Last news in Fakti

13 Юли, 2021 21:55 11 763 27

Адв. Величков пред ФАКТИ: "Има такъв народ" предлага ново отлагане на съдебната реформа

  • адв. велислав величков-
  • инициатива ''правосъдие за всеки''-
  • правосъдие за всеки-
  • избори-
  • има такъв народ-
  • съдебна реформа

"Ако тази реформа не се случи сега и тези хора останат по постовете си, съдебната система ще задълбае още по-надълбоко в тинята, а олигархичните назначения в нея ще продължат с пълна сила", категоричен бе представителят на Инициатива "Правосъдие за всеки"

Адв. Величков пред ФАКТИ: "Има такъв народ" предлага ново отлагане на съдебната реформа - 1
Снимка: ФАКТИ

"Изненадват имената за министри, доколкото те като че ли някак си възкресяват спомена за една политическа сила, която имаше своя шанс да се докаже в управлението, но не се доказа. Напротив! Онези прословути 800 дни завършиха с грандиозен провал". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Велислав Величков, част от организацията, бореща се за правосъдна реформа - Инициатива "Правосъдие за всеки".

"Спомням си, че точно в навечерието на тези 800 дни, Сакскобурготски предложи Бригадир Аспарухов за шеф на всички специални служби. Едно предложение, което по своя отрицателен заряд наподобяваше това за Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и в крайна сметка не мина. Беше един пул от специални служби, който трябваше да се създаде - нещо, което после според мен се реализира чрез ДАНС. Тогава това предложение не мина и тръгна големият спад надолу на НДСВ", припомни още адв. Величков.

"Имам чувството за дежавю. Сякаш една страница беше затворена през 2005 и след това през 2009 година т.нар. царска енигма приключи, уж окончателно, а сега всъщност се оказва, че не е приключила. Един от основните министри, единственият, който изкара и двата мандата - на Сакскобурготски и след това на Тройната коалиция, беше и министър в три министерства, сега се предлага за премиер. Аз припомням, че нито една реформа - и в трите министерства, тогава не бе осъществена. Тоест, каквито и амбиции, желания и възможности да е имал Николай Василев, той не ги реализира тогава. А днес гледам, че по всички основни телевизии излезнаха всичките популярни лица от парламентарната група и министри на НДСВ - Милен Велчев, Пламен Панайотов, Мирослав Севлиевски. Тоест изведнъж стана едно възкресяване. Имаше едно едно предаване "Гласува и мелодии, които помним". Върнаха ни 20 години назад", коментира адвокатът.

"При Борисов има един основен страх. Това е да не се случи съдебната реформа, както трябва. Защото - ако се случи съдебната реформа през реформа в Прокуратурата и Висшия съдебен съвет, който е управляващият орган на съдебната власт, това означава, че ще започне едно разследване на това, което се е случило в последните най-малко 10 години от т.нар. преход, които съвпадат с трите мандата именно на Борисов. Ако това разследване започне, а има много неща, които могат да се разследват, вероятно неговият много голям страх е да не се превърне в клиент на Прокуратурата и после обвиняем в съда", смята представителят на Инициатива "Правосъдие за всеки".

"Консенсусната и компромисна фигура като Николай Василев, защото за него може да се каже, че той е супер компромисна фигура и в никакъв случай не би предприел твърди и решителни действия - това не е неговата амплоа, може би осигурява това спокойствие на Борисов, че нещата ще се разминат, ще се размият и след това постепенно и давностите ще приключат. И ако съдебната реформа не се случи още 4-5 години, той може спокойно да се отдаде на своите мемоари, в които е много интересно какво ще запише. Но това са страховете не само на Борисов. Много хора от досега управлявалото мнозинство - и от ГЕРБ, и от патриотите, са под същата угроза и в момента като че ли най-големият залог е да се размине съдебната реформа. А съдебната реформа най-добре ще се размине, ако сложат хора, които първо, не искат да я правят, нямат политическа воля, второ, не разбират как да я направят, и трето, не са решителни хора, реформатори хора", доразви още тезата си адв. Велислав Величков, а след това продължи така:

"Тук впечатление прави предложената фигура на министър на правосъдието - колега адвокат, когото никой не познава. Вчера с доста колеги говорихме. Чу се, че бил адвокат на годината през 2019 г. Не знам дали е в онези награди, които правеха съпругата на Митьо Крика, Правен свят - едни награди, които при нас по-скоро са със стойността на "Златната малинка", отколкото на реални награди. Не знам, дано не е бил там. В крайна сметка от този човек не сме чули нито едно мнение, нито едно становище за състоянието на съдебната система, Прокуратурата, за съдебна реформа.Изведнъж човек от професионалната кариера отива на политическия пост министър на правосъдието без никакви идеи какво ще прави там. Защото - ако той имаше някакви идеи, досега ние трябваше да сме ги чули", категоричен бе той.

"Ако лидерът на спечелилата изборите партия иска да покаже, че съдебната реформа му е приоритет, той би сложил изявен юрист, правозащитник на този пост. Това би било знак, че такова нещо следва. И второ - да, би я включил в приоритетите си. Не знам колко са важни за Космоса двамата българи и северномакедонецът, но реформата, която минава през следващ главен прокурор и следващ състав на Висшия съдебен съвет, докато, надяваме се, въобще се премахне фигурата на главния прокурор, безспорно беше приоритет номер 1 или 2 на тези избори. Хората около Слави Трифонов - имам предвид най-вече Тошко Йорданов, го говореха активно в последните седмица-две преди вота. Самият Трифонов каза, че трябва да се преучредява правораздавателната система, но най-накрая остана до пестеливото закриване на Специализирания съд и прокуратура, около което явно има общ политически консенсус. Би минало лесно, безпроблемно, но същите тези съдии ще отидат в други съдилища и ще продължат да правораздават там. Проблемът е системен, а той не предлага решение на системния проблем. Имам чувството, че се предлага кабинет на безвремието с ясното съзнание, че няма да мине", зяви още адв. Велислав Величков.

В процес на разговора той продължи да коментира състава на правителство, който вчера бе предложен от Слави Трифонов:

"Ходът изглежда изключително странен, бих казал абсурден, да се прави това на другия ден, без разговори с останалите политически сили, и то с този състав, и то с този кандидат за министър-председател. Ясно е, че този кандидат за министър-председател едва ли ще бъде подкрепен от "Демократична България", вече се чу, че няма да бъде подкрепен от "Изправи се! Мутри вън!", вече се чу, че и БСП няма да подкрепят този състав на кабинет. Тогава аритметиката е проста, излиза само по един начин. Ако приемем, че ДПС не може да застане зад този кабинет и гласовете не биха стигнали - а не може, защото това би изпълнило със съдържание всички слухове, че и НДСВ, и "Има такъв народ" всъщност са патерици на ДПС, то тогава остава възможността ГЕРБ и Бойко Борисов лично да наредят подкрепа за кабинета с мотива: дайте да им дадем 100 дни толеранс, за да видим какво правят, защото ние не сме реваншисти и отмъстителни. И тогава 2 х 64 е 128 - имаме кабинет и Слави Трифонов излиза, че ще управлява с подкрепата на ГЕРБ, което би било самоубийствено за неговата партия според мен. А и след тези 100 дни най-вероятно кабинетът ще си отиде и ще се отиде на нови избори.

Вторият вариант е директно да се търсят нови избори с ясното съзнание, че кабинетът не би събрал мнозинство, защото този анализ, който правим, той се очакваше и може би е бил правен около стратезите на Трифонов. Тоест те са очаквали 8:2, че няма да мине такова правителство, но го предлагат. Ако е вариантът да не мине, вторият мандат отива при ГЕРБ. Ясно е, че няма да бъде подкрепен, а третия мандат президентът избира партия, на която да го възложи. Тук има два подварианта - всичките три протестни партии, включая и Слави Трифонов, се разбират с БСП и на най-консенсусната между тях - дали ще е "Изправи се! Мутри вън!", дали ще е "Демократична България", президентът възлага мандата, а Трифонов и БСП подкрепят дори и да не участват в правителството.

Другият вариант е да отиде при БСП. Корнелия Нинова заяви днес, че този път те ще вземат мандата, няма да го върнат веднага и ще опитат отговорно да съставят правителство. Хубаво, но с техния брой депутати и без подкрепата на тези три партии - това не би могло да стане. А точно тези три партии да подкрепят правителство с мандат на БСП, ми се струва невероятно, защото са говорили точно обратното досега. И ако и това не стане при едно въртене от месец, месец и половина, като този път всички ще взимат и няма да връщат след 5 минути, а след 1 седмица, и при едно забавяне малко в проучвателния мандат, отиваме на нови избори, заедно с президентските. Президентските избори ще предизвикат по-висока избирателна активност, защото са президентски - вече няма да е 41%, и тогава всеки ще има възможност да докаже отново себе си".

"Трифонов разчита, че ще изкара всички други виновни за провала за това, че не е избрано неговото правителство и ще качи още повече резултата си, а другите протестни партии, включая и БСП, ще разчитат, че ще обвинят Трифонов за провала, че не се е съставило правителство и съответно ще качат резултата си. Както се казва обаче, когато много страни планират успех в една операция, накрая всички претърпяват неуспех", философски предположи адв. Величков.

"Това, което се предлага от "Има такъв народ", означава ново отлагане на съдебната реформа, означава, че засега Гешев остава главен прокурор, остава този състав на Висшия съдебен съвет, който обаче ще избира председател на Върховния касационен съд само след няколко месеца. Тоест, ако тази реформа не се случи сега и тези хора останат по постовете си, съдебната система ще задълбае още по-надълбоко в тинята, а олигархичните назначения в нея ще продължат с пълна сила. Искрено се надявам да не е това целта на всичко, което се случва в момента", заяви още адв. Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Той даде своя коментар и за артистичния рев на Бойко Борисов, който вече седмици наред изкарва себе си и партията си репресирани от служебния вътрешен министър Бойко Рашков:

"Искам само да напомня, че ако някой арестуваше невинни граждани, ако някой биеше млади невинни хора и журналисти по време на справедливите протести миналата година, това бяха точно копоите на МВР на Бойко Борисов. Назначените от него министри на вътрешните работи, главни секретари на МВР и шефове на СДВР, те в крайна сметка или нареждаха, или прикриваха биячите по площадите. Както и арестите. Съдът отмени над 80% от издадените заповеди за арест. Кой носи отговорност тогава? Министърът на вътрешните работи? Като не я пое, кой остана да я поеме? Бойко Борисов. Така че, ако някой арестува - арестуваше и не носеше отговорност, той се казва Бойко Методиев Борисов, а не тези, които разследват неговите действия".

"Съдебната система не може да спира да работи, защото има избори, а някой е кандидат в тях". Това каза адв. Величков по адрес на забавената присъда на Веселин Марешки, която беше отлагана, защото той влизаше от предизборна кампания в предизборна кампания.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    46 3 Отговор
    Чудно!Уж повече секции в Турция,а ДПС има с 40 000 гласа по малко от предишните избори.Явно Тиквата е ,,пуснал,, на Ердоган в Истанбул.

    Коментиран от #10, #19

  • 2 recovery

    100 6 Отговор
    Слави приключи!Това е истината!По добре служебният кабинет да остане!Баце в затвора!
  • 3 КОТарАК

    10 40 Отговор
    на тоя НЕРОДЕН ПЕТКО , проекто- правителството на Слави , много взеха да се упражняват по философия , реторика и мнения . най-модерна е темата за задкулисието и сараите , на което всеки здравомислещ би се изсмял. Слави не е толкова тъп да влиза в схеми с 60 депутата , като при най-малката грешка , дори и да състави кабинет ще го сринат

    Коментиран от #5

  • 4 Турбо

    48 5 Отговор
    Както БСП каза отдавна ИТН е отлагане!
  • 5 Турбо

    27 5 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Толкова е тъп!
  • 6 Gowo

    42 2 Отговор
    Много е прав.Затуй ще виждаме побликувани снимки на Борисов с родата му засмян и очевидно забавляваш се.
  • 7 Учиндолски мошеник

    67 5 Отговор
    Славчо, вече си политически труп, даже и преди Борисов! На следващите избори изобщо не се явявайте, никой не харесва лъжците! Зареди на Гешев дизела, заминавайте за Луната и не се притеснявайте за кацането, дистанционното е в Пеевски!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Gowo

    39 2 Отговор
    Очевидно съдебната реформа на Слави му е последния дерт.Разочарованието у българския гражданин и демотивацията се натрупва .А именно от това , че няма последствия за престъпниците Щом няма Последствия , защо тогава въобще да градим общество.То общество ли ще е или бардак.
  • 10 Другия с коня

    1 46 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Машинното гласуване отне Правото на хиляди Български граждани,по една или друга причина Неграмотни,да гласуват на тези Избори .И това ако не е Противоконституционно,то КОЕ е????В Конституцията не пише,че право на глас имат само образованите граждани на Републиката...Всеки с Българско Гражданство има това Право!!!Изборите са Нелегитимни и Противоконституционни!!!

    Коментиран от #11, #12, #13, #18, #20

  • 11 Последния Софиянец

    38 4 Отговор

    До коментар #10 от "Другия с коня":

    Ами да се образоват бе!Кой им пречи? Комунистите ли?
  • 12 Gowo

    38 1 Отговор

    До коментар #10 от "Другия с коня":

    Като са неграмотни ,как тогава разбират дали българския политик го лъже или говори истината Щом е неграмотен той е манипулируем.Знаеш ли какво бе условието да станеш американски гражданин навремето кога преминеш границата и се пишеш емигрант.Затварят те в едни общежития и докато не вземеш изпит по граматика и общи въпроси не те пускат навън , камо ли да гласуваш.
  • 13 Верно ли

    32 2 Отговор

    До коментар #10 от "Другия с коня":

    Никой не им е отнел правото да се образоват и след това да гласуват, а те сами са си отнели правото да гласуват, след като са неграмотни. Или на онези чаршафи от предините избори по-лесно се чете от неграмотен, отколкото на машина, ммм???
  • 14 Грозен

    16 5 Отговор
    Целта на изборите е да си мислим че имаме избор и свобода да гласуваме. Ако изборите решаваха нещо те щяха да са обявени отдавна като противозаконни от тези които правят законите.
  • 15 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    9 2 Отговор
    има ли съдия да не е милионер!?
  • 16 Майна

    20 2 Отговор
    Не подлежи дори на коментар това, което Трифонов изтипоса още преди обявяване на официалните резултати от изборите...Дори и да търсиш оправдание,трудно можеш да го намериш, няма и никакъв политически замисъл, това не е ЦИРК.. БОРИСОВ ОБИЖДАШЕ С ДУМИ И ДЕЙСТВИЯ, ТОЯ СЕЛСКИ БЕК ДИРЕКТНО ЗАШЕМЕТИ НАРОДЪТ С ТОВА СИ БЕЗОГЛЕДНО ДЕЙСТВИЕ.....ПРЕМЕРИНО ЛИ Е ИЛИНЕ, ЩЕ ВИДИМ....НЯКОГА Е ШАШНАЛ ЦЕЛИЯ НАРОД С АВАРИЯ В КОЗЛОДУЙ, НО АКО ТИЯ ТЪПИ ПОСТАНОВКИ ПРАВИ СЕГА НАИСТИНА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЕЛЕМЕНТАРЕН
  • 17 КАСКЕТАААА

    27 1 Отговор
    Хора, помнете, ще има нова подмяна. ДПС и ГЕРБ нямат интерес от нов ВСС и работещхнов главен прокурор. Но ще се опитат да ни замажат очите с нов каскет. Както слави се опитва да ни зааже очите със стари кадри от НДСВ и тройната коалиция. ГОТВЕТЕ СЕ ЗА НОВИ ПРОТЕСТИ. щото мафията няма намерение да пуска властта!
  • 18 Права и задължения

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Другия с коня":

    Освен права като български граждани имат и задължение да са завършили основно образование. Ако може да чете, няма проблем с гласуването. Не машинното гласуване, а липса на платеното е проблема на негласувалите. За справка Буковлък (Плевен).
  • 19 ДПС

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не бе човек, ДПС уреди на ИТН гласове. Това доказва задкулисието.
  • 20 Голем смях

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Другия с коня":

    Е как да са неграмотни...Всички имат шофьорски книжки..Да си виждал лилав сънародник в учебен автомобил?Значи има осми клас и поне може да чете.А дъртаците все се хвалеха как при комунизма образованието било на ...високо ниво.Ами всички дъртаци и електорат на БСП значи са високообразовани.
  • 21 ЧОЧО

    10 4 Отговор
    Тоя Василев каза, че първия си милион е спечелил в Англия, защо не продължи там да трупа милионите а се натиска пак за министерски пост.
  • 22 Истината

    19 2 Отговор
    „Изчистете Съдебната система и тя ще изчисти всичко останало.“ Моника Маковей !
  • 23 СПЕШНО ТЪРСЯ ДЕПУТАТИ ЗА

    0 5 Отговор
    МНОЗИНСТВО , КОЙТО ДА ПОЕМАТ ВИНАТА НА
    НАЗАД НАЗАД МОМЕ КАЛИНО И ИЗЛЕЗЪЛ ХАЙДУТ ВОЙВОДА. ЗА ЗАГУБИ НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД СТАРТИРА 46-47-48 народно събрание. Заплащане по правилата на синя карта.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Американец

    2 3 Отговор
    На Украйна и дадохме клоун а на Българите им избрахме чалгарин след пожарникарин. Обичаме шегите с нашите братя от Източна Европа.
  • 26 Танев

    5 2 Отговор
    Слави може да бъде поставен в щах, а по-късно в матирано положение. Ако ГЕРБ не са инатещи магарета, то трябва да гласуват това правителство на ИТН, при против от останалите партии. Веднъж избрано правителството на ИТН с гласовете на ГЕРБ, то ще е зависимо от волята на ГЕРБ. Провалът на такова правителство ще е за сметка на авторитета на ИТН. След "Осанна" следва "Разпни го".
    "Тя танцува само един месец".
    Слави, Слави, ако не зачиташ тези, които могат да ти помогнат наистина, попадаш в капан, излизането му от него е само с провал.
    В момента единственият изход е запазване на настоящото Експертно правителство.
  • 27 Съжалявам

    4 1 Отговор
    че ни подведе ИТН и гласувахме за тях.Те май нямат намерение никаква реформа да правят.В мвр тоя мрънка,не чух пиоритет.Тая на здравеопазването си няма представа от нашата система /не точно/,по скоро хаос в здравеопазването и там не се вижда хоризонт за реформа.Най-важното спец.съд да се премахне и ГЕШЕВ.НА ТОШКО май не му е приоритет мрънка как щяло да е трудно.Като ВИ е трудно,защо ни подлъгахте.Ако има избори ще ви бием шута и на вас.НИКОЙ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ПОДИГРАВА СЪС СУВЕРЕНА.И ТОШКО да ни си мисли ,че партии от ппротеста нещо реагираха против тях.Гласоподавателите реагираме,защото не искаме бивши НИКИТА И ВЕЛЧОВЦИ.ДС СИНЧЕТА И КРЪГОВЕ.КАТО СТЕ НАЛАЗЕНИ ПРОБЛЕМА СИ Е ВАШ.МОЖЕМ И БЕЗ ВАС.