Last news in Fakti

31 Август, 2021 20:57 10 170 25

Георги Ганев, "ДБ", пред ФАКТИ: "Сарайският модел" замени КТБ с ББР

  • георги ганев-
  • демократична българия-
  • сарайски модел-
  • кирил петков-
  • ббр-
  • ктб-
  • дпс

"Това, което се установи това лято обаче е, че дори един желаещ да защитава публичния интерес министър, е достатъчен много сериозно да им разбие модела", коментира народният представител

Георги Ганев, "ДБ", пред ФАКТИ: "Сарайският модел" замени КТБ с ББР - 1
Снимка: ФАКТИ

"В предложението на "Има такъв народ" в процедурните правила за избор на нов управител на Българска народна банка бяха заложени само 3 дни за издигане на кандидатури от страна на парламентарните групи на различните партии. А изискванията за документация, за да може да се предаде една такава кандидатура, са доста сериозни. Изискват се доказателства за образование, за квалификация, за опит и т.н. Доста сериозни са изискванията към управителя на БНБ, което, разбира се, е напълно разбираемо". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ икономистът Георги Ганев, който е народен представител от "Демократична България" в 46-тото Народно събрание.

"Само за три дни партиите хем дa успеят да набележат хора, които го считат за подходящи, хем да окомплектоват цялата документация, наистина е изключително кратък период това", добави по темата за избора на нов гуверньор на БНБ Ганев.

Припомняме, че мандатът на сегашния гуверньор на БНБ - Димитър Радев, изтече и наистина е необходимо да се мисли по въпроса за неговия наследник. За сложни парламентарни ситуации като текущата обаче, законът е предвидил, че хора на подобни длъжности могат да продължат да са на поста си, докато не им бъде гласуван заместник от Парламента.

От друга страна направи впечатление, че "Има такъв народ" много бързат с избора на нов гуверньор. Това породи съмнения за задкулисни апетити, искащи овладяване на българската банкова система.

"Един Парламент, който дори едно правителство не може да състави и да се разбере по основни приоритети на държавната политика, със сигурност не би трябвало да пипа в банковата система, която е много специфична област", добави икономистът Георги Ганев.

Той бе категоричен, че никой от "Има такъв народ" не е потърсил никого от "Демократична България", за да бъде обсъдена евентуална кандидатура на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ и добави: "Стилът на предлагане на персонален състав за най-различни постове в България на "Има такъв народ" ми е неясен. Той е малко: ние предлагаме еди-кой си човек, и ако не го одобрите значи сте лоши".

Народният представител смята, че мандатът на Димитър Радев като гуверньор на БНБ може да се смята за сравнително успешен.

След обсъждането на темата за бъдещия нов гуверньор на БНБ, Ганев даде своя коментар за актуалната политическа ситуация:

"Според мен нещата трябва да започнат да стават много по-разговорни. Парламентът, като място за говорене, да влезе точно в тази функция. Място, където много различни понякога политически сили, дори с различни ценности, разбира се, представляващи различни интереси в обществото, да могат да срещнат и да изговорят тези интереси, всяка да разбере другата по-добре, за да може да се намери това сечение, което да формира управление на държавата".

Той коментира и евентуалните реакции на политическите партии при евентуалната поява на нов политически проект:

"Доколкото познавам пейзажа, и тук вече говоря лаически, защото съм икономист, в политиката съм от няколко месеца, нямам достатъчно опит, за да коментирам по-сериозно, но някои ще реагират с ревност, други ще трябва просто да приемат новата ситуация".

Лили Маринкова отчете, че по всяка вероятност тази евентуална нова партия ще бъде определяна като "президентска", тоест на Радев, и попита госта си за това каква смята, че ще бъде нейната идеология: "Доколкото знам президентът изповядва сравнително по-лява идеология, колкото и условни да са тези деления. От друга страна между най-популярните в момента министри има хора, които хич не са чак толкова леви. Най-вероятно ще бъде някакъв пореден опит да се заеме една централна позиция в България и ще видим докъде ще успее. От гледна точка на "Демократична България" ключово важното е да се случи реформата в правораздавателната система. Така че, всяко развитие, което в нашите очи би допринесло, би увеличило вероятността това да се случи, предполагам, че бихме го приели със знак плюс", отговори на водещата Георги Ганев.

В контекста на атаките на ДПС към Кирил Петков, представителят на "Демократична България" отбеляза, че Движението за права и свободи продължава да не се отказва и да защитава "изключително самоотвержено" санкционирания по "Магнитски" бизнесмен Делян Пеевски.

"Едно е ясно. Когато се срути проектът КТБ преди 7 години и 2 месеца, трябваше този начин начин на правене на бизнес в България, който ние от "Демократична България" обобщаваме под думите "сарая" и "сарайски модел", да намери своята финансова котва и според мен вниманието се насочи към Българска банка за развитие. Разбира се, в по-малък мащаб, защото това нещо отнеме време. На КТБ това нещо отне повече от десетилетие, за да стигне тези мащаби. Това, което се установи това лято обаче е, че дори един желаещ да защитава публичния интерес министър, е достатъчен много сериозно да им разбие модела, когато банката е държавна. За това и в един момент, не знам дали си спомняте, се заговори за приватизация на тази банка. Това се изговори от Николай Василев (б.р. един от кандидатите за премиер на "Има такъв народ") и тогава много хора се усъмниха, че целта зад приватизацията на тази банка е да може тя пак да се използва, без да може да бъркат в нея "неблагонадеждни министри", не обслужващи сарая, и да си стане частна и да се движи с евентуално удобна избрана кандидатура в БНБ, която да си затваря очите за някои неща, както много добре знаем, че си затваряше очите за КТБ", заяви по темата за икономическите схеми на ДПС Георги Ганев.

Той отбеляза и това, че докладът на Сметната палата потвърждава изнесеното от Кирил Петков за ББР, като същият доклад е критичен и към работата на много други държавни компании.

Съмненията водят към това, че парите от Българската банка за развитие, са отивали до определени бизнес елити, но Сметната палата не е в състояние и няма правомощия да води разследване. "Сметната палата не е в състояние да открива физически лица зад разни собствености. Това не е нейното амплоа. Тук би трябвало да се заемат други органи, но знаем, че в България и тези органи са доста проблемни, със сериозни подозрения, че обслужват същите тези интереси. Тоест този, който трябва да те хване, всъщност ти е ортак и се знае, че няма да те хване", коментира Ганев.

Той подчерта, че оценката на "Демократична България" към целия състав на служебния кабинет не е еднозначна.

Ганев разкритикува Европейската народна партия, че е продължила да подкрепя ГЕРБ, въпреки огромните забележки към нейното управление, отправени от евродепутата Радан Кънев, който е такъв от друга партия членка на ЕНП - ДСБ.

"Нашият проблем основно е, че Европейската народна партия беше наистина запозната. Не могат да твърдят, че не са знаели, защото ние сме ги запознавали с порочността на модела, който постепенно се наложи в България в последните години. Айде, да речем, че в началото на мандатите на ГЕРБ са очаквали по-различно развитие, очаквали са наистина ГЕРБ да са коректен член на семейството на Европейската народна партия, но някъде в последния мандат, като се "ожениха" с ксенофобите от Патриотичния фронт, беше ясно, че се изневерява на тези ценности и въпреки това ЕНП предпочете да брои седалки в Европарламента (б.р. тоест да не критикува ГЕРБ, за да ползва евродепутатите на ГЕРБ при гласувания в Европейския парламент), вместо да вземе ценностна позиция. Това е огромно разочарование".

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Господин Ганев

    31 7 Отговор
    Нека си кажа. Гласувах за вас с префернция в 23-ти избирателен район. Уважавам ви. Но мисля, че в момента вие бъркате. ББР е нещо като видима част на айсберг. Всъщност основния проблем е ПИБ. При сума на актива над 10 млрд лева …. Имате ли идея каква част от тях са предоставени на свързани лица? Не че ББР е цвете за мирисане, всеки минал от там е поръчков и 100% най-малко за разследване.

    Коментиран от #15, #18

  • 2 Сатъра на Хана

    30 6 Отговор
    Хей, Братчед, питай Председателя на Бюджетната Комисия в Народното събрание Любомир Карамански от ИТН - той е бил изпълнителен директор на Банката на Доган и известния турски терорист Флуст Гювен. А след това е бил изпълнителен директор на Банката на Маджо, Любен Гоцев , Петя Славова и Митко Събев Инвестбанк АД ...ЕДИН Вид широк специалист по Въпроса за Сарайския Живот
  • 3 приказки

    29 15 Отговор
    Само приказвате, а нищо не вършите. Крадците ограбиха към 2 милиарда лева само от тази банка, а вие само приказвате. Окрадоха КТБ а вие само приказвате. "Усвоиха" колкото можаха и напълниха чекмеджетата, а вие само приказвате. Сега си харчат откраднатото, а вие само приказвате. Искам да ви кажа че сте ненужни вече, дойде време за Възраждане.

    Коментиран от #6

  • 4 Продай България

    10 15 Отговор
    Пропагандата вали от всякъде да живеят Мустафа,Серос,Гаргмел
  • 5 ХАН КРУМ

    22 7 Отговор
    ЕЙ,АМАН ОТ ПЛЯМПАЧИ И ПРАЗНОДУМЦИ.НЯМА ЛИ 10 ДУШИ ДА ХВАНАТ И ДА СВЪРШАТ РАБОТА.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 оня

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "ХАН КРУМ":

    Май ти лопа дъската, помисли малко:))
  • 8 потребител

    27 7 Отговор
    Всеки плюе срещу всеки свършеното от всички е нула!Но честно казано лично на мен инатът на ДБ започва да ми става много антипатичен!Не че другите са стока и са ми симпатични,но между думите миналата година на Росенец на Христо Иванов и тазгодишните му действия зее дълбока пропаст!

    Коментиран от #9

  • 9 оня

    5 14 Отговор

    До коментар #8 от "потребител":

    Ти на луд ли се правиш или нещо подобно? Човека каза без статукво:)) Колко пъти да ти го набиват в кратуната:))
  • 10 Продай България

    12 4 Отговор
    Разбираме от приватизация,ваксинация,американизация,клептокрация
  • 11 Красимир Петров

    24 6 Отговор
    Няма ден в който медийте да не величаят ДАЙ България.
  • 12 Четете внимателно

    16 5 Отговор
    Тази вечер в студиото на БТВ , проф.Николай Витанов припомни един много интересен факт! Сигурно си спомняте преди около година когато почти целия свят бе в локдауни , президента на Танзания заяви че няма никакъв вирус, че това е измама , даде пример с някакъв разтвор и призова в страната да не се налагат никакви мерки. Много сънародници го даваха за пример и че е истински държавник опълчил се на световната конспирация! И какво се случи , спомняте ли си? Танзания пламна от епидемията . Починаха изключително много хора задушаващи се без въздух в последните си дни! И същия този президент на Танзания си отиде от коронавирус, нямаше още 50 години и без никакви заболявания преди това! Съдбата е най добрия съдник! А спомняте ли си преди няколко месеца посланика на САЩ Херо Мустафа бе гост в "Панорама"? Тогава тя каза така "От този безпощаден вирус починаха 540 хиляди Американски граждани. Повече от всички войни които страната е водила досега в своята история взети заедно"...Така че всеки да си прави сам изводите!
  • 13 розово

    7 8 Отговор
    Банките са оръжие и руснаците го използват доста умело или по точно професионално.Това не е за непросветени.
  • 14 Николай Танев

    11 3 Отговор
    Чухте ли ЗУЕКА че за 31 ГД тук нищо не се е променило вървим надолу а той избяга с още 3 МИЛИОНА БЪЛГАРИ КАКВИ ИЗБОРИ КВИ 5 ЛЕВА
  • 15 розово

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Господин Ганев":

    Страшно или по точно Много страшно а популистите вместо да се уплашат и да вземат мерки раздават пари с вагони.
  • 16 БЪЛГАРИН

    8 5 Отговор
    Има един самопровъзгласил се за политик / Славуца от Уйчиндол /, който трябва да бъде линчуван и всичко това трябва да стане много бързо защото вече неговите спонсори са готови да го свитнат, но случайно.
  • 17 Мравката Z

    11 6 Отговор
    ДБ се оср@ха яко!!!
    Ще го разберат по време на изборите, обаче.
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Господин Ганев":

    у нас мафиятаси има ДЪРЖАВА мутри олигарси
    ДОБРИТЕ ХОРА рядко са реалисте реалисти
    и лошите се възползват от
    ДОБРОТАТА им
    а животното мафията с е родила животно
    ЛЕКА НОЩ
  • 19 Гого

    6 7 Отговор
    Господин Ганев, увлечени в реформирането на правосъдната система, не забравяйте за какво бяхте изпратени в парламента. Реформата в правосъдната система е само малка част от цялото реформиране на държавата. А голямата задача е да се отстрани партия ГЕРБ от властта в долния ешелон, агенции, служби и т.н. Не знам защо, но от ДБ упорите мълчите по въпроса и реакциите са свързани само с отстраняването на Гешев като главен прокурор и реформата на ВСС. За мен е необяснимо вашето мълчание по отношение на Бойко Борисов. Аз поне не чух Христо Иванов да говори как ще се отстрани ГЕРБ от властовите позиции и да се разследва Борисов. Има ли за какво да се притесняваме г-н Ганев?

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Анонимен

    6 2 Отговор
    Истината е че, от31г.си траем и пазим "етническия" мир и етническите "българи" ни ръководят, къде е българският дух,!!!!!??
  • 21 потребител

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Гого":

    Гого,ти чете ли днес каква "реформа" предлагат ДБ?
  • 22 machete

    7 11 Отговор

    До коментар #19 от "Гого":

    А защо се забравя непрекъснато пагубната роля на Радев. Той отдавна си плаче за затвора и затова е тази фиксация върху оставката на Гешев, който пък е първият подгонил олигарсите.
  • 23 ОсранияСофиянец

    5 4 Отговор
    Защо всички в ДБ са такива гнусни демагози и все на хранилка към фондации разни?
  • 24 ДБългария

    3 3 Отговор
    Значи, Дестабилизираи България
  • 25 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 3 Отговор
    Г-н Ганев, след като вие от "Демократична България" и Радан Кънев, сте толкова принципни. Защо продължавате да стоите в Европейскта народна парткия, в която са съдружници с олигархичнтаа мошеническа партия ГЕРБ. Защо не напуснете ЕНП в знак на протест. Защо стоите в една група с ГЕРБ в Европейският парламент.