2 Септември, 2021 17:39 9 597 41

Боян Рашев: Поскъпването на ток и парно е неизбежно. България ще премине най-тежко през това (ВИДЕО)

  • боян рашев-
  • природен газ-
  • топлофикация софия

В условията на европейските зелени политики тези поскъпвания са неизбежни, обясни експертът по управление на околна среда

Боян Рашев: Поскъпването на ток и парно е неизбежно. България ще премине най-тежко през това (ВИДЕО) - 1

Процентите на увеличение на природния газ отговарят на реалността в Европа. Цените на газа в Европа са рекордно високи - тази години само са се увеличили в пъти. Това е глобален процес, който в Европа особено силно го усещаме. Много се радвахме преди известно време, когато се промени договора с "Газпром"- от фиксирани договори минахме към договор, който има много голяма тежест с международната цена на газа и сега страдаме от това. Но нямаше как да знаем за пандемията и какво ще се случи около нея. Това заяви Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и управляващ партньор в Denkstatt България в студиото на ФАКТИ във връзка с увеличението на цената на природния газ у нас.

"Другото е, че нямаме още достатъчно диверсификация, не я използваме. Странно е, че не се използва достъпа до газ от Азербейджан. Вече може да се ползва, но от друга страна интерконекторът не е завършен. България е в много неприятна ситуация, но тя не се дължи само на наши проблеми, а в голяма степен на ситуацията в Европа, която пък е свързана с глобалното положение.

Европа се опитва да премине от фосилни горива към ВЕИ, само че те нямат пълна заменяемост. Когато дългосрочно работиш за това компаниите ти да не добиват повече газ на твоя територия, а Европа това прави от много време, реално страните, които печелят нах-много от това са Норвегия, която изнася най-много газ за Европа, и Русия, която е големият износител. Европа зависи от "Газпром" в такъв огромен мащаб, че ние това ще го осъзнаем тази зима. Европа няма достатъчно газ за зимата. Това може да се превърне в тотална катастрофа, ако стане наистина студено", коментира той.

""Топлофикация София" се възползва от факта, че е твърде голяма, за да загине. Много години тя има проблем с емисиите на азотни оксиди, те знаят, че трябва да го решат този проблем, не инвестират в решаването му, а не става въпрос за някаква баснословна сума. Екоминистърът е длъжен да спре "Топлофикация", но те се възползват от това, че той копче не може да им каже, защото те, ако спрат, цялата система ще рухне.

Излизане от омагьосания кръг има при концесиониране на "Топлофикация София", трябва да се даде на някой, който знае какво прави. Общината не знае какво прави обект. Това се случи с "Топлофикация Пловдив" и тя се развива страхотно, разширява си мрежата. Задълженията на "Топлофикация София" възникват основно от това, че не могат да си приберат задълженията. От друга страна и ЧЕЗ си казаха - системата няма да издържи, ако парното спре", каза Рашев.

"КЕВР вече говори за увеличение на тока от 1 януари. Борсовите цени на тока в Европа са по-високи от тези на крайните потребители в България. Това, че в момента европейският ток е толкова скъп и това се държи дълго време няма как да не ни се отрази. И понеже у нас индустрията субсидира реално цената на тока за домакинствата, скокът, който трябва да бъде направен може да изглежда по начин, който човек не може да си представи - плюс 50% примерно. Това политически е невъзможно, който го реши - ще бъде изметен от политическата сцена веднага.

В условията на европейските зелени политики тези поскъпвания са неизбежни. Защото от една страна имаме цени на въглеродните квоти, които до преди година бяха 20 евро на тон, сега са 60, имаме цени на газа, които сега са петорни, имаме цени на черните въглища, които са голяма част от енергията и са вече тройно по-скъпи. Всичко свързано с базата на енергийната система има такава тежест върху горивото ѝ, крайният резултат няма как да е различен от това токът да стане много по-скъп. Икономически това няма как да продължи, самоубийствено е. Най-тежко го усещат страните с най-много енергийно бедни и страните с енергийно интензивна индустрия - металургия, тежка химия, циментови заводи, рудодобив. България е номер 1 в Европа по отношение на дял енергийно-интензивната индустрия в БВП. България най-тежко ще премине през това", обясни Рашев.

Той уточни, че случващото се не е само заради нашите особености, а заради това, че сме част от ЕС.

"Има правителства, които ясно заявяват, че не може да се продължава повече така. Това са основно Полша и Унгария, сега Испания се присъединява към тях. Вчера там токът беше 140 евро на MWh борсовата цена. Нашето правителство също ясно трябва да заяви кои са червените линии, които не могат да бъдат престъпвани в тази политика", каза още той.

Целия разговор с Боян Рашев гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    74 12 Отговор
    Тиквата и Калинките му нанесоха вреди в енергетиката за столетия напред.

    Коментиран от #30

  • 2 Иван

    53 7 Отговор
    Страшна нова КОВИД вълна. Плюс бедност , плюс замърсен въздух плюс стрес и недоспиване. До пролетта населението на страната ще е редуцирано с 1/3 . Амин

    Коментиран от #3, #10, #14, #16

  • 3 БАЦО ИДВАЙ СИ И НИ СПАСИ

    14 39 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    ЧЕ ТИЯ НОВИТЕ....ЕДНИ МЕРКИ ГИ Ф СТРАХ ДА НАЛОЖАТ...ДА СПАСЯТ НАРОДА...КОВИТО ЩЕ НИ НАТРЪШКА ДО ЗИМЪС...

    Коментиран от #5

  • 4 Да си умреш от радостни новини

    46 19 Отговор
    Откакто седесарите налазиха майка България,все такива.От сърце си го казвам - малко ви трепаха комунягите..
  • 5 ГЕРБ-ПОБЕДА-ВИНАГИ

    14 54 Отговор

    До коментар #3 от "БАЦО ИДВАЙ СИ И НИ СПАСИ":

    Веднага да идва Бойко да овладява пандемията че както каза професора Мутафчийски яко ша мрем! Бойко затвори развъдниците на заразите и ни спаси. Сега Радев нехае а Кацаров си трае..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пич

    11 50 Отговор
    Кире канадеца и Радев така се наакаха с повишението на всички цени , че сега разни камикадзета се мятат , за да служат като тоалетна хартия... Радев се изплаши от това безконтролното грабене , и затова толкова много държи бюджета да се актуализира... Но го е и страх да се противопостави на мечките , които стоят зад гърба му...
  • 8 Jacques Yves Moineau

    10 23 Отговор
    Много поздрави от ГЕРБ.
  • 9 Сатъра на Хана

    26 2 Отговор
    Неизбежна е само смъртта. А при мисълта за смърта от тояга или линчуване , всеки търговец на ток, електр- преносител и частник собственик на електроцентрала би се замислил дали за това как да я избегне

    Коментиран от #40

  • 10 Стойко

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Аз лично сам ще опитам да се предпазя и спася живота си. Не пак ни на Бойковци ни на Кацарци! Няма да имам контакт с такива посетители на чалготеки и кръчми където има струпване на хора . Защото не искам да съм интубиран с тръба в ycтaтa и да протягам ръце за глътка въздух. Не чакам на държавата или на правителството за да остана жив.
  • 11 Кюмюр

    48 3 Отговор
    С две думи осрахме се, господа европейци. Мислухме, че прееваваме русия, а се преевахме самите ние...
  • 12 Този Рашев

    6 7 Отговор
    Сигурно е рашист, затова ги говори такива
  • 13 Студопор

    24 2 Отговор
    И от къде да вземат хората тия пари? Като че доходите да се качват...! Усещам как ще се повтори зимата на 1997-ма, ама да видим кога
  • 14 TOTO

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    ПЛАНА РАНАТ, АМЕРИКАНЦИТЕ НИ ИСКАТ 5 000 000.
  • 15 30 години

    37 6 Отговор
    Резултат от 30 г. безхаберие, вредните емисии ТЕЦ-ове.
    Непострояването на ЮП -парно.
    Непострояването на Белене.
    На изборите мислете, кой е за Белене, кой беше срещу ЮП.
    Кой с антируската си риторика Русия го шитна на меж. борси- ами ГЕРБ разбира се.
    И всички преди тях, Син Поток не можел да стане Костов, ЮП-не можел да стане, Белене руснаците предлагаха 51% държавно участие и заем.
    Евтиният ток от Козлодуй не стига изобщо до потребителите.
    Плащаме загубите на Веолия.
  • 16 БЪДЕЩЕТО

    6 13 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    И БЕЖАНЦИТЕ ЩЕ ЕВ,АТ КОЙТО ОСТАНЕ. ТОВА МОЖАХА ДА НИ ОСТАВЯТ МУНЧО И РАШКО ЗА ГОДИНИТЕ НАПРЕД!
  • 17 мдда

    6 17 Отговор
    Ами с фигурант как няма да ни е неизбежно... Рассия иска свои пари. Панял??
  • 18 Северозапад

    32 3 Отговор
    Дрън-дрън, обяснения за наивници! Първо - у нас ток от петролни продукти не се произвежда, и цените на газа и петрола реално нямат отражение върху електропроизводството. Второ - тецовете ни работят с въглища родно производство и международните цени са нипричом. Трето - цените на промишления ток умишлено се надуват не от производителя, а от абсолютно ненужните посредници, натресени ни от герп. Единствената реална предпоставка е цената на емисиите - а защо тогава тиквите 12 години се мотаха с АЕЦ Белене - чрез нея можеше да спестим стотици милиони евро от емисии, и цената на тока да не се повишава? Да не говорим пък за КЕВР, които спокойно могат да отрежат мераците на ЕРП за тлъсти печалби, но явно са добре "стимулирани", за да не го правят?
  • 19 ГЕРБ

    27 9 Отговор
    ГЕРБ-малко, но от сърце.
    Такива вреди нанесоха ГЕРБ на българската енергетика, парно, вода Веолия-тея докараха.
    Всичко за сметка на данъкоплатеца.
    ГЕРБ оставиха след себе си потоп.
    Днес дори за НСО, герберастката водеща в НС, разпусна събранието незаконно.
    След ГЕРБ всяка партия ще срещне разруха във всяка една област от икономиката.
    ГЕРБ е вредна за България.

    Коментиран от #26

  • 20 Gost

    15 1 Отговор
    Задължително е драматично вдигане на заплатите на хората! Как с 1000 и малко ще поддържаш домакинство и деца? НЯМА друга такава страна в Европа, господа! Събудите се!
  • 21 Сатъра на Хана

    18 2 Отговор
    От инженер Ковачки, инженер Доган и Собствениците на ЧЕЗ Асен Христов и Кирил Бошов, стават чудесни евро-брикети за ТЕЦ . ... След тях другите безсмъртни тарикати ще се замслят :)
  • 22 Зайко Байко многознайко архив

    13 3 Отговор
    Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието ма ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственито успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"
  • 23 Милен

    15 1 Отговор
    Докато тоя прост народ не се вдигне като юмрук,стриженето продължава
  • 24 Пацо

    6 10 Отговор
    А на Муньо в резиденцията всичко му е безплатно
  • 25 СусБе

    14 1 Отговор
    От това държава не става! Кой може да бяга кой не - да ляга със скръстени ръце и амин... Целта на поевропейчването е тотално унищожаване на местното население или оставянето само на боклукчиите и колзеточистачите!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 РАДЕВ, СТИГА ВДИГА ЦЕНИТЕ

    4 9 Отговор
    ЗАСРАМИ СЕ...ТОВА ЛИ ТИ Е ПРОМЯНАТА, ЯКО ЩАВЕНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  • 28 БАЦО, ВРЪЩАЙ СЕ

    4 9 Отговор
    ЧЕ ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ ШЕ ЗАКОПАЯТ ДЪРЖАВАТА.......
  • 29 МУНЧО ФАТМАКОВ ОТ ЛОСТА

    6 9 Отговор
    ИСКАХТЕ ПРОМЯНА...ИМАТЕ ПРОМЯНА....ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО СЕГА
  • 30 Anonim

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нищо подобно дойде Радев и компания и всичко стана скъпо
  • 31 Тошко Йорданов

    2 3 Отговор
    А шамарите неизбежни ли са?
  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    кевр мафия
  • 33 СОФИЯ

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Подкрепа за Борисов":

    герб сте мутри БОЙКО е бандит престъпник бухалка сикаджия мутра
  • 34 Анонимен

    7 1 Отговор
    Не са поскъпнали тока и парното! Парите са обезценени! Кoрoнa кризaтa им дaвa мaлкo въздух зa дa пeчaтaт пaри кaтo зaмaяни, кaктo oбикнoвeнo прaвят пo врeмe и cлeд вoйнa. В пocлeднитe 30 гoдини дългoвeтe нa EC и CAЩ cпрямo БВП рacтaт и тo c бързи тeмпoвe, кoeтo пoкaзвa, чe икoнoмикитe им ca дaлeч oт eфeктивнocттa зa рaзликa oт прикaзкитe им зa тoвa, кoлкo ca вeлики. Тaкa кaктo cтaнa яcнo, чe cвoбoдният пaзaр ocнoвaн нa чecтни прaвилa и кoнкурeнция ca чиcтa прoбa лaкaрдии, нa кoитo ниe ce вързaхмe. Кризaтa oт 2008 гoдинa нe e cвършилa, a aкo трябвa дa търcим някaквa зaкoнoмeрнocт c кризaтa oт 1929 гoдинa и пocлeдвaлaтa cвeтoвнa вoйнa... - Тoгaвa нeщaтa изглeждaт oщe пo- злe пoнe cпoрeд мeн. Година и половина "печатат" долари като замаяни и изнасят инфлация! Китайци и руснаци ги предупредиха да не прекаляват, ама кой да чуе!
  • 35 Боян Рашев

    8 1 Отговор
    "Мнoгo ce рaдвaхмe прeди извecтнo врeмe, кoгaтo ce прoмeни дoгoвoрa c "Гaзпрoм"- oт фикcирaни дoгoвoри минaхмe към дoгoвoр, кoйтo имa мнoгo гoлямa тeжecт c мeждунaрoднaтa цeнa нa гaзa и ceгa cтрaдaмe oт тoвa."
  • 36 Ъхъъъ

    8 2 Отговор
    Благодарете на ромчето от Банкя и ГЕРБ-СДС-ДПС за тази огромна бомба която заложиха !!!
  • 37 Студопор

    7 4 Отговор
    Аз нещата ги виждам така - България ще се оправи само след една гражданска война. Да се вдигнем, да изтрепем всички като Боко, Пеевски, Доган и прочие и да пренапише Конституцията. Рестарт трябва на тая държава!
  • 38 МУНЧО ФАТМАКОВ ОТ ЛОСТА

    0 6 Отговор
    ЩЕ ГИ ЩАВЯ ТИЯ БЪЛГАРИ, ЩОМ НЕ ГЛАСУВАТ ЗА ПРАВИЛНИТЕ ХОРА
  • 39 МУНЧО ФАТМАКОВ ОТ ЛОСТА

    2 9 Отговор
    БАЦО, ВРЪЩАЙ СЕ ЧЕ ЗАТЪНАХМЕ ДО ШИЯТА В ЛАЙ....
  • 40 пешо

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Сатъра на Хана":

    рашев е един от малкото, които коментират по темата, използвайки малките сиви клетки между ушите си. но в случая не казва всичко. пита се: защо до сега територията не взе никакви мерки? отговорът е - заради интересите на едно момче от трети картофен пояс (и тия зад него), заради интересите на едни го.ведарски централи, на които територията възстановява всички разходи за "екология", заради интересите на кого ли не. но не и заради интересите на територията. чакам сега да излезе някой (може и тиквоний първий хипертоник) и да обясни как аец "белене" била един ненужен гьол!
    стига толкоз.
  • 41 селтак

    0 1 Отговор
    Той тоа е експерт по всичко,и ковид кризата е във полезрението му!!! Разбирай от където дойде келепира добре дошъл,парата е... м.... на фукарата!