Last news in Fakti

9 Януари, 2015 10:47, обновена 9 Януари, 2015 11:23 1 330 6

МИ5 не може да спре всички терористични заплахи срещу Великобритания

  • великобритания-
  • терористична атака-
  • шарли ебдо-
  • ми5-
  • ислямисти

Специализираните служби са предотвратили три терористични нападения през последните месеци

МИ5 не може да спре всички терористични заплахи срещу Великобритания - 1
Снимка Архив АП

Заплахата от тетористична атака във Великобритания се увеличава и не може да се очаква от службите за сигурност да успеят да предотвратят всяка една от тях, предупреди шефът на МИ5.

В изявление след атаката срещу френското списание "Шарли Ебдо", Андрю Паркър заяви, че полицията и МИ5 са "спрели три терористични заговора във Обединеното кралство" през последните месеци.

"Ние не можем да бъдем безучастни към случващото се. Въпреки, че ние и нашите партньори правим всичко възможно знаем, че не можем да се надяваме да спрем всяка атака", заяви шефът на МИ5.

Той каза и че броят на британците, които са отпътували за Сирия, вече наброява около 600.

Изявлението идва в момент когато сигурността по границата между Великобритания и Франция е засилена след кървавото нападение в Париж, при което загинаха 12 души.

Граничния персонал на Обединеното кралство "засили проверките на пътници, на превозни средства и стоки, идващи от Франция" след терористичния акт във Франция, съобщи британският вътрешен министър Тереза Мей.

Този ход е "предпазна" мярка и не е в резултат на някаква конкретна разузнавателна информация, добави тя.

В същото време, мащабната операция по издирването на двамата предполагаеми стрелци от атаката срещу списание "Шарли Ебдо" влезе в третия си ден. Френската полиция съсредоточава търсенето им в селските район на Пикардия, североизточно от Париж, където двамата мъже са ограбили бензиностанция.

Терористичната заплаха

Паркър, който оглави МИ5 през март 2013 г., предупреди, че Великобритания е изправена пред "по-сложни и амбициозни сценарии"  от страна на екстремистите.

Тойр заяви, че  МИ5 има информация, че „Ал Кайда" планира терористична атака срещу Великобритания, подобна на тази, която беше извършена в сряда в Париж.

Заплахата от „атака с много жертви" се увеличава, а разузнаването е установило наличието на конкретни терористични планове. Ето защо мерките за сигурност в Лондон са изключително затегнати.

Паркър каза, че ислямистки бойци подготвят мащабни атаки на Запад, вероятно срещу обществения транспорт или символични цели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Димчев

    0 0 Отговор
    Ми като не могат да се справят да назначат още един и да станат ми 6.

    И кога са заминали тези 600 за Сирия. Докато подпомагаха и даваха оръжие на бунтовниците ли.

    Миналата година тези главорези избиваха християни и разрушаваха църкви а цялата демократична общност начело със сащ е ес ги подпомагаха и се възхищаваха от самоотвержената им борба за налагане на западен модел в Сирия.

    Май този западен модел взе да им се връща. С тяхните камъни по тяхните глави.

    Коментиран от #3

  • 2 тошибиян

    0 0 Отговор
    що да не могат? много е лесно запада изпраща няколко милиона армия в размирните мюсюлмански територий изтребва вси4ко живо там деца старци мъже жени за 2-3 дена макс преди това друга 4аст от армията излиза по улиците на страните въвежда се ве4ерен 4ас границите се затварят вси4ко що е мюсюлманско се изселва в пустинята с парашути ги бутат от самолети и вси4ко свършва за макс седмица до 10 дни и след това мюсюлмани не се допускат да припарят до запада ако ще и от 5 поколения да не е мюсюлманин....и готово ако ние не мюсюлманите не ги изтребимте ще ни изтребят, прави ми впе4атление 4е най-озлобени са арабските мюсюлмани например турците са по сдържани тези от индонезия също аизповядват обща религия тези в бившите съветски мюсюлмански републики също не проявяват насилие

    Коментиран от #5

  • 3 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Васил Димчев":

    Имат си и Ми-6 /Secret Intelligence Service/ и Ми-5 /Security Service/. Първата е служба за външно разузнаване наричана още -Military Intelligence, втората е служба за сигурност и има контраразузнавателна функция...

    Коментиран от #4

  • 4 Васил Димчев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Монго":

    Данкееее шьооооон.
  • 5 Васил Димчев

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "тошибиян":

    Добре де тошии те га изтребят мюсюлманите с кои мислиш че ще се заемат, по точно с кои ще продължат.

    Точно такива са били и кръстоносните походи но резултата е разрушаването на източната римска империя - източно православните.

    Уж се борят с ислямистите а избиха първо християните в Сирия и разрушиха църквите.

    Те май са ни почнали по-тихо Българите и по-шумно източна украйна.
  • 6 тошибиян

    1 0 Отговор
    викаш търсят си производни на ссср да има с кой да се сражават хах вятърни мелници е тогава след исляма сигур на ред са извънземни хах
Новини по държави: