Last news in Fakti

3 Юни, 2015 14:04 1 116 3

Големият андронен колайдер търси "тъмната материя"

  • големият адронен колайдер-
  • колайдер-
  • тъмната материя

Две години след като спря принудително, Големият андронен колайдер започна експерименти, за да търси "тъмната материя", съобщиха от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН),

Учените се надяват, че с помощта на най-големия ускорител на елементарни частици в света ще успеят да се доближат до разгадаването на съществуването на „тъмната материя” – хипотетична форма на материята, която не може да бъде наблюдавана пряко, тъй като не излъчва електромагнитни вълни.

За да доближат отговора на въпросите си, учените ще удвоят досегашната мощност на колайдера.

Пробните пускания на колайдера, който се намира в 27-километров тунел на границата на Франция с Швейцария започнаха през април.

Днес се проведе експеримент по насочване на два снопа протони и техния сблъсък в отделни точки. Специални датчици изпращат информацията в контролна зала, където учените анализират сблъсъка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Не е много добре да се търси нещо което не може да се наблюдава. Създаването на черна дупка може да унищожи планетата.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Като гледам черната дупка в главата ти е навредила само на теб! Ходи си в сектата, но не ни дърпай към мрачното средновековие на невежеството и догмите!!!
  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор
    А бе защо не дойдат в парламента ни като толкова искат тъмна материя а се занимават с глупости ???
Новини по държави: