Last news in Fakti

25 Септември, 2015 07:15, обновена 24 Септември, 2015 23:21 1 582 0

Експерти смятат, че са открили останките на първообраза на Мона Лиза

  • мона лиза-
  • да винчи-
  • археолози-
  • италия-
  • останки-
  • кости

Изследванията са затруднени от факта, че не е намерен череп, който би съответствал на формата на главата на модела на да Винчи

Експерти смятат, че са открили останките на първообраза на Мона Лиза - 1
Снимки АП/БТА

Италиански археолози смятат, че са открили останките на първообраза на Мона Лиза на Леонардо да Винчи във флорентинска църква. Така както загадъчен усмивката на Мона Лиза терзае мнозина през годините, така и въпросът кой може да е бил моделът интригуван любителите на изкуството в продължение на векове, пише АП.

Учените, които се опитват да разгадаят мистерията около самоличността на загадъчната дама заявиха, че са открили парчета кости, които може да са на истинската Мона Лиза.

"Основният ни проблем е, че намерените останки са в много лошо състояние. Въпреки това вероятността, те да принадлежат на флорентинката Лиза Герардини, съпруга на търговеца Франческо дел Джокондо, е много голяма", каза ръководителят на изследователската група Силвано Винчети.

Според него изследванията са се усложнили от факта, че не е намерен череп, който би съответствал на формата на главата на модела на да Винчи. След дългогодишни изследвания на скелети, открити в тосканския град, засега разполагат само с едно парче от бедрена кост. То обаче, е твърде повредено, за да му бъде направен ДНК тест, пише италианското он-лайн издание "Ди Локал".

Тъй като не са били открити останки от роднини на Герардини, всяко сравняване на ДНК е невъзможно, заявиха изследователите. И все пак Винчети настоя, че "шансовете костите да принадлежат на тази жена са много високи."

Историци и изкуствоведи не са спирали да спорят относно самоличността на модела и дори тестване да покажат, че останките принадлежат на Лиза Герардини, те не биха отговорили на интригуващия въпрос: кой позира за Леонардо.

Според някои теории да Винчи използва манекен, според други художникът е направил нещо като автопортрет, който е преправил или колажирал, използвайки няколко модела.

Лиза Герардини, която се смята, че е първообраза на Мона Лиза е родена през 1479 г. и е съпруга на търговец на коприна. Смята се, че 1503 г. той е поръчал на да Винчи да нарисува неин портрет - този, който сега е окачен в Лувъра в Париж. След като съпругът ѝ умира, Лиза Герардини изживява последните си години в манастир във Флоренция, където умира и най-вероятно е погребана през 1542 г. на 63-годишна възраст.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: