8 Юни, 2021 17:47 8 607 29

Адв. Янкулов пред ФАКТИ: Главният прокурор не реагира на американските санкции

  • андрей янкулов-
  • антикорупционен фонд-
  • санкции на сащ-
  • магнитски

„Това са най-мащабните санкции, които към момента се налагат от САЩ“, каза представителят на Антикорупционния фонд

Адв. Янкулов пред ФАКТИ: Главният прокурор не реагира на американските санкции - 1
Снимка: ФАКТИ

„Основната тема, по която в случая се наблюдава поляризация, е какво се е случвало през последните години на управлението на ГЕРБ. Съответно има хора, които подкрепят събитията, които са се развивали. От другата страна има хора, които не ги подкрепят. Едните виждат в този акт на САЩ неправомерна, неточна намеса по отношение на България, докато другите виждат в този акт една подкрепа на гражданското общество и целите, които бяха заявени още на протестите миналата година“.

Това каза адв. Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Тема на разговора бяха санкциите върху българи от САЩ по закона „Магнитски“, а конкретен повод за думите му бяха начините за възприемане на тези санкции от българското общество.

На въпрос за критиките към служебното правителство, че не се е противопоставило на санкциите, той отговори: „Не знам на база на какво може да се противопостави служебното правителство в случая. Това са едностранни санкции, които се налагат от САЩ (…). Санкциите са основно наложени към граждани и юридически лица. Тоест не знам какво би могло да направи в случая нашето правителство, за да противостои на това. Още повече аз мисля, че през последните години доста ясно се идентифицираха тези проблеми, които се посочват от американското правителство в това съобщение. Ние няма как да си затваряме очите и да твърдим, че това не съществува и от гледна точка на някаква имагинерна защита на нашето национално самочувствие да се противопоставяме на тези констатации“.

Лили Маринкова припомни позицията на двамата американски сенатори относно България отпреди няколко месеца и определеното като високомерно тогава поведение на ГЕРБ към казаното от тях. Адв. Янкулов коментира: „Не само тази позиция на двамата американски сенатори – преди време излезе и Докладът за човешките права на Държавния департамент, където също имаше много критични констатации за България, където г-н Пеевски беше наречен олигарх. Освен него там беше споменат като олигарх и г-н Домусчиев. Преди това имаше едно изказване на юридическия съветник към американското посолство у нас - г-жа Джесика Ким, по отношение на върховенството на правото в България, което също беше много критично. Тоест това е една поредица от различни изявления на нашите американски партньори, които идентифицират тези проблеми. Това далеч не е първият такъв случай. Естествено, това е много мащабен по своите последици акт, но не е първият. Мисля, че нашите управляващи е трябвало да са готови и за стъпка в тази посока, която в крайна сметка беше предприета“.

„Със сигурност ще има някакви правни последици от този акт (б.р. санкциите по закона „Магнитски“), които към момента трудно могат да се предвидят. Още повече, че това са най-мащабните санкции, които към момента се налагат от САЩ. Според мен е трудно да се предвиди към момента какво точно ще се случи, какъв ще бъде практическият ефект. Много трудно е да се направи прогноза как ще се развият нещата от юридическа гледна точка. Това, което е безспорно ясно към момента, е политическият ефект, общественият ефект на това съобщение. Юридическият ефект на това съобщение според мен тепърва ще го разбираме“, каза още той и обясни, че ситуацията няма аналог. „Тук сме в една много непозната територия“, допълни адвокатът.

На въпроса дали много фирми с държавно участие ще бъдат засегнати от санкциите, защото са свързани със санкционираните лица, адв. Янкулов отговори: „Трудно ми е да кажа това. На всички обаче е ясно огромното участие на г-н Делян Пеевски – политическо и икономическо, през последните години. Предполагам, че практическият ефект върху нашите икономически и политически отношения ще бъде доста силен“.

Разговорът премина и към реакцията на Прокуратурата в лицето на главния прокурор Иван Гешев към санкциите. „Към момента неговата реакция трудно може да се каже, че я има. Излезе неговата говорителка, която съобщи, че щели да започнат проверки на всички лица от списъка, щели да проверяват предишните резултати по предишни проверки и разследвания по отношение на тях. Конкретна реакция от главния прокурор нямаше“.

„Искам да се върна към Доклада за състоянието на човешките права на Държавния департамент на САЩ, където също беше споменат г-н Пеевски за това, че е осигурявал позитивно медийно отразяване на главния прокурор. Това беше заявено в този доклад – изрично написано, а някак остана малко без реакции тук – дали институционална, дали обществена. Когато погледнем това в контекста на сегашното съобщение, г-н Пеевски, в частта от съобщението, в която се коментира неговото име, се засяга въпросът как той е осъществявал търговия с имунитет от наказателно преследване. Тоест осигурявал е позитивно медийно отразяване срещу имунитет от наказателно преследване. Кой може да осигури някому такъв имунитет от наказателно преследване? Единствената институция у нас, която се занимава с наказателно преследване, е Прокуратурата. Решението да се или да не се обвини някого е заключено само и единствено в Прокуратурата. Тоест единствената институция, която може да осигури такъв имунитет от наказателно преследване, това е Прокуратурата“, категоричен беше той.

„Когато в съобщението се говори за приближения до г-н Пеевски - г-н Желязков, там се цитира обстоятелството, че г-н Желязков е заплашвал кандидат за министър с това, че той ще бъде наказателно преследван, че срещу него ще бъде повдигнато обвинение от Прокуратурата. Тук отново се поставя въпросът как въобще е възможно длъжностно лице от ранга на г-н Желязков, който няма никакво отношение към вземането на решение да се или да не се започва наказателно преследване, да заплашва някого с наказателно преследване. Как въобще това е възможно? Това са обстоятелства, които някоя институция у нас трябва да провери – точно какво се крие зад тези твърдения, които са изложени от американска страна, какви са тези механизми, как се случва тази търговия, дали с имунитет от наказателно преследване, дали със заплашване някому, че ще му бъде повдигнато обвинение“, допълни адв. Янкулов.

Казаното дотук доведе до темата за преразглеждането на работата и действията на Прокуратурата и главния прокурор. „Трудно е да се очаква някой да разследва сам себе си. Вечният проблем, който съществува вече толкова много години. Трудно е това да се очаква и не би трябвало механизмът да работи по този начин – ние да очакваме, че засегнатият човек от някакви подобни изложени твърдения, ще се самопроверява. Повече от логично е, че е назрял моментът за пореден път да се повдигне въпросът за някакъв външен контрол, възможности за противодействие и контрол за това как се осъществява наказателното преследване от Прокуратурата. Тоест тази дейност да не бъде заключена само и единствено в Прокуратурата без да подлежи на никакво външно преразглеждане“, смята адв. Андрей Янкулов.

„Умилителни за мен са тези призиви, които сега се отправят от определени общественополитически кръгове към главния прокурор да разследва тези обстоятелства“, допълни той. „Първо, до голяма степен сегашното ръководство на Прокуратурата е пряко засегнато от обстоятелствата, които са изложени. Второ, главният прокурор преди години беше не административен ръководител, както е в момента, а наблюдаващ прокурор по делото КТБ. Тоест прокурорът, който осъществяваше пряк надзор върху разследването. Той въобще не видя г-н Пеевски в материалите по делото КТБ. Въобще не видя, че такова лице съществува в тези материали“, коментира Янкулов.

„Как да очакваме при това положение, че той сега отведнъж ще се засили да разследва тези обстоятелства? За мен такива очаквания не трябва да имаме“, заключи адвокатът.

„Санкцията атакува обвързаностите между определени фигури в бизнеса с определени политически процеси. Това е т.нар. олигархия. През годините ние слушахме много за наказателно преследваните от закона олигарси, но кои са тези олигарси – повечето от тези, които бяха наказателно преследвани до момента, когато започна тяхното наказателно преследване вече нямаха никаква пряка връзка с политическия живот и никакви известни влияния, които са осъществявали върху политическите процеси. Олигарсите са именно тези, които имат икономическа сила, но и възможност да влияят върху конкретните политически процеси, които протичат в държавата. Това е същественото, което удря актът по закона „Магнитски“. Това не са просто някакви случайни едри бизнесмени, които са атакувани. Те са атакувани и изсветлени заради връзки с политическите процеси, протичали в държавата“, обясни адв. Андрей Янкулов.

След отбелязването на Лили Маринкова, че настоящите санкции по закона „Магнитски“ идват след сигнал към властите на САЩ от страна на Цветан Василев през 2017 година, адв. Янкулов коментира, че „делото КТБ е поредният пример за производство, което ще се разтегля изключително дълго във времето“.

След коментара на Лили Маринкова, че вероятно е могло да бъде предвидено, че ще се стигне до такива категорични послания от САЩ, а съответно и санкции, тя зададе въпроса дали обвиненията срещу Васил Божков не са били някакъв опит на правителството на Борисов да предотврати крайно тежките санкции. „Трудно ми е да спекулирам какво точно се крие зад това изненадващо активизиране на институциите по отношение на г-н Божков. Той осъществяваше дейност в един много регулиран от държавата сегмент – хазартния бизнес. Няма как ти в продължение на години да си бил топ играчът на това поле и отведнъж в рамките на дни държавата да прогледне какви нарушения си правил, докато си осъществявал тази дейност, и да те подгони по всички възможни параграфи. Абсолютно нереално е да повярвам на такова нещо“.

„Подгониха го по всички възможни графи, с изключение обаче на това, което той говореше за връзките си с високите политически играчи. Там разследване няма. Миналата година той заяви обстоятелства, че е бил изнудван, рекетиран от финансовия министър и премиера, и давал пари, за да се откупи и да осъществява своята дейност. Тези обстоятелства, които са до голяма степен самоуличаване от негова страна, въобще не бяха проверени. Дори главният прокурор тогава каза: „Аз няма да си го причиня“. Разследван, но само дотам, докъдето се простират заявките, които е дал за свои връзки с високите етажи. Дотам стига разследването“, допълни адв. Янкулов.

„Съвсем възможно е и тази атака срещу него да е била някакъв опит да се предогадят последващите действия и срещу други високопоставени олигарси и да се предотвратят. Но дали е така или не…“, допълни той.

В края на разговора адв. Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд даде своята прогноза за това с каква скорост може да се очаква „прочистване“. „Много дълго време оттук насетне ще усещаме ефекта на тези санкции. Най-вече общественополитическия ефект, репутационния ефект върху нашата държава. Влизаме пак в негативните заглавия на световната преса. Кой сериозен инвеститор ще иска да дойде да инвестира тук, при положение, че чете такива неща. Аз мисля, че това е само началото на някакво освобождение. Процесът – ако въобще можем да се надяваме, че ще протече такъв процес, ще бъде изключително дълъг, сложен и изпъстрен с много перипетии. Това са само едни определени фигури, които са изсветлени, идентифицирани и посочени. Зад тези фигури стоят градени с години мрежи на корупционно влияние“.

„Тези хора са загубили своето влияние върху цялата действителност, в която живеем ние тук всеки ден. Използвайки своите лостове, които продължават да имат в различни институции, всичките тези корупционни мрежи, за които стана дума, е напълно възможно да се тръгне по една линия на контраатака на тези санкции и опит абсолютно нищо да не се разплете в детайли“, завърши той.

Целия разговор можете да гледате в следното видео:


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е как да реагира

    43 4 Отговор
    Човека е в нокаут! Другите около него търчат и замитат каквото могат!
  • 2 Свирка

    18 2 Отговор
    си на каскетЯ !
  • 3 ТаУмВзе

    34 3 Отговор
    Как да реагира, когато каскета е назначен за част от схемата? Стадион бе!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дедо ви

    33 5 Отговор
    Интересно, след като фирмите на Пеевски глътнаха около милиард от парите на банката за развитие, какво ще стане с тези пари. И друго, санкциите по закона Магнитски дали ще се разпрострат и върху банковата институция която даде тези пари на такъв "благонадежден" получател.

    Коментиран от #25

  • 6 сьд

    4 2 Отговор
    ти на мене аз на тебе
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    19 4 Отговор
    Гешеф избяга във Видин.

    Коментиран от #10

  • 9 ПЕНКО

    2 5 Отговор
    ВРЕМЕТО НЕ СЕ СПИРА И ХА МЕРИК АНЦИТЕ ВСЕ ПО- ЧЕСТО ЩЕ СЕ СБЛЪСКВАТ С ИЗРАЗА : " АЙ СИ К Т ИР " !!!!!!!!!!!!!!
  • 10 dfu

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Защо? Да не са били някой продавач на чорапи и във Видин? :)
  • 11 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    ТЕРОРИЗЪМ Е ДА УБИВАШ СЪС СНАЙПЕР ДЕЦАТА НА ЕВРЕЙСКЕТЕ БАНКЕРИ В САЩ В ДЕТСКИТЕ ИМ ГРАДИНИ !!! ОТ ТЕЗИ ДЕЦА -ДОРИ- НАМА ВОЙНИЦИ В АРМИЯТА ИМ !!! НО И СТУДЕНТИТЕ ОТ "БРЪШЛЯНАТА ИМ ЛИГАВОСТ " СА ДОБЪР ОБЕКТ ЗА ОТСТРЕЛВАНЕ ... ДО СМАЗВАНЕТО НА ЦИОНИСКИТЕ ЩЕТИ !!!!!!!!!!!!
  • 12 Пловдив

    13 3 Отговор
    Главния прокурор е, за затвор!!!
  • 13 Малоумни твари

    5 17 Отговор
    Да му ядете на Гешев салама, смешници

    Коментиран от #23

  • 14 На 9/6/2021 има протест срещо ДПС и

    4 2 Отговор
    Изказването на карадая буле.алехандар Стамболийски номер 45

    Коментиран от #19

  • 15 Голям праз

    6 2 Отговор
    Преди два дена цепнах Деса мерцедеса от либоф отзад.
  • 16 За защитим България утре на протест

    13 0 Отговор
    Срещо антибългарската партия ДПС пълна с турци които лъжат че са Българи
  • 17 Разбира се, че реагира,.. каза К*Р

    6 7 Отговор
    И Доживотен за ЧЕР'ВЕНИТЕ КОМУНЯГО-ФАТМАШКИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОГРАБИЛИ И ФАЛИРАЛИ БЪЛГАРИЯ!
    ДС-ДОНОСНИЦИ, ШП'ИОНЬЕ, РУСОРОБИ,ЧЕРЕПАХИ, ШКЕМБАРИ ОТ ДПС И ДЕБИ'ЛНИ ФАТМАЦИ
  • 18 Вида

    4 4 Отговор
    Този адв. ако е свестен никога няма да даде интервю точно на Лили Маринкова!
  • 19 Дано да има Достатачно Разбрали Българи

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "На 9/6/2021 има протест срещо ДПС и":

    За да отидат
  • 20 Хйкм

    9 1 Отговор
    Колега, отиваш и си връщаш дипломата, от където са ти я купили! Ти хабер имаш ли какво е главен прокурор? Бг прокуратурата да реагира на настъпили юридически събития в САЩ?! Човека освен да каже "Тъй са решили без съд и присъда." какво друго да каже. Това са икономически санкции. Да си чул руски прокурор да се обяснява за наложени от САЩ санкции на руски граждани. Да се оправят! Толкоз! Нито е адвокат на едните, нито получава заплата от другите.
  • 21 Николай

    3 3 Отговор
    Този не знае ли, че това наречено закон Магнитски. Не означава нищо в ЕС. Той е за подлогите на САЩ.
  • 22 оня с коня

    4 2 Отговор
    гешееев,прост си като каскет!!!
  • 23 оня с коня

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Малоумни твари":

    ти го папкаш!!да ти е сладко!!!
  • 24 Проверено

    0 2 Отговор
    Има Европейски закон който по принцип обезсмисля Магнитски но той никога не е използван!
    Между другото ако разследват Гешев за престъпленията които извърши ще му дадат минимум доживотна присъда!
  • 25 Дън Бай

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо ви":

    Мойте банки ще връткат замразените пари докато свят им се завие. Тогава ще са вече нашите правилни пари. А вие? Вие да го...
  • 26 2323

    3 0 Отговор
    Главния прокурор е кон с капаци, на където му дръпнат юздите, натам гледа. А капаците не са безплатни, това е сигурно. Как плаща тоя тарикати три бона наем в Бояна, като заплатата след удръжки предполагам му е 5-6хилки
  • 27 Васил

    2 0 Отговор
    Не реагира защото е корумпиран като диктатора от Банкя въпрос на време е да си подаде оставката просто чичо Сам ще го помоли братски.
  • 28 Майстор Манол

    2 0 Отговор
    Америгангстерите каквито и санкции да си измисля спрямо останалите страни в целия свят, касаят територията на краварите. Никой не им е длъжен да подскача на всяко тяхно подсвиркване. Тук не е америгангстерска територия и не спазваме техните закони и конституция. Това не значи, че харесвам нашите закони и управление.
  • 29 химлер

    1 0 Отговор
    достатъчно е зает с велики дела да се занимава с глупости.....