11 Октомври, 2021 11:47 10 368 21

Кметът на Елин Пелин: Изпълняват бутафорно предписанията на ЕС за децентрализация (ВИДЕО)

  • ивайло симеонов-
  • община елин пелин-
  • децентрализация

Централната власт е тази, която превръща едно управление в авторитарно, коментира Ивайло Симеонов

Кметът на Елин Пелин: Изпълняват бутафорно предписанията на ЕС за децентрализация (ВИДЕО) - 1

Общините са основната структурна единица в една държава и мисля, че хората в администрациите там са наистина на първа линия. В този смисъл в Деня на българската община и местното самоуправление трябва да се покаже уважение към труда на тези хора. Това каза в студиото на ФАКТИ кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

"Има една огромна несправедливост по разпределението на допълнителните средства от държавата, които отиват в общини на властта. Централната власт е тази, която превръща едно управление в авторитарно, няма принципи, има само представителство. А финансовата децентрализация може да промени страната - ще има възможност всички кметове, съвети и администрации да покажат какво могат и ще се види дали резултатите им са заради политическата помощ и допълнително финансиране или са заради качествата на съответния кмет.

Ние не претендираме за пълна финансова независимост, защото ясно съзнаваме, че сме скачени съдове. Мога да дам пример, свързан с философията за развитие на регионите. От МРРБ от предишния официално избран кабинет ни представиха една програма, за която кметовете научихме на самата презентация, което беше абсурдно. Когато се строи една такава стратегия, тя трябва да се строи от долу нагоре. Трябва да се разгледат спецификите на всяка община - ние най-добре знаем от какво имаме нужда, къде са силните и къде са слабите ни страни. Това не беше направено, голяма част от документите се изготвят на централно ниво, което е абсолютно противопоказно. Затова повечето от кметовете, особено независимите смятаме, че разковничето е децентрализацията. Борим се за 2% от средствата и аз много пъти съм участвал в различни комисии. Най-голямата ми изненада беше, когато преди половин година направихме първата комисия, (а се водеше, че е имало комисии 5 г. назад), в която секретариатът отчете, че сме изпълнили 67% от предписаното от ЕС за децентрализация. Категорично заявявам, че всичко е пълна бутафория. Няма власт, която домогвайки се до властта да цели децентрализация, цели се авторитаризъм, цели се да има послушници а политическата сцена, които да изпълняват това, което се казва от високите етажи в София и да няма възможност местните власти да участват в едно самоуправление.

Аз съм бил в тежки битки с управляващата партия (ГЕРБ - бел. ред.), инструментите, които държавата използва в едни избори са - корпоративен вот, контролиран вот, за един независим кмет това е много тежко и е в ущърб на гражданите. А те вече пътуват много, виждат много и очакванията им за стандарт на живот са все по-високи. Кметовете трябва да оправдават очакванията на хората с минимални инструменти. Местните данъци са ниски, а се очаква с тях да се справяме с една развиваща се среда и ако нямаме бизнеса в общината, няма да се справим. Липсата на разрешение от МС да минем в друга категория и да увеличим данъците е една огромна спънка. Писали сме 3 г. писма и до МРРБ, и до МС и нямаме отговор.

Целия разговор с Ивайло Симеонов гледайте във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 17 Отговор
    КМЕТ ОТ герб

    Коментиран от #18

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 6 Отговор
    онзи ден КМЕТИЦА от ЕЛИН ПЕЛИНСКО СЕЛО БЛЪСКА И БИ ВЪЗРАСТНА ЖЕНА КМЕТИЦАТА ОТ герб

    Коментиран от #6

  • 3 Пфууу

    8 11 Отговор
    Голям палячо е тоя!
  • 4 цървул си

    6 1 Отговор
    до козлодУЙ

    Първо виж какво пише ,и тогава коментирай!!!!!
  • 5 ДОКО

    22 2 Отговор
    ВСИЧКО НАПРАВЕНО ОТ ПАРТИЯ ГЕРБ Е БУТАФОРНО..НЕ СА БУТАФОРНИ САМО КИНТИТЕ И ЗЛАТОТО В ЧЕКМЕДЖЕТАТА НА ВЕЛИКОТО КРАДЛИВ ГЕНЕРАЛ ОТ БАНКЯ..БОКО ВЕЛИКИ КРАДЛИВИ..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Друга тема

    0 1 Отговор
    Хликуваристианите трябва да слушат христианинът, а мюсулманите трябва да слушат мюсулманинът ! Така трябва да има ред в живота ни !
  • 10 Друга тема

    1 2 Отговор
    Христианите трябва да слушат христианинът, а мюсулманите трябва да слушат мюсулманинът ! Така трябва да има ред в живота ни !
  • 11 Живко

    1 1 Отговор
    Извинете, защо някои хора ме мразят и искат аз да живея зле , да не мога да създам кариера и семейство и др !? Защо ?

    Коментиран от #15

  • 12 ТОР ТА ПО РАДЕФСКИ

    3 2 Отговор
    ГЛАДНИТЕ БУНТОВЕ В БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧНАХА🙅🙅🙅

    Коментиран от #19

  • 13 Черна котка

    1 1 Отговор
    Иска да увеличи данъците. А парите от ес къде сааа?
  • 14 тотална децентрализация

    8 1 Отговор
    до кога софия ще ограбва страната?!? метрото беше построено с 80 пр по националната програма транспорт, тази политика герб я водиха 11 г!!! крайно времв е да се вкара немския модел, 40 пр от всички приходи са за общината, 40 пр за областта, 20 пр и ддс за държавата. отделно областта по ясна формула претазпределя от богати към бедни общини. така на никой кмет не му се налага да се моли за два тротоара на софия!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 lupi67

    9 1 Отговор
    Живея в САЩ. Тук разпределението на данаците е горе долу следното: От всички данъци събрани от едно населено място 33% отиват за държавата, 33% отиват за каунтито (окръга) и 33% остават за ситито (населеното място). Защо в БГ всички данъци отиват директно в Държавата не ми е ясно. И после съответното градче да чака подаяние от държавата за да си финансира някоя текуща неотложна задача.
  • 17 Реалист

    0 2 Отговор
    Христианите трябва да слушат христианинът ! А мюсулманите трябва да слушат мюсулманинът ! Такъв ред трябва да има ежду христа и ислямът !
  • 18 оня

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нещо ти хлопа дъската май, колкото и да те съжалява човек. Я прочети пак статията:))
  • 19 ЧУВАЛ ЛИ СИ ЗА НАТРУПВАНЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "ТОР ТА ПО РАДЕФСКИ":

    НА ГНЯВ.....НАТРУПВАНЕТО Е БААААВНО И ЗАПОЧНА ПРЕДИ 15 ГОДИНИ А АДЕФ ТОГАВА БЕ НА БОЙНО ДЕЖУРСТВО ДОКАТО ДРУГИТЕ КРАДЯХА..
  • 20 Гоуст

    3 2 Отговор
    За разлика от повечето правещи си проветрение на устата тук имам преки впечатления за работата на община Елин Пелин. И пак за разлика от (почти) всички други общини, там работа се върши съвестно и отговорно, без да те размотават и без да ти искат да бутнеш нещо.

    Конкретни примери - при изрядно подготвени документи за строеж на еднофамилна къща, разрешения в рамките на няма и месец без и най-малък намек за искане на услуги. Подобен случай, но с проблемни документи - директно си казаха, докато не отстраните еди-какво-си, няма как да издадем разрешителни.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.