Last news in Fakti

20 Юли, 2021 15:55 6 631 41

Явор Божанков пред ФАКТИ: "Има такъв народ" са непоследователни, не знаят какво правят (ВИДЕО)

  • явор божанков

Когато България очаква съдебна реформа, Специализираният съд е най-малкият проблем. Ами главния прокурор, неговите функции, правомощия, конституционна реформа? Отговорът на всичко това беше "Изпращаме космонавти и купуваме 1 милион таблети". Това не може да са политики, смята депутатът от БСП

Явор Божанков пред ФАКТИ: "Има такъв народ" са непоследователни, не знаят какво правят (ВИДЕО) - 1

"Всички се борехме да върнем парламентаризма, а парламентаризмът и върховенството на закона са система от процедури. Самото обявяване на кабинет по кабелна телевизия, излъчено и в други медии, но не в процедурата, с която държавният глава връчва мандата, а по този начин, говори за нещо съвсем друго. Борисов пускаше Facebook статуси и не идваше в парламента, а Трифонов направи нещо подобно, дори повече от това, защото такава е волята на суверена – никой няма мнозинство, никой няма 121 народни представители, което означава, че ще трябва да се търси подкрепа от една или друга политическа сила. С 60 депутата да обявиш едностранно, че това е кабинетът, това са неговите приоритети, е по-скоро формула за неуспех". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ новият стар депутат от БСП Явор Божанков.

"Придаваме огромна дълбочина на ходовете на "Има такъв народ". Аз съм по-скоро близо до идеята, че те не знаят какво правят, защото сами на себе си направиха щети. Новото "друго" в кампанията им се оказа старо НДСВ. Не беше сериозен такъв тип поведение. Когато България очаква съдебна реформа, Специализираният съд е най-малкият проблем. Ами главния прокурор, неговите функции, правомощия, конституционна реформа? Отговорът на всичко това беше "Изпращаме космонавти и купуваме 1 милион таблети". Това не може да са политики", категоричен беше социалистът.

"Моята оценка за служебния кабинет е изключително висока. БСП участва в служебното правителство на президента Радев чрез Янаки Стоилов. Според мен той е безупречен министър на правосъдието, който потвърди и друго. Ако доскоро ни обвиняваха, че БСП е партия на статуквото, ето сега, просто и ясно правосъдният министър посика оставката на главния прокурор. Ето как действа БСП. Искаме оставката на главния прокурор", аргументира се Божанков.

"Готови сме да дадем подкрепа, но не чухме много важни за нас въпроси – социална политика. При тази ситуация, след COVID кризата ние искаме да знаем дали ще помогнем на младите семейства, на възрастните хора, дали ще актуализираме техните доходи, как ще актуализираме бюджета. На миналите избори заявихме 4-5 ключови за България приоритети и тогава можем да говорим за нашата подкрепа", сподели депутатът от левицата.

"От "Има такъв народ" бяха издигнали много популярна личност – световен шампион по шахмат, за кандидат за премиер. Е, къде е тази фигура месец по-късно. Защо не е отново кандидат? Сега пък Василев излиза от употреба, а влиза нов. Това говори за изключителна непоследователност", зачуди се на ходовете на победителите от парламентарните избори от 11 юли Божанков.

"Убеден съм, че не може нито един кабинет да оцелее при неясно мнозинство", подчерта народният представител от БСП за идеите на "Има такъв народ". "Ако те не предложат ясна програма как ще се борим с корупцията, как ще реформираме здравната система, съдебната система, какви социални политики ще предложи този кабинет, то тогава ние ще мислим можем ли и кои техни политики можем да подкрепим", обясни той.

"Неясният политически хоризонт дали ще има или няма да има правителство е много вреден за Народното събрание, защото, влизайки в този парламент, трябва да се сложи точка на служебния кабинет. Ако политическите партии знаят, че този хоризонт е тримесечен до нови избори, те ще започнат предизборни кампании и работа няма да се свърши", смята Божанков.

"Главният прокурор Иван Гешев е дотам легитимиран, че самият той пречи на държавното обвинение. Цялата държава, повечето партии, многохиляден протест искат оставката му, тъй като той очевидно не си изпълнява функциите, но държи цялата прокуратура като заложник на собствената си личност. Когото и да обвинят, ще го направят герой, защото обществото ще види в тази процедура, ръководена от Гешев, поредната наказателна акция, той с това стана известен", отбеляза той.

"Промяната във Висшия съдебен съвет трябва да стане по следния начин – в момента парламентарната квота изпраща единствено съдии и прокурори, каквито праща и съдебната система, а по този начин съдебната система се капсулира. Според нас парламентът трябва да запази своята квота, но нейното ествество трябва да е друго – там трябва да има адвокати, хора от академичната общност, хора от гражданския сектор, които да внесат друг поглед във ВСС. Тази промяна обаче касае конституционна реформа, а тази реформа се прави с квалифицирано мнозинство. Затова е нелепо като сърдито дете да седнеш и да кажеш "Аз с този няма да работя". Тази реформа иска над 160 гласа в Народното събрание. Как да я направим, ако някои казват, че няма да работят с определени хора?", изрази мнението си Божанков.

"Чака ни много работа в новия парламент, ще бъде безотговорно да идем на нови избори. Все пак, ако това се случи, служебният кабинет ще продължи своята работа, което също не е лоша новина", заяви в заключение депутатът от БСП.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    29 6 Отговор
    Те и герб бяха новаци преди годи и, ама я вижте кви специалисти станаха!
  • 2 хъхъ

    32 29 Отговор
    ИТН спечелиха изборите, а БСП вместо да им дадат подкрепа и едни 100 дни толеранс на правителството, те се държат като ГРОБ-2.

    Коментиран от #13, #24

  • 3 КОЛЬО НАЗДРАВЕ

    12 18 Отговор
    МА.. ЛОУМ.. НИ! ГРАЖДАНИ ОТ СЕЛСКИ Тип И АЗ ГЛАСУВАХ ЗА ТЯХ! ЯД МЕ Е МНООООГОО

    Коментиран от #37

  • 4 123

    25 18 Отговор
    ИТН е по-добре от герб. Боко доказа че е маша на Сатанистите.

    Коментиран от #29

  • 5 Верно ли

    15 26 Отговор
    Много го харесвам това момче! Добре, че този път е в НС!
  • 6 Жан Клод ( с двата ножа)

    30 11 Отговор
    Младо умно момче, но ми напомня на човек дето му гори къщата, пък той дава акъл на комшийте.

    Коментиран от #8

  • 7 Scuderia

    23 11 Отговор
    Яворчо е много словоохотлив при Факти,но като го застигне Симон Милков и глътва граматиката!Рядко неприятно леке
  • 8 Верно ли

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "Жан Клод ( с двата ножа)":

    Ми тя къщата на всички ни гори в момента, ама всички удобно се правим, че не виждаме.
  • 9 нашия

    22 9 Отговор
    Божанков младост зелена ти няма как да знаеш какво те знаят или не знаят....по принцип-не се пуни с младежки ентусиазум а се учи
  • 10 Типичен комунист

    20 9 Отговор
    Приказва празни приказки

    Коментиран от #18

  • 11 Бай Георги

    31 8 Отговор
    Абе момче, БСП е един от виновниците за положението в България през последните 30 години. С какви очи излизаш и говориш за последователност точно ти и твоята партия? Защо не говориш за проф. Иво Христов който заедно със жена си имат акции във дъщерни фирми на Мултигруп. Защо не кажеш за Корнелия и техноимпекс. И вие и Герб и Дпс и Сдс и Дсб Ристьо Иванов и всички крадци на прехода + Болен Сидеров и обедини идиоти и магарешки. Коце кухия копейкин, който не издържа и още преди да е в парламента с дрщържавни пари къща си купи. Цецко апартамента Цвеетанов. Пеевски и Доган. Защо Ристьо Иванов от Дай България не каже колко пари получава от Иво Прокопиев. За да може Ивчо Прокопа да заеме позицията на Пеевски. Прост народ ейй....

    Коментиран от #14, #20

  • 12 Комунисти

    21 11 Отговор
    Гледайте си Курнелия, тя ще ви отведе към залеза.....
  • 13 Иван

    18 17 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    Е па кога комунистите са правили нещо добро за България? Те работят само за себе си и чужди интереси.
  • 14 смерш

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Георги":

    Ключа от бараката е във финалното изречение на този забележителен монолог и то след многоточието...........................!
  • 15 Шляхтиц

    17 7 Отговор
    А кой сте Вие, господин Явор Божанков????????
    Един от безбройните обикалящи по телевизионните студия, един от безбройните умници, раздаващи съвети наляво и надясно, един от безбройните критици, намиращи недостатъци на всичко и у всекиго. Защо не се кандидатирате Вие за премиер или за президент и да се види какво ще направите на практика, а не само да приказвате за неща, известни на всички българи.
  • 16 БСП= ГЕРБ=ДПС

    13 7 Отговор
    Божанков ли си,Божинов ли си,Божа кравичка ли си,не те знам,но точно ти и смърделите от БСП нямате право да съдите ИТН,защото заедно с ГЕРБ ,ДПС и СДС съсипахте народа и р.България

    Коментиран от #23

  • 17 НТТН

    3 3 Отговор
    НАШАТА ГРИЖА Е ДА ВИ СТРИЖА ,РЕДОВНО ОФЦИ
  • 18 Хаааа

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Типичен комунист":

    За тъпаците изглеждат празни

    Коментиран от #30

  • 19 ежко

    13 3 Отговор
    Яворчо, като сте толкова желики, умни и последователни ,защо хората не щат да гласуват за вас?Първо си изяистете партията от бившата номенклатура, милионерите и хитреците и тогава ще поговорим как се прави политика, каква да е тя и как се взимат решения.Не може Геров, Р. Овчаров и т.н. да са във вашата партия и да спечелите избори.Каквото и да говорите,каквото и да правите.

    Коментиран от #22

  • 20 Ами

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Георги":

    по твоите приказки никой не трябва да излиза, всички са виновни, даже и тези дето ще се родят след 100 години

    Коментиран от #31

  • 21 Стрелцов

    5 2 Отговор
    За всеки средно интелигентен човек е ясно, че новоизбраният парламент няма да може да състави правителство, от което следва, че всякакви приказки и коментари на политици са приказки за "ланскиот снега".
  • 22 Ежко Бежко

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "ежко":

    Що не станеш член за БСП да им оправиш положението. А може и на националния по футбол треньор - ще им кажеш как се пита
  • 23 Уха

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "БСП= ГЕРБ=ДПС":

    Значи останалите можем и да критикуваме учиндолеца.
  • 24 Мим

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "хъхъ":

    А ,ИТН дадоха ли подкрепа ,когато се искаше преизчисление на пенсии и заплати,те квичаха като истерички от парламента.Народа това го интересувс,а не игрите на този или онзи.Така че сега пак ще гледаме какво ще стане,след като и дума необелват по този въпрос.Само Мика се застъпваше,което е похвално,а Митева крещеше обезумяла.Така че умната с тях и да мислим при трети избори....

    Коментиран от #36

  • 25 Ам Чи

    4 6 Отговор
    Ами как да са последователни ,като всяка заповед от горе е пред последна
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    а герб са мутри и престъпници
  • 27 Фаро

    5 1 Отговор
    Болеста на тиквата да си забиваш пирони в главата е силно заразна.БСП славно отиват надолу и се коват здраво по главите добре че ДБ някак си се овладяха,но техните фенове са по зли от герберските
  • 28 Екдйд

    1 1 Отговор
    по принцип е прав, но те първо да разкарат овчаров и дъщеря, Гечев и син, Гергов и герговщимата, и тогава да ходят на избори. И да мислят за нов председател, К каквото можа свърши, ще помага като зам
  • 29 И ОТНОВО8434

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    много е ясна политиката на ИТН след следващите избори да ви няма,което и ще се случи, защото вашата партия е неадекватна и токсична и сте БКП обременени Вие въобще не представлявате интерес за младото поколение!
  • 30 LOSHIA

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хаааа":

    А за ултратъпите БКП производни са висша ценност.......смях......
  • 31 Бай Георги

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ами":

    Те не са виновни, че народа е прост. Опитват се да манипулират хората, заради собствени облаги и цели.
  • 32 СусБе

    3 1 Отговор
    Като нема за него парче от баницата плюе квото му падне...!
  • 33 Борисов култов- искал да управлява със..

    3 3 Отговор
    Слави...- Ако у нас имало политическа класа, при равния резултат на ГЕРБ и ИТН е трябвало президентът да извика двете партии на разговори, за да се разберат да работят заедно, а догодина да има нови избори. Това е поредното грандиозно заключение, което бившият вече премиер Бойко Борисов направи в поредното си интернет включване. И заплаши - при трети избори държавата ще колабира.

    Истината обаче е, че резултатът на ГЕРБ и “Има такъв народ” не е равен. Формацията на Трифонов е пред партията на Борисов, макар и с минимална разлика. На практика с познатия ни до болка маниер бившият премиер омаловажи гласовете на едни близо 16 хиляди български граждани, дали гласа си в полза на Трифонов и ИТН, както показва справката в Централната избирателна комисия. 

     

    Погромът на ГЕРБ е факт, колкото и Борисов и свитата му да се опитват да го омаловажат. Формацията стана втора политическа сила за пръв път от години, в които Борисов и сие се тупаха в гърдите. Сега отново го правят, за да пазят смазаното си его. 
  • 34 изрод от ГЕРБ

    3 1 Отговор
    БСП са главните виновници за сегашното състояние на България. От тях тръгна опропастяването на страната ни НЕ СТАВАТЕЕЕЕЕЕЕ........
  • 35 Божанов още си зеленичек, ще пожълтееш

    3 1 Отговор
    После ще почервенееш!! От коя фамилия си наследник!!

    Коментиран от #38

  • 36 И ОТНОВО

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мим":

    Стига с тия глупости,без актуализация на бюджета не може да има преизчисляване на пенсиите. Курнела ви хвърли въдиците и вие като лапнишарани захапахте и повтаряте като папагали една и съща глупост.Не само ИТН ами и Господ да слезе не може да реши проблема бсз Правителство!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 БСП на Бунището

    3 1 Отговор
    Комунистите от Коалиция за България и БСП стремглаво са се отправили към Бунището на Историята и без Закон за Лустрация,който очаквахме 30 години.Народа ги запрати там.Няма връщане назад!!!
  • 41 гост

    2 1 Отговор
    Ако малко се помисли, доста проблеми са следствие на неграмотността на немалка част от населението. Ако е беше така надали щеше да е възможно управление което е обидно и неприемливо.