Last news in Fakti

14 Юли, 2021 00:47 6 586 40

Проф. Румен Гечев пред ФАКТИ: ГЕРБ бяха съуправляващи. ДПС управляваше

  • проф. румен гечев-
  • румен гечев-
  • бсп-
  • има такъв народ-
  • герб-
  • дпс

"Управляваше основно ДПС и ГЕРБ беше негов инструмент. Те просто си поделяха някои отговорности и права", смята социалистът

Проф. Румен Гечев пред ФАКТИ: ГЕРБ бяха съуправляващи. ДПС управляваше - 1
Снимка: ФАКТИ

"БСП е предвидима партия, много сериозна партия, с десетилетия опит в политиката и беше ясно, че такива шоу предложения няма как да бъдат приети от сериозна партия като БСП". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Румен Гечев от БСП. Тези му встъпителни думи бяха по повод предложения от Слави Трифонов състав на правителство, излъчено от неговата партия, за което шоуменът на практика поиска безвъзмездна подкрепа.

"Очевидно отиваме на трети вариант. А той е връчване на мандат най-вероятно на третия, класиран на изборите. Казвам най-вероятно, защото това е и най-логично. Съвсем естествено е, това са очакванията на мен и моите колеги - президентът да връчи на БСП мандата за съставяне на правителство, тъй като очевидно ГЕРБ няма да може да състави правителство по понятни за всички причини. Първо, третият е преди четвъртия, и второ, все пак е съвсем естествено - президентът е издигнат от нас за президент и той едва ли би поел риска да губи гласове преди президентските избори. Логиката показа, че би следвало БСП да се опита да направи правителство", допълни социалистът по темата за опитите за съставяне на правителство.

"Аз не вярвам, че това е импровизация на г-н Трифонов. Той очевидно е един добър шоумен. След като толкова десетилетия стои на българската сцена, това несъмнено е едно добро шоу, което се харесва от много българи. Но това е замислено от определени среди, които стоят зад него, и няма как те да не са очаквали, че това, което предлагат, е нещо, което отлично знаят, че няма да бъде прието. Следователно тези, които са направили това предложение, са предвидили, че ролетката ще се върти към третия или четвъртия, по-вероятно към третия", заяви още проф. Гечев.

"Кой е решил, че това са проекто-министрите - г-н Трифонов или някой друг? Логиката показа, че той няма как да познава всичките тези хора, тъй като повечето от тях работят в чужбина. Този списък е подаден от някого", смята дългогодишният народен представител от БСП.

"Това е шоу подход. Не съм сигурен, но най-вероятно това е първият случай в световната политическа история, когато министри се предлагат за назначения на основата на интервю. Аз не знам такъв случай дори и в Африка да е имало. Вероятно в България този първи път ще остане неуспешен. Прави впечатление, че значителна част от състава идва от една партия, която вече е в политическото небитие - НДСВ. Щеше да ни оправи за 800 дни, но там се оправи само един човек - с неговите имоти", припомни той.

Проф. Гечев припомни още, че и на Бойко Борисов, и на Делян Пеевски "звездата изгрява" по времето на НДСВ. "Очевидно, че сценаристите са работили много и много сериозно, за да стигнат до този резултат, където сме в момента. Тези хора, които споменахме, свързани с НСДВ, напълно се присъединявам към вашия извод, че това не са случайни хора и всички те са много заможни. Всички това става около доста скандални приватизационни сделки по това време. Една от най-скандалните е за БТК", добави социалистът.

"При КТБ отново виждаме фигурата на младежкото НДСВ, което се появи там и доста шета в КТБ, след което се появи в една друга българска банка. Пеевски е най-известният представител на младежкото НДСВ", каза представителят на Българската социалистическа партия.

"Най-лошото е, че в България много хора са взели от меда, но резултати като следствие, като присъди, като доказателства към момента не са извадени и за това сме на това дередже, на което сме в момента", констатира проф. Румен Гечев, а след това се завърна на задкулисието около Слави Трифонов.

"Очевидно е, че това задкулисие не е лишено от качества, тъй като то си редеше успешно картите през тези години, с малки пропуски, които след това се опитваше да коригира. В случая, пак казвам, че няма те да не са знаели, че такова предложение няма как да мине, защото то противоречи на парламентарната практика в Европа и извън нея. Няма как една партия, която и да е тя, която има около 60 депутати, да диктува на другите 180 кои ще бъдат министри, какъв ще бъде кабинетът и 60 души да накарат другите 180 да козируват и да натискат копчето на "зеления светофар" в парламента. Очевидно те са знаели, че няма да мине. Единственото логично обяснение в случая би могло да бъде, че по този начин отново се бяга от отговорност".

Социалистът коментира и ДПС:

"Губещи са Движението за права и свободи, които активно участваха в управлението и всъщност аз продължавам да се чудя защо стрелите са насочени само към ГЕРБ при положение, че управляваше основно ДПС и ГЕРБ беше негов инструмент. Те просто си поделяха някои отговорности и права. Моята теза е категорична - ГЕРБ бяха съуправляващи, управляваха ДПС, тъй като те държаха всички ключови икономически и финансови лостове, регулативни органи. Не съм измислил аз сентенцията, че който контролира потока на парите, той контролира целия оркестър, цялата постановка. И затова сега ДПС все пак са отишли на пето място, а БСП запазва позицията си на трето място".

"Видя се на тези избори, благодарение на усилията на служебния кабинет и на министъра на вътрешните работи, че се приближаваме до реалността", заяви той.

С примери от Северозападна България Гечев изтъкна, че в секциите, където гласуват по принцип хора от малцинствата, на 11 юли интересът е бил много по-слаб от предишни години, в които ГЕРБ и ДПС са постигали феноменални резултати на тези места. А слабият интерес по тези места вероятно се дължи на сериозното пресичане на купения вот, както и на това, че се гласуваше с машини.

Проф. Румен Гечев коментира и срива на БСП на последните два избора: "Обяснението не е много трудно. Първо, Българската социалистическа партия като партия с традиции, която е проблем на задкулисието, а то е успявала да пробие и в нашата партия с отделни хора, но то никога не е могло да овладее цялата партия. С мерките, които бяха взети в последните 3-4 години, ние се отървахме от някои от основните проводници на външно влияние. Но задкулисието е направила един, бих казал, донякъде много успешен сценарий. Освен отдясно, БСП беше атакувана и отляво. Нима не е сценарий създаването на звена, които изникнаха последните години и които разкъсват БСП отляво? Гласове от лявото пространство са на "Изправи се! Мутри вън!" - повечето, които ръководят тази организация, са наши кадри? Те са в лявото пространство, част от тях върнахме, други не можахме. След това "За чиста и свята република" същото нещо. Те взеха малко под половин %. Но едните взимат 5%, другите взимат половин %, още едно-две други формирования в ляво...".

Той заяви все пак, че една партия не може да бъде монополист в определено политическо пространство, но ако резултатът на всички тези формирования са събере, Гечев намекна, че резултатът на БСП би бил друг.

"БСП ще се опита да направи правителство. То е задължено по Конституция", потвърди социалистът.

Той заяви още, че в програмата на "Има такъв народ" вижда някои общи неща с тази на БСП - например преизчисляването на пенсиите, грижата за младите семейства и изпреварващ икономически растеж и достигане на средните показатели в Европа.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СПЕШНО ТЪРСЯ ДЕПУТАТИ ЗА

    13 3 Отговор
    МНОЗИНСТВО , КОЙТО ДА ПОЕМАТ ВИНАТА НА
    НАЗАД НАЗАД МОМЕ КАЛИНО И ИЗЛЕЗЪЛ ХАЙДУТ ВОЙВОДА. ЗА ЗАГУБИ НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД СТАРТИРА 46-47-48 народно събрание. Заплащане по правилата на синя карта.

    Коментиран от #16

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 6 Отговор
    до кога ДОГАН и подобни ще решават СЪДБАТАА НИ

    Коментиран от #4, #17, #31

  • 4 Последния Софиянец

    24 6 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Докато седите на дивана пред телевизора.

    Коментиран от #32

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 2 Отговор
    управляват ни брутални мутри олигарси капиталисти крадци рекетьори ЧОВЕКО ИЗЕДНИЦИ

    Коментиран от #18

  • 6 А така

    12 20 Отговор
    Пускайте изказванията на Румбата по късно, да няма кой да ги чете. Най големия неприятник противяга е тоз политик. Абсолютно ненужен на пък за сметка на това безбожно наг Ъл

    Коментиран от #19, #26

  • 7 МНОГО МОЛЯ

    20 7 Отговор
    Гербавия трол да си коментира 200те хиляди гласа по-малко за ОПГ-то им, да коментира 40те депутатски места, които ще получат след 3 месеца, милиардите раздадени на 2-3 фирми и обвиненията къв бащицата.

    Коментиран от #20

  • 8 мдда

    16 19 Отговор
    Това е човекът който фалира България 97'г.

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този хибрид комунист

    10 15 Отговор
    Плюе по cвоите братя другари

    Коментиран от #23

  • 11 Мазници

    22 9 Отговор
    Не се правете, че и вие не сте в кюпа с ДПС.
  • 12 Писна ми

    12 5 Отговор
    Абе защо не вземе да се организира един масивен протест да се набутат в кофите всичките до един като в Украйна
  • 13 Геч eв

    12 9 Отговор
    Говорит Москва
  • 14 Няма тава работа г-н Гумен Речев

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "Росен":

    ГЕРБ, не е влизал в позорни тройни коалиции, като БСП и СДС! И никога, ама никога няма да ви имитира!!! Много бързо забравяте, как с мандата на ДПС, Станишев управлява..
  • 15 Лустрация

    3 9 Отговор
    Съдизатвооооор за всичкичервени иченгета
  • 16 До вчера беше едно...

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "СПЕШНО ТЪРСЯ ДЕПУТАТИ ЗА":

    Всички от опозиционните партии споменаваха с голямо старание и уважение говорейки за ,,господин Слави Трифонов". След обявения проекто-кабинет от ИТН, нещата се промениха!!! И им замръзнала усмивките на: Мая, Христо, Хаджи1, 2 и 3.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нека се рагледат от Прокуратурата,

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "А така":

    Всичко за Румбата, от 10години назад, за него и Деса! Както за ББ, така и за всички в Държавата! Еднакъв АРШИН! Стига сме се излагали в Европа, дела и осъждане!
  • 20 Мутрите с 5%, последна дума!

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "МНОГО МОЛЯ":

    Какви 5 %, какви 5лева и какви претенции? Айде море! Последните по-ниско от тревата!
  • 21 Него имат в предвид и Америка!

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "мдда":

    А, той седнал ПРАВОСЪДИЕ ДА РАЗДАВА! С какви очи, бе АЙОЛ!
  • 22 Путинисти не сме!

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Путин":

    И не желаем външна помощ повече при следващите президентски избори! Ако правилно съм те разбрал?
  • 23 Той е от старата гвардия

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Този хибрид комунист":

    Хибрид може да се каже, защото все оцелява при всички проболедувания на БКП/БСП. Знае много и държи царя и царицата в ПАТ!
  • 24 Johansson

    2 3 Отговор
    Професорче, те джпи и за 2ри клак нямаш акъл
  • 25 СЕВЕРОЗАПАДА

    2 3 Отговор
    Гечев, Гечев, защо ти е нужно да се месиш в тези дивотии? Много по-лесно ще ти бъде да ги научиш "КАК СЕ ПРАВИ" 1$ = 3000 лева. Ти можеш, Ти си умен крадец и некадърник!
  • 26 дежурен

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "А така":

    чшшш, альоу! ти мъж ли си търсиш, че го оценяваш по лични качества? опита ли се поне да прочетеш какво е казал? не вервам.
  • 27 1997

    1 3 Отговор
    Този трябва да го е срам да се показва-1997!
  • 28 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    Защо трябва да чета, какво е казал или написал един корифей на финансовите науки ? Само като го вида и ми се пълни устата с плюнка. Че неговите философии не чинят и две пари, защото всички го разбрахме що за практик е !?
    Такива като него нямат срама, нямат перде най-вероятно се мисли за гений някакъв. Не знам колко трябва да е безсъвестен човек, след всичкото"добро", което стори за хората, да се показва , да се изказва, да дава акъл, да наставлява.......... Че да го чета ??
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 до Козлудуй

    0 2 Отговор
    абее ти нали беше със суджуците сега с коии си
  • 31 Комунист

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Този не остави една банка не фалирала Сега пак дава акъл С такива хора ние власт няма да видим Мекеретата подкрепят нинова и партията потъва Не плачи на чуж гроб
  • 32 Селянин

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Тримата глупака влезоха в власта божков спря парите кои да ходи Видях ме се всички протистиращи 18% / а къде са 80%от народа ни подкрепя/
  • 33 съучастници

    2 1 Отговор
    тoвa прaвитeлcтвo e нecъcтoятeлнo, гeрб бcп дпc ли щe рaзcлeдвaт ceбe cи и зaдкулиcиeтo зaд тях? Тeзи кoитo в злобата си заедно бламираха парламента и oбикaляхa cтудиaтa нa прoдaжнитe тeлeвизии, които заедно ce върнаха в партийния дом пред очите на цялата държава, които почти успяха да наложат феодално-олигархичния строй, които превърнаха парламента в тото за далавери?
  • 34 Димкуф

    4 2 Отговор
    Хей бай фалирал БГ как имаш наглостта да говориш в медиите,ти
    който съсипа живота на милиони българи ще говориш за задкулисие
    ти който продаде БГ ти който се договори с Костов и назначи Нинова
    в неговото правителство,сега си нейната патерица,ти заради теб
    много бълг,се самоубиха,ти който имаш такава наглост да говориш
    за пенсии,заплати и т.н.ти си само за ..........
  • 35 румбоф

    3 2 Отговор
    Моля повече не пускайте човека основен виновник за фалита на БГ,
    защо не го разследват и вкарат зад ре......да пише статии и вие
    да ги разпростр.Това е гавра с бълг.народ,най-мразения човекв БГ.
  • 36 Мартин

    5 2 Отговор
    ГЕРБ били съуправляващи, а ДПС управлявали... Ами Румен Гечев какво направи през 1996 година като заместник на Жан Виденов? Не фалира ли 18 търговси банки? Не беше ли долара 3000 лева по негово време? Имаше ли хиперинфлация? И за капак този некадърник още е депутат вместо да търка затворническата скамейка!!!
  • 37 Политолог

    1 1 Отговор
    Гечев, защо не млъкнеш най-после. За две години некадърно управление ти като министър и вице премиер фалира 16 банки и доакара България до фалит, 2890% инфлация
    Ти си тъп комунист
  • 38 44444

    0 1 Отговор
    БСП разполагат с професор Р. Гечев. Към днешна дата друг не е успявал да направи пенсиите 15 000 лева.
  • 39 Бай Х.Й....

    0 1 Отговор
    Това е предопределено, още от 1990г.Куфарчета с пари, банки никнат като гъби, фалират. Бандитска приватизация, невиждана инфлация. Спестяванията на хората ги няма. После тройната коалиция и пак надолу!! Винаги започваме от нулата. Последните години подем и... отново срив!! Господинът живее в паралелна вселена.
  • 40 аз съм Веска

    0 1 Отговор
    ДПС СА ТИПИЧНИ ТЮЛЕНИ ОТ ДРЕВНОСТТА .
    " ПРИКРИВАЙ СЕ , МАСКИРАЙ СЕ , И НАСТЪПВАЙ " .
    ТАКА СА СЕ МАСКИРАЛИ ПРИЕМАЙКИ ТУРСКИЯТ , ТАКА СЕГА СИ МИСЛЯТ , ЧЕ СЕ МАСКИРАТ, ПРИЕМАЙКИ ПАРТИЙНИ БГ ОДЕЖДИ .
    ЗНАЧИ ИМ Е ЗАКОДИРАНО ДА СЕ МАСКАРЯТ ,ЗАРАДИ КУКЕРА .