ги хванаха чат -пат да припечелват и от наркотици.........
  • 7 Конфискуване на техниката

    25 0 Отговор
    И по -пет години вътре, първата година да бъдат затворени при тежките присъди, там момчетата поне ще свършат някаква работа и ще ги превъзпитат!
  • 8 Истината

    44 0 Отговор
    Четохте ли за щерката на бившият шеф на ДАНС - била започнала работа в Банков Надзор в БНБ с опит на стюардеса.

    После реват, че имало чистка. Не чистка ми унищожаване трябва за герболяка!
  • 9 Интелектуалец

    34 0 Отговор
    Много се размириса напоследък. Авторитета на Генерал Борисов се срива. Севда бързо да качи някоя снимка на Борисов пред икони и с внучетата, че мат'тряла да се изнежи малко.
  • 10 Да дааа

    24 1 Отговор
    В цялата страна по речните корита се копае и изнася баластра и пясък
    без коцесии плащат си за спокойствие и копап безнаказано.
  • 11 Йок Фандък

    23 0 Отговор
    Съсипаха София, съсипаха безвъзвратно възможността градът да е зелен, чист, европейски. Мърсотия, прах, дупки, презастрояване, пренаселеност, и тия не се спират.
  • 12 оня

    12 0 Отговор
    Пандъка яко го тури на фандъка:))
  • 13 Чегърт чегърт

    14 0 Отговор
    Фандъка е следващата за стържене

    Коментиран от #14

  • 14 оня

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чегърт чегърт":

    То колко има по веригата...... Като свински черва са:))
  • 15 Псевдоним

    17 0 Отговор
    Фандъкова дори се похвали с това престъпление. Наглост и алчност, съчетани с тъпотия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Светослав

    3 11 Отговор
    А откъде да вземем баластра, другар! Пак ли ще внася е. Ставате смешни, за всяко нещо хленчите и по фейса. Ти копал ли си пясък с твоите дрогирани прителчета, от балканите?
  • 18 Горо

    3 0 Отговор
    Уважаема Светослава Ингилизова, по-правилното е в заглавието да напишете не "покрива", а "прикрива".
  • 19 Горо

    6 0 Отговор
    Цели 16 години София се управлява еднолично от Бойко Методиев Борисов! Естествено, не малка част от мощния финансов ресурс на столицата отиваше в черната каса за купуване на избори. Именно така нечестно бе преизбрана за кмет Йорданка Фандъкова на последните местни избори с гласовете на мургавите жители на кварталите "Факултето" и "Филиповци". Ако тя продължи да бъде кмет, финансовите ресурси на ГЕРБ-ИПОН ще продължават да се попълват, разбира се най-вече чрез осигуряване на обществени поръчки за фирми от кръга на Борисов.
  • 20 А за

    7 0 Отговор
    Концесиите със Софийска вода ( реално е на франсето,за десетилетия напред) при " Огромна печалба" за Държавата и фиска.Договор засекретен от години,все едно разработват ядрени оръжия.По изтекло инфо, Франсето при готова инфраструктура и при естествено ,гравитачно подаване на водата( само от това спестяват милиони) ни плащат ЗАШЕМЕТЯВАЩА КОНЦЕСИОННА ТАКСА- цели две(2) стотинки ) за куб.м вода.Нашата вода драги ми столичани и живеещи извън околовръстен път.Те на Нас- две стотинки,ние на тях 2,34 лв за куб.м вода .Такава печалба няма в никой друг бизнес.Нито в оръжеен,фсрмацевтичен,или незаконен. Над 1100 процента.Присмиваме се на шиптъра,но там им биха шута на третия месец,само като опитаха да правят същите номера с цената.Дънди крокодила ни изнася реално , физическо злато от десетилетия.И бокича им удължи концесиите,и за десерт- преди месеци им потвърди още две концесии.За 30 г напред.И там сме тотал- щета.Дънди на Ганъо един(1) грам злато,за него 999 грама!!! На килограм,за нас Един грам.И то при тяхни данни ,за добив.Колкото кажат,толкова.А Ганъо и Ганка пуфтят,псуват и се питат защо живеят два пъти по бедно от една Нигерия например.Не за държава от ЕС,а от Африка.
  • 21 Гръч

    6 0 Отговор
    Бойко пие хапчета,пожарникарите го мразят по традиция,полицията е скопена,администрацията за пълна подмяна,прокуратурата се чуди как да скрие виновните.Народе вземай нещата в свои ръце,че времето си минава и заминава не ти ли омръзна да те гърчат
  • 22 юстаски

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И ти ли ще и вършиш работата бе последен селянин.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 120

    5 0 Отговор
    каква държава ужасен ужас
  • 25 Емо

    6 0 Отговор
    Рухва Боковия зайчарник. Калинки цвъркат, прасета квичат. Весело е. Дано не спрат с тормоза. Гербаджиите са най-гнусното прераждане на БКП - ДС ченгели, милиционери и мутри.
  • 26 dominici

    1 0 Отговор
    Много кефи г-н Пандъков. Точно, спокойно и с много детайли и цитиране на закони обеснява ситуацията. Няма политика, няма спекулации. Фандъкова долу!