17 Юли, 2014 18:43 7 829 5

Самолет се разби край Донецк. Няма оцелели (обновена 00.45 ч.)

  • самолет-
  • боинг 777-
  • малайзийските авиолинии-
  • донецк-
  • загинали-
  • украйна

Трагичният инцидент е станал на около 60 км от руско-украинската граница, най-вероятно боингът е бил свален, но не е ясно от кого

Самолет Боинг 777 на малайзийските авиолинии се разби в Източна Украйна, в района на Донецк, в близост до границата с Русия, съобщава ИТАР-ТАСС.

По предварителни данни на борда е имало 280 пътници и 15 души екипаж, всички са загинали. До останките и в радиус до 15 км вече са открити десетки тела, съобщи „Ройтерс“.

Трагичният инцидент е станал на около 60 км от руско-украинската граница. Според източник на агенцията машината е трябвало да навлезе в руското въздушно пространство около 17:20 ч. московско време. Преди да навлезе в руското въздушно пространство, самолетът започнал да се снижава, а по-късно е бил открит в пламъци на земята на украинска територия, разказва източникът.

Според сайта Flightstats, самолет на авиокомпанията Малайзия Еърлайнс в четвъртък е правил полет от Амстердам до Куала Лумпур през територията на Украйна. На електронна карта, която проследява местоположението на самолета, той е изчезнал на границата с Русия.

Самолетът е летял по маршрут Амстердам - Куала Лумпур. Потвърждение за инцидента в Украйна е дал пред "Интерфакс" и източник от органите на реда в Киев. По неговите думи машината е изчезнала от радарите на около 10 000 метра височина.

Малайзийските авиолинии потвърдиха със съобщение в Туитър, че за последно местонахождението на самолета е било регистрирано над украинското въздушно пространство.

Руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор с американския лидер Барак Обама и е информирал своя колега за крушението на боинга на територията на Украйна, информира пресслужбата на Кремъл.

Обама е помолил своите съветници да го държат в курса на ситуацията около падането на самолета.

В района на Донецк, където е паднал самолетът, се водят ожесточени сражения. Засега и двете страни - украинските военни и проруските сепаратисти, отричат той да е свален и да имат нещо общо с това. Украинският президент Петро Порошенко обаче в свое изявление каза, че това е терористичен акт, че самолетът е бил поразен от противниковата страна, тъй като в последните дни има два подобни трагични случая. Той иска да се създаде държавна комисия за разследване на инцидента. Порошенко е изказал съболезнования на Холандия и е поканил нейни специалисти, както и малайзийски, да участват в разследването.

Представители на сепаратистите заявиха, че са готови да допуснат международни експерти да разследват причините за авиокатастрофата. „Правителството на Донецката народна република е заинтересовано да се разследват обстоятелствата около трагедията“, заяви премиерът на самопровъзгласилата се република Александър Бородай.  

Той не изключва самолетът да е свален от украинската противовъздушна отбрана, която, по думите му, от 14 юли е приведена в повишена бойна готовност. По думите на Бородай, опълченците от ДНР не разполагат със зенитно-ракетни комплекси, които биха могли да свалят самолет на 10 км височина. Първият вицепремиер на републиката Андрей Пургин е изразил желание черните кутии да бъдат предадени на Москва, където има достатъчно добри експерти, способни да установят точната причина за катастрофата.

Според известния журналист международник Юрий Бутусов, който се позовава на източник от Министерството на отбраната, в близост до маршрута на боинга е летял транспортен самолет Ил-76 на украинската армия. Той написа в своя Фейсбук профил, че според източниците му руската ПВО е дала указания за унищожаването на украинския самолет, но в резултат на грешка ракетният удар е бил нанесен по малайзийския граждански авиолайнер.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова да се започне незабавно международно разследване на обстоятелствата около катастрофата на самолета в Източна Украйна.

Американски медии съобщиха, че разузнаването на САЩ потвърждава, че малайзийският самолет е свален от ракета „земя-въздух”. Американските спецслужби все още не могат да определят коя от страните в украинския конфликт е изстреляла ракетата.

Испански диспечер, следил малайзийския самолет малко преди катастрофата, съобщава, че в близост до боинга са забелязани два украински бойни самолета

Руските авиокомпании „Аерофлот“ и „Трансаеро“, германската Lufthansa, френската Air France и турската Turkish Airlines прекратиха от съображения за сигурност полетите си във въздушното пространство на Украйна във връзка с падането на малайзийския „Боинг 777“ в областта на Донецк, съобщиха „Ройтерс“ и РИА "Новости“.

Според Министерството на външните работи, няма данни на борда да е имало български граждани.

В ефира на Нова тв журналистът международник Александър Богоявленски коментира, че е възможно черните кутии на самолета да дадат информация какво се е случило, но зависи на чия територия ще бъдат открити те. Междувременно "Интерфакс" предаде, че самозаписващите бордови устройства са били намерени от опълченци близо до мястото на инцидента в донецка област.

Според Богоявленски, тези самолети много рядко катастрофират поради технически проблем във въздуха, ето защо това е най-малко вероятната версия за станалото. Такъв е бил и боингът на същата авиокомпания, изчезнал преди месеци над Индийския океан.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобрата

    3 0 Отговор
    Голяма трагедия...295 загинали
  • 2 Змей Горянин

    3 0 Отговор
    Трагедията е голяма, но отвращение предизвиква украинският президент, който вместо да вземе мерки и да провери фактите, раздава директни обвинения.
    На украинската войска няма да и е за първи път да сваля граждански самолет - през 2001 година свалиха руски самолет над Черно море.

    Коментиран от #3

  • 3 Десислава Димитрова

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Змей Горянин":

    само дето този го свалиха твоите любимци и до дни безспорно ще се докаже!и вместо да се извинят се крият зад гърбовете на такива като теб дето сте готови да лапнете балончето на всяка тяхна пръдня!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    О, Деси, ти си светъл лъч прорязващ нашето тъмно съснание...
  • 5 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    ...З...
    Поправка
Новини по държави: