22 Юли, 2014 09:14 2 100 3

Сепаратистите в Украйна предадоха черните кутии от Боинг 777

  • украйна-
  • сепаратисти-
  • боинг 777-
  • малайзийски самолет-
  • mh17-
  • експерти-
  • черни кутии

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция по темата

Сепаратистите в Украйна предадоха черните кутии от Боинг 777 - 1
Снимки АП/БТА

Сепаратистите в източната част на Украйна предадоха черните кутии от катастрофиралия самолет на малайзийските власти, както беше договорено по-рано, пише Би Би Си.

Експерти твърдят, че черните кутии ще разкрият точното време на инцидента, надморската височина и точната позиция на въздухоплавателното средство. В тях трябва да има и запис на глас в пилотската кабина, от който експертите се надяват да  получат улики за това, каква е била причината за катастрофата.

Ръководителят на делегацията на Малайзия заяви пред репортери, че записващите устройства са "в добро състояние".

Предаването стана в щаба на самопровъзгласената Донецка народна република само няколко часа след като Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно резолюция, с която се иска незабавен международен достъп до района на катастрофата.

В резолюцията се посочва, че самолетът е бил свален. Тя призовава за провеждане на щателно и независимо разследване, пълен достъп за международните експерти до мястото, където е паднал самолетът. В нея се осъждат действията, довели до свалянето на самолета и се настоява да бъдат привлечени към отговорност лицата, виновни за този инцидент.

Според западните нации растат доказателствата, че полет MH17 е бил ударен с доставена от Русия на бунтовниците ракета. Москва обаче обвинява украинските правителствени сили за трагичния инцидент.

Руският президент Путин оцени високо документа. В същото време обаче постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обвини властите в Киев във фалшификации при доказването на вината на сепаратистите за катастрофата на малайзийския Боинг.

Проруските сепаратисти обявиха, че прекратяват огъня в радиус от 10 километра около мястото, където се разби самолетът.

Целта е да осигурят на международните експерти безопасен достъп до мястото на инцидента. Холандия ще оглави разследването на катастрофата.

По-рано днес обаче стана ясно, че групата малайзийски експерти се е опитала безуспешно да пристигне мястото на катастрофата, тъй като попаднала под обстрела на украинската авиация. По сведения на един от проруските сепаратисти, цитиран от РИА Новости, по средата на пътя към местопроизшествието малайзийците се натъкнали на самолети на украинската армия, обстрелващи пътя за Донецк.

Един автомобил се подпалил след обстрела, а експертите предпочели да се върнат в Донецк, където премиерът на ДНР Александър Бородай им предал черните кутии.

Междувременно, про-руските бунтовници дадоха зелена светлина товарният влак, превозващ телата на 282 пътници, да отпътува от Донецк за Харков. С него пътува холандска делегация и експертите от Малайзия. От там тленните останки, ще бъдат прехвърлени по въздух до Холандия, където съдебномедицински експерти ще оценяват и идентифицират телата.

Пътническият самолет на малайзийските авиолинии се разби миналия четвъртък. В трагичния инцидент загинаха всички 298 души, които се намираха на борда.

Очаква се външните министри от Европейския съюз да обсъдят допълнителни мерки срещу Русия по-късно днес. Факти.бг припомня, че както ЕС, така и САЩ наложиха санкции на Москва след анексирането на Крим и избухването на военните действия в източната част на Украйна. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежливые люди

    6 0 Отговор
    "Според западните нации растат доказателствата....."
    Растут улики, да Перемога, что Россия виновата, в ЦРУ уже тактический отдел взялся за краски и фломастеры, скоро просохнет и все увидите - Путин который с колена, из подствольника дуплетом сбивает малайзийский лайнер.
    Единая Крайна - только для гомосеков!
  • 2 Igor Kulagin

    2 0 Отговор
    Американци располага со снимки че ракета била на Укаински сили.
  • 3 nakata88bg .

    4 0 Отговор
    кои ли са тези "доказателства", които растат?! много ми се иска да се запозная с тях, обаче те завинаги ще си останат само в статии и болни мозъци на "независими" западни журналисти
Новини по държави: