Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 22:49 5 692 17

Д-р Георги Ганев пред ФАКТИ: Инфлация има заради хлабавата парична политика в еврозоната

  • д-р георги ганев-
  • георги ганев-
  • инфлация-
  • икономика-
  • демократична българия-
  • продължаваме промяната

Или правителствата трябва да затегнат паричната политика, което винаги става за сметка на икономическата активност, или ще трябва да приемат инфлацията, смята икономистът

Д-р Георги Ганев пред ФАКТИ: Инфлация има заради хлабавата парична политика в еврозоната - 1
Снимка: ФАКТИ

"Основните причини за високата инфлация в България са предимно извън България. В България има една-единствена причина, която според мен е сравнително малка и само странична патерица на растящата инфлация - това е значителното увеличаване от страна на държавата на различни нейни харчове в името на облекчаване на болежките, причинени от Ковид кризата". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ икономистът д-р Георги Ганев, коментирайки нивата на инфлация в страната и отбелязвайки, че тя не може да се сравнява с тази от средата на 90-те години, която е била много по-голяма.

Д-р Ганев отново ще бъде кандидат за народен представител от "Демократична България" в 23-ти МИР в София. Той бе депутат от обединението и в 45-тия, и 46-тия Парламент.

"В крайна сметка обаче Ковид кризата удря създаването, предлагането на блага, то е ограничено, на него пречат Ковид мерките. Когато се дават пари на хората, които търсят да купуват неща и те с тези пари излязат да купуват тези неща, а нещата са по-малко, естествено се случва ръст на потребителските цени", обясни д-р Ганев и повтори, че този фактор има малък дял за по-високата инфлация от обикновено, която имаме в момента.

След това той засегна основната причина за инфлацията, в частност в Европа:

"Основната част идва по линия на изключително хлабавата парична политика в еврозоната, която винаги бива директно привнасяна в България, и енергийната криза, която вдигна много цените на електроенергията и на основните фосилни горива. И не на последно място, за мое голямо съжаление става ясно, че май Европа не се справя толкова добре, колкото се надявахме, с този преход към не фосилен тип енергетика. Май не е гладък процесът, за да се случват такива работи като електроенергията това лято"

Или правителствата трябва да затегнат паричната политика, което винаги става за сметка на икономическата активност - ще трябва да приемат спад в производството, ръст на безработицата и т.н., или ще трябва да приемат инфлацията, смята икономистът.

"Историята на последния век, особено от Втората световна война насам, показва, че правителствата политически са много по-склонни да приемат инфлацията, отколкото да платят политическата цена на борбата с нея, поради което очаквам да имаме инфлация. За политиците е най-евтино да приемат инфлацията, а пък хората надолу да се справят кой както може", коментира още д-р Ганев.

"Очаквам потребителската инфлация (цените за крайните потребители) да започне да се доближава до двуцифрени равнища. Въпреки това не очаквам да стигне до нивата от 2007-08 година, когато беше 15% на годишна база. Факт е, че най-вероятно известно време инфлацията ще е по-висока от нивата, с които свикнахме през последните 10 години. Човек лесно привиква към хубавото. В момента ми се струва, че световните централни банки изтървават положение и за целия свят ще има инфлационен епизод. Да видим колко ще продължи", допълни той.

С икономически изразни средства д-р Георги Ганев коментира и политическите конкуренти на ДБ - "Продължаваме промяната": "Аз лично вярвам в конкуренцията. Смятам, че тя е нещо добро за крайния потребител, в случая за българския гражданин. Тя обаче не е най-приятното нещо за участващия в състезанието, например дадена политическа сила, изведнъж нов конкурент да излезе на полето и да ѝ вземе пазарен дял, така да се каже".

"Продължаваме промяната" очевидно предлагат малко по-различен профил, мисля, че той е и малко по-младежки, поради което дай Боже да активира хора, които досега не са гласували. Това би било много оптимистично", заяви още д-р Георги Ганев.

Към края на разговора той отбеляза, че се надява в следващия Парламент не само да има воля за разграждане на порочния модел, но и да се предложи алтернативен.

Целия разговор между д-р Георги Ганев и Лили Маринкова можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    4 2 Отговор
    В България нема инфлация,има пандемия!☠☠☠

    Коментиран от #13, #15

  • 2 Данчо

    11 4 Отговор
    Голем разбирач се извади този бре
  • 3 Бега бе

    10 5 Отговор
    Тоя ако си прочете казаното, нищо няма да разбере
  • 4 Антиваксант

    5 5 Отговор
    Отворете всички дискотеки, затворете всички болници, пускайте Корона Кючек навсякъде и раздавайте награди Дарвин
  • 5 Простичко

    13 3 Отговор
    Да ви обясня простичко. При положение, че държавни чиновници взимат по 100 000 лева заплата месечно, няма как да няма инфлация.

    Коментиран от #7

  • 6 лъжец

    4 10 Отговор
    Не дрънкай глупости соросоид! Радев ежедневно увеличава цените за да унищожи максимален брой българи! По този начин ще изпълни директивите на господарите си от САЩ!
  • 7 така е

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Простичко":

    Вземаме, но на тримесечие.

    Коментиран от #11

  • 8 Абе ,

    9 2 Отговор
    Некой си прави експерименти с Родината ...😬 Преди бяха юпита , сега хардвардци ... И всички - българи .
  • 9 Сатъра на Хана

    8 2 Отговор
    НАПЕЧАТАХА ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ШУМА
    .....
    А НАЙ- ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА Е ЧЕ СВАЛЯТ ИЗКУСТВЕНО ЦЕНАТА НА ЗЛАТОТО
    ...
    НО КОЙТО Е ХИТЪР ЩЕ ОБЪРНЕ В ЗЛАТО

    Коментиран от #16

  • 10 да питам

    3 1 Отговор
    Убаво , ама що навикваш ?
  • 11 пациент

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "така е":

    кой ще ти търка бюрото за тия пари, ако са за цели три месеца, бре?
    p.s. простичкото сигурно е и чистичко.
  • 12 5577

    6 2 Отговор
    Внимавай да не си счупиш езика да ни обясняваш, как днес управляващите не са виновни за серията от кризи, които ни въвлякоха. Бяхме докоснала някаква нормалност през последните години, която за 5 месеца се топи. Докоснат ли се комунистите от ДС до властта, погледнете историята, винаги така става. Тоя път дори никой не е гласувал за тях. Умело бяха се скрили под едни зелени чорапи, но силно се усеща тяхното присъствие.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Baj Xuj

    5 1 Отговор
    "Предлагането на блага" не е ограничено. Китаеца всичко прави и по много. Него Ковид не го спира!
  • 15 Преболедувал К19 ноемвр/декември 20та

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Мога и без дискотеки ресторанти спа център театри кина плейбой барове пияно барове фитнес зали лоби барове през теди 7 месеца докато е вълната от 80 милиарда лева външен дълг .
  • 16 Сатана

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сатъра на Хана":

    ти хитрец ли си или си плямпаш колкото да не зАспиш?
    Някога купувал ли си злато и знаеш ли как се развързва когато ти трябва кешовица? Само да те светна пичага,обръщай 20-25% от наличните си в каквото си искаш,дори и в дарения за Румен-пак е инвестиция.
  • 17 Комунист

    1 1 Отговор
    Щом стигнах до "гост на другарката Лили Маринкова " прекратих четенето.Не си струва изгубеното време.